Bebek beslenmesi – Fındık, Fıstık ve Çekirdekler

Apr 27, 2009 - 4 Yorum


Çocuklarınıza normal sebze ve meyve yemekleri, et ve süt ürünleri dışında, öğün aralarında veya yemeklerin içine katılarak sunularak verebileceğiniz bazı faydalı gıdalar var.
Önemli uyarı: Bu gıdaların bir kısmının alerjik tepkiye sebep olma olasılığı yüzünden bu gıdaları sunarken, ailenizdeki alerji eğilimi ve çocuğunzun yaşı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Gerekirse doktorunuza danışınız.

Fındık Fıstık türevi

Fındık: Türkiye fındık cenneti. İçinde Oleic acid, Protein, Karbonhidrat, E Vitamini , Mineraller, Diyabetik lifler, Phytosterol (beta-cytosterol) ve Antioxidant phenolics in özel karışımı ile çok faydalı bir besin. İçindeki 60% yağ oranı ile de enerji deposu. Yani öğleden sonra enerjisi azalmış ve yorulmuş çocuğunuza, akşam yemeğine kadar karnını doyurmayacak ama enerjisini yenilemek için fındık verebilirsiniz. Fındığın içindeki doymuş yağ oranı diğer fındık türlerine göre en düşük seviyede olduğu için kalp ve damar sağlığı açısından da endişelenmenize gerek yoktur.


Fındık yağını denemenizi tavsiye ederim. Hafif şekerli gibi, yumuşak ve şekerli bir tadı var. Salatalarda kullanabilirsiniz. Fındık ile ilgili ek bilgi.

Fıstıklar: Burada fıstık (peanut), diğer fındık çeşitlerine göre çok daha fazla bilinir ve tüketilir. Cinsleri de fazladır. Ezmesi de sabah kahvaltıda bolca tüketilir. Enteresan olanı da çocuklar arasında fıstık alerjisi çok yaygındır. Çocuklara sunulması mümkün olduğu kadar ileri yaşlara atılır. Bizim yemek alışkanlığımızdan olsa gerek evde fıstık veya fıstık ürünleri pek tüketilmez. Bana göre pek tuzlu bir gıdadır.

Şam fıstığını bile çok tuzlu olduğu için az yiyebiliyorum. Ama ben yersem Kıpırcan’a da veriyorum. Diğer fındıklar gibi içinde B vitaminleri ve lifler mevcut. Ayrıca kolesterol düşürdüğü gözlenmiş. Antioksidan da var diye yazıyor internette.

Badem: Badem çok faydalı bir fındık türü. Manganez, Magnezyum, Vitamin B (cinsleri) ve E açısından çok zengin. Hiç karbonhidrat yok. Bu yüzden diyabet ve gluten problemleri olanlar için hem kendisi ve hem unu bolca kullanılıyor. Kalp ve cilt için birebir. Dr. Perricone’un reçetesi kitabında sağlıklı ve genç bir cilt tavsiye edilen iki fındık türünden biri.

Çocuklar için de sağlıklı bir atıştırmalık. Dişleri elveriyorsa tek tek, yoksa robottan geçirip tozunu kahvaltısının veya yemeklerin içine serpebilirsiniz. Ezmesini yapıp, ekmeğe sürebilirsiniz. (Tarif gelecek). Pilavlarda kullanabilirsiniz.

Ceviz: Ceviz Omega 3 yağı içeriyor. Yani çocuklarınıza balık yağı veya omega hapları içirmek yerine ceviz vermeniz en faydalısı. İçerdiği Omega 3 ve manganez ile beyin ve cilt (anti-enflemetuar) için çok faydalı. Bayanlar, cildinizin genç ve sağlıklı kalmasını istiyorsanız bir ceviz size, bir ceviz çocuklara. Antioksidan ve kalp dostu bu besini yine tek tek veya tozunu yemeklere serpeleyerek kullanabilirsiniz.

Cevizin yağı da mevcut, yemeklerde ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Çekirdekler

Ayçekirdeği: Ayçiçeğinin çekirdeği yine çok rahat verebileceğiniz ve çok faydalı bir yiyecek. E, B Vitaminleri, manganez ve magnezyum açısından çok zengin. Çok lifli ve hazma faydalı. Tuvalet eğitimi sırasında veya kabızlığa karşı kullanabilirsiniz. Bayanlar, yine kalp ve cilt dostu bir gıda. Çocuklarla cam kenarında çerkidek çitletmek için bir bahaneniz daha var.

Kabak çekirdeği: Bu çekirdek özellikle erkekler için çok faydalı. Hem prostata, hem kemiklere iyi geliyor. İçinde yine bolca manganez ve magnezyum mevcut. Kolesterolu azalttığı gözlenmiş.

Özet olarak şunu eklemek istiyorum. Çocuklarımız öğün aralarında acıkırlar. Bu çok normaldir. Sizden abur cubur isterler ve çok acıktıkları için ısrar ederler. Onları direk reddetmek yerine bu sağlıklı gıdalardan sunun. Hatta onlar istemeden oyun alanlarında bir köşeye bir tabak atıştırmalık çerez ve bir bardak su bulundurun. Atta çantasına hazır paket ıvır zıvır yerine bir poşette çerez hazır edin. Yanına kuru meyveler (kuru üzüm, kuş üzümü, kuru kayısı, kuru erik gibi) ekleyin. Böylece hem değişik birşey yediklerinden onlar memnun olurlar, hem gidip gelir yiyerek oyunlarına devam ederken enerjilerini yenilemiş olurlar.

Ek vitamin vermek (veya kendini için almak) yerine yemeklerinin içine ceviz, badem, çekirdek tozu koymayı tercih edebilirsiniz.

Kaynakça: Wikipedia
Whole Foods Market

 


Etiketler: , ,
Kategoriler: Beslenme

«       |       »




"Bebek beslenmesi – Fındık, Fıstık ve Çekirdekler" için 4 Yorum yapılmış.

  1. Hülya'nın Tuna'sı says:

    ben oğlanın yemeklerine-zaten patates ve prinçle karbonhidrat ihtiyacını gideriyor diye- ilave ekmek, tahıl vs koymak yerine bazen ceviz tozu atıyorum.
    kuruyemişle ilgili dikkat etmek gereken iki nokta var. biri bazı bünyelerde kabızlık yapması.-ki benim körolası bünyem mesela.
    ikincisi ortalıkta bırakılan kuruyemillerin çiğneme özürlü çocukların boğazına kaçması. çocuğunuz hala bulamaçla besleniyorsa ulaşamayacağı yerlere koymak gerek.
    sana yazarken ben de pratik anne edasıyla mı yazıyorum ne 🙂

  2. Damla (Kitubi) says:

    Eşimin ablası anestezi uzmanı. Bir arkadaşı bir bebeği ameliyat etmek için uyuturken bir anda solunumu durmuş, çok acil müdahele etmişler, bir bakmışlar ki solunum yolunu minik ceviz parçaları tıkamış.

    Çocukların dolaşırken bir şey yememelerine çok dikkat etmek gerekiyor. Burada gidip gelip yemekten kastettiğinin bu olmadığını biliyorum. Ama yine de etrafımda çocukların dolaşarak yemelerine izin veren çok anne görüyorum. Fındık, fıstık neyse onu yutana kadar yanınızda zaptedip, sonra oyuna devam etmesini sağlamak gerekiyor.

    Ben de fındık yağını özellikle keklerde kullanıyorum, nefis oluyor.

  3. Pratik Anne says:

    Hulya,
    Aycekirdegi kabizliga birebir.

    Damla,
    Zaten findik fistigi tek tek cerez olarak sunmayi ben 2.5-3 yasina kadar ertelemek gerek derim. Hem arka azilar tamamlanmis oluyor, hem de cocugun bilinci artiyor. Cigne, em, agzinda tut, tukur gibi komutlari hemen anliyor vs.

    Yoksa toz seklinde yemeklere katmak en iyisi.

    Bizim evde kek yapan annem (http://birlokma.blogspot.com) oldugu icin ona soyledim. O da kurabiye ve keklerde kullaniyormush. Cok tesekkurler.

  4. Canfeza says:

    Burada okuduklarımı anneler arasında konuşurken babannemiz bi hatırlatma yaptı. Kayısı çekirdeği ve badem aynı zamanda tohum olduğu için bebeklerde zehirlenmelere sebep olabiliyormuş. Malum ilaç sanayinde de kullanılıyorlar. Bi araştırma yapıcağım üzerine ama pratik anne’de rastladı mı böyle bir mevzuya ?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kitap Değerlendirme – Karatay Diyeti | Pratik Anne
  2. Çocuklar için Beslenme Çantası Menü Tavsiyeleri | Pratik Anne
  3. Bebek beslenmesi – Kuru meyveler | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın