Ürün Değerlendirme – Neslihan İskit ile Çocuk Yogası

Dec 23, 2011 - 1 Yorum

Sadece kendi sağlığım ve formda olmak için neler yaptığımdan bahsedecek değilim ya. Neslihan İskit ile Çocuk Yogası, kayınvalidemin bize hediye ettiği ve çocukların çok sevdiği bir DVD. Neslihan İskit kimdir, buradan öğrenebilirsiniz.

Yoga benim için kilo verme amaçlı bir spor olmasından ziyade, esneklik, denge ve kuvvet için elzem bir faaliyet. Çocuklar için de aynı şekilde omurgalarının esnekliği, dengelerini gelişmesi ve kol ve kaslarının kuvvetlenmesi aynı önemi taşıyor. İlkokulda ne hareketler yapabilirdiniz hatırlar mısınız? Ben parkta demirlere tutunur, bacaklarımı kaldırır, demire atar, tepetaklak sallanırdım mesela. Demirlerde maymun gibi sallanırdım. Ortaokul ve lisede beden derslerindeki hareketleri hatırlayın. Köprüler, mum duruşları…. İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan liseye kaybettiğim esnekliği, kol ve karın kaslarını düşünüyorum ve acıyorum. Yazık. Yoga o çocukluğumuzdaki esnekliği ömür boyu korumamıza yardımcı oluyor. Şimdi çocuklarım da maymun gibi. Kollar kuvvetli, omurlar esnek. Koşmalı, hoplamalı, zıplamalı sporlar bir yana, çocuk yogasını sever ve devam ettirirlerse, bu esnekliklerini hiç kaybetmezler diye umuyorum.


Bütün bu “fayda” bir yana, ben aslında DVD’yi biraz da farklı amaçlar için kullanıyorum. Farzedin, hava dışarıda soğuk veya kararmış. Çocuklar yemek yemiş ve enerjileri tavan yapmış. Hem enerjilerini atsınlar, hem de sakinleşsinler istiyorsunuz. Üstüne üstlük sizin de kolunuzu kaldıracak haliniz yok. Herkesi DVD çaların başına alıyoruz. Neslihan İskit ile Çocuk Yogasını DVD ye takıp, başla düğmesine basıyoruz. Çocuklar sağ, siz selamet. (İsterseniz siz de katılmakta serbestsiniz tabi. Spor yapmaya vakit bulamıyorum diyenler DVD başına, çocuklarına yanına) Normalde kablolu televizyonumuzun On Demand çocuk kısmında bulunan kısa yoga programlarını da açtığımız oluyor. Bu DVD daha uzun. (Sağ taraftaki amfi ve mikrofon, karaoke çalışmasından kalma) Ayrıca daha evvel bu yazımda paylaştığım yoga kartlarımız da var. Onları da arada bir kullanıyoruz.

Bu DVD’nin güzel tarafı önce çocukları güzelce hareket ettiriyor, Kıpırcan’ın enerji seviyesinde olmasa bile oldukça yoruyor. En sonunda da dinlenme pozları ile sakinleşiyorlar. Benim esas önem verdiğim kısım da o. Biz de çocukları başka şekillerde de hareket ettiriyoruz, koşturuyoruz ama sonunda sakinleştirmesi, hiper vaziyetten kademe kademe dingin hale getirmesi çok zor oluyor. Hareketler tam çocuklara göre. Şekil 3 a da görüldüğü üzere 4 ile 6 yaş arasındakiler azimle duruşları yapıyorlar. Hareketlere çocuksu bir mizansen kılıf da uydurmuşlar; hayvanlar, güneş, deniz, orman, çiçek böcek vs. Hikaye şeklinde bir akışı var.

Bizimkiler, ben kendi yoga serilerimi yaparken bana takıldıkları için bazı duruşlarda oldukça ileriler. Bu sene devam etmeseler de geçen sene cimnastiğe gidiyorlardı. Orada da yapıyorlardı. DVD ile ilgili benim tek takıntım, Neslihan İskit’e yaptıkları dublaj. O kadar gerekli miydi bilmiyorum. Uymamış. Ses gaipten geliyormuş hissi veriyor bana. Bir de “derin derin nefesler alıp veriyoruz.” tabiri çok kullanılmış. Bunlar ince detaylara dikkat eden tarafıma batan şeyler. Yoksa hareketler, sıraları, mizansen, çocuklar, müzik, ortam vs çok güzel hazırlanmış.

Neslihan İskit ile Çocuk Yogası
Dr. Neslihan İskit

Kısa tanıtım filmi:

Dr. Neslihan İskit – Çocuk Yogası by yoganesli


Etiketler: , ,
Kategoriler: Oyun, Sağlık

«       |       »




"Ürün Değerlendirme – Neslihan İskit ile Çocuk Yogası" için 1 Yorum yapılmış.

  1. Berna says:

    Bizim de Ekin’le bayıldığımız bir DVD bu. Ekin’in yogayı sevmesine neden olan DVD 🙂 Uzun süredir yapıyoruz beraber. Okulda da yoga dersleri var. Ben kendim için de çocuklar için de seviyorum yogayı, aynen yazdığın sebeplerden, esneme, nefes kontrolü ve sakinleşme…

    Ses konusundaki eleştirine katılıyorum, ben de çok takılıyorum o konuya 🙂

Bir Yorum Yazın