Dev ayçiçekleri ve havuç

Sep 25, 2012 - 6 Yorum

Bu sene bahçemizin yeni misafirleri vardı. Birincisini ben özellikle istedim fakat boyutlarında biraz sürpriz yaşadık. İkincisi, komşularımız okul deneyi dahilinde yaptıkları ama bahçelerine sığmadığı için verdikleri bitkilerden, tesadüfen tuttu.

Bunları daha evvel bahçenin son durumu ile ilgili yazdığım yazıda görmüş olabilirsiniz. Dev Rus Ayçiçekleri. Mayısta ektiğim ayçekirdekleri, uza uza uza, bir türlü başvermemişti.

Sonunda çiçekleri de açtı ama en son hali 2.5 metre olmuştu. Gövdeleri genç bir agacın kalınlığını buldu. Çicekleri de bildiğiniz pilav tenceresi genişliğinde. Ektiğim çekirdeklerden 7 tanesi tuttu. 3 tanesinin çekirdekleri tam olgunlaştı.

Fakat, hınzır sincaplar biz davranana kadar 1 tanesinin tamamını, bir tanesinin yarısını götürmüşlerdi. Hem de bildiğin, oturmuşlar ayçiçeğinin tepesine, çekirdekleri çitleyip, kabuğunu açıp, içini yiyip kabuklarını yere atmışlar.

Geri kalanı kurtardık. Eşim çiçekten ayırdı. Bir kısmını tuzsuz fırınladı. Bir kısmını da bir gece tuzlu suda bekletip süzdükten sonra fırınladı.

Çekirdeklerin içi oldukça lezzetli. Fakat kabukları çok sert ve tombik. Kabuklara nazaran içindeki çekirdekler ufak. Gelecek sene dikkat edip normal boyutlarda ayçiçeği bulmaya çalışacağım. Elimde bunların tohumlarından (çekirdek) var. İsteyen olursa pratikanne@gmail.com a e-mail atabilir. Ekmeden evvel unutmayın: Boyu 2.5 metreyi buluyor. Altında başka bitki varsa, ona da gölge yapıyor ve büyümesine engel olabiliyor.

Havuçlarımız ise böyle. Bunları ufakken zarar görmesin diye bana verdikleri gibi ayırmadan toprağa ekmiştim. Bir süre sonra seyrelteyim dedim. Seyrelttiklerim malesef öldü.

Bunlar da ayırmadığım 3 öbekten biri. Birbirini sıkıştıra ittire yamuk yumuk büyümüşler.

Bu da bahçemizin konuklarından biri. İki üç tane vardı bu Heimlich’lerden. (Bkz. Bug’s Life filmi) Acayip güzellerdi. Bol bol yeşillik yiyip, bol bol k.ak.a yapıyorlardı. Arka ayakları vantuzlu, ön ayakları tırnaklı olduğundan her yere tırmanabiliyorlardı. Koza örüp kelebek olacaklar mı göremeden bıraktık.

Bu da çekirgegillerden Hopper. Tırtıl gibi götürdüğü yeşillikleri anında arkadan çıkarangillerden. Oğlumcan çok sevdi ve bıraktığımız zaman o kadar üzüldü ki bir daha incelesin diye böcek tutmamaya karar verdim.

Bu da ilginizi çekebilir:  Sebze bahçesi 2012 - Hasat

Etiketler:
Kategoriler: Bahçe

Benzer Yazılar:
  • Sebze bahçesi 2012 – Hasat
  • Bahçeye hazır çim nasıl döşenir?
  • Bahçemizin çimleri yabancı otlara yenik düşünce
  • Deli dolu
  • Sebze bahçemden gelişmeler

  • «       |       »




    "Dev ayçiçekleri ve havuç" için 6 Yorum yapılmış.

    1. Dev ayçiçeği hiç görmemiştim, çok şaşırdım. Tohumlarından edinmek isterim.
      Fotoğrafladığın o güzelim hayvanlara karşı fobim var malesef ve bahçe işlerine bulaşmamamın temel sebebi onlar 🙁

    2. pınar says:

      ne kadar şanslı çocuklar…

    3. Sebzeleriyle, hayvanlarıyla dopdolu güzel bir bahçeniz var, ne güzel 🙂

      Havuçlara yazık olmuş yalnız.

    4. Deli Anne says:

      2,5 metre mi, inanılmaz

      • Pratik Anne says:

        Bir ara Sihirli Fasulye Agacinin masali gibi daha ne kadar uzayip, nereye varacak diye bekledik gercekten.

    5. Berceste says:

      Ingiltere’de ayciceklerini yaristiriyorlardi 🙂

      Kiminki daha uzun buyuyecek diye. Hatta cekemeyenler vandalizm bile yapmislardi bizim sokaktan birisine ve adam hizini alamayip bahce kapisina icinde hic kufur olmayan ama bunu yapanlara saygilar sunan guzel bir not ilistirmisti 🙂

      Bu ayciceginin turu ezelden beri mi boyle, yoksa oynanmis caprazlanmis ya da genleri degistirilmis bir hali var mi merak ederim. Ingiltere’den botanik bahcesinden verilmis tohum var elimde ama ekmeye cesaret edemedim 🙁

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne