Beslenme ve spor için teknoloji desteği

Dec 25, 2011 - 3 Yorum

Sağlıklı beslenip spor yaparak ideal kilo ve görünümünüze kavuşmak istiyorsanız, tek başına spor veya tek başına doğru beslenme bazılarımıza yetmeyebiliyor. Kısa vadede bu bir matematik hesabı. Gün içinde harcadığınız enerji, yediklerinizle aldığınız enerjiden fazlaysa yavaş yavaş kilo vermeye başlıyorsunuz. Bu işi usulüne göre yapıyorsanız, inşallah depolanan yağlardan yakarak bu kiloları kaybediyorsunuz. (Yoksa kas kaybediyorsanız hiç faydası yok)

Sporu da sadece o günün kalorilerini yakmak olarak görmeyin. Çünkü spor metabolizmayı hızlandırıyor ve devamında vücutta kas yapıp, yağ yakmaya devam ediyor. Ayrıca kalbi güçlendiriyor. Bu fizyolojik detaydan sonra matematiksel olarak ne kadar yediğinizi ve ne kadar yaktığınızı ölçerek kontrol altında tutmanıza yardımcı olacak teknolojik araçlardan bahsetmek istiyorum.

Günlük kalori ihtiyacı hesaplama

Sağlıklı beslenmeye başlayacaksınız ama ayrıca kilo vermek istiyorsanız günde kaç kalori almanız gerektiğini hesaplayarak başlayın. Kalori hesabında cinsiyet, yaş ve boyun yanı sıra günlük fiziksel aktivite miktarınız da önemli. Almanız gereken kalori miktarı kilonuzu korumak için veya kilo vermek için farklı hesaplanıyor. Bazı hesaplayıcılar belli bir sürede hedef kiloya ulaşmak için günde kaç kalori almanız gerektiğini de hesaplıyorlar. Haftada yarım kilo veya bir kilo vererek, ortalama kaç kalori almanız lazım hesaplayabiliyorsunuz. Bu sağlıklı beslenmek için bir çeşit endeks gibi. Yağlarınızdan kurtulup, kas ekledikçe kalori ihtiyacınızı tekrar güncelleyin.

Kilo vermek istiyorsanız kalori konusunda benim öğrenip size aktarabileceğim üç tavsiye, kalorilerinizi çok kısmayın, bunları sağlıklı gıdalardan alın ve de hergün aynı kaloriyi almayın, arada  bir metabolizmayı şaşırtmak için azar azar artırın ve azaltın. Bana göre kaloriyi tutturmak için bir dilim tatlı veya kremalı şekerli kahve yerine, atıyorum bir tabak et, sebze veya salatadan feragat etmek pek akıl karı değil. Zaten adamın biri bu kalori diyetinin işe yaradığını göstermek için aylar boyu belli bir kaloride ama sadece abur cubur, çikolara, gofret yemiş. Ve kilo vermiş. Ama kalbi ve damarları nasıldır orası şaibeli.
Günlük Kalori İhtiyacı Hesaplama

Kalori Takip Günlüğü: MyFitnessPal

İhtiyacınız olan kalori miktarını öğrendiniz. Yediğiniz ve içtiğinizle gün içi aldığınız kalorileri ve sporla yaktığınız kaloriler takip etmek istiyorsanız, iphone ve androidlerde veya internette My Fitness Pal‘i kullanmanızı tavsiye ederim. SlingoMom da bu uygulamayı kullanıyormuş. Ben yurtdışında yaşadığım için en basit paketli ekmekten tutun, restorandaki yemeğe kadar her bir haltın kalorisi var. İnanılmaz bir kaynak. Her lokmanızın kalorisini sayabilirsiniz. İlk başta kişisel boy, cinsiyet, yaş, şu andaki kilo ve hedeflenen kilo ile ideal günlük kalori ölçünüzü giriyorsunuz. İsterseniz vücut ölçülerini de girebiliyorsunuz. Sonra günlük tutmaya başlıyorsunuz. İstediğiniz zamanlarda gelişmenizi (varılan kilo ve ölçüler) güncelliyorsunuz.

Nabız ölçer, kalp atış hızı ölçer: Heart Rate Monitor

İngilizcesi heart Rate Monitor. Tam Türkçesi kalp atış hızı ölçer herhalde. Spor yaparken sizin kalp atış hızınızı ölçüyor. Aynı zamanda harcadığınız kaloriyi de hesaplıyor. Saat şeklinde, zaten ben kolumdan çıkarmıyorum. Spor dışında günlük saat olarak kullanıyorum. Değişik modellerde değişik kalp ölçme metodları var. Benimki spor sırasında göğüs altına taktığım bir bant ile saate kalp hızımı yolluyor ve saat bunu kaydediyor. Bazısında bilekte, bazısında parmağa takılan birşey var. Saati alınca bazı kişisel ayarlar yapıyorsunuz. Buna göre kalp atış hızınızı, vücudun verimli olarak yağ yaktığı aralıkta tutabiliyorsunuz. Egzersiz sonunda ne kadar kalori yaktığınızı da görebiliyorsunuz. Ayrıca hafızası da var. Oldukça detaylı bir alet. Benimki, Timex’in, su geçirmeyen bir modeli, havuzda da kullanılabiliyor. Quartz ışığı ve alarmı da var. Uzun bir süre lazım değildir diye direnip, aldıktan sonra iyi ki almışım dediğim ürünlerden biri. Polar markası da çok popüler.

Adım ölçer: Pedometre

Çok detaylı spor yapmıyor, sadece yürüyüp koşuyorsanız, size pedometre önerebilirim. Normalde durmadan en az 45 dakika spor yapılması tavsiye olunuyor ama gün içinde aralıklı aralıklı yürüyorsanız kaç adım attığınızı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca kendinize belli bir adım hedefi koyarsanız, süre takip etmektense bu adım sayısını yakalamaya çalışmak daha kolay olabilir. Pedometreler genellikle kişisel olarak ayarlanırsa, ne kadar mesafe gittiğinizi (yürüyüş veya koşu) ve aşağı yukarı kaç kalori yaktığınızı da gösterebiliyor. Pedometreler nabız ölçerlerden daha uygun fiyata bulunabiliyor. Ben Avon’dan Curves marka ucuza bir tane almıştım. Daha çok Kıpırcan kullandı (veya oynadı) ya neyse 🙂

Sizlerin kullandığı ve faydasını gördüğünüz başka alet ve uygulamalar varsa, yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Beslenme ve spor için teknoloji desteği" için 3 Yorum yapılmış.

  1. Burcu says:

    Buna bir de yağ ölçer eklemek isterim. Ben şu ürünü kullanmıştım: http://www.amazon.com/Omron-HBF-306C-Loss-Monitor-Black/dp/B000FYZMYK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1324896906&sr=8-1

    Tabii ki yağ ölçerler her zaman doğru değil. Bacaktan ölçeninden alırsanız ve alt kısmınız yağlıysa fazla yağ oranı çıkabilir, koldan ölçen için de aynı şey geçerli ama bir fikir vermesi açısından önemli bir alet bence.

    • Pratik Anne says:

      Himm, guzelmis. Benim tek eksik kaldigim nokta bu vucuttaki yag oranini olcturmek oldu hakikaten. Malesef tartilara pek guvenmiyorum. Onlarin da yag orani olcenleri var malum. Bizim normal tartilar bile gunden gune 2-3 lbs farkediyor. Amazon review lara baktim. hepsinin guvenilirligi saibeli gozuktu. Benim kalca kemigi ustunun yag orani ile altinin yag orani altinda daglar kadar fark vardir muhtemelen. Iddia ediyorum, ust tarafta 8% falandir yag orani. Alt tarafta 30% falan. Usenmeyip bir profesyonel ofise gidip yag orani, kalp atis orani olcturmek lazim.

  2. Bizim evde Fit Bit var. Ben klasik diyetisyen spor yoluyla güzel sonuç aldım ama kocacım bunu kullanıyor, çok memnun http://www.fitbit.com/. Bir de withings isimli iphone ile senkronize bir tartımız var, internetten kiloyu takip edebildiğin http://www.withings.com/. Tabii ara ara Demir gün içinde tartılıyor ve bize raporu geliyor evden..Sağlıklı beslenmede zuzay çağı anlayacağın : )

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spor konusunda öğrendiğim şeyler | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın