Bebek Sağlığı – Bebeklerde kulak iltihabını engellemek

Aug 17, 2006 - 3 Yorum

Bebeğinizde kulak iltihabı belirtileri baş gösterdiğinde muhakkak doktorunuza danışın. Ben oğluşum kulak iltihabı (ear infection) geçirdiğinde çeşitli doktor, hemşire, annelerden duyduklarım ve kitaplar ve internetten okuduğum kadarı ile kulak enfeksiyonu engellemek için tavsiye edilen bazı önerileri sizlerle paylaşacağım. Olay hastanelik ve antibiyotiklik duruma gelmeden “keşke daha evvel bilseydim” dediklerim:

1. Burun akıntısını engelleyin
Burun akıntısını geçirmek için burun akıntısına sebebiyet verecek herşeyi eleme yöntemi ile yokedin. Doktorlar ve kitaplar genelde bebeklerde 1 yaşına kadar sadece soğuk hava veya gıda alerjisi burun akıntısına sebep olmaz diyorlar. (Ateşli grip geçirmesi durumu hariç) Fakat çevre alerjisi diye tabir edilen bir tür alerji buna sebep olabilirmiş. Bu alerji etrafta eli ve ağzına temas eden, halılardan, perdelerden, evdeki tozdan küften kaynaklanan alerji. Oğlumun 6 ay geçmeyen burun akıntısı sonrası, gittiği çocuk oyun grubuna bir süre ara verdik (oradaki oyuncaklar ve plastik oyun minderle teması kestik). Ayrıca evdeki tüm halı, perde, peluş oyuncak, minder, plastik oyuncakları derinlemesine dezenfekte ettik. Etiketinde yıkamayın yazan tüm peluş oyuncaklar dahil sıcak suda yıkandı ve buhar makinası ile temizlendi. Hatta sevgili Ayıcan’in saçı başı pek bir pespaye oldu ama oğluşumun burun akıntısı sonunda geçti. Bence aynı anda 3 dış birden çıkarmasının etkisi de olmuştu.

Burun akıntısı tıkanıklığa dönüşüyorsa ve burundan akan sıvının rengi şeffaftan sarı ve yeşile dönüyorsa bebekler için tuzlu su solüsyonu damlatarak sinüs ve burnu açık tutmaya çalışın.

2. Bebeğinizi dik emzirin
Bebeklere östaki borusu henüz tam gelişmediği için, (henüz kısa ve yatay olduğundan) kulağa sıvı kaçıp boşalamaması sonucu iltihap olması çok yaygınmış. Yatay halde yutkunması yuttuğu sıvının veya genizden gelen sıvının orta kulağa kaçmasına ardından enfeksiyona yol açmasına neden oluyormuş.

Bu yüzden mümkünse hiçbir zaman ama özellikle de burun akıntısı var olduğunda kesinlikle bebişinize yatar pozisyondayken biberonla süt veya su vermeyin. Ayrıca tam yatay haldeyken emzirmeyin. Muhakkak en az 45 derece açı ile tutarak emzirin. Orta kulak iltihabı olmuşsa da aynen dik veya eğimli şekilde emzirmeye devam edin.

3. Kulağa su kaçmasını önleyin
Banyo sırasında veya denize girerken kulağa su kaçmaması için bebeklere uygun kulak tıkacı veya bebekler için özel banyo siperliği kullanın. Kulaklarını pamuklu çubuklarla kurulayıp temizlemekten kaçının.

4. Alerjileri engelleyin
Sorunun alerjiden kaynakladığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışın. Bazen antihistaminik tavsiye edebiliyorlar.

5. Bebeğinizi ikinci el sigara dumanından sakının
Sadece kulak iltihabı için değil diğer solunum yolları problemlerine yol açmamak ve bebeğinizin normal gelişimine ket vurmamak için bebeğinizin yanında sigara içmeyin, içirmeyin.

Sağlık sorunlarınızın çözümü için lütfen öncelikle doktorunuza danışın. Bu kulak iltihabı illeti yavrularımızın hepsinden uzak olsun.

Konu ile ilgili diğer yazılar:
Bebek Sağlığı – Burun akıntısı ve tıkanıklığına karşı
Bebek Sağlığı – Nezle ile savaş
Burun tıkanıklığı için Neti Pot, nam-ı diger Aladdin’in Lambası
Çocuğuma burnunu sümkürmeyi nasıl öğretirim?


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Bebek Sağlığı – Bebeklerde kulak iltihabını engellemek" için 3 Yorum yapılmış.

  1. ssbb says:

    Eğer geri dönmeyi düşünmüyorsanız bir şey diyemem; ama Türkiye’ye dönecekseniz, bana kalırsa çocuğunuzu fazla hijyenik yetiştirmeyiniz. Ayrıca yapılan çalışmalarda fazla hijyenik yetiştirilen çocuklarda allerjik hastalıklara daha fazla rastlandığı, oysa ki doğal ortamda olanların ,özellikle hayvan gübresi ile teması olanların hiç hipersensitivite göstermediği saptanmış. Salın çocuğu ortama kendisi çevreyi tanısın, eşyaların tadına baksın, koklasın .

  2. Pratik Anne says:

    Cocuk “asiri” hijyenik bir ortamda yetismiyor. Gerektigi kadar. Ortamlarda salinmis vaziyetlerde zaten. Aksine Turkiye’de olsa, anneanne, babanne, buyuk nineler sagolsunlar, orada daha hijyenik yetisirdi. Sadece burun akintisi ve kulak enfeksiyonu onlemek icin bazi toz ve kiri yoketmek gerekebiliyor. Garibim iyicene sumuklu sumuklu olmasin artik. 🙂

  3. dilek (ve lila) says:

    pratik annecim 🙂 meraba,

    kulaga su kacirmama konusunda, yunanli bir arkadasim ne dedi biliyor musun; cocukluktan itibaren kulak enfeksiyonunu onlemenin en iyi yolu dus basligini tazzikle acip kulaga dogru tutmakmis..tamam yakin arkadasim ve beni kizimla ilgili yanlis yonlendirmez ama yine de inanamamistim..ta ki..simdi onun da kizi oldu..2 aylik Daphne Defne (evet pasaportta boyle yaziyor:)) ve kulaklarina hic cekinmeden su tutuyor..beraber yikadik, gozlerimle gordum..tamam simdi Lila’yi denizde ben de daldiriyorum falan ama (ciglik cigliga zorla degil, kendi istegiyle 2 saniye) Lila nerdeyse 2 yasina basacak..Defne 2 aylik! Her ayri kulturde ne kadar farkli yontemler var diimi?

Bir Yorum Yazın