Emzirme 7 – Anne sütünü saklamak

Aug 13, 2007 - 20 Yorum

Bebeğiniz doğduktan sonra işe dönmeyip tüm gün evde annelik yapsanız bile çeşitli sebeplerle anne sütünü saklamak gerekebiliyor ve hatta saklamanın faydası olabiliyor. Bunun için sütünüzü el pompası veya elektrikli pompa ile sağıp sağlıklı koşullarda buzdolabında veya buzlukta saklamanız gerekiyor.

1. Evde dışarı çıktığınızda yanınıza almak için
2. Fazla gelen sütünüzü daha sonraya saklamak için
3. Sütünüzü artırmak için emzirme sonrası sağdıklarınızı saklamak için
4. Acil durumda (hastalık vs.) kulanılmak üzere saklamak için
5. Bazı emzirmelerin eşiniz, aileniz veya yardımcınız tarafından yapılıp sizin daha uzun uyuyabilmeniz ve dinlenmeniz için
6. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa evde bebeğe bakan kişinin bebeği besleyebilmesi için
7. Çalışan annelerin gün boyu sağdıkları sütü ertesi güne bebişlere saklamaları için

Açıkçası dışarı çıkarken Kıpırcan benimle idiyse hiçbir zaman yanıma biberonla sağılmış süt almadım. Her zaman emzirmek daha kolayıma geldi. Dışarı çıkınca süt ne kadar idare edecek (aşağıda yazıyor), sütü ısıtabilecek yer bulabilecek miyim (aşağıda yazıyor), ısınması sürene kadar oğlan ağlar mı (tabiki) vs. derdi olmadan emzirme önlüğümü boynuma atıp her yerde Kıpırcanı emzirmişliğim var. Eğer imkan var ise emzirme odalarını tercih ediyordum ama yoksa olduğum yerde sokak veya parktaki bankta bile emzirdim. Bu konuda tek problem Kıpırcan büyüyüp süt emerken örtüyü çekip etrafı seyretmek istediği zaman başladı. İşte o zaman ara ara biberon almak zorunda kalıyordum.

GEREKLİ ALET EDEVAT

1. Pompa
A. Manuel: Evde her zaman ucuzundan bir el pompası bulunması faydalı oluyor. Ben işe dönmeden bir süre el pompası ile idare etmiştim. Kısa süreli, günde bir iki şişe pompalamak için idare ediliyor. Ben Avent Isis On the go Pump almıştım. Çantası ve şişelerini çok uzun süre kullandım. İzolasyonlu çantasını şu anda uzun yola giderken Kıpırcan’ın yemeklerini saklamak için kumanya işlevinde kullanmaya devam ediyorum.

B. Elektrikli: İşe dönmeye karar verdiğimde Medela ve Ameda’nın hastane pompaları dahil bir çok ürünü araştırdım. Satılık / kiralık seçeneklerine baktim. Ve sonunda Target mağazasından Evenflo nun Comfort Select Dual Breast Pump Kit pompasını aldım. Ben bu ürüne *Best Buy* diyorum. Fiyatına karşılık dayanıklılığı, taşınma kolaylığı, pompalama gücü ve pilli olması kesiklikle diğer ürünlerle kaşılaştırılamayacak kadar rahat. Pompa ikili olduğu için iki memeyi aynı anda sağıp vakitten tasarruf ediyorsunuz. Kuvvette bir azalma olmuyor. Pompa gayet rahat, kesinlikle acı veya rahatsızlık vermiyor. Bu pompayı 1 seneden fazla kullandım. Gezmediği yer, geçmediği havalanı kalmadı. Hala çalışıyor vaziyette ikinci bebişi bekliyor. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir ürün.
2. Saklama kapları
A. Şişeler: Çok kullanımlık veya tek kullanımlık şişeler mevcut. Avent veya Gerber gibi markaların takım halinde şişelerinden alırsanız daha rahat oluyor. Bunları daha çok günlük saklama için kullanıyordum.
B. Plastik torbalar: Uzun süreli buzlukta saklamak için en rahatı bu plastik torbalar. Üzerine ispirtolu kalemle sağım tarihini yazıp buzluğa üstüste atınca saklaması kolay, lazım olunca sıcak suda çözdürüp kullanması pratik oluyor. Genelde şişelere sağdıktan sonra tek porsiyonluk olacak şekilde poşetlere doldurup saklıyordum.

Bu da ilginizi çekebilir:  Emzirme 3 – Doğru emzirmenin ipuçları

3. Taşıma ve saklama çantaları / termosları Benim gibi çalışan anne iseniz elinizde beyaz donuk şey dolu poşetle sallana sallana dolanamayacağınız için bir de taşıma çantası veya poşeti almak gerekiyor. Pompa çantanızın izolasyonlu ayrı bölümü varsa en güzeli. Ancak benim evden ayrıldığım süre uzun olduğu için ben yanıma ya manuel pompanın çantasını yedek alıyordum veya Igloo marka buz kutusu almıştım, onda saklıyordum. Aynı şekilde sadece bir şişe ile dışarı çıksanız bile o sütü bozulmadan korumak için ısı geçirmeyen termos biberon kaplarından veya çantalarından biriyle taşımanızı tavsiye ederim.
4. Buz poşetleri (Ice Packs) Özellikle sıcak havalarda süt daha çabuk ısınıp bozulabileceği için ben şişe veya poşetleri termos çantaya koyarken etrafına dondurulmuş buz poşetleri ile destekliyordum.

***Bir keresinde iş seyahatinden acil olarak eve Fedex ile overnight süt göndermek durumunda kalmıştım. Endüstriyel kuvvette derin dondurucuda dondurulmuş sütleri sıkı sıkı buz poşetleri ile sarmayalıp termos çantanın içine koyup akşam Fedex ofisi kapanırken kutu içinde teslim etmiştim. Sütler North Carolina’dan Chicago’ya ertesi sabah saat 10’da neredese hiç çözülmeden varmıştı. Tam gün çalıştığım ve iki üç günlük şehir dışı seyahatlere çıktığım halde oğluma 8-9 aylığa kadar ek formula vermeden anne sütü verebilmişimdir. Bu da gurur duyduğum garip şeylerden biridir. O zaman havaalanlarında sıvı ve jel korkusu yoktu henüz. Elimde Igloo çantamlar poşet poşet süt taşırdım hiç erimeden havaalanından havaalanına. Az da olsa çözülmüş oldukları için gelen poşetleri iki gün içinde tüketirdik. Tekrar dondurmazdık.

SAKLAMA SÜRELERİ VE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

 

  • Buzdolabı: Sağıp şişe veya poşette buzdolabında sakladığınız sütü 2-3 gün içinde tüketin.
  • Buzluk/Derin dondurucu: Sağıp poşette buzlukta dondururarak sakladığınız sütü 3 ay saklayabilirsiniz.
  • Oda sıcaklığında: 4 saat içinde tüketin.
  • Buzdolabından aldığınız ve termos çantada buz poşetleri ile: koruduğunuz sütü 12-24 saat içinde tüketin.
  • Bir kere şişeye konulmuş ve bebeğe içirtilmiş sütü tekrar saklamayın. Bebeğin ağzından süte geçen bakteriler sütün çok çabuk bozulmasına neden olacaktır. Aynı şekilde açılmış ve içirtilmiş formulayı ve de kaşık girmiş katı gıdalardan arta kalanları saklamak yerine atın. Az çözülmüşte olsa bir kere buzu çözülmüş sütü tüketin, tekrar dondurmayın.
  • Sakladığınız süt kaplarına muhakkak tarih koyun.
  • Kolaylık olsun diye yeni sütleri arkada eski sütleri önde tutun.
  • Buzdolabı ısı ayarınıza dikkat edin. Buzluk veya buzdolabı çok dolu ise yeterince soğutup çabuk dondurmayabilir. Hava akımını korumaya dikkat edin.
  • Sakladığınız sütleri özellikle de dondurduklarınızı bir porsiyonluk poşet veya şişelerde saklayıp gerektiği kadar ısıtıp çözdürün.
  • Sütü mikrodalgada çözdürüyorsanız bebeğe vermeden çalkalamaya ve ısının eşit olarak dağılmasına dikkat edin. Ben her zaman poşetleri kaynar su dolu kapta çözdürüp biberon ısıtıcısında ılıttım. Plastik kaplarda sakladığım için zaten plastikleri mikrodalgaya koymuyorum.
  • Bu da ilginizi çekebilir:  Güneşli günler

    Dışarıda biberonu hemen ısıtmak için en pratik yöntem bir kafeye (Starbucks vs) gidip yarım bardak kaynar su istemek ve biberonu içine atmak. Süt hemen ılınıveriyor. Bazı kafeler benden karton bardak parası olarak 50c alıyorlardı. Çok hızlı bir yöntem olduğu için sadece kıl bir bakış atmakla yetiniyordum ama 50c’in pazarlığını etmiyordum. Çünkü bebeğimin sütünü ısıtacağım diye belirtiyordum.

    Ayrıca arabada elektrikle biberon ısıtıcısı ürününü alabilirsiniz. Bunun ısıtma süresi biraz uzun. Yoldaysanız, girip kaynar su alabileceğiniz bir yer yoksa yol üstünde kullanışlı oluyor.

    Emzirme ile ilgili daha ne kaldı yazılabilecek bilmiyorum. Bu seriyi şimdilik burada sonlandırıyorum.

     

    Bu serinin devamı:
    Emzirme 1 – Mucize anne sütü
    Emzirme 2 – Doğumdan sonra ilk tecrübe
    Emzirme 3 – Doğru emzirmenin ipuçları
    Emzirme 4 – Rahat ve sağlıklı emzirme duruşu
    Emzirme 5 – Anne sütünü artırmak
    Emzirme 6 – Olası Problemler ve Çözümleri
    Emzirme 8 – Saklanan anne sütünü ısıtınca bozuk kokuyor
    Emzirme – Soru Cevap


    Etiketler: , , ,
    Kategoriler: Emzirme

    Benzer Yazılar:
  • Yanlış konuları tartışıyoruz
  • Bebeğinizi biberona alıştırma
  • Pratik Anne.com da en çok okunan yazılar
  • Düzen nedir, ne değildir? – I
  • Akıllı telefonlar için ebeveyn / bebek bakımı uygulamaları (apps)

  • «       |       »




    "Emzirme 7 – Anne sütünü saklamak" için 20 Yorum yapılmış.

    1. Açalya says:

      Ben artik sut sagip saklayamiyorum, benim ac tavuk hizli buyume surecine girdi, cork cork emiyor. Evde olunca da gerek duymuyorum sagmaya artik, disari cikinca da artik niple shield’siz emdigi icin arabanin arka koltugunda, ‘baby on board’ perdeleri cekilmis halde, a/c de acik ohhh cork cork.

    2. Köşenin Delisi says:

      Valla pratik anna sen artık pratik anneliği aşmış, resmen profesyonel anne olmuşsun!! Darısı başımıza 😀

    3. Minik meleğin annesi.. says:

      Ne kadar güzel bir seriydi Pratik Anne.. Bu kadar özenli ve özverili olduğun için kutlarım seni.. Eminim yazdıklarından faydalanan çoooook insan vardır ve hepsi dua ediyordur sana :))

    4. AYSUN says:

      Hala sağıyorum. Poşete koyuyorum eve gelene kadar da korumalı çantada getiriyorum… Berkciim de ertesi sabah curk curk emiyor. Ohh mis gibi…

    5. SELIN says:

      ben hic saklayamadim o duyguyu yasayamadim:p
      selin gogsumu almiyo diye sinir krizleri gecirmekle mesguldum:o

    6. burcin says:

      ben de medela pump in style (elektrikli)pompadan cok memnunum, fakat sagmayi hic sevemedim. mecbur kalirsam sagiyorum,bir de ileriyi dusunerek yani bir ay sonrasini. bir ay sonrasi icin kizim yuvaya baslayacagi icin ve ben de calismaya, simdiden sut donduruyorum. medela’da memnun kalmadigim urunler var: pompayi alirken birsuru plastik biberon ve kapagi da aldim. bir ay guzel idare ettiler fakat sonra sutu sicak suyun icinde isitirken kapagi ne kadar kapali da olsa sut sizdirmaya basladi yani su da biberona girdi bir kere o gunden sonra buna cok dikkat ettim ama yuvada dikkat ederler mi allah bilir. bir de, medela nin breast milk storage bags – bu plastik torbalar ne kadar iyi fikir de olsa, ve uzerindeki onerileri dikkate alarak torbayi cok doldurmasam da, torbanin zip lock kismi sut sizdiriyor, yine ayni problem…bu konuda deneyip sizdirmadigini gordugunuz biberonlar ve torbalar var mi marka olarak? bir arkadas breast milk cubes storage tavsiye etti ama denemedim (ice cube storage gibi) disarida emzirmek konusunda: ben de hep direk emzirmeyi tercih ettim biberona sut koyup yanima almadim herzaman heryerde emzirebilmek taraftariyim. fakat kizim artik hareketlenip etrafi seyretmek istediginden bu is zorlasti…fakat dusunuyorum da, bu kadar dogal bir olay bu..yine de usturuplu emzirelim diye cabaliyoruz -toplum, aliskanliklar vesaire- yani nedir bu kadin olmak bazen zorrr…kizim hareketleneli tam olarak rahat edemiyorum disarda emzirirken bebek de stres oldugumu anliyor. bir bebegimdaha olsa yine emzirmek isterim harika bir duygu SAGOL PRATIK ANNECIIM BLOG SUPERRR

    7. zeynep says:

      pratik anne ben 2 ay sonra eğer kazanırsam doktoraya başlıycam. ahmed 6.5 aylık olcak. haftada 2 gün 9-17 arası evde olmıycam.birinci sorum ahmede mutlaka sütümü sağıp bırakmalı mıyım? ikinici sorum da 9-17 arası emzirmediğimde memelerim çok şişer mi?bu sürede okulda pompa yapmalı mıyım?
      tecrübelerini bizimle paylaştığın için çok saol.. senden çok şey öğreniyorum..

    8. Pratik Anne says:

      Acalya’m, valla gozun aydin. Gordun mu bak sikinti dedigin seyler hic sonsuza kadar surmuyor canim ya. Gelip geciyor. Bu bebolarin bir gunleri bir gunune tutsa zaten bu kadar macera olur muydu?
      Kose’nin delisi, keskeee. Bak seninki de 2 yasina gelsin. benden ala olacaksin. Bendeki profesyonellik ceneye (klavyeye) vurmasindan. Yoksa mum dikmiyorum yani.
      Minik melegin annesi,
      Insallah. Valla bir anneye faydamiz olsa kardir.
      Aysun,
      Berk’e afiyet seker olsun, lup lup etsin. heheh. Bu da benim arama sozcuklerinden.
      Selin,
      Inisli cikisli oluyor bu maceralar. Cok da fazla kasip daha stres yapmamak lazim. Acalya’ninki gibi belli bir sure sonra mutlu sona da ulasabiliyor. Bana sinir olabilirsin, ben biraz takma kafana tokadan baska’ci bir insanim. Mukemmeliyet aramamak lazim. Allah saglikli evlatlar nasip etsin de.
      Burcin,
      o etrafi seyretmek konusunda hemen bir kisa not dusecegim ek olarak.
      Zeynep senin soruna da cevap bir sonraki yazida geldi.

    9. ozlem says:

      breast pump konusunda cok dogru seyler yazmissin…dogru duzgun birsey almak ve de en onemlisi elektronik almak lazim…
      ben ne yazik ki ilk 6 ay boyunca aventin o derme catma pompasiyla bir sabah bir aksam kendimi sagdim… sesi unutamiyorum….viyk viyk…viyk viyk… bi de tek gogusten sagarken oteki fiskirmaya baslar elimde pecete falan!
      ama gene de ozledim o zamanlari cok!

    10. Anonymous says:

      arkadaşlar benim eşim de çalışıyor bu sebeple sütünü sürekli sağip derin dondurucuda saklıyoruz. şu an oğlum 2 aylık olmak üzere ve derin dondurucuda 3 litre ye yakın süt var her günde hızla artıyor. şu sıralar sütü ısıttıktan sonra hafif bi koku ve tatında biraz acılık hissettim. bu konuda hiç bir bilgimiz yok. bozulma ihtimali varmıdır bi kaç pakrt attım. süt zaten bu şekildemidir , yoksa biz mi saklamayı beceremiyoruz. sütün bozuk olduğunu nerden anlarım? yardım edebilecek , konu hakkında bilgi sahibi olanlar benimle ve ya eşimle paylaşırsa çok sevinirim burdan da cevabınızı takiip edecem ama ekstra eşimin e-mail adresini bırakıyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..

      sevgi_amac@hotmail.com

    11. Anonymous says:

      aynı koku sorununu ben de yasıyorum. sordum, benim gibi süt saklayan bir arkadasım daha yasamıs. sütü ister 1 gunluk ister 4 aylık dondurmuş olayım sonuc aynı. koku ve tat çok kötü benim kızım kesinlikle içmiyor, dondurulup ısıtılmış sütü. ilk basta nofrost buzdolabının icinde dolanan gazın kokusu siniyor sandım. buz eritip tadına baktım suyun tadı iyiydi. zaten lansinoh’un posetleri cift kilitli cok güvenli. kesinlikle sızdırmıyor her seferinde kontrol ederek koyuyorum. kesinlikle süte özgü bir koku. onlarca poset vardı sagdıgım. sanırım sadece mama yapımında kullanacağım. bunu denemedim henüz, bebegimin bu dondurulmuş sütten yapılmış mamayı da begenmeyecegini düşünüyorum ve bütün sütleri atacagım icin cok üzülüyorum..

    12. Anonymous says:

      bizimde 2 aylık kızımız var ve dondurduğumuz sütleri çözdüğümüzde aynı kötü koku ve tatla bizde karşılaştık…bebekte almıyor zaten…peki bu sorunu çözen varmı…varsa lütfen yazsın…

      oguzcos@hotmail.com

    13. Denizaki says:

      Pratik Anne,
      Aslinda yazinda belirtmissin ama ben yine de buradan da sorayim dedim. Dogumdan sonra isi birakip, en az 1 sene bebegimle evde olmayi planliyorum. Evde olan bir anne olarak acaba pompa almali miyim? Esim kolaya kactigimi, cocugun annesinden emmesi gerektigini soyluyor. Zaten oyle olacak ama arada ihtiyac olursa diye ve sutum artsin diye pompaya ihtiyacim olur mu? Dun de dogum yapmayi dusundugum hastanedeki hemsireye sordum. Ilk etapta onermiyoruz, bizim tercihimiz bebegin anneden emmesi, dedi. Eger gogus ucu problemi veya bebekte sorun varsa pompa ile sagmayi oneriyoruz dedi. Mesela ben uyurken dondurdugum sutu biberonla verse esim falan, bebek benden emmeyi keser mi? Biliyorum cok sordum. Biraz kafam karisti da bugunlerde…
      Simdiden tesekkurler…

    14. merve says:

      merhaba arkadaslar.bende yaklasik 1.5 aydir elektrikli pompayla cekiyorum sutumu gogsum yara oldugu icin emziremedim.fakat sutum 1 haftadir cok az geliyor.butun gun 70 milim sut zor cikiyor.ne yapmama lazim sutumu cogaltmak icin?lutfen yardim edin daha emzirmek istiyorum:(

    15. Pratik Anne says:

      Sevgili Merve,

      http://www.pratikanne.com/2007/08/emzirmek-5-st-artrmak.html adresindeki Anne sutunu arttirmak yazisini okumani tavsiye ederim.

      Kolay gelsin

    16. kayra says:

      merhaba pratik anne …bana yanıt verirseniz sewinirim…şehirlerarası donmuş süt gönderdiğinizi okuyunca benim de bir sorunum var ona yaardımcı olmanızı isterim….yazın 3 ay kadar yazlıkta süt sağdım ve bir miktar birikti derindondurucumda şimdi onları kışlık ewe taşımak istiyorum acaba …yol hemen hemen 2-3 saat ….bu sütleri mavi piknik kutusunua koyup içini buzlar ve buz aküsüyle doldurduğum takdirde….süt çok hassastır bu 2-3 aydır donmuş sütlerim az da olsa çözünüp kullanılmaz hale mi gelirler…ne yapmamı önerirsiniz …çok önemli lütfen YANITTTTTTT

      BENDE 2 çanta var

      http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/coolbox-12-litre-buzluk-termos-ucretsiz-kargo-66330387

      http://urun.gittigidiyor.com/bebek-anne/lassig-combi-cooler-termos-canta-pembe-65460371

      ah neyapsam yardıııııııııımmm…teşekkür ederim

      • Pratik Anne says:

        Buz ve buz akusu ile termosa koyarsaniz saglam kalirlar diye dusunuyorum. Havalar nasil? bagaj soguksa bagajda dursun hatta. Hafiften cozulmeye baslayanlar olmussa, onlari hemen kullanir, yerine yeni sagilmis koyarsiniz.

        • kayra says:

          ahh çok teşekkür hemen cevapladığınız için….hiç ümidim yoktu…ama sağolun …serde annelik var tabiii:) havalar serinlemeye başladı :)))
          şöyleki adadan yola çıkılıp önce deniz otobüsü +taksi o mavi çantaya koyucam.ama dewdiğim gibi 3,4 ayda hergün 1,yada 2 poşet buzluğa attım..oldukça fazla ..bozulmazlar değil mi ?……hemen de tüketemiyorum.bizim sıpa katı gıdalara başladı anne sütünün kullanım yeride az ….sağlıklı günler dilerim ..önerilerinizi bekliyorum….ailenizle sağlıklı mutlu günleriniz olsun..

    17. BETÜL says:

      Merhaba, 8 gün sonra işe başlayacağım ve işyerinde süt sağacağım. Sizin kullandığınız ıgloo 3 lt lik buzluklardan alsam yaklaşık 8 saat ısı kaybı olmadan sütüm bekler mi ? Birde 3 kez falan sağmak gerekecek. Hepsini ayrı şişelerde tutup aynı sıcaklığa gelince birleştireceğim. o yüzden ort. 6 adet lansinoh 150 ml lik şişe sığar mı ? sizin ki kaç lt olanıydı. Eve gelince direkt dondurucuya atmayı planlıyorum. Daha öce sağdığım sütlerden vereceğiz ilk etapta. Igloo markada ne kadar soğuk tuttuğunu yazmamışlar. Siz kullanan biri olarak danışmak istedim. Cevaplarsanız çok sevinirim.

      • Pratik Anne says:

        Betul Hanim, Cok detay hatirlamiyorum. En son emzirmenin uzerinden 5,5 sene gecmis. 🙂 Ben de gunde 3-4 kere sagip, hepsini ayri torbalara koyup, hemen ofisteki buzluga atiyordum. Ofiste saklayacaginiz buzdolabiniz yoksa igloo’yu cok iyi donmus buz paketleri ile donatmanizda ve onu da serin yerde tutmanizda fayda var. Ama bence riski biraz artiyor. Deneme yanilma yontemi ile kontrol edin once.

    Trackbacks/Pingbacks

    1. Emzirme 1 – Mucize anne sütü | Pratik Anne
    2. Emzirme 8 – Saklanan anne sütünü ısıtınca bozuk kokuyor | Pratik Anne

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne