Ebeveyn Sorumluluk Kanunu

Dec 13, 2010 - 3 Yorum

Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde Ocak 2010’da “Parent Accountability Act” yani “Ebeveyn Sorumluluk Kanunu” denen bir kanun geçirmişler. Bu kanuna göre çete (gang) veya uyuşturucu işlerine şarışıp ceza alan çocuk ve gençlerin aileleri eğitimden geçmek zorunda. Bu eğitim hem çocukları benzer koşullarda ölen çocukların aileleri ile yüzyüze konuşmalardan, hem de uzmanlar tarafından çocuklara nasıl ulaşıp, iletişim kurup onları nasıl kontrol altında tutabileceklerini veya nasıl yönlendirebileceklerini anlatan derslerden oluşuyor.

Haberin detayı da burada (ingilizce). Moms, dads of gang kids ordered to parenting class

Sonunda birileri doğru yolu buldu. Bence her ebeveyn olacak kişi veya çiftin doğuma gitmeden evvel bebek bakımı gibi ebeveynlik dersine gitme zorunluluğu olmalı. Nasıl burada hastaneden araba koltuğun olmadan çıkamıyorsun, aynen doğumdan önce, atıyorum 8 saat, ebeveynlik eğitimi zorunlu tutulmalı. Doğuma kadar almadı mı dersleri, o zaman doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde bu dersleri alana kadar doğum belgesini / nüfus kağıdını alamamalı.

Faşist mi diyorsunuz? Anası babası nasıl bir çocuğa anne baba olunur bilmeyenlerin çocuklarının ileride benim çocuklarıma ve bizlere zarar vermelerini önlemek için dibine kadar da faşist olurum.

Bu derslerde en azından anne baba olacaklara en ufak hareketlerinin çocuklarının gelişiminde, kişilik oluşumunda çok önemli etkileri olacağı anlatılmalı. Hiçbir zaman şiddet uygulamak gerektiği, çünkü çocuğun büyüyünce gördüğü örneği model alacağını anlatmalı. Şiddetten kaçınılması gerektiği kadar çok serbest olmaktan da kaçınmak gerektiği, çocuğun her zaman yönlendirilmeye ihtiyacı olduğu vurgulanmalı. İlk 6 senenin kişiliğin oluşmasında çok kritik bir dönem olduğunu ve bu dönemde aile gerekli, doğru değerleri öğretmezse çocuğun bunları başka (ve muhtemelen saçma sapan) yerlerden öğreneceği konusunda uyarmalı. Basit ama en temel, en elzem şeyleri baştan vermeli.

Bu da ilginizi çekebilir:  Hansel ile Gretel

2 yaşında çocuk derdini anlatamadığı için sendrom geçiriyor dersin tamamdır, 3 yaşında kardeş gelmiştir, 4 yaşında yeni okula başlamıştır vesaire. Ama 6 yaş ve sonasında çocuk kronik olarak kımıl zararlısı işlevi görüyorsa o çocuğu değil ebeveyni hizaya sokmak gerekir. Ortaokul ve lisede yapılan hatalı davranışlarda çocuğa disiplin cezası vermek yerine, anne babayı kenara çekip çocuğa evde nasıl davrandıklarını öğrenmek, fazla sert veya fazla lakayt ise arasını buldurmak şarttır. Hepimiz biliyoruz disiplin cezalarının çocuk ve gençler üzerinde ne kadar caydırıcı!!!! olduğunu.

Dünyanın bu yokuş aşağı gidişatının sorumlusu da ne televizyon, ne internet, ne video oyunları, ne arkadaş çevresi. Kesinlikle sorumluluk almayan, bilmeyen, insan yetiştirmenin ve hatta insaniyetin “i” sinden haberi olmayan ebeveynler gürühunun yetiştirdiği neslin geometrik bir hızla artmasındandır.

Geleceğin iyileşmesi de ebeveynlerin, özellikle annelerin (nasıl ebeveyn olunur, nasıl çocuk yetiştirilir konularında) eğitilmesine bağlıdır.

Yanlış mı düşünüyorum. Bazı şeylerden ebeveynleri sorumlu tutmanın zamanı gelmedi mi artık?

Belki de liselerde verilen veya verilmesi tartışılan cinsellik dersi gibi üniversitelerde temel dersler arasına ebeveynlik ve çocuk psikolojisi dersleri zorunlu konmalı. (Hatta kesinlikle konmalı)

İnşallah bu konuda daha fazla yönetici önayak olur ve daha fazla sivil toplum kurulusu yöneticilere taleplerde bulunmaya başlar.


Etiketler: ,
Kategoriler: Disiplin, Eğitim

Benzer Yazılar:
  • Televizyon yoksa, iPad ile oynasınlar
  • İçimizdeki Çocuk
  • Paylaşma ve bağışlama
  • Övgü, takdir ve "Aferin"
  • Bağımlılık yapan maddeler

  • «       |       »




    "Ebeveyn Sorumluluk Kanunu" için 3 Yorum yapılmış.

    1. albatros says:

      Çok doğru söylüyorsun. Hatta ilgisizlikten hayata küsen, ilgi toplamaya çalışan ya da tam tersi hırçınlaşan çocukların aileleri için de bu yöntem uygulanmalı. Benim yaşım yetmediği için göremedim ama annemin söylediğine göre eskiden okullarda ev ekonomisi dersi varmış. Kızlar orada günlük ev hayatını, tasarrufu ve bazı becerileri öğreniyormuş. Çocuk bakımı hakkında da bilgiler veriliyormuş. Sonradan kaldırılmış. Çocuk ve ergen psikolojisi ve anne-baba eğitimi (aile içi iletişim eğitimi ağrlıklı olarak) verilse daha bilinçli aileler yetişebilir.

    2. Zeynep Özmen Ünlü says:

      Yazınızı ilk kelimesinden son kelimesine kadar okudum ve her kelimenize katılıyorum. Benimde 5,5 yaşında bir kızım var. Herşey annede babada başlıyor ve bitiyor.

    3. All So Cute says:

      vay cok ilgincmis, iyiki paylasmissin, tesadufen geldim, okumadan gidemedim, sevgiler.

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne