Bebek Sağlığı – Nezle ile savaş

Jan 25, 2008 - 9 Yorum

Oğluşun emeklemesi, diş çıkarması ve yürümesi gibi önemli dönümleriden bir tanesi de nezle olduğu dönemde burnunu sümkürmeyi öğrenmesi idi. Sevinç çığlıkları gözyaşlarına karışmıstı. Ne marifet yaptığını pek anlamayan oğlum ise sadece rahat nefes almaya çalışıyordu. Kıpırcan 6 aylıkken grip aşısı yaptırdıktan sonra başlayan ve 1 yaşına kadar süren nezlenin bizde bıraktığı izleri ve yukarıda bahsettiğim ilk sümkürme sevincini ancak bebeği nezle olan anneler anlar.

Malesef evde iki çocuk olunca bu sefer hastalıklar kanon halinde yaşanıyor. İki hafta evvel Kıpırcan grip oldu. Bütün uğraş ve önlemlerimize rağmen Kımılnaz da nezle oldu. 6 haftalık bebeğin burnunun tıkanması içler acısı bir olay. Ama biz azmettik. İkinci bir 6 aylık nezle vakası yaşamamak için aşağıdakileri yaptık ve nezle geçti sayılır. Son demler artık inşallah.

Hastalığın birbirimize geçmemesi için aldığımız önlemler:
1.
Evde herkes tıbbi maske taktı. Özellikle ben Kımılnaz’a kesinlikle maskesiz yaklaşmadım.
2. Ben Kıpırcan’dan uzak durdum. Eşim Kıpırcan ile ben Kımılnaz ile evin başka köşelerinde yaşamaya başladık.
3. Ben Kıpırcan ile temas etmek durumunda kaldığımda (hasta olduğu hafta uyurken yanında birini istiyordu) hemen elbiselerimi çıkarıp yıkanmaya attım.
4. Her gün nevresimlerimizi değiştirdik. Böylece virüslerimizle tekrar tekrar kaynaşmamış olduk. Odamızı her gün havalandırdık, soğuk soğuk.
5. Pamuklu havlu kullanimini bıraktık. Kağıt havlu ile ellerimizi kurulayıp atıyoruz. Evin ortasına battal boy dezenfektan jel koyduk, ellerimizi devamlı onunla dezenfekte ettik.
6. Kendi burnumuzu ve Kıpırcan’ın burnunu silerken bir mendili sadece bir kere kullandık. Kleenex virüsleri oldurur diyor ama yine de virüslü mendili tekrar tekrar burna sürmeye gerek yok. Sonra yine ellerimizi dezenfekte ettik.

Bütün bunlara rağmen, sanırım benim nezlemin geçti diye erkenden maskemi çıkarmam sonucu ağzımda burnumda kalan virüsler kızımı da nezle yaptı.

Kımılnaz’ın nezlesini geçirmek için yukarıdaki önlemlere ek yaptıklarımız:
1. Burnunu devamlı salin solüsyon (saline solution – tuzlu su) ile temizledik. Annem araştırmış. Nezle virüsü de burna yerleşirmiş ve salin solüsyonun sadece sümük değil bu virüslerin yıkanıp gitmesine faydası olurmush salıne’in.
2. Burnu çok tahriş etmemeye çalışarak syringe bulb (mavi balon) ile burnunu temizledik. Burun delikleri büyüdü yavrumun. Bunun üzerine eşim başka bir tip syringe bulb aldı ve onun ince uçlu burnunu çıkarıp mavi balona ekledim. Diğer syringe bulb’lar malesef iyi çekmiyor, mavi balon bayağı kuvvetli. Ama ucu kalın, onu da böyle hallettik. Ayrıca NasalClear diye yeni bir burun temizleme aleti çıkmış. Biz almadık ama güzel göründü gözüme.
3. Burun deliklerinin girişine pamuklu kulak çubuğu ile Vicks Baby Vaporub sürdüm. Kendime de sürmüştüm. Burun akıntısını bayağı azaltıyor ve genizi açık tutuyor. Vicks Baby olduğu için kokusu çok keskin değil. Bunu her burun temizlemeden sonra yaptık birkaç gün. Zaten her uyandığında ve her yatmadan evvel 1 salin, 1 syringe bulb, 1 tekrar salin, 1 Vicks Baby uyguladim. Çok kızdı ama 6 ay nezle ihtimali (bkz. Kıpırcan 6 ay-1 yaş nezle dönemi) düşüncesi bile tüylerimi diken diken ettiği için hiç üşenmeden defalarca uyguladım.
4. Gün için bol bol buhar banyosu ve gece banyosu yaptırdık.
5. Banyodan sonra banyoda giydirdik. Hatta giydirirken karnına ve kafasına uzaktan kurutma makinası tuttum. Hem sesle sakinleşti, hem de üşümemesine çalıştık.
6. Banyodan çıkarken ısı farkından etkilenmesin diye odasında sıcak nemlendirici çalıştırdım. Nemden çok oda ısısını istediğim seviyeye ayarlamama yardımcı oldu.
7. Odayı sıcak ama nemli tuttuk. Ultrasonik soğuk mist nemlendirici kullandık.
8. Burun akıntısı genizinden geri kaçıp öksürük yapmasın diye yatak şiltesinin altına kitap koyup başını yükselttim.
9. Akşamları uyurken nefes almasını rahatlatsın diye odada Sudacare vapor plug taktık.
10. Kulağa kaçıp enfeksiyona sebep olmasın diye emzirirken ya futbol pozisyonunda veya kafası yukarıda oturur gibi emzirdim.
11. Benden ona geçtiği gibi tekrar ondan bana geçmesin diye yine fazla yüz göz olmamaya çalıştık.
12. Ben emzirdiğim için almaya devam ettiğim prenatal vitaminlerin üzerine eksta C ve çinko vitamini yükledim. Kımılnaz zaten multivitamin damlası alıyor. Kıpırcan’a da çocuklar için özel C vitamini ağırlıklı multivitamin vermeye başladık.

Nezlesiz ve gripsiz bir kış diliyorum.

Konu ile ilgili diğer yazılar:
Bebek Sağlığı – Bebeklerde kulak iltihabını engellemek
Bebek Sağlığı – Burun akıntısı ve tıkanıklığına karşı
Burun tıkanıklığı için Neti Pot, nam-ı diger Aladdin’in Lambası
Çocuğuma burnunu sümkürmeyi nasıl öğretirim?


Etiketler: ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Bebek Sağlığı – Nezle ile savaş" için 9 Yorum yapılmış.

  1. semiramis says:

    uf uff uffff! yazık kımılnaza yaaa. çok geçmiş olsun. 1-2 ay önce biz de silsileler halinde hastalık dönemi yaşadık. en ağır geçiren 8 aylık oğlum oldu. abisi de kıpıcan’la yaşıt. onun burun akıntısı hiç bitmicek sandım. öyle şırıl şırıl dıki. Daha bugün sabah eşimle konuştuk “Allahım ne güzel hiçbirimiz hasta değiliz” diye.
    Şimdi bakıyorum da yazdığın önlemlerin ben ancak yarısını falan yapmışım. Bir daha olursa -ki allak korusun- hepsini yapmaya çalışacağım.
    Tekrar çok geçmiş olsun. Sevgiler…

  2. Anonymous says:

    Ayy cani benim o minicik haliyle ,kiyamam.cok gecmis olsun hepinize.

    Bide multi vitamin her yeni dogan bbekde kullanilmalimi acaba?
    ben Tuana icin kullanmiyorum ekstra vitamin felan ?
    yastuf

  3. Açalya says:

    Cok gecmis olsun yaaa! ne zor oluyor emmeleri, uyumalari ki tum aktiviteleri bu zaten.
    Onlemler ve nezleyi gecirme cabalariniz cok iyi bir rehber olmus yine.
    Kipircan’in hinkirmasini da tebrik ederim…

  4. Aslı Cin says:

    Ne yapsam burun tıkanıklığını geçiremiyorum, ne yazık ki. Tek dostum okyanus suları bu aralar.

  5. Pratik Anne says:

    Semiramis,
    Gecmis olsun ve uzak dursun shu nezle hepimizden. Biz Kimilnaz cok ufak oldugu icin korkudan abarttik. Onleme cabalarimiz malesef ise yaramadi ama Allahtan gecirme cabalari kisa surede ise yaradi ve 1 hafta icinde toparladi yavrum.
    Yastuf,
    Tuana hosgelmis. Ben bloguna giremiyorum. Bu mesaji gorursen pratikanne@gmail.com a davetiye yollar misin? Multivitamini Kipircan’da 2. ayda, Kimilnaz’da 2. haftadan itibaren doktorunun tavsiyesi uzerine kullanmaya basladik. Hep ekliyorum. Bizim buralari cok soguk. Gunes yuzu gormuyoruz. Bu aylarda D vitamini takviyesi ozellikle cok muhim. Kipircan Mayis dogumluydu ama onda da vermistik.
    Acalya’cigim cok sagol,
    Asli Cin,
    Azim azim gazzz. Okyanus suyuna kiyma. Bol bol resmen saatte bir damlat. Gecmis olsun yavruna. Acil sifalar diliyorum.

  6. Anonymous says:

    merabalar cok gecmis olsun, benimde ikiz ogullarim hasta, 8 ayliklar hem grip hem nezle bir arada sanirim, burunlari tikanik ve ben ilac yerine ne yapabilirim diye arastirirken okudum yazinizi, cok faydali oldu.
    tesekkurler…

  7. Jades says:

    Merhaba,
    Siz bu yaziyi yazali epey bir vakit oldu sanirim. Dolayisiyla sorumu goremeyebilirsiniz. Ama eger gorurseniz kullandigini vitaminin adini merak ettim. Bir de sadece anne sutuyle besliyorsunuz, takviye mama yok degil mi?
    Sevgiler,
    Ozlem

  8. Pratik Anne says:

    Jades,
    Enfamil markasinin Poly Vi Sol vitaminini kullaniyoruz.

  9. aysin71 says:

    Benim sorumu da umarım görürsünüz… Nezle iken iştahsızlık ve kilo kaybı oldu mu? Benim Obur oğlum 40 günlük ve şu anda bir öğünde 40cc’den fazla almıyor… Alırsa da kusuyor. Dolayısı ile zayıflıyor :-((

Bir Yorum Yazın