Bebeklerde uyku – 2. Fasikül – 3. Bölüm

Aug 11, 2008 - 6 Yorum

Her bebek ve her çocuk gerçekten birbirinden çok ama çok farklı oluyor. Kardeş olsalar bile. Uyku konusu da bunların başında geliyor. Kıpırcan uyku vakti kaçınca hep huzursuz olur, çok huysuzlanırdı. Kımılnaz çok abartmadıkça fazla problem etmiyor. Kıpırcan 3 aylıkken düzene girmiş ve gece uyanmadan uyumaya başlamıştı. Kımılnaz’ı daha yeni düzene koyduk, ve geceleri hala uyanıyor. Kıpırcan’da uyuyana kadar hep yanında olmak gerekirdi. Kımılnaz’ı biraz pışpışladıktan sonra CD ile başbaşa bırakınca kendi dalıyor. İlk başta çıkınca arkamızdan kızıyor tabi, o ayrı.

Türkiye’den döndüğümüzden beri hala yerleşip, bir düzen oturmaya çalışmakla geçiyor günler. Ama havanın güzel oluşundan dolayı mümkün mertebe dışarıda vakit geçirmeye çalışmamız, bu arada sonbaharda Kıpırcan’ı yazdırmak için uygun yuva arayışlarım günlerin çoğunlukla hayhuy içinde geçmesine neden oluyor.

Yine de elimden geldiği kadar herkesi rahat ettirmeye çalışıyorum. Bunların en başında evden sabah çıkarken öğleden sonra eve gelecekmiş gibi toparlanıp çıkmamız geliyor. Yani Kımılnaz arabasında uyusun diye battaniyesi, herkesin kuşluk ve öğle yemekleri hazırlanıp çantaya konuluyor ve kahvaltımızı yapıp dışarı atıyoruz kendimizi. Böylece Kımılnaz sabah uykusunu arabasında uyuyor. Öğle yemeğini de hava elverdikçe parkta yiyip öyle geliyoruz.

Eve gelince el yüz yıkanıyor. Ben hemen Kımılnaz’ı yatağına koyuyorum. Kıpırcan ya meyve yiyor veya varsa kakasını yapması için bekliyorum. Sonra onu yatağına koyuyorum. Bu aralar pek uyumuyor öğle uykusunu ama en azından yatakta dinleniyor. O bir iki saat bana dinlence oluyor. Genelde “hadi ev işi yapayım” diyorum ama sonra ben de 1-2 saat kestiriyorum. İşte bu yüzden ev bir türlü yerleşmiyor. Bulaşık makinası 4 kişi için her Allah’ın günü çalışıyor. Yemekler hep ev yemeği de, Kımılnaz birkaç gündür kavanoz maması yiyor. Sebze ve baklagilleri aldım ama haşlayıp püre yapmam için elime bakıyorlar.

Kımılnaz’ın uykusunda oldukça iyi bir noktaya geldim. Günlük düzeni belli oldu. Sabah uyandıktan bir saat sonra 1 saat, öğlen 2-3 saat uyku uyuyor. Bazen, özellikle de sabah uykusu uyumamışsa (ki bu benim suçum oluyor) akşam bir 45 dakika daha kestirmek istiyor. Sonra 7:00 gibi rutine başlayıp banyo, meme ve ninni ile 7:30- 8:00 gibi uykuya dalmış oluyor. Genellikle diye ekliyorum. Arada nedeni belirsiz bir şekilde cin gibi 9:00 a kadar oturduğu da oluyor.

Uyku vaktini geçirmemişsem uykuya dalması da rutini ile çok kolay oluyor. 7 ay farklı şekillerde ve özellikle son bir ayda kapı kapı dolaştığı için bilimum farklı yerde uyumak durumunda kaldıktan sonra, ya yatağını hatırladığından ya özlediğinden hemen uyuyacağı yeri öğrendi. Ben alışması zor olur diye korkuyordum ama düzen, düzensizlikten daha ağır basında hiç gıkı çıkmadı yavrumun.

Rutinimiz şöyle: Uyku vakti geldiğinde odaya giriyoruz. Odamızın perdesi gün ışığını azaltacak şekilde kalın. Hatta aradan sızan ve kuvvetlı gelen öğle ışığını engellemek için beşiğinin üzerine çadır gibi battaniye örtülü. Kımılnaz kucağımda dik halde, “Dandini dandini dastanayı” söyleyerek, sırtına pıtpıtlayarak odada volta atıyoruz. O daha ilk kıta da işareti alıp kafasını koynuma sokuyor. Biraz volta atıp sakinleştikten sonra (burada sakinleşmeyi dışarının hayhuyundan arınmak olarak kullanıyorum, yoksa bağırıp çağırmıyor zaten kucağımda) hemen yatağın yanında biraz kucağımda sallıyorum. O da canı isterse dik durumdan yan yatar duruma getiriyor kendini hemen.

Sallamayı genelde ağır ağır bacaklarımla yaylanarak yapıyorum. Genelde bu süreci spor yapmak için kullanıyorum desem güler misiniz? Değişik “step touch”, “squat” (türkçe tabirlerini bilmiyorum) gibi hareketler yaparak sallanıyoruz. Sonra Kımılnaz’ı yatağa bırakıyorum yavaşça. Bazen poposu dönük kalıyor ve uyuyor. Bazen bana dönüyor. O zaman “Kendi sesinizden ninni CD si hazırlayın” yazısında yazdığım ve Kımılnaz’da repertuarı bayağı genişlettiğim ninni CD sini açıyorum ve çıkıyorum. Ses dinleme aletinden dinlemeye devam ediyorum. Çok bağırırsa bazen gidip kontrol ediyorum, kaldırıp sırtına vuruyorum. Özellikle yemeklerden sonra hala gazı oluyor. Gaz olmadığından emin oluyorum. O da genelde mızıldana mızıldana uyuyor.

Gece kalkmaları azaldı ama hala bir kere muhakkak uyanıyor. Normalde Kıpırcan Baby Whisperer‘ın tavsiye ettiği gece beslemeleri ile 7-7 arası uyanmadan uyurdu. Kımılnaz’da 7-8 gibi yatıyor. Sonra uyurken iki defa besliyorum ama 3-4 gibi illa bir kere beslenmeye muhakkak uyanıyor. Alışık değilim ve çok koyuyor bana gece uyanmak. Çok mızmızın bu konuda, uykum tatlı.

Ne yaptımsa bunu kaldıramadım ama sebebini de buldum sanırım. Kımılnaz gündüz yeteri kadar süt emmiyor. Bu dönemde normal birşey olsa gerek. Bir sabah unutmazsam hastanenin emzirme danışmanlarını aramak istiyorum. Sabah uykulu güzel emiyor, akşam yatmadan ve yattıktan sonra da iyi emiyor ama aradaki iki gündüz beslemesinde dalga geçiyor meme de. Bu da bize gece beslenmesi olarak geri dönüyor. Ne yaptımsa ciddiyeti geri getiremedim. Uykudan hemen uyandıktan sonra emse bile bir süre sonra açılıp etrafla ilgilenmeye başlıyor. Oda loş, etraf sessiz ama etrafta seyredilecek, ahtapot kolları ile çekiştirmeye çalışacak birşey buluyor. Bu dönemin geçmesini, sütüm kesilmeden aklının başına gelmesini ümit ediyorum. Arada sütüm azalmasın diye pompa ile sağıyorum. Ama hatuncan biberon da almıyor haspa. Özellikle de benden. Bilmiş bilmiş biberon veya suluğu itip kafayı memenin olduğu yere yapıştırıyor. Sütleri mama yapmada kullanıyorum.

İşte bu problemi ortadan kaldırır, gündüz yeterince süt depolamasını sağlarsam gece beslenme ihtiyacının da ortadan kalkacağını “umuyorum”. Umduğum gibi de olmayabilir farkındayım. Bütün olasılıkları gözden geçiriyorum. Ama gece uyanmalarını kesme yazısında yazdığım herşeyi deneyip de hala uyutamayınca geri elimde sebep olarak bu kaldı. Çünkü gece uyandığında iki emip geri yatmıyor. uzun uzun kana kana süt içiyor yavrucak. Gündüz aklın nerede yavrum? Her ikimiz gece kesintisiz uyusak ne güzel olacak.

Bu serinin devamı:
Bebeklerde uyku – 2. Fasikül – 1. Bölüm
Bebeklerde uyku – 2. Fasikül – 2. Bölüm


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Uyku

«       |       »




"Bebeklerde uyku – 2. Fasikül – 3. Bölüm" için 6 Yorum yapılmış.

  1. HülyArda says:

    her bebek birbirini tutmuyor fakat benim oğlum ilk 4 ay çok güzel uyudu geceleri hiç problem yok. 10 aylık olana kadar uyku problemimiz çok oldu hatta artık dayanılmaz hale gelmişti. 10 aylıkken emmeyi kendi isteği ile tüm zorlamalarıma rağmen bıraktı ve uyku da birden bire rayına oturdu. şimdi akşam 20:30 21:00 arası uyuyor sabah 09:00 a kadar. yani ay itibarı ile de olabilir emmeyi bırakması ile de olabilir bilmiyorum ama 10 aylıkken kendi uyumayı ve uyanmamayı öğrendi. ilk zamanlar 1 kere kalkıp süt içip yatıyordu. 1 yaş sonrası onu da bıraktı kendi kendine. İnşallah uyku sorununu çözersin ama biraz sabır bazı çocuklarda bu sorun bir yaş sonrasına sarkabiliyor.
    sevgiler…

  2. yusufunalemi says:

    vala uyku hususundaki yazın güzel ama iş eyleme dökülünce o kadar kolay diil.misal ben oğlişde hiç bir yöntemi başaramadım.uyku ritunu hak getire.benım yaramaz yemedi hiç bi numarayı.yanı bebişlerin kendi yapısı ile alakalı.hele su yazının sonunda ıkımız de delıksız uyusak demısın ya…orası koptuğum nokta.ben uyudum da delıksızı kaldı bir de.oğlişi doyursamda giydirsem de gazı da sazı da olmasa aynıyız….

  3. figen says:

    benim oğlanda 9 aydan sonra emmeyi bırakınca sabah 6 ya kadar kesintisiz uyuyordu sabah biberonunu için tekrar uyuyordu ama 9 aya kadar 3 saatde bir uyanıp emme olayı beni mahvediyordu..senin yazıları arada okuyunca 2. gözümü iyice korkutmaya başladı:))

  4. Anonymous says:

    Merhaba
    Montesorri Egitimi Blogu’nu incelemek istedim fakat blogun sadece davetli okuyuculara acik oldugu mesajini aldim. Bir ay sonra bes yasini bitirecek bir oglum var. Iki yildir Atina, Yunanistan’da yasiyoruz ve oglum bir montesorri okuluna devam ediyor. Blogu takip etmek icin ne yapmam gerekli acaba?

  5. OIS says:

    Benim ikizlerim 7 aylık ve bazen gece 6 kez kalkıyorum :).Biri ağladığında diğerinide uyandırıyor ve diğeri emmeden uykuya geçmiyor.
    Genelde erkek bebeğim 1 kez kalkıyor,ama kızım ağlayınca oda 2.kez tekrar emiyor.Her gün bu kalkışlar değişiyor,bazen sadece 2 kez,ozaman o kadar mutlu oluyorum ki.Akşamları gece mamasıda verdim,açlıktan mı kalkıyor diye ama mama vızz geldi,uyanmaya devam,birde uykuya direnç gösteriyor,uyumamak için ağlıyor,ağlıyor,gözleri kapanıyor ama dalamıyor,kucağımıda veya yatağında sallamak durumunda kalıyoruz.Nasıl bir düzen olur,bir düzen kurulurmu bilemiyorum.Sabahta uykusuz olarak işe gidiyorum.Belki özlediği için bu kadar kalkıyordur.Ama uykusuz bir anne,bebeklerine ne kadar yeter bilemiyorum.

  6. Ebruli says:

    biraz geç bir yorum yazıyorum ama bu işin sonunu merak ettim. benim kızımda 3,5 aylık ve sizin gibi aynı kitabı okuyorum ama ne yaparsam yapayım kızım gece emmesini bırakmıyor çünkü gündüz kitaptaki gibi beslenmiyor. Hep gözü dışarıda beslenmeye konsantre olmuyor. Benim sütüm az geldiği için hazır mama da kullanıyorum. Onu bile zar zor verdiğim günler oluyor. Ama gece 3'deki beslenmeyi kana kana içiyor. Enteresan bir şekildede benim en çok sütüm o vakitte geliyor. Siz ne zaman başardınız kızınızı sabaha kadar uyutmayı? 6 aydan sonra gece beslemesi biter diyorlar ama ben sizin ne yaptığınızı merak ettim. cevap yazarsanız sevinirim.

Bir Yorum Yazın