Seneye anneler için bir dizi tavsiye ile başlayayım. Bu tavsiyeler benim ya yapmayıp, sonradan ah keşke böyle yapsaydım dediğim ya da yapıp da hayatımı kolaylaştıran fikirlerden derlemedir. Özellikle anne adayları ve ilk defa yeni anne olmuş okuyucularımın faydalanacağını umuyorum.
Doğumdan sonraki ilk günler ve ilk aylar:
*Siz zaten süper annesiniz. Ama herşeyin süperi olmaya kalkmayın. Yani aynı anda süper temizlikçi, süper aşçı, süper ev sahibesi….. olmayın. Kendi iyiliğiniz için.
*Yukarıdaki tavsiye ile alakalı olarak, her teklif edilen yardımı değerlendirin. “Ben yaparım hepsini” diye geri çevirmeyin. Teklif gelmiyorsa, sormaktan da rica etmekten de çekinmeyin.
*Annelik ile ilgili uzun vadeli planlarınız ve hayalleriniz yolunda gitmediyse kendinizi yiyip bitirmeyin. Özellikle doğum, emzirme, çalışma/evde çocuk bakma gibi konularda yapabildiğinizin en iyisini yapmışsanız yapmışsınızdır. Geçmişte olanlara takılıp kalmayın.
*Doğumdan sonra rahat yürüyebildiğiniz andan itibaren her gün çok ama çok kısa süre de olsa evden çıkın. Bebeğiniz gündüz uykusunu uyurken birine emanet edip kapının önüne çıkıp gelmeniz, bakkala gitmeniz bile enerji kazanmanıza yardımcı olur.
*Size yardım eden varsa, siz bebeğinize bakın. Diğerleri yapılacak diğer ev işi, yemek, temizlik gibi işlere yardım edebilirler. Bebeğinizi başkasına bırakıp, siz ev işine koşmayın.
*Umarım eşiniz kendisine sorulmadan size bebek bakımı ve diğer işlerde yardım eden bir baba olur. Olmazsa rica etmekten çekinmeyin. Gerekirse siz iş bölümünü yapıp kendisini durumdan haberdar edin.
*Ne zaman uyuyabiliyorsanız o zaman uyuyun. Sütünüz, akıl sağlığınız, mutluluğunuz, sevgi dolu bir anne ve uyumlu ve sevecen bir eş olmaya devam etmeniz uykunuzu tam almanıza bağlı. Emzirdiğiniz dönemde gece beslenmelerinden birini eşinizin veya yardıma gelen aile bireyinin biberon ile yapmasını sağlayın. (Eşim Kıpırcan’da çok yardımcı olmuş ilk dönemlerde 9-1 arası 4 saatlik blok uyku uyumamı sağlamıştı)
*İlk aylarınızı kendinizi bebeğinizi keşfetmeye adayın. Neyi nasıl seviyor, ne saatlerde nasıl uyuyor, en rahat nasıl emiyor, ne zamanlarda kaka çiş yapıyor… Devamli gözlem ve rapor halinde olun. Hem bebeğinizi hem kendinizi hemen ilk günden kitaplarda ve internette okuduğunuz “bütün bebekler şöyledir” kalıbına sokmaya çalışmayın. Zaten daha ilk günden bebeğiniz kişiliğini ve isteklerini belli etmeye başlayacak.
*Ziyaretçileriniz varsa önceden kurallarınızı koyun. Çoğu insan biliyor zaten ama bilmeyenlere karşı çekinmeyin. Hormonlarınızdan güç alın. Ayakkabı ile eve girilmeyecek, evde sigara içilmeyecek, bebek el yüz yıkanmadan öpülmeyecek. Tabiki nazik bir şekilde. Beğenmeyen de gelmez.
Resim: Mary Cassatt, Breakfast in Bed. En sevdiğim anne çocuk resmi.
Bu serinin devamı:
İlk annelik için tavsiyeler – II
İlk annelik için tavsiyeler – III
İlk annelik için tavsiyeler – IV
aah ahh.. bu hijyen konusunda ben de dikkatliydim. ama insanlar nedense anlamak istemiyordu, hatta bir akrabamiz alindi, yas 40 i gecmis omasina ragmen alinganlik gosterdi ve annesiyle beraber benimle gorusmeyi kestiler. neden? sirf bebegi istedigide ellerini yikamasini rica ettigim icin. Daha 3 aylikti, asilari bile tamam degildi 🙁 nese.. icerlemistim bu duruma da, paylasmak istedim.. Pratikannem, yazdiklarin cok dogru.. cok tesekkurler. birincide yaptigim bazi hatalari ("herseyi ben yapacagim" gibi)2. cide yapmamaya ozen gosterecegim insallah.. opuyorum seni ve kuzulari.
merhaba yayınladığınız tavsiyeleri yeni okudum ve gerçekten çok beğendim.benim 6 aylık bebeğim var bundan sonra daha dikkatli davranacağım.doğumumu kaynanamın yanında yaptım ve dediğiniz gibi bebeğimle ben ilgilenip işleri başkaları yapmadı.aksine bebeğime onlar baktı bana bütün işleri yıktılar.birşey diyecek olsam adım gelin oluyordu üstelik eşim de beni desteklemiyordu bu konuda gerçekten çok yalnızdım.şükür 4 ay sonra kendi evime çıktım da bebeğimle vakit geçirebildim.ikinci doğumumu kendi evimde yapacağım arkadaşlara da tavsiyem kendi evlerinde doğum yapsınlar…hoşçakalın