Tuvaleti haber vermeme

Oct 12, 2010 - 10 Yorum

Her anne babanın çocukları ile ilgili bir sıkıntısı var. Bizim de Kımılnaz’ın tuvaletini haber vermeme derdimiz var.

Evet, hatun 6 aylıktan beri k.ak.asını oturağa yapıyor. 13 aylıktan belli çi.ş saatleri belli veya kendi söylüyor. 18 aylıktan beri gündüz, 2 yaşından beri gece/gündüz bezsiz.

Hanım kız, bağımsız kendine becerikli olunca her işini kendi görüyor. Evin tuvaletlerinde mevcut olan oturaklara işini yapıyor. Poposunu ıslak mendille siliyor. (Uzanabileceği yerlerde). Kilodunu çekip, oturağın kapağını kapayıp, elini yıkayıp işine devam ediyor.

Eğer o anda onunla değilsek hiç haber vermiyor bu marifetini. Belli bir süre sonra tuvaletlerde şaibeli ağır kokular yükselmeye başlıyor. Biz de anlıyoruz ki Hatun Kişi yine kendi başına iş becermiş.


Etiketler:
Kategoriler: Tuvalet Eğitimi

«       |       »




"Tuvaleti haber vermeme" için 10 Yorum yapılmış.

  1. dağlar kızı says:

    vayyy maşallah… ilham oldu. ben de yavaş yavaş oturağa oturtsam diye düşünüyorum. 1 yaşında benim minnoş. fakat kaka yapmaya başlayınca daha ben oturağa oturtamadan yapıp bitirmiş oluyor. bir türlü beceremedim yani.

  2. GeCe says:

    maşallah haber vermemenin böylesi şahane bravo kımılnaza

  3. Aklımdakiler... says:

    Benim büyük oğlum 2,5 yaşında, bu yaz çalışmalara başladık. Önce kakasını, sonra da çişini söyledi önceleri, sonra ne oldu bilmem inat etti her ikisini de söylememeye başladı.. 2 hafta bezsiz gezip hiç bize söylemeden her yere çiş yaptı. Şimdi yine beze döndük..

  4. AYŞE says:

    2,5 yaştan önce kaslar çalışmaz diyorlar yanlışmı yani? 🙂 süpermiş valla

  5. Buket says:

    Sizin için ne kolaylık ne güzel bir gelişme.Ben de bu yaz alıştırdım çok şükür iyi gidiyoruz, bazı kaçırma kazaları haricinde tabi.Babannesinde lazımlığa oturarak yapıyor bendeykende ben bacaklarından tutarak tuvalete tutuyorum bilmem ne derece doğru…

  6. Anonymous says:

    Burcucum,ben acikcasi cok erkenden itelemekten alistirmaktan,hafifte olsa zorlamaktan yana degilim,yani biolojik saati zamni gelince dogal akisinda olmali diye dusunuyorum,oda 2,2,5yas arasi ozaman tabi elimden gelen destek oluyorum,ama neden 6 aylik yada oncesinden baslamaliyima bir iyi sebep bulamadim.yani vucut saatini psikoloji beklemek sanki daha uygun tabi bana gore ..kimilnaza tebrikler daha dogrusu size oda ayri 🙂

  7. Pratik Anne says:

    Genel olarak cevap vereyim.

    Daha evvelki yazilarimi okuduysaniz, Kimilnaz'a tuvalet egitimi vermedigimi, dogdugundan beri onu gozleyerek aliskanlik yerlestirdigimi ve de herseyin tamamen Kimilnaz'in vicit ve psikolojik saatine gore gelistigini velirteyim.

    Oncelikle Kimilnaz'in 2 haftalikken baslayan haftada bir kaka yapma (o zamanlar problemdi tabi) sorununu olumluya cevirip, kakasi geldiginde ona ikinma sesi veriyorduk. Cok seyrek yaptigi icin kakasini yapacagi zaman yakaliyorduk. Ilk baslarda bezine yapiyordu, yaparken kaka ingh deyip isi bitince hemen temizliyorduk. Sonra 6 aydan sonra yavas yavas oturaga gecirmeye basladik ki, Kimilnaz halinden memnundu. Ama dedigim gibi zaten hatun seyrek kaka yapiyordu. Biz de bunu aleyhimize kullandik ve onu gozledik.

    Sonra pamuklu bezlere gecince alti islak kalkdigi icin hemen haber veriyordu, degistiriyorduk. Kimilnaz'in cabuk konusmasi, pamuklu bez ve de tuvalete oturma aliskanligi kendisinin haber vermesine cok yardimci oldu. Tabi fazladan bagimsiz bir karaktere sahip olmasi da bonus.

    Hicbir zaman Kimilnaz'a beze yapmamasi icin ne baski yaptik ne de odul verdik. Veya cisini haber vermedigi icin birsey soyledik veya odul verdik. Hala daha arada kazasi olursa altini temizleyip geciyoruz.

    Benim Kipircan'da en buyuk problemim tuvalete oturma aliskanligi olmadigi icin 3 yasina geldiginde tuvalete oturmayi reddetmesiydi. Erkek olmasa (ayakta yapma imkani) cisi bile 3.5 yasinda halledemeyebilirdik.

    Kimilnaz'in aksine Kipircan'da degisik odul ve tesvik metodlari denemek zorunda kaldik. Acikcasi ben Kipircan'i 3.5 yasinda daha fazla ittirdigimi hissettim. Cok zor psikolojik catismali donem gecirdik. Arada biraktim, sonra tekrar denedim. Adami ciplak biraktim, patlayana kadar cisini tuttu.

    O yuzden "bana sorarsaniz" hangi metod daha zorlama, kesinlikle once beze alistirip, sonra bezi cikarmaya calismak benim icin daha ittirmeli, zorlamali, tesvikli, odullu oldu. Kimilnaz'inki ise tamamen bizim gozlemlerimizle onun isaretleri taki petmelerimizle kendiliginden gelisti.

    Kaslar 2,5-3 yasinda calismaya baslar iddiasina ilk kagit/kullan at bezin 1942 de icat edildigini ve ondan evvel yillardir bu "aliskanlik" metodu ile cocuklarin tuvaletlerini haber vermeye basladigini soyleyebilirim.

  8. Sezme Faslı says:

    Oğluma tıpkı Kıpırcan gibi 3.5 yaşında ve gerçekten zorlamayla diyebileceğim şekilde tuvalete alıştırdım. Çünkü artık bezden rahatsız oluyor, her yerde çekiştirip duruyordu. En büyük numara kullandığı için büyük beze geçme gibi bir seçenek de yoktu. Ama tuvalete oturmayı kesinlikle reddediyordu. Bir çok benzer hikayeye internette de rastladım. Size katılıyorum, eğer alıştırmak için değil, sadece tuvalet fikrine alışık olması için inat dönemi başlamadan, yani 2 yaşından önce denemelere başlamış olsaydık bu dönemin daha kolay geçeceğine kesinlikle eminim. Yani psikologların aman erken başlamayın, psikolojisi bozulur lafları yüzünden yaşadığım kabusu düşündükçe bu akıma savaş açasım geliyor.
    İkinci için kesinlikle 'Yaşasın bezsiz bebekkkk!'

  9. Pratik Anne says:

    Sezme Fasli,
    Sizin de bizim gibi zorlu bir donemden gecmenize uzuldum. Hakikaten sabrimin ve kendime guvenimin test edildigi bir donemdi cunku, anlayabiliyorum.
    Bizimkisi biraz dneme yanilma yontemi olmus. Ikincide de sutten agzi yanan hesabi.

  10. faty says:

    Merhaba
    Tuvalet alışkanlığı için 2 yaşını beklemenin ne kadar yanlış olduğunu tecrübe eden bir anneyim ben de… Dediğiniz gibi inat dönemi başlamadan, “ben de bir bireyim, benim de fikirlerim tercihlerim var” demeden bu işin halledilmesi gerekiyor.. çocuğun psikolojsi kas gelişimi fasa fiso… herneyse başlıkta tuvaleti haber vermeme yazıyor tam benim istediğim başlık diye geldim ama soruna bi çözüm bulamadm yazıda.. benm oğlum da 28 aylık.. tuvalet eğitimine başladık. 2 hafta oldu ama kesinlikle çişi veya kakası geldiğinde haber vermiyor. olduğu yere yapıyor 🙁 ben zamanında tuvalete götürmüş olursam o anı kurtarıyoruz ama bazen de çişi erken geliyor. benim belirli aralıklara koyduğum (1,5 saat) tuvalet zamanı gelmeden onun çişi veya kakası geliyor. o zaman da altına yapıyor… ne yapmalıyım artık çok yoruldum. tuvaleti geldiğinde haber vermesi için ne yapmak gerekiyor?? bu durum hiç bitmeyecek gibi çok yoruldm :(((

Bir Yorum Yazın