Her ay meme kontrolünüzü yapıyor musunuz?

Oct 03, 2006 - 0 Yorum

Türk Anneler Yürüyor yazımı okumuş olanlar meme kanseri konusunda bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunmaya çalıştığımı bilirler. Bu ay “Meme Kanseri için Bilinçlendirme Ayı” (Breast Cancer Awareness Month). Ayrıca New York’ta bu haftasonu yürüyecek olan Don Kişotlar Turkish Moms in Motion katkılarınız sayesinde hedef miktarın çok üzerinde bağış topladılar. Her zaman söylediğim gibi tedavi imkanlarının artması her zaman iyi haber ama Meme Kanserinde Erken Teşhis herşeyden daha önemli. Bu yüzden de bütün kadınların her ay kendi kendilerine meme kontrolu yapması çok muhim.

Kendi Kendine Meme Muayenesini adetinizin bitmesinden sonraki üçüncü veya dördüncü gün yapabilirsiniz. Ayna karşısında kolayca yapabileceğiniz muayene ile meme dokunuzu tanıyıp herhangi bir değişiklik olduğunda doktorunuza danışın. Farkettiğinizde doktorunuza danışmanızı gerektiren semptomlar:

  • Meme boyutunda değişme ve şişme
  • Meme derisinde renk değişimi
  • Meme başının içeri kaçmış gibi durması
  • Meme dokusu içinde veya koltuk altında sert kitle
  • Meme başından akıntı gelmesi ve sızı

Hatırlamanız gereken hissettiğiniz her kitle ve sertliğin kötü olmadığı. Memede bulunan her 10 kitleden sekizi kanser değildir, yani iyi huyludur. Meme kanserinde erken teşhis de 5 senelik yaşam şansını 96% artırır.

 

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ve Avon tarafından hazırlanan şekillerle kendi kendine meme muayenesi broşürü Yazıcıda yazdırıp saklamanızı tavsiye ederim.

 

Bu yazıyı tanıdığınız diğer bayanlarla paylaşmanız olası bir meme kanseri vakasının erken teşhisinde faydalı olabilir. Sağlıklı günler diliyorum.

Kaynaklar:
http://www.breastcancer.org
http://www.nationalbreastcancer.org
http://www.breastcancer.org/cmn_myt_idx.html
http://www.nationalbreastcancer.org/cancer_myths/index.html
http://www.avoncompany.com/women/avoncrusade/resource_guide.html


Etiketler: , ,
Kategoriler: Annelik

«       |       »




Bir Yorum Yazın