Doğumdan sonraki ilk günlerde emzirmek zor zenaat. “Oohh! dayıyorsun memeyi cuk cuk emiyor.” gibi gösterilen resim aslında öyle değil. Kimseyi korkutmadan ilk aydan sonra bu iste uzman olacağınızı söyleyip rahatlatayım. Ama ilk başlarken doğru emzirmek için birçok noktaya dikkat etmek lazım.
1. Bebeğin meme ucunu doğru kavraması (latch-on)
Bunu yine hastanede birinin size göstermesi çok iyi olur. Siz emzirmeyi ne kadar az biliyorsanız, bebeğiniz de emmeyi o kadar biliyor. Karşılıklı iki çömez en hayati işi beraber öğrenmeye çalışırken kafa göz yarılıyor. En önemli, nokta bebeğin ağzını iyice açtıktan sonra meme etrafındaki areolanın mümkün olduğunca hepsini kavraması. Bebisiniz çok ufakken bu mümkün olmayabilir. Ama olabildiğince çok geniş meme başını kavraması ve doğru kavrama:
a. annenin acısının en aza inmesi
b. bebeğin sütü rahat ve bolca emebilmesi için en önemli etkendir.
Bebeğin emiş gücü çok çok çok ama çok kuvvetlidir. Eğer meme uçlarınız koparcasına açıyorsa ve bu 10 gün sonunda geçmemişse bebeğin memeyi kavrayışında bir problem var demektir. Ağzının ucuyla memeyi tutan bebeğin emiş gücü canınızı doğum sancısından daha fazla yakabilir.
Bebeğin meme ucunu doğru kavraması için sırasıyla:
1. Bebeğinizin karnı acıktığında ağzını memeye yaklaştırın. Gerekiyorsa meme ucunu ağız kenarına veya burna sürün
2. Bir elinizle bebeği ve kafasını kontrol ederken diğer elinizle meme ucunuzu tutun; gerekiyorsa bastırarak tutun
3. Bebeğiniz ağzını iyice kocaman açtığında bir kolunuzla kontrol ettiğiniz kafasını göğsünüze hızla yaklaştırarak öbür elinizdeki meme ucunu ağzına sokun.
Bu konuda internetten video seyredip bilgilenebilirsiniz.
İlk başlarda bu işi bebeğin kabiliyetine bırakmak yerine sizin bu birleşmeyi kontrol etmeniz, emzirmenin acılı olmaması açısından çok mühim. Bu yukarıda yazdıklarım aklınızda bulunsun ama tekrar yazayım bebek kucağınızdayken muhtemelen bunları unutacaksınız. İllaki orada birine danışmanızı tekrar tavsiye ederim.
2. Bebeğin emiş gücü
Bebeğinizin sütü emip emmediğini gırtlak hareketleri ile aynı anda duymanız gereken “gluk gluk” seslerinden takip etmelisiniz. Eğer bebeğin yanakları cuk cuk oynuyor, “gluk gluk” sütün boğazdan iniş seslerini duymuyorsanız ikiniz de boşa uğraşıyorunuz veya bebeğibiz size boş emzik muamelesi yapıyor demektir. Belli bir süre sonra kaç saate bir kaç dakikada süt içerek gerekli miktarı alıp doyduğunu kavrayacaksınız.
3. Bebeği memeden çıkarma
Bebeği memeden alma işlemi küçük parmağınızı ağzının kenarı ile meme arasına sokup vakumu keserek yapılmalıdır. Vakum kesilmeden unutup da bebeğin kafasını çekmeyin. Bir kere bu hataya düşseniz de bir daha unutmazsınız zaten.
4. Bebeği memede (uyanık) tutma
Aç olan bebek “gluk gluk” sütü içecektir. Bazen bebekler sütle mayışıp memede uyuyabilir. Bebeğin yeteri kadar beslenmesi ve bir önceki yazımda anlattığım gibi süt üretminin düzenli olması açısından bebeğin uyanık kalıp bir emme seansını tamamlaması çok mühimdir. Bebeği uyanık tutma yöntemleri:
Problemleriniz varsa için bir emzirme danışmanına başvurun. Fiziken birinin sizi görmesi, bebeği tartması, size yol göstermesi en kolay ve kesin çözümdür. Emzirme danışmanları yazıma da bakabilirsiniz.
Bu serinin devamı:
Emzirme 1 – Mucize anne sütü
Emzirme 2 – Doğumdan sonra ilk tecrübe
Emzirme 4 – Rahat ve sağlıklı emzirme duruşu
Emzirme 5 – Anne sütünü artırmak
Emzirme 6 – Olası Problemler ve Çözümleri
Emzirme 7 – Anne sütünü saklamak
Emzirme 8 – Saklanan anne sütünü ısıtınca bozuk kokuyor
Emzirme – Soru Cevap
sevgili pratik anne, bende ilk günler emzirememiştim de çocuk doktorumuz imdadıma yetişmişti. Senin anlatımdan farklı olarak, ben memeyi alttan destekleyerek memeucunu tam olarak aldırabilmiştim. Bu yöntem bayağı işe yarıyor. “Sanki bebeğe çok kıymetli bir ikram veriyormuş gibi sunun” demişti doktorum…
Birde emzirirken çalışan annenin dediği gibi alttan tutarak memeyi ağır olan memeyi bebeğin kaldırabilmesine yardımcı oluyorsunuz. 🙂 henüz çok minik ve kuvvetsiz bebiş çünkü …
benimde ilk 3 gün sütüm gelmemişti narkozdan, hastanede biberon verdiler ben ağlamıştım, yaa hayalimdi emziricem vermeyin alışır biberona diye. 4. gün süt geldi ama bizim bey emmek istemiyor. zor geldi tabi uğraş uğraş sonunda açlığa yenik düşüp emmeye bir başladı 3 saat sonunda zor aldım ağzından tabi yara olmuştu göğüs ucum. sonradan herşey düzeldi.bence birazda iç güdüsel bebeğin kucağında olunca tecrübeli gibi başarıyorsun.
Merhaba,ben de 4 aylık anneyim:) doğum yaptığım hstanede emzirme danışmanlığını bırakın emzirmeyi bile göstermediler hatta benimle ilgilenen hemşire geldi mememi sıktı "bunda süt yok" dedi ve gitti!bende moral yerlerde, 5 günlükken sağlık ocağındaki hemşire gösterdi nasıl emzirmem gerektiğini,daha sonra da bebişimizin doktoruna gittiğimizde -özel hastanedeydi-oradaki emzirme danışmanına yönlendirdi beni,çok yardımcı oldu sağolsun..ama bende hala sütüm yetmiyor psikolojisi mevcut ki bebeğim kilo alıyor kakasını yapıyor …sizleri bulduğuma da çok sevindim bu arada-eşim buldu- 🙂
Merhaba Pratik Anne,
emzirmeyle ilgili danışmak istediklerim vardı, bugün sizin sitenizi buldum.
Bebeğim 2 aylık, her emzirmede iki memeden de vermem gerekiyor mu?memeden ayrılmayı pek istemiyor ben de doymadığını düşünerek diğerinide veriyorum. ama boşa oyalandığı da oluyor.
Uyanık olduğunda 30 – 45 dakika arayla emmek istiyor, bu normal mmidir? gerçi uykusu geldiğinde de, keyfi olarak da emmeyi istiyor. Ben de veriyorum, bebeklerin emme hisleri kuvvetli olduğundan bunu engellemek de istemiyorum.
bilmiyorum doğru mu? hala alışmaya çalışıyorum, henüz bir düzen kurulmadı. yardımcı olur musunuz?
Bir de ne kadar süre sonra memeden çekeyim.
vakum halindeyken bebeğinizin kafasını çekmeyin yazmışsınızda, anım depreşti. görümcemin eltisi gelmişti. 4-5 günlük losaydım. (şuan 38 günlük losayım. çok zaman geçmedi aradan)emziriyordum odamda. ışığıda kapıyıda kapattım girmesinler diye. emzirmeye saygı olsun bebeğimle aramıza girmesinler diye. ama ne mümkün. kapı açıldı. holden gelen ışıkla tepemde beklendi. küçük tulum giydirmişsin diyip kıyafetin ayaklarını aşa doğru çekti ve bebek aşa doğru kaydı. bırakın memeyi çekmemeyi bebeği dizimde yakalayabildim ancak. hala sinirleniyorum. damağı düşermiş napıyorsunuz dediğimde, inanma böyle şeylere dediler. konudan alakasız ama paylaşmak istedim. affola.
böyle insanları evimizden, hayatımızdan kovmalıyız. kocam gibi misafirdir diyip alttan almamalıyız. tekrar tekrar taciz etmelerine izin vermemeliyiz.
zümre karademir