Bebekler için işaret dili

Jun 21, 2007 - 8 Yorum

Bebeklerin anlama ve ifade gelişimi dil gelişiminden daha çabuk ilerliyor. Bir bakıyorsunuz herşeyi anlıyor, “ıhh-ıhh” ve işaret parmağı ile dünyayı yönetiyor ama henüz kelimeler dilinin altında saklı. Hele bizimki gibi geç konuşmaya başlayan bir ketumsa, kendini ifade edemediğini zamanlardaki huysuzlukları da çok üzücü olabiliyor.

Bunun için bebeklerin de kullanabildiği işaret dili büyük bir kolaylık ve neredeyse bir nimet. İnsan 1 yaşındaki bebeğinin işaret dili öğrenip kullanabileceğine ihtimal vermiyor ama bir güzel işaret dili kullanınca hayret ve mutluluk içinde rahatça iletişim kurabiliyorsunuz.

İşaret dili tamamen taklit etme ile ilgili. Anne, baba, bakıcı veya diğer bebekle ilgilenen kişilerin devamlı kelimeleri telaffuz ederken el ve mimikleri ile o kelimenin işaret dili karşılığını kullanmaları gerekiyor. Bunu yapmaya istediğiniz vakit başlayabilirsiniz. 4 aylıkken dahi bu işaretleri anlayabildikleri söyleniyor. Tabi kendilerini kullanmaya başlaması motor yani hareket gelişimine bağlı. En erken 7-8 aylıkken basit işaretleri yapabilen bebekler olduğunu okudum. Yaş ilerledikçe işareti görüp kelime ile bağdaştırıp kullanabilme süresi gittikçe kısalıyor. 12-14 aylıkken 1 hafta tekrar ettiğiniz bir işareti bebeğiniz ertesi hafta kullanmaya başlayabiliyor. Ben 8-9 aylıkken başlamış cevap alamayınca bırakmış sonra 11 aylıkken tekrar denemiştim. 1 hafta 10 günde istediği işaretleri kullanmaya başlamıştı Kıpırcan.

İşaret dilinin konuşma gelişimine olumsuz bir etkisi yani geciktirme söz konusu değil. Aksine araştırmacılar faydası olduğunu görmüşler.

Biz Kıpırcan ile bu işaret dilinin çok faydasını gördük. Bilmesine rağmen kullandığı işaret haznesi çok geniş diyemem. Kendisi için en elzem işaretleri daha çok kullanıyor. Özellikle acıktım, su, süt, daha, sıcak ve acıyor gibi işaretleri. Bilmesine rağmen uçak, top ve kitap gibi işaretleri sık kullanmıyor. Ya parmakla işaret ediyor veya gidip getiriyor. Hatta suyu da su damacasını veya su kabını göstererek istediği oluyor. Özellikle acıktım, acıyor ve daha işaretleri bizim hayatımızı kurtarıyor çünkü ağladığı zaman derdini anlayabiliyoruz.

Bebekler için işaret dili çok basit. Çoğu Amerikan işaret dilinin aynı veya türevleri. Aşağıdaki linlerde kullanabileceğiniz kelime işaret listelerini (resimli ve videolu) bulabilirsiniz. Siz kendi işaretlerinizi de yaratabilir veya işaretleri kendinize göre değiştirebilirsiniz. Yanlız bebek veya çocukla işaret dilini kullanan herkesin aynı kelimeler için aynı işaretleri kullanması gerekiyor. Eğer gittiği yuva veya anaokulundaki öğretmenler genel olarak kullanılan işaret dilini biliyorsa sizin kendi türettiğiniz işareti öğrenen bebeğiniz onlara derdini anlatma güçlüğü çekebilir.

İşaret dilinde önemli olan sebat. Her bebekte geri dönüşüm süresi farklı olabiliyor. İlk olarak basit ve önemli 3 işaret ile başlayın. Örneğin acıktım, susadım ve daha. Bir tane de çok ilgilendiği bir nesneyi ifade eden işaret ekleyin. Mesela köpek, kedi, top, araba veya bebek. Ve bu kelimeleri telaffuz ederken muhakkak ilgili işareti kullanın. İşaret dilini kullanmaya başladığı zaman yavaş yavaş yeni işaretler ekleyebilirsiniz. Hiçbir zaman siz sadece işaret ile iletişim kurmayın. İşaret ederken ilgili kelimeleri muhakkak sesle telaffuz etmeye devam edin.

İsterseniz kütüphanenizden veya kitapçıdan ilgili kitap ve videolara da bakabilirsiniz. Bebeklere işaret dili öğretmek için videolar var. Ama aşağıdaki linklerde yeterince görsel kılavuz mevcut. Ayrıca bebeklerin video ile değil anne ve babanın işaretleri devamli tekrarlaması ile öğrenebileceklerine inanıyorum.

Bebeğinizle rahat iletişim kurabildikçe hem siz hem de o daha rahat ve mutlu oluyorsunuz. Derdini anlatamadığı için ağladığı zamanlar da azalıyor.

İşaret dili ile ilgili linkler:
Baby Signing Türkiye (Bebek İşaret Dili Kursları)
Born2Sign Online Sign Dictionary
Sign With Me İşaret Dili Tablosu
Get started with sign language


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Eğitim

«       |       »




"Bebekler için işaret dili" için 8 Yorum yapılmış.

  1. Hakkı Dayı says:

    Ağzımın Tadı’na yaptığınız ziyaret için teşekkürler 🙂 Mail haber listesine üye olmak isterseniz hakkiarikan@gmail.com a talepte bulunabilirsiniz. Blogunuzu tüm yeni anne/baba yada adayı arkadaşlarıma yolladım, hayırlı bir iş yapmaktasınız 🙂

  2. zeynep says:

    bu ilk yorumum olacak sanrsam. blogunu yakından takip etmeme rağmen fırsat bulup yazamadım sana.. şu işaret dili yazın çok hoş derhal kullanmam lazım. saolasın verdiğin bilgiler için pratik anne:)

  3. figen says:

    valla bravo hiç aklıma gelmemişti. bizim oğlanda halen tam konuşmuyor bu dil hayat kurtarıcı nitelikte.

  4. Pratik Anne says:

    Hakki Dayi,
    Siz de hosgeldiniz. Fakat uzuntuyle belirtmek isterim ki Eylul’e kadar blogunuza gelmeme karari almak durumunda kaldim. Cunku Uludag kebapcisinda yakin markaj iskender doner fotosu koymussunuz ve ben Bursa ziyaretimi yapip gelene kadar burada aserip aci cekmekten baska birsey yapamiyorum. :)) Inanin o gunden beridir gozumun onunden o kare ve dilimden o tanidik tad gitmiyor. Diger fotograflari saymiyorum bile.
    Zeynep,
    Hosgeldin bloguma.
    Figen ve sana bunu kesinlikle tavsiye ederim. Inanilmaz rahatligin yani sira minicik veledin isaret dili kullanmasi ve derdini anlatabilmesini seyretmek cok sirin ve eglenceli oluyor.

  5. Mutlu Kadın says:

    Oğlumda daha tam olarak konuşamıyor ama herşeyi öyle güzel anlatıyorki. İşaret dili gerçekten çok faydalı konuşmaya yeni başlayan çocuklar için.

  6. perianne says:

    Yzınızı çok beğendin, ellerine sağlık

  7. Renaissance says:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Keyifle okudum.
    Bebek işaret dili konusunda yazılmış bir başka güzel blog yazısı; okumanızı tavsiye ederim.

    http://www.normalisgood.net/bebeklerin-sifresi-cozuldu-bebek-isaret-dili/

  8. zeepcode says:

    merhaba, işaret dilini araştırırken denk geldim size verdiğiniz linkteki tablo cok işe yarayacak gibi görünüyor:) o tablodaki işaretler yeterli mi sadece örnek olarak birkaçı mı? tablodaki işaretlere çalışmamızın haricinde bir de kitaba ihtiyaç duyar mıyız? şimdiden teşekkürler:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hediye Kitap – Bebek İşaret Dili | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın