Şifa niyetine üç kase çorba

Oct 24, 2006 - 0 Yorum

Önce yavruyu, sonra anneyi yıkıp geçen soğuk algınlığı nedeniyle bir süredir bloguma yeni yazı ekleme fırsatı bulamadım. Konunun mana ve ehemmiyeti üzerine şifa niyetine üç çorba tarifi yazıyorum. Kış günü virüsler ve mikroplar hepinizden uzak olsun.

Soğuk algınlığına karşı “Tavuk Suyuna Çorba”
Annelerimizin üşüttüğümüzde yapıp bize içirdikleri tavuk suyu çorbasının (tavuk suyunun) soğuk algınlığına karşı iyileştirici etkisi tıbben kanıtlandı. Vücudunuzda kırıklık hissetmeye başladığınız andan itibaren tavuk suyu çorbası içer ve içirirseniz hastalığın etkilerinde tamamen yokolma olmasa bile azalma göreceksiniz. Bebisinize vermek için bu çorbayı tuzsuz veya çok az tuzla yapıp blenderdan geçirmeniz yeterlidir

Malzemeler
4 bardak tavuk suyu
2 bardak su
3/4 bardak tel veya arpa şehriye
2 orta boy domates
Tuz

Yapılışı
• Tavuk suyunu evde 1 litre suya yarım tavuk büyüklüğünde tavuk eti ve iki orta büyüklükte soğanı dörde bölerek katip kaynatıp hazırlaya bilirsiniz.
• Tavuk suyu ve su bir tencerede kaynatılır.
• İçine pürelenmiş veya küp küp kesilmiş domates katılır.
• Kaynamakta iken tavuk suyuna şehriye eklenir. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Şehriyelerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
• Tavuk etinin beyaz kısmından da diderek içine katabilirsiniz.

************

Mide bozukluğuna karşı “Yoğurtlu Pirinç Çorbası”
Bu da pirincin mideyi rahatlatıcı etkisiyle bulantı ve kusma sonrası hem midenizi rahatlatacak hem de tutacak leziz bir çorba. Ben tuzsuz yapıyorum. Siz damak tadınıza göre tuz katabilirsiniz. Bu da bebişlerinizin yiyebileceği lapa kivaminda bir çorba.

Malzemeler
3/4 bardak pirinç
6 bardak su
2 bardak yoğurt
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
• Pirinci yıkayıp süzün ve 6 bardak suda pirinç iyice yumuşayıp suyu kalınlaşana kadar kaynatın. Pirincin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
• 2 bardak yoğurdu bir kasede, içine iki üç kaşık sıcak çorbayı ilave edip çatalla iyice çırpıp yumuşak hale getirin. Kaynamış pirince azar azar, karıştırarak dökün.
• Kabarcıklar çıkmaya başladığı zaman üstüne yağı ekleyin karıştırın. Üzerine naneyi serpeleyip servis yapın.

************

Kış günleri için “Kuvvet Çorbası”
Bu tarif Güler Ardakoç’un “En Güzel Seçme Türk Yemekleri” kitabından, ancak üretim esnasında çeşitli değişikliklere uğradı. Bildiğimiz sebze çorbasına benziyor ama öyle besleyici ki kış günü sıcak sıcak hakikaten kuvvet veriyor. Bilimsel olarak kanıtım yok ama eminim bu çorbanın da bağışık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Orijinal tarif:

Malzemeler
8 bardak etsuyu
1 baş soğan
1 pancar
100 gram lahana
1 patates
1 kereviz
1 domates
1 kaşık yağ
Yarım demet maydonoz
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım bardak ekşi krema
Tuz

Yapılışı
• Pancarın kabuğu soyulur. Kibrit çöpü iriliğinde doğranır. Sonra üzerine dövülmüş sarımsak ilave edilip karıştırılır.
• Tavaya yağ konulup erilitir. Sonra küçük küçük doğranmış domatesler, ince kıyılmış soğanlar ve pancarlar ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
• Tencereye etsuyu konulur. Üzerine patates, kereviz, kıyılmış lahana, şeker ve tuz konur. Kaynayıncaya kadar beklenir.
• Sonra tavadaki karışım ilave edilir. Maydonoz da demet halinde konulup kaynatılır.
• Kaynadıktan sonra maydonoz içinden çıkarılır.
• Kaselere boşaltıldığı zaman üzerine çiğ krema konulup servis yapılır.

Dip not: Ben bu çorbayı tavuk suyuna ekşi kremasız hazırlıyorum. Sonra canım sıkıldıkça sebzeleri değiştiriyorum. Bir gün kereviz, havuç, patates; bir gün havuç, bezelye, kabak; bazen çok az kereviz (kokusu diğer sebzeleri hemen bastırıyor) kafama göre türetiyorum. Genelde sebzeleri küçük küpler halinde atıp kaynatıp sonra blender ile püre haline getiriyorum. Hem büyüklere, hem oğluşa servis yapıyorum.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Beslenme, Mutfak

«       |       »




Bir Yorum Yazın