Dün yazdığım az su içme sıkıntısından sonra bir de bizim hem Kıpırcan ile hem de Kımılnaz ile dönem dönem yaşadığımız bir durumu gündeme getirmek istedim.
İkisi de Allah’a şükür iştahı bizi sıkıntıya sokmayacak seviyede çocuklar. Ben de “yerse yediği kadar yer, yemezse acıkınca yer” felsefesini güden bir tip olduğum için genelde rahatımdır ama bu genel gidişata dikkat etmediğim manasına da gelmiyor.
Özellikle 1.5 – 3 yaş arası, dönem dönem süte ağırlık verip ana yemekten kıstıkları oldu. Ufacık midelerini sadece inek sütü ile dolmayıp, yemeleri gereken sebze, meyve ve baklagillere yer kalmasına dikkat ediyorum.
Dikkat ettiğimde genelde sabah erken uyanıp süt istediklerinde sabah kahvaltısından kısılıyordu. İlk başlarda biraz daha uyusun diye hazırlayıp alıştırma bardağında sütü veriyordum ama sonra yavaştan zincirleme etkiyi görünce frenlemeye başladım. Aynı şekilde süt alabileceklerini bildiklerinde yemeği ağırdan alıp sonra acıktıkları için süt diye miyavladıkları da oldu. Özellikle gece uyanıp süt isterlerse, ki bu kesin akşam yemeğinde yemedikleri zaman oluyor, kırmızı bayrak kalkıyor ve yemeklerini tam yemeleri üzerine çalışıp, süt miktarını sıkı kontrole alıyorum.
Gereğinden fazla alınan sütün yemekten kısma dışında kabızlık problemine neden olduğunu da bildiğimizden özellikle dikkat ediyorum. Süte çok düştükleri dönemlerde, süt istedikleri zaman vermemezlik etmesem bile miktarı azaltıyorum.
Bana göre yeter miktar 3 yaşına kadar sabah öğle akşam ufak birer bardak. 3 yaşından sonra sabah ve eğer içiyorsa akşam birer bardak. Sabah sütlerini meyve ile karıştırdığımı bu yazımda yazmıştım.
Süt ürünlerinden alacakları kalsiyumun geri kalanını yoğurt ve kefir ile vermeye çalışıyoruz. Evde kendi yoğurdumu kendim mayalıyorum, fakat Kıpırcan bir süredir sade yoğurt ve peynir yemiyor. Doktorumuz peynirin kalsiyum açısından iddia edildiği kadar faydalı olmadığını söylediğinden beri o konuda için rahat. Bir de şu gereksiz şeker içeren meyveli yoğurtları bırakıp sade yoğurda dönebilsek çok sevineceğim. “Kadı kızında bu kadar kusur bulunur” diye şimdilik idare ediyorum.
*Bu yazımda bahsettiğim anne sütü değil, inek sütüdür.
17 yaşında birinin günde 3 su bardağı süt içmesi normalmidir Pratik anne? Kansızlık yapar diyorlar ama ben severek içiyorum sabah akşam ve geceyarısı:)
Sevgiler yazmak istemedi canım onun yerine sağlıklı günler diyeyim.
Aslında süt içme zamanını yemekten tümüyle bağımsız başka bir zamana ayarlamak lazım. Gerçekten de sütteki kalsiyum, yemekle alınan demirin emilmesine engel olduğu için demir eksikliği anemisi çocuklarda çok yaygın. Biz sütü, gece uyurken içilen büyük bir bardak ile sınırladık. Çünkü çocuklardaki anemi, büyümenin önündeki en büyük engellerden biri.
Ashley ve Banu,
Cok onemli bir konuyu eklemissiniz hakikaten. Fazla sut kansizliga da neden oluyor.
inek sütünü iyice rafa kaldıran ekollere rastlıyorum son zamanlarda. Kızım 32 aylık günde 1 bardak süt içiyor en fazla 2 ….yemek aralarında zaten meyve yogurt falan derken gün bitiyor sıra da gelmiyor o kadar süte— her sabah peynirli ya da kasarlı omlet gün içinde yogurt cacık vs. ile kalsiyum ihtiyacını takviye ediyorum.
Oğlum 21 aylık doğduğu günden beridir sütü hiç bir şekilde içmiyor, anne sütünüde reddetmişti ama 5 ay sağdığım sütü kaşıkla içirerek büyüttüm. Şimdi ben sırf günlük 2 bardak süt tüketsin diye sabah – akşam süt ile muhallebi yapıyorum .sütün herhalini meyveli vs. her markasını denedim içmiyor,sizin yazdıklarınıza göre ben bu durumu kafaya takmasammı?