Bu bebeklerimizi kendi kendilerine ve düzenli uyumaya alıştırma konusunda yazdığım yazıların sonuncusu. Gelen yorumlardan birkaçında çok güzel ifade edildiği gibi “uyku problemi olan bebeklere değil uyutma problemi olan büyüklere” yardımcı olmak istedim.
Bence bir çok bebekleri uykuya alıştırma ekolu için ortalıkta dolaşan “ağlatarak uyutmaya alıştırma” denmesinin bu önyargıda çok büyük payı var. Bütün anne bebek forumlarına bakın;
- Bir grup “Benim bebeğim hala kendi kendine uyumuyor. Ağlatarak mı uyutmak zorunda kalacağım?” diye kıvranan anneler.
- Bir kısmı “Hayır, ben sallarım, atarım, tutarım ama ağlatamam” diyen grubu.
- Son grup ise “E, Biz de ağlatmadık ki! Adımız çıktı dokuza inmez sekize.” diye düşünüp “Ama bu tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Sen de şunu şunu dene.” diye tavsiye veren diyen bebekleri kendi kendine uyuyan grup.
Bebeğinizin ağlayacağından korkmayın, ağlatmadan bu işi başarmak için birçok yöntem var. Umarım yazılarımdan da anlaşılmıştır, bu işi yapmak için bebeklerinize eziyet etmek durumunda kalmıyorsunuz. Ne ben zorbayım, ne de bebeğini kendi kendine uyutmaya alıştırmış diğer anneler cani ve kendilerini tatmin etmek için “ağlatayım ben bu bebeği” diye niyetleniyorlar. Velhasıl bahaneniz “ben bebeğimi ağlatamam” olmasın. Ben de ağlatmadım zaten.
Aşağıdaki linklerde anne ve babalara bebeklerini kendi kendilerin uyumaya alıştırma üzerine yazılmış kitapların karşılaştırmaları var. Okuyun karşılaştırın, kendinize ve aile düzeninize en uygun olanını alın ve detaylı okuyun. İçinize siniyorsa hemen ertesi gün başlayın.
- The ultimate guide to your baby’s sleep
- Rock-a-Bye Your Baby: Pick the go-to-sleep method that works for you
- Baby Sleep Books: The Exhausted Parent’s Guide to Finding the Best Baby Sleep Books
Tutarlı olun, sabırlı olun. Faydasını tahmininizden çok daha kısa süre içerisinde göreceksiniz.
Tecrübeli anneler yorumlar bırakmışlar. Başka benzer tecrübesi olan anneler yorum bırakırlarsa farklı tecrübeleri karşılastırmış ve faydalanmış oluruz.
Herkese mutlu uykular, tatlı rüyalar diliyorum.
Şekil 5b: Atatürk Havalimanında, İstanbul’dan Chicago’ya dönerken “Bebek Sallama Üçlüsü” Kıpırcan’ı (3 aylık) battaniye de uyuturken görülüyorlar. Bu karede görmediğiniz ve duymadığınız ise arka plandaki dede ve eniştelerden oluşan “Pışpış Kuarteti”. Kanon, Çiftetelli, Hicaz ve Caz (film olarak kayıtlara geçti.) makamlarında pışpış yapabilen dörtlüyü turnede görmeyi ümit ediyoruz.
Çok güzel yazmışsın. Ben de senin yaptıklarının hepsini Baby Whisperer kitabını okumadan sizlerde uyguladım. Ne zaman ne icin agladığınızı 3 ay sonunda anlayabilirdim. Hayat boyle, her bebek sahsına munhasır. Dogduğu andan itibaren anlamaya calışıyor insan. Bazen tekdüze bir duzende gidiyor bazen kulak iltihabı oluyor, bazen kabızlık, bazen grip diş çıkarma v.s., gunler geçiyor. Bebiş büyüyor. ALLAH ömür versin, sağlık versin. Tam ben bu çocuğu çözdüm dediğin anda bakıyorsun okula baslamış.
Anneyin
Yazılarınızı zevkle okudum çok şey öğrendim. Uygulayabilmek bana kalmış artık o kısmını bilmiyorum. Ama şu resimlere bayıldım. Aynı şeyleri bir tek biz yaptık sanıyordum. Ben belgeyememişim, o anki telaş aman rezil olduk düşünceleriyle…Aylarca battaniyede salladık hastanede, sokakta, benzin istasyonlarında, yol kenarlarında vs.vs. Keşke resmetseymişim, bakar gülerdim o zamanlar ağlar halime. Bir tavsiye de ben vermek isterim: Bebeğiniz gür sesli, ağlamaya meyilli ve birazcık huysuz bir bebek olabilir (bkz.benimki). Panik olmayın, sakin davranın siz panik oldukça bebek de amanın ne oluyor diyerek yaygarayı bastıkça basıyor. Benim gibi bu döngüye girmeyin. Sakin olun ve anlamaya çalışın. Anlayamadım diyerek de kendinizi harab etmeyin. Böyle büyüyor bunlar:)
Sevgiler…
Verdigin linkler karsilastirma icin cok iyi Burcu, tesekkurler.
merhaba sormak istediğim o üç gün odaya kapanıp nasıl bir yöntem izlediğiniz. yani belli periyotlarla bırakıp ağlatmak değil herhalde. bir de bu pış pış olayını soracagım benim kızım pış pış yaptıkça daha çok bagırıyor bunu yaparken kucağa mı alıyorsunuz yatakda mı yapıyorsunuz.
Anonim,
Odaya uc gun kapanmadik. Haftasonu ben hep kendim ilgilenirim, hafta icin isim olur anneanneme birakirsam o kendi bildigini okur diye cuma aksamindan baslar haftasonu duzenimizi kurarim diye dusunmustum. Kitap da oyle diyor zaten. Hem anne baba evde olur, yardim destek olur diye. Ilk cuma gecesi sadece kapiyi kilitledim. Ondan sonra hep yapacagim gibi oglushu kucagima aldim, ninni soyledim, pispisladim. Sesi sedasi kesilmisti yataga biraktim. Ama yaninda durdum. Biraz daha yatakta sarki ninni soyledim, pis pis dedim. Sonra odada yaninda sarki soylememe ragmen elimi de cektim. tam 10 dk agladi. Uyudu. Buyuyup kendi kendine konusup kikirdayarak uyuyana kadar hic yanliz basina birakmadim odada. Hep uykuya daldigindan emin olana kadar bekledim. Benim yaptigim “yataga birak aglasin, anlasin kendi basina uyumasi gerektigini” degildi. Cocugum ben buradayim ama senin uykun var, hadi uyu idi.
Ben bunu yaptigimda oglush 4 aylikti. 4 aylik bebegin dikkati ile 9 aylik bebegin ilgi ve dikkati cok farkli oluyor. 4 aylikken daha kolay manipule edebiliyorsunuz.
Kiziniza pis pis uymuyorsa sevdigi sarkilari cok usulca veya yavas sesle masal anlatabilirsiniz. Onemli olan yatak odasinda uyumaya gidildiginin ve uyku vaktine gecildiginin farkinda olmasi ve sakinlesmesi. Sadece konusabilirsiniz de sakin sakin. Kizinizi ne sakinlestiriyorsa. Shu anda biz de pis pis kullanmiyoruz (oglush 22 aylik). Ben kafadan atma masallar anlatiyorum. Icinde sevdigi kamyon, otobus, ucaklar olan hikayeler atiyorum. Devamli her gece ayni seyi yapinca anliyorlar zaten. Sadece ilk uc dort gun esk iadetlerin birakilip yeni duzene gecis zamani kritik.
Bir de uyku vaktini iyi yakalayin. Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim hızlı cevabınız için de . Zor bir dönemdeyim ciddi uyku sorunumuz var. eskiden yoktu ama bir ziyaret ardından hasatalık olunca iyice bozuldu düzen. günlerdir birsürü şey okuyorum kafamda bir yol bulup netleştirip öyle başlamak istiyorum önce kendim karar vermem gerek. Odada bırakıp ağlatmak ve gitmek bana uymuyor ama sizin yönteminizi begendim ama kızım 1 yaşında acaba ona uyar mı ondan emin olamadım ama denemeyecek bir yol degil sonuçta yanın da olacagım . en büyük sorun memede uyması gece çok sık uyanıp emmek istemesi. bu arada diş çıkarma dönemi gibi dönemlerde neler yapıyorsunuz bu arada bizim de ayıcan ımız var adı bobo ama kızım çok ısınamadı ona beni tercih ediyor onun yerine sevgiler
çok acil yardımınıza ihtiyacım va r.yazıları okudum ve tecrübelerinizi paylaşmak istiyorum.bizdede aynı şekilde uyku problemi vardı. oğlum 8. ayının içinde ve hala kucakta koridorda gezerek uyuyordu.tabi iyice ağırlaştı ve benim bel sonunda iflas etti.bende dün ilk defa odasına sizlerinde bahsettiği yöntemlere yakın şekilde yatırdım 10 dk sonra uyudu.ve gece uykusuda hiç olmadığı kadar uzun oldu.yalnız sormak istediğim şu aynı yöntemi hhemen gündüzde denemelimiyim yoksa önce gece alışmasınımı beklemeliyim.çünkü gündüzleri dahada zor uyuyor.
Isimsiz,
Beli iflas ettirmeyi beklemeseymissin keske. Ama nereden donsen kardir. Benzer yontemleri gunduz de dene. Birbirleriyle baglantili zaten. Gece gunduz benzer rutine tabi kalinca artik kendi basina uyumasi gerektigini kavrar. Gece kendi basina uyurken, gunduz hoplatilip ziplatilirsa o daha cok kafasini karistirabilir. Sen bence baslamisken gunduzu de aradan cikar. Allah kolaylik versin. iyi haberlerini bekliyorum.
Merhabalar, oglum iki aylik ve nasil bir uyku düzeni kurmam gerektigi konusunda arastirma yaparken blogunuza rastladim, resmen cankurtaran gibi:) Kizimi birakirim uyurdu, oglum öyle degil ana kucaginda salliyorduk ve hep orda uyuyordu bu durum beni rahatsiz etti yataginda uyumaliydi. Basladim okumaya gec bile kalmisim nerden bileyim ben kizim gibi olacak zannetmistim:) Birakiyorum yatagina iki gündür ortalama 5 8 dakika aglayip uyuyor, yaninda durmak aklima gelmemisti yaninda durmaya karar verdim ama acaba daha cokmu kücük böyle bi yöntem icin karar veremedim? neden aglatmak hep canice görülür alismiyormu sonunda yaa ben cok karisiyorum kafam karisiyor. Cok cok tsk ederim tecrübe ve bilgilerini paylastigin icin. Bir cok yer gezdim sanal olarak:) bloguna mest oldum tekrar tsk…uzun oldu.
anonim,
benim kizim 7 aylik. 10 gun oncesinde dek emerek uyuyordu ve gece en az iki sefer uyaniyordu, emip tekrar uyuyordu bazan uyumuyordu saatlerce. bir kitapta 6 ayliktan sonra cocugu kendi kendine uyumaya alistirmak gerektigi yaziyordu ve bunun icin de aglasa da uykusu gelince yatagina birakipcikin diyordu. ben de esimiikna edip10 gundur bunu nuyguladik. uykusu gelince yatagina yatiriyordum, once uyku muzigini acip, kfasini oksayip odadan cikiyordum. o yataga yattigini anladigi anda yuzume umitsizce bakip aglamaya basliyordu, ama ben odadan ciktigim anda susuyordu, bazen biraz daha mikirdanmaya devamediyor ama 10 15 dk sonunda uyumusoluyordu, gece de artik kalkmamaya basladi, bir ikikere uyandigini duyuyoruz ama biriki dakka icinde tekrar uyuyordu. bugun doktoruna sordum boyle boyle yapiyorum diye, bana 5 yasina gelen boyle cocuklarin daha cok pediatsite gittigini, cocuga terkedilmislik duygusunun yasatilmamasi gerektigini soyledi. kendimicokkotu hissettim, cocugum icin iyi birsey yaptigimi sanirken ruhunda yaralar aciyormusum. eve gelince yaninda kalmayidenedim, yani uykusu gelince yatagina yatirdim, aglamaya basladi,yanibasinda karnini ovaladim, yumusak yumusakkonustum, birara hatta sakinlesti ama bir turlu uykuya dalamadigi icin herseferinde yien aglamaya basladi, birbucuk saat sonra ben pes ettim ve onu yataindan alip mam sandalyesine oturttum ve o beni izlerken ev islerimi yaptim. o da uyku mahmurluguyla hareket etmeden oturdu. benim isim bitince emzirdim ve o hemen uykuya daldi, iki bucuk saattir halan uyuyor…ben simdine yapacagim bilemiyorum, ben yanindayken uyumuyor anlasilan!!!
Merhabalar! Bebek bloglari icinde annelere en guzel bilgileri veren blog bence sizinki…5 aylik hamileyim ve blogunuzdan cok yararlaniyorum…Size bir sorum olacak.Baby Whispere kitabinin Turkcesi yok, ben de amazondan getirtmek istedim ancak baby whisperer diye gecen cok sayida kitap gordum, sizin bahsettiginiz hangisi acaba? Ve de belirttiginiz gibi maalesef “the Happiest Baby on the Block”un Turkcesi yok, Happiest Toodler on the Blocku cevirmisler. Belki ben cevirebilirim, tum annelere yarari olur:))
arkadaşlar selamlar benimde iki aylık bir kızım var bende odasında bırakarak uyutmaya çalışıyorum yanında durup konuşmayıda denedim bugun 4. gün hala ilk günkü kadar ağlıyor acaba onu böyle ağlatmak ileriki yıllarda kızımda bir duygusal sorun yaşatırmı ve acaba kendi kendine uyutmaya çalışmak için çokmu erken
3 aylık oğlum var, bu yöntemi iki gün denedim ama çok ağladı ve ağlaması azalacağına arttı. 4 aydan önce kullanmamaya karar verdim, zaten internetteki yorumları okursanız Ferber metodunun 6 aylık ve üstü bebeklerde kullanılmasını, 4 ayın altında ise kesinlikle kullanılmaması gerektiğini yazıyorlar. Ben de tecrübe ederek öğrendim bunu, çünkü daha çok küçükler ve ağlamalarının sebebi naz yapmaları falan değil gerçekten korkmaları. 1-2 ay daha anakucağı-ayağa talimiz yani.
elifin annesi….
merhabalar bende bir hafta öncesine kadar emerek bazende ayağımda sallayarak uyutuyordum kuzucuğumu ama saat başı emmeye kalkıyodu yakında işe başlayacağım için ve herzaman yanında olamayacağım için internetten kendi başına uyutma yöntemini araştırdım öpün şarkı söyleyin odadan çıkın ağlarsa sakın gitmeyin falan yazıyodu aynen yaptım alıştı kendi başına dalıp uyumaya ama halen ağlayarak dalıyodu taki sizin blogunuza raslayana dek az önce yanında durdum şarkı söyledim pış pış yaptım başını okşadım önce biraz ağladı sonra hemen daldı uykuya galiba doğrusu bu yanında durup uyutmak çıkıp gidince terkedilmiş hissediyodu bu yöntemi herkeze tavsiye ediyorum geceleri uyansada pış pış yapıyorum hemen dalıyo teşekkürler bütün annelere kolay gelsin…..