Hala İsveç’teyim. Ne zaman döneceğim en iyi ihtimalle belli ama o da kesin değil şu durumda. Bu süreçte bana “sen eğlenmene bak, keyfini çıkar, dinlen bari” dediği için hırladığım herkesten peşinen özür dilerim. Ama demeyin. İş bile yapamıyorum adam gibi.
Biraz bloğun ana temasına dönelim. 2.5 haftadır Göteborg, İsveç’teyim. Grup olarak gözlemimiz bu şehirde yakınlarda bir bebek patlaması yaşandığı. Hele haftasonu oldu mu, bebeklerine o muhteşem bebek tulumlarını giydirip tasarım harikası bebek arabalarına (Stokke vs) koyan sokaklara parklara atıyor kendini. 5+ çocuk pek yok ama 0-3 yaş arası bebek dolu ortalık. Zaten evde bebek kalmadı diye söylenip duruyorum. Etrafa baktıkça bebeğim geliyor olmadık yerde şimdi.
Konu üzerine fikirini aldığım burada okuyan bir arkadaşım ekonominin bozulmaya başlamasından sonra çocuk yapan aile sayısında patlama olduğunu teyit etti. Özellikle son 3 senede işten çıkarılmalar ve işsizlik ödemelerinin olması bebek patlamasını körüklemiş. Internette ufak bir araştırma yapınca bunun istatiksel olarak da takip edildiğini gördüm. İsveç’te anne başına düşen çocuk ortalaması 1.91 a yükselmis. Yine de nüfusun gençleşmesine yetmiyormuş, 2.1 olmalıymıs. Çünkü yaşam süresi de artıyormush. Bu kadar taze balık yersem benim de ömrüm uzar.
İş yaptığımız şirkettekilerle konuşunca İsveç’te 1.5 sene anne-babalık izni olduğunu ve bunu anne ve baba arasında paylaşmanın zorunlu olduğunu öğrendim. Yıllık izinleri bile 4-6 hafta arası. Bu durumda çocuk yapmamak salaklık olur. Tabi arka arkaya iki çocuk yapınca ne oluyor, nasıl oluyor o kadar detaya girmedim ama memleketin zengin olması, vatandaşlarına yeterli sosyal haklar sunması, anne babaların çocuklarının en önemli iki senesinde onlara bakabilme ve çocukları ile uzun tattiler alabilme imkanı bence yine o toplumun daha zenginleşmesine neden oluyordur. Bir nevi olumlu bir döngü.
Halbuki iki kuruş daha fazla kazanıp çocuğa daha iyi maddi imkanlar vermek adına çocuğu (bazen) hiç de yeterli olmayan bakıcılara veya yuvalara teslim etmek zorunda olmak, bir ülkeyi ne maddi ne manevi olarak kalkındırır. Ülkenin geleceğinden de hayır beklenmez. Bu özellikle Amerika’da çok geçerli. Ücretli tatil süreleri çok kısa. Ebeveynlik izni inanılmaz kısa. Uzatmak işverenin insafına kalmış. Babalık izni diye birşey yok sayılır. Sosyal hakların geniş olduğu ülkelerde çocuk sahibi olan ailelere sağlık ve eğitim konusunda verilen destek ve yol gösterme diye birşey de söz konusu değil. Para verip alabildiğin imkanlar gırla ama verdiğin verginle, yaptığın hizmetle veya sadece oranın vatandaşı olmakla sosyal olarak hak etmen gereken sosyal haklar berbat.
Sözün özü: Grass is always greener on the other side of the fence 🙂 (Komşunun tavuğu komşuya kaz gözükür)
Foto kaynak: http://www.sailblogs.com/member/marmar/?xjMsgID=94948
Istatistik kaynak: http://www.thelocal.se/18346/20090320/
2,5 hafta mi dedin??? Cok olmus gercekten, Allah sabir versin. Insallah bir an once sag salim evine donup yavrularina kavusursun Burcucugum.
Turkiye de bir nevi kucuk Amerika oldugu icin kosullar Turkiye'de de ayni maalesef.
Su dunya ulkeleri arasinda en asmis milletlerin basini cekiyor Iskandinavlar.
Kriz sirasinda Ingiltere'de de bebek patlamasi yasanmis 🙂 Issizlik sebebiyle anne veya baba evde olunca, bari bebegi de aradan cikaralim, bu arada buyuturuz diye pek cok kisi bebek yapmis 🙂
Cocuk yardimi icin yaptiklarini sanmiyorum, burda cok dusuk o yardim. Bu tur ekonomik krizlerde, savas sirasinda, afetler sonrasinda vs bebek artisi olurmus. Sanirim insanlarin umuda, neseye, tazelige ihtiyaci olur ve psikolojik olarak cocuk yapmaya yoneliyorlar 😛
Burcu,
ilk önce bir an önce evine dönebilmeni umuyorum:)
Avrupa'daki haklar buradakiler ile hic karsilanamaz. Isvec'in haklarida Almanya haklarina cok benziyormus. Mutlaka Isvec'tede vardir, Almanya'da cocuk basina ayda 180 Euro cocuk parasi alabiliyorsun. Eger cocugun egitim görüyorsa, 27 yasina kadar..Yani kaz konusu degil:) Gercekten Avrupa'daki haklar tartisilmaz…Izinler, annelik izini, dogumdan sonraki haklar….
Bak simdi yarami destin:)
devrim
en azından, oralarda zorunlu da kalsanız, bizlere bu yazıyı yazmış olmanızdan dolayı olayın iyi yönleri de var diye düşündüm. sevgiler
orası da soğuk be kardeşim…
şaka şaka…
Anne ve bebisi,
Evet evet, aslinda tam senin dedigini kastettim. yani hazir is yokken, biraz da issizlik yardimi varken cocuk isini aradan cikaralim mantigi var. Sanirim buradaki yardim cocuk yardimi degil, issizlik sigortasi gibi birsey.
Acalya,
Chicago'dan biraz daha soguk aslinda. kislari karanlik olmasa bizim icin cekilebilir. 1.5 sene ebeveynlik tatili, 6 sene yillik izin. Al basini sicak yerlere git ne olacak?
Devrim,
Evet. Yani Amerika Avrupa'nin yaninda bir halt degil yani.
Husra,
3 hafta olacak donunceye kadar. Insallah sag salim doneyim de.
Burcu,
Tekrar "Geri don" dilekelerimi sunarim. 🙂
Yazini ilgiyle okudum, gercekten sosyal, guzel haklari var. Yalniz Avrupa'da gelir vergisinin de yuksek oldugunu biliyorum Amerika'ya oranla, Isvec'te de boyle oldugunu tahmin ediyorum. Yuksek vergi verip, sistemi istismar edenlerin de cocuk paralarini odemis oluyorlar, belki de. Boyle dusunmek istiyorum bir taraftan 🙂
Ne kadar ekmek, o kadar kofte.
Neslihan,
Gelir vergisini bilemem ama VAT (yani katma deger) fecaat.
Ama biz de az gelir vergisi vermiyoruz yani. Bele bir de bizim Chicago'nun belediyesi de opuyor bizi. Kofte gorsem, ekmegi uzatayim ama, bizde ne ekmek ne kofte 😀 Ayrica biz de az istismarci beslemiyoruz Amerika'da.
1999 Ağustosunda Norveç'e gitmiştim turistik olarak. Gördüğüm kadınların tamamı ya hamileydi ya da pusetliydi. Biri esprili bir dille : "Burada 6 ay gün ışığıyla, 6 ay ise karanlıkta geçer, eeee karanlıkta yapacak çok da farklı şeyler yok" şeklinde geyik yapmıştı.
isvec´te annelik izni kullanabilmem icin kac is gunu calismis olmam gerekiyor.bilgilendirirseniz sevinirim
Ben o kadar detay bilemeyecegim. Bir bilen arkadas denk gelirse yazar belki. Belki isyerinden is yerine farklilik gosteriyordur, is yerinde insan kaynaklarina veya is arkadaslariniza sorsaniz.