Spor konusunda öğrendiğim şeyler

Dec 26, 2011 - 2 Yorum

Sağlıklı beslenme üzerine olduğu kadar spor yapmak, aktif kalmak ve yapılan sporun verimli sonuçlar vermesi üzerine öğrendiğim birkaç bilgiyi ve püf noktasını paylaşmak istiyorum.

 

 

 

 

 

 

 

  • Genelde spor üzerine sıkça duyduğum soru onu mu yapsam, bunu mu yapsam oluyor. Benim cevabım, sizi haftada en az 6 (yazı ile altı) gün yerinizden kaldırıp 45 dakika veya daha fazla hareket ettirecek ne varsa onu seçin. Ben P90x ve İnsanity yapıyorum. Bu daha sonra değişir başka bir program olur. Yürüyüş, koşu, yüzme, pilates, yoga, ip atlama, bisiklet sürme, paten sürme, Tae bo, gym e üye olmak, evde yapmak, sokakta takılmak…. Sizi ne harekete geçiriyorsa onu yapın. Bunun ne olduğunu bilmiyorsanız ne olduğunu bulana kadar deneyin.Önemli olan her gün zevkle ve şevkle yapmak.
  • Sporu sadece kalori yakma yöntemi olarak görmeyin. Bu yüzden sadece kardiyoya yüklenmeyin. Kaslarınızı kuvvetlendiren sporları, ağırlık çalışmayı eksik etmeyin. Unutmayın, yağı (özellikle depodakileri) yakan kardiyo egzersizler değil, vücudunuzdaki kas miktarıdır. Kaslarınız arttıkça, spor sonrası gün içi daha fazla yağ yakarsınız. (İlk başta kafam pek almamıştı ama uygulayıp görünce doğruluğunu test ettim ve onayladım).
  • Hafta içi her gün başka bir kas grubunuzu çalıştırın ve her gün farklı bir tempoda spor yapın. Böylece hem metabolizmanın spora alışıp kayıtsız kalmasını önlemiş olursunuz, hem de bir gün yorulan kaslarınızı ertesi gün tekrar yormadan dinlenmesini sağlamış olursunuz. Zaten kasları geliştiren o ertesi gün yapılan dinlendirme.
  • Dünkü yazımda yazdığım kalp atış hızı ölçer aleti ile kalp atışlarınızı kontrol edin. Yaptığınız spora göre ne çok düşük kalsın ne de çok hızlansın. Maximum kalp atış hızınıza göre verimli aralıkta kalın.
  • Spor yaparken, öncesinde ve sonrasında yediklerinize dikkat edin. Kardiyo yapacaksanız spordan biraz evvel çok fazla olmamak kaydıyla karbonhidrat alın. Spordan hemen sonra kaslarınızın yenilenmesi için protein. Bu tamamiyle ayrı bir bilim dalı. Ancak yaptığınız sporun verimini de artırdığından çok önemli. Araştırmanızı ve etrafınızda varsa bir bilene danışmanızı tavsiye ederim.
  • Spor öncesinde ve sırasında su takviyesi yapmayı unutmayın. Susuzluk ve su kaybı spor sırasında kalbi yersiz yere yorar.
  • Eğer imkanınız varsa uygulayacağınız program öncesi vücudunuzun yağ oranını ölçtürün. Spor yaparken kilonuzdan ziyade vücudunuzun yağ oranını takip edin.
  • Spor yaparken çocuklarınızın yanında yapmaya alıştırın. Örnek alarak büyüsünler. Eğer yaşları ve yaptığınız spor müsaitse onları da yanınıza katın. Gerçekten çok eğlenceli oluyor.
  • Spor ekipmanınızda ucuz olsun diye kaliteden ödün vermeyin. Koşuyorsanız veya yürüyorsanız kaliteli spor ayakkabıları ve çoraplar, kaliteli bir spor sütyeni, yüzüyorsanız kaliteli yüzücü gözlüğü, bisiklete biniyorsanız imkanlar dahilinde kaliteli bir bisiklet, yumuşak sele kılıfı, kaliteli ağırlıklar vs. Bunlar sizi yaptığınız spora daha fazla bağlar. Daha iyi verim alırsınız.
  • Her gün yaptığınız sporu günlük şeklinde tutun. Belli bir süre kaytarmadan düzenli spor yaparsanız, kendinize bir saatlik bir masaj veya manikür/pedikür hediye ederek ödüllendirin.

Özetle yaptığınız spordan zevk alın. İşkence olacaksa hiç yapmayın, farklı şeyler deneyin. Sporunuzu bitirdikten sonra hissettiğiniz rahatlama, mutluluk ve tatmin sizi çok farklı yerlere taşıyacak, emin olun.

 


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Spor konusunda öğrendiğim şeyler" için 2 Yorum yapılmış.

  1. Esra says:

    Pratik anne başlamak için baharı bekleyemeyeceğim senin bu yazıların üstüne. Yine çok faydalı bilgiler, işte olmasam çıkıp koşardım herhalde 🙂

  2. Devrim Yalçınkaya says:

    Merhabalar,
    Pratikanne p90x cdlerinden Türkiyede bulunuyor mu?Nereden edinebilecegim konusunda bir öneride bulunabilirseniz cok sevinirim.
    Hoscakalin,
    Devrim

Bir Yorum Yazın