İkinci çocuk ve sonrası

Oct 13, 2010 - 30 Yorum


Eşimle ikinci çocuk konusunda hiç düşünmedik. Zaten bir şekilde iki çocuk istediğimizi biliyorduk. Neden bilmiyorum, çünkü üzerinde çok konuşulmadı, tartışılmadı. Belki ikimiz de iki kardeş olduğumuz içindir. İçsel ve dışsal sebep de aramadık açıkçası. Bencilce kendimiz için iki çocuğumuz olsun istedik. Çocuğumuzun kardeşi olsun, yalnız kalmasın, büyüyünce Facebook’ta “bu hafta kardeş haftası, bunu statünüze koyun” mesajlarını görünce içi burulmasın diye rasyonel sebeplerimiz yoktu. Şımarık olmasın, paylaşmayı öğrensin diye psikolojik düşüncelerimiz de. Tamam bencildik ama, biri bize bakmazsa öbürü stepne olsun diyecek kadar da bencil değildik. Sevecek, sevgimizi ilgimizi verecek iki çocuğumuz olsun diye düşündük. O kadar.

Allah’a şükür oldu. Kıpırcan doğduktan sonra, sağolsun rahat bir çocuktu, ikinciyi arayı açmadan yapalım dedik. Geçenlerde ikinci bebeğini doğuran bir arkadaşımla karşılaştığımda “bana ‘ne biz, ne de Kipircan akıllanıp çok düşünmeye başlamadan ikinciyi yaptık’ demiştin, biz de öyle yaptık” dedi. Bak bak, ne laflar ediyormuşum! Beğendim bu lafımı, hemen yazdım.

Çocuğu yapması bir tek bana kalsa üçüncüyü de yaparım. Veletlerin yumurta halleri ve bebeklikleri rahattı maasallah. E annem de yardımımıza geliyor. Ama pratik baba akıllandı, çok düşünmeye başladı. Belki de ilk baştan ikiye fit olduğumuz için üç çocuk fikri fazla geldi.

Anladım ki, üçüncü çocuğa ayıracak ne kadar vaktim kalır, bu yaştan sonra gece uyanmayı kaldırabilir miyim vs gibi rasyonelleştirme çabalarına giristin mi tıkanıp kalıyorsun. Çocuk isteme ve yapma işi bana göre akıllı mantıklı kurallara dayanarak yapılacak iş değil. Kocana (karına) bakıp ben bu adamdan (kadından) çocuk istiyorum dedin mi hop yapıyorsun. Sonra ilk çocuğuna bakıp, sonra kocana bakıp, bana böyle güzel çocuk veren adamdan bir çocuk daha istiyorum diye ikincisini yapıyorsun. Sonra belki üçüncü, sonra dördüncü. İstiyorsan çok düşünmek yersiz.

Bu da ilginizi çekebilir:  İnatçı çocuğumu nasıl ikna ederim?

İşin maddi tarafı da var tabi. Çalışan anne olmak var, bakıcısı var, okulu var, dersi var, kursu var. Ama her şeye değer. Anne ve babalarımız nasıl bizi benzer maddi kaygılar içinde bugünlere getirdiler, biz de aynı şeylerden geçerek çocuklarımızı büyüteceğiz inşallah.

Düşünmeden patır patır bir sürü doguranı da var. Onlar nasıl beceriyor diye sormalı. “Ay ama onlar bakmıyorlar ki çocuklarına” diyen guruhu aynen bizim mahalleye davet ediyorum. Hem de nasıl bakıyorlar.

Bebeği yapmak kolay ama onu büyütmek o kadar kolay değil tabi. Fakat tek çocuk büyütmek de zor. O zaman hiç yapmamak lazım. Çocukları(mı)n her biri aşk ve sevgi kaynağı. Her bakışları, her dedikleri, her yaptıkları ayrı birer mucize. Onları beraber oynarken, diyalog şeklinde konuşurlarken, birbirlerine yardım ederken, abisi kardeşine birşeyler öğretirken görünce içim katılıyor sevgiden. Su anda uzun zaman sonra ilk kez iş nedeniyle onlardan uzakta olduğum için daha bir duygusal yazıyor olabilirim. Ama oturup ikinci çocuğun marjinal kar hesabını yapıyorsanız, getirisi götürüsünden kat kat fazla olacak, bunu garanti edebilirim size.

Bu yazım tek çocuk fikrinden memnun olanları pas geçip, ikinci çocuğu yapsam mı diye düşünen kararsız seçmenlere yazılmıştır.

İkinci ve hatta üçüncüleri doğuranlar nasıl karar verdiklerini paylaşabilirler. İkinciden sonra üçüncüyü düşünüp de, “fazla” akıllandıkları için sadece düşünmeye devam edip aksiyona geçemeyenler de yorum bırakabilirler.


Etiketler: ,
Kategoriler: Annelik

Benzer Yazılar:
  • Bebek, abla abi, okul ve diğer paylaşımlar
  • 3 yaş
  • İşin İçyüzü
  • Bebek mi istiyorum, çocuk mu?
  • İlk çocuklar ve kardeşler – Bölüm III

  • «       |       »




    "İkinci çocuk ve sonrası" için 30 Yorum yapılmış.

    1. Erkİpek says:

      tek çocuk olmak zor. bir kardeşim olsun çok isterdim. şimdi iki çocukluyum. yaşım ve maddi olanaklarım elverse 3. yü kesin isterdim.

    2. Ballı Cimcime says:

      Kalbimden geçenleri aktarmışsın sanki… Ben de bunca yıl ikinci çocukiçin kararsız kalanlardanım, ama şimdiler de düşünsek mi artık der oldum:) Sevgiler…

    3. tosbagalar says:

      ikinci çocuk olduktan sonra insan üçüncüyü de yaparım diyebiliyor ama ikinciye kara vermek çok sıkıntılı bir dönem. Dediğiniz gibi mantık aramayacaksınız

    4. Berna says:

      tam yerine rastgeld desem. 6 ay once aldığımız ikinci cocuk kararımızı son bir iki gındır çok sorgular olduk. Bu yazı da harika bir zamanlama ile gözlerime takıldı. aylar oncesinde o zaman aklımıza takılan her turlu soru ısaretıne uygun bır cevap bulup bu yola girmistik. oysa simdi içimizi kemiren endiseler var. turkiye kosullarında dahası istanbul gibi zor bir sehirde calısan bir anne babanın ıkıncı cocuga ayırabılecegı zaman, imkan ve maddiyat bizi derin dusuncelere gark etti. elimizdeki imkanları tek cocuga sunmak mı yoksa iki cocuga paylastırmak mı? sanki birinden calıp otekine de yer acıyormusuz gibi hissediyorum.ama kuzumun da tek cocuk olması içimi burkuyor sanki ona bunu yapmaya hakkımız yokmu gibi. ilk cocuk için hic bu kadar dusunmemiştik dogrusu.

    5. Buket says:

      Tam üstüne bastınız benlik yani ikinciyi yapsammı yapmasammı ne zaman yapsam diye düşünen biz kararsız karı kocaya yazılmış bir yazı olmuş.Uygun bir zamanı bulup nasipse kocişle tam karara bağlamayı düşünüyorum bu konuyu.Uzun zamandır aklımda ama bazı kırgınlıklarımız olmuştu haliyle bu konuda konuşulmamıştı.Emzirmeyi çok özledim ama Begüm'ün hala devam eden krizleri çoğu zaman beni ikinciyi düşünmekten uzaklaştırıyor.2.5 yaşında ve hala işte çalışmamızdan kaynaklanan özlemeler ve bize yapılan naza çekmeler,kaprisler,bunaltmalar devam ediyor sanırım bunların son bulmasını beklersek yaşımız da geçecek…

    6. dekorapsuwasyon says:

      yazı,kararsızlar içinmi yazılmıştı evt benim burdayım:)

      34.aylık bir oğlum var ikinciye net hayır derken şimdilerde acaba! diyebiliyorum

      oğluş artık yarım gün kreşede başlayacağı için fazla kıskançllık sorunu yaşamayacağımız düşüncesindeyim

      3 yaş aralığı nasıl sizce?

    7. Anonymous says:

      Yarama parmak bastınız resmen, kendim tek çocuk olarak tek çocuk olmanın zorlukları ve yalnızlıklarını çok iyi bildiğimden oğlumu asla tek bırakmak istemiyorum. Şu doktora tezim bitsin hemen inşallah, tabii Allah nasip ederse…

    8. kara kitap says:

      ben dün oğlumun bebeklik fotolarına baktım ve o dönemki sıkıntılarımı hatırlayarak ikinci çocuk ısrarlarını her duyduğumda o fotolara bakıp kendime hatırlatma yapmaya karar verdim.

    9. iki dirhem bi çekirdek says:

      😀 bizde kar zarar hesabı yapmadık. birinci çocugum dört yaşını bitirince (bilinçaltına yerleşmiş demek ki) direk hadi hoooppppa dedik ve ikinci bebeğimiz i bekliyoruz :)) benim duygularım çok karışık fakat kıskançlık meseleleri üzerine. epey bi kitap yuttum ama bakalım ne olcak?

    10. Eko Anne says:

      Biz de 2. çocuğu hiç düşünmeden yaptık. Zaten 2 çocuk istiyorduk çok ara vermeden 2. yaptık. işe dönsemmi, bakabilirmiyim, kıskançlık olurmu diye düşünseydim ikinci aşkıma kvuşmazdım. ben de 3.yu de yaparım ama artık ona bakmak fantezi gibi. 2 aşkla yasıycaz. hem bebek bakmak 2 yaş çocuguna bakmakdan daha kolay..

    11. ECOS says:

      Ne kadar güzel bir konu tam da dün baby center da okuduğum aynı konudaki yazı üzerine bloğumda yanlışlıkla ingilizce yazdığım konu üzerine.. Ben çok özeniyorum, takip ettiğim amerikan Ilinois, Ohio state vs. de oturan kendi halinde 5 çocuklu genç insanlar var, hali vakti yerinde mi bilmem ama amerikada yaşayıp 5 çocuk yapıp hayatımı yüksek kimya mühendisi kariyerim olmadan onlarla geçirebilirdim diye iç geçiriyorum.. Daha biz ikinciyi düşünemiyoruz ama kendimi akıllanma aşamasında görüyorum sonra vazgeçiyorum, eşim pek yanaşmıyor 1 yetti bana diyor. Biraz post partum depresyon ve şehirde yalnız olmamızla ben de onun için hayatı zorlaştırmış olabilirim ama asıl bütün olayları birebir yaşayan ben bile istiyorsam o da iser diye düşünüyorum. Bu sefer de iş aklıma takılıyor, şu an hala ücretsiz izindeyken işe dönüp hamileyim diyemem ki.. Ee bekledim mi ara açılacak? Bunun bir arası var mı? Oğlum 8 aylık, şimdi vakti misir ki? 8+9 ? 17 ay ara? (olamaz çünkü zaten sezeryan olduğumdan 2012 ye kadar beklemem gerek galiba..)
      Bana da yorum yazarsanız sevinrim…

    12. yaseminn says:

      Benim de 2.5 yaşında bir kızım var ve yaklaşık 6 aydır ben 2. çocugu düşünür oldum.Ama eşimle konuştuğumuzda benim yüksek lisansımı bitirince daha uyugn olacağı kararını veriyoruz.E sonra doktora var nasıl olacak bilemiyorum ama ilk çocugumun doğumundan sonra aklıma koydum ben 3 çocuk istiyorum.Sanıyorum 1 yıl içinde kararımız kesinleşir.Allah nasip ederse tabi…

    13. Ilknur says:

      Benim de tek cocugum var Kimilnaz`la yasit. Planlarimda doktora sirasinda bir cocuk, doktoranin son senesinde ikinci, ondan sonra calisirken de ucuncu diye dusunuyordum. Ama ilk cocuk o kadar cok vakit aldi ve doktorada o kadar cok sey sarkti ki doktoranin son senesinde olmama ragmen cesaret edemiyorum simdi (tabii bir de esim sakin aklindan gecirme simdi dedi). Ben de 3 cocuk taraftari olanlardanim. Biz okulun ogrenci evlerinde oturuyoruz. Kimi kadinlarin 4-5 cocugu var. Tamam calismiyorlar ama masallah hepsi de cok iyi gorunuyorlar. Bir tanesini bile daha bikkin, yakinirken gormedim. Bilmiyorum ben 2. ve 3.yu ne zaman yapicam, ama bana cok cocuk guzel geliyor.

    14. Gökce says:

      ikinci bebeiş hep aklımdaydı benim. ama büyük kuzum biraz büyüyünce 3 yaşında falandı ben acayip derecede emzirmeyei bebk kokusunu,göğsüme bebiş yaslamayı çok özlediğimi farkettim ve2. oldu. iyi ki de oldu. 3. için henüz düşünmedim ama bakarsın çok özlerim gene o ilk duyguların heyecanını yapıveririrm belli mi olur.
      ancak her çocuğun en az bir kardeşi olmalı bence.

    15. Rana Eslem GULMEZ says:

      ikinci cocugumla sunu anladim kadin anne oldukca sevgisi merhameti artiyor 3. cocuga isik yakabiliyor))hayirli evlat olacaksa bakabileceksem neden olmasin..

    16. sumuklubocek says:

      tek cocuk oldugum icin hicbir zaman oglum tek kalsin istemedim…
      o kadar guzel ifade etmissin ki yazdiklarina aynen katiliyorum 😉

    17. Anonymous says:

      Tam da bugun 5 aylık oglum 2 yasındaki abisinin şaklabanlıklaına katıla katıla gülerken 2 çocuklu hayatın eğlenceli kısmı başlıyor diye düşünmüştüm.
      2 çocuklu olmanın en kötü yanı insanın kendine cok az vakit ayırabilmesi ama herşeye deger 🙂

    18. melisim says:

      Kesinlikle tek çocuk olmasın diyorum ama bir yandanda korkuyorum. Ailemizden uzakta yaşıyoruz hiç yardımcım yok. Kızım 15 aylık ve ben çalışmayı özledim. Sanırım yüksek lisansa başlıcam. İkinci çocuk çok isterim ama ne zaman olcak hiçbir fikrim yok 🙂 Tabi buarada kızımın bir saniye olsun yerinde durmadığını eklemek isterim:)

    19. ela selin says:

      Aynen bizde de ikinci konusunda hic düsünmedik. Hatta biraz acele bile ettik. Ücüncü konusunda benim gözüm hala kara da, baba pek istekli degil:))
      Ikinciler cok daha rahat ve cabuk büyüyorlar. Aynen katiliyorum yazdiklarina..Hele de birlikte oynamalari, birbirlerine gösterdikleri sevgiye sahit olmak yok mu? En güzeli bu. Ikinciyi bu kadar cok düsünenlere hadi hadi ama diyesim geliyor:))

    20. Pratik Anne says:

      Erkipek,
      Evet insan kendi kardes durumu hakkinda hissettiklerini kendi yasamina ve kac cocuk istedigine yansitiyor.

      Balli Cimcime,
      Surpriz yumurta cikarsa haber vermeyi unutma 😉

      Tosbagalar,
      Bu "karar verme" islemi cok sinintili aslinda. Karar vermeden yapmak lazim. Karar isine gelince cok dusunmeye basliyor insan.

      Berna,
      Sadece Turkiye'de degil, bu dunyaya yeni bir cocuk getirilir mi diye sorguluyor -fazla dusunen- insan. Evet, maddiyat insani dusunduruyor ama ikinci cocuk, ilk cocuktan caliyor diye dusunmemek lazim bence. Kendi cocuklugumu dusunursem kardesim olmasaydi annemler bana daha iyi imkanlar sunardi diye hic dusunmedim. Aksine annem ve babam her ikimiz icin de en iyisini verdiler bize. Maddi manevi.

      Buket,
      Anne ve babanin kararsiz olma halleri esit degilse, o zaman hakikaten biraz kirginlik olabiliyor. Komik gelebilir ama kardes gelince belki bu naz niyaz, kaprisler biter diye bir teori atsam. Bu konu uzerine yazayim.

      Dekorasywasyon,
      Bence 3 yas araligi iyi de sen simdi hamile kalsan zaten yas araligi 3.5 olacak, 4 e gidecek 🙂 Cocugun okulda olmasinin, kendi kendini idame ettiriyor olmasinin, etrafta iki cocuklu arkadaslariniz varsa kardes mefhumunu orneklerle gormesinin getirecegi kolayliklar olur tabi.

      Adsiz,
      Insallah hayirlisi ile once tez kabul, sonra bebis diyoruz o zaman. haberleri bekliyorum.

    21. Pratik Anne says:

      Kara kitap,
      O bebeklik fotolari bende tam ters etki yaratiyor!!! 🙂 Ikinci cocugu yapacaksaniz israr uzerine yapmayin zaten. kendiniz icin yapin (veya yapmayin).

      Iki dirhem bir cekirdek,
      Tebrikler. Allah saglik ve sihat ile bebisinizi kucaginiza almak nasi petsin. Kiskanclik bir donem olacak. Bunu kabul edin. Cok buhrana girmeyin. Ama sonra gececek, bulutlarin arkasindan isil isil altin sarisi bir gunes cikacak.

      Eko anne,
      ne iyi ettin de yaptin valla. Ela gibi bir uretim orneginden sonra zaten yapmamak kabahat olurdu. Kucuk halleri hakikaten daha kolay oluyor.

      ECOS,
      Valla bosa koydun dolmadi, doluya koydun olmadi. Yapmamak icin tum mantikli sebepleri siralamissin. Eh bir de dusunen babalar var tabi. Sebepleri ve sonuclari dusunmeye devam ettigin surece bekleyeceksiniz ama dusunmeyi biraktiginiz an yapacaksiniz derim. Nasil kehanet? 🙂

      Yaseminn,
      Yuksek Lisans ogrencisi anne ve anne adaylarinin durumu da farkli bir durum. Doktora yaparken yapip aradan cikarmasi kolay diye dusunen cok kisi biliyorum. Insallah hayirli vakitte saglikli sihhatli bebislerinizi kucaginiza alirsiniz.

      Ilknur,
      Siz Yaseminn ile bir konusun bence. Bu konuda hic tecrubem yok acikcasi. Amerika'daki ornekler insani iyice fistekliyor hakikaten.

      Gokce,
      Kardes guzel sey. Sikayet eden duymadim etrafimda simdiye kadar. Bence gun gelir yine bebek ozlersin, benim derdim de o sanirim.

    22. Pratik Anne says:

      Sevgili Rana,
      Saglikli ve hayirli evlat olsunlar, en onemlisi. Bu hormonlar bizi boyle yapiyor iste.

      Sumuklubocek,
      Tek cocuk oldugum icin 2. cocugu dogurdum diyen 3. yorumcusun. Enteresan bir bakis acisi yakaliyoruz sanirim burada.

      Adsiz,
      Kendine vakit ayirmaya calis. Zor ama o vakti kimse sana vermeyecek, kendin ne yap ne et yarat bir sekilde. O zaman daha mutlu anne ve daha mutlu cocuklar oluyor. irbirini eglendiren yavrularini operim.

      Melisim,
      Kipircan da durmuyor yerinde. Benim annem gelebildigi icin tuzum daha bir kuru sanirim. Lisans ogrencisi anneleri bir araya toplasak iyi olacak sanirim.

    23. dekorapsuwasyon says:

      evt artık olabir diye öyle adapte olmuşum ki 4 yaş aralığı yerine 3'ü sormuşum:))

      etrafımızda iki cocuklu aileler hep yaş aralığını uzun tutmuşlar problem olmamış hatta abilik ve ablalığa çok kolay adapte olmuşlar.. ama işte 4 yaş nasıl olur büyüğünü yapma yavrum etme yavrum diye farkında olmadan ezermiyiz, bastırırmıyız diye hep düşünüyorum !

      sonrada oluruna bırak diyorum hayırlısı bakalım:)

    24. Anonymous says:

      ecos bence 2 icin cookkkk erken daha ilki 8 aylik yurumuyor bile ve sut hakki var hala. gebeligin ilk 3 ayi zordur bebekle ilgilenmen zor olacak ilkini hakkini vererek buyutup sonra 2 yapmal lazim eger yasin gec degilse 6 ay bekle bence en az hoscakal

    25. deniz says:

      Merhaba ,
      5, 2, ve 1 yaşlarında 3 çocuğum var 🙂 imkanım el verse bi bu kadar daha yaparım..Dünyada üzerine aşk tanımıyorum.İnanılmaz bir duygu.Bakmak konusuna gelince hepsi tek çocukmuş gibi ayrı ayrı çooook kıymetli ,öyle güzel bakılıyor ki,hiç korkmayın 🙂

    26. HGunSey says:

      Kızım 2.5 yaşında ve Allah izin verirse 1 hafta içerisinde 2. çocuğumu (erkek) kucağımıza alacağız. Hatırlıyorum, Gülşah 2 yaşına yaklaştığında ki gözüme artık koca bir dana görünümde idi 🙂 bebek özlemi çektiğimi hissetmeye başlamıştım. Eşime söylediğim tek şey bir bebek istiyorum ve hamile kalmak istiyorum, çünkü hamileliği özlemiştim (üstelik hamileliğimin ikisi de ilk dört ayı bulantı ve kusmayla geçen hamileliklerdi). Tek çocuk olmaz kesinlikle 2 belki 3 şart derim :))))

    27. dağlar kızı says:

      sanırım bu konudaki yazıların bu günlerde gözüme sıkça görünmesi algıda seçicilik olması:)
      İkinciyi çok istiyorum aslında. Ama eşim istemiyor. Bir dolu mantık sebepleri sayıyor. Sanırım onun kardeşleri ile ilişkilerinin iyi olmaması en büyük etken. Etrafımızdaki bu örnekleri veriyor ve arkadaşların kardeşlerden daha yakın olabilceklerini söylüyor. Evet bir dolu örnek var, ama neresinden bakarsan değişiyor aslında. Tam tersi de dolu örnek var. Bu arada kızım 2 gün önce 1 yaşına bastı. Bakalım neler olacak ilerde:)

    28. AkademikAnne says:

      Offff günlerdir kalbimi ve beynimi kurcalayan konu bu…Ailem çaktırmadan iğneliyor, canım oğlum da 4 e girecek artık.Yorumları da okudum ama bu doktora bitirme stresi ve tez telaşı bende de var, araştırma görevlisiyim ben üstelik :(( Evlenir evlenmez oğluşum oldu çok şükür ama daha yeni zayıfladım, daha yeni hayatım düzene girdi sanki.Üçüncü çocuğu bile istiyorum hatta 3 çocuğun çok trendy, çok havalı, karizmatik olduğunu düşünüyorum.Özellikle çalışıp bunu başarabilen anneler için 🙂 2 çocuk arasındaki yaş farkından da emin değilim:(( Allah hakkımızda hayırlısını versin, verdiklerini de bağışlasın bizlere ama ben hala çok kararsızım…

    29. Anonymous says:

      Benim de 2 yasinda bir kizim var. Aslinda ben cok cocuk isteyenlerdenim 3 hatta 4 bile olur. Buyuk ve birbirine bagli ailelere cok ozeniyorum. Ama bir de okulla beraber yurutmesi yok mu…Biz de ailemizden uzaktayiz. Surekli onlardan yardim istemek durumunda kalmak cok zor. Doktora bitse, calisma hayati baslayacak…Yas 30a yaklasiyor…Insallah en hayirli zamanda Allah nasip eder.

    30. seda says:

      Ikinci yada ucuncu cocuktan korkmamdaki tek sebep dogum ani… sancilar… o yirtilmalar dikisler… oglumu normal dogurdum cok zordu dogumum o gunden sonra o aciyi bikez daha yasayabilmeyi goze alabilirmiyim o masada kalmayi tekrar yasayabilirmiyim bilmiyorum… oysaki 4 cocuk isteyen biriyimdir zamana biraktik oglum buyudukce kararlar degisir belkide…

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne