Her pratik annenin buzluğunda olması gerekenler

Aug 13, 2009 - 38 Yorum

Çok evvel yazdığım yazılarda Allah nasip ederse de büyük bir eve taşınırsak ilk işimin bir derin dondurucu almak olduğunu yazmıştım. Allah nasip etti, hem evi, hem derin dondurucuyu hem de içini dolduracak yiyecekleri aldık. Sağolsun annem gitmeden hem buzdolabının buzluğunu hem de derin dondurucuyu tepeleme doldurdu. Haftada iki kere oradan yaşıyoruz.

Buzluk ve derin dondurucumuzdan seçmeler:



Soğanı toptan alıp, çok bıçbıç olmadan, suyu salınmadan makinada doğrayıp, ufak poşetlerde buzluğa atıyorum.

Yine eti toptan alıp, yemek içi yapıp standart miktarlarda poşetlere ayırıp buzlukta saklıyorum. Acil durumda bir donmuş yemek içi, bir donmuş sebze torbası (yarım saatte) = iki öğün yemek oluyor.
Haşladığım tavukların sularını eski yoğurt kaplarında bazen buzdolabına, bazen çoksa ölçüp buzluğa atıyorum. Sonra pilava, çorbaya katıyorum.

Tabiki dondurulmuş köfteler, buzluğun vazgeçilmezleri


Haşlanmış ve dondurulmuş bakliyat (nohut, kara ve kırmızı fasülye)

Donmuş Lahmacun – Annemden veya burada Türk Marketinde de satıyorlar. Fotoğraflamadım ama marketten aldığımız dondurulmuş mantımız da mevcut.

Haftasonu kahvaltıda waffle veya pankek hazırlıyorsam x2 ölçü hazırlayıp kalanı acil durumlarda kullanılma üzere buzluğa atıyorum.

Bebekli evler için dondurulmuş sebze küpleri ve ince püre dönemini aşan yavrular için dondurulmuş et ve tavuk kıyması küpleri. Bunları çorbaya veya sebze yemeğine karıştırmak için kullanıyoruz.


Donmuş sebzeler (bezelye, brokoli, ıspanak vs) – Hazır paketler veya bizim bahçenin fazla mahsüllerinden kış için



Bilimum dondurulmuş çorba ve etli yemekler – Karnıyarık, etli dolma, Patates oturtma, mercimek ve sebze çorbaları, sebzeli et rosto. Bu yemeklerin çoğu annemden 🙂

Annemin enginar dolması
Bu da ilginizi çekebilir:  Çocuklar için Beslenme Çantası Menü Listesi

Etiketler: , , ,
Kategoriler: Mutfak

Benzer Yazılar:
  • Pratik Hanımlar Menüyü Haftabaşından Planlar
  • Domatesler kış için nasıl saklanır?
  • Pratik Meyveli Tatlılar – Armutlu Tırtıl Tatlısı
  • Çocuklar için kahvaltı fikirleri
  • Çocuklar için değişik kahvaltı önerisi

  • «       |       »




    "Her pratik annenin buzluğunda olması gerekenler" için 38 Yorum yapılmış.

    1. Şule-Bilgebebek says:

      harika valla,bu derin dondurucu her eve lazım galiba.normal küçükler ancak et ve buza yetişiyor.
      domates küpleri koyuyorum bir de ben.
      soğanın tadında bozulma olmuyor değil mi?
      tek eksik yaprak sarma kalmış 😀

    2. Hülya'nın Tuna'sı says:

      kısmen de olsa ortak bir post yazmışız
      orda dr'lar bir yaşından önce tavuk-et-kıyma vermiyor mu acaba, yannış mı annadım yoksa ben?

    3. Pratik Anne says:

      Sevgili Sule, yaprak sarma vardi ama tuketmistik 🙂 Soganda bir bozulma olmuyor.
      Hulya,
      Evet gordum senin yazini da 🙂 Dr lar veriyor da ben biraz da yanlis ifade etmisim, baska birsey demek istemistim duzelteyim.

    4. alpiharikalardiyarinda says:

      toplu olarak hayirli olsun diyelim

    5. ZeyNes says:

      Buzluk ve derin dondurucuyu bu kadar verimli kullanmak aklıma gelmemişti hiç.Yemek yaparken soğanları çözdürmeden direk mi kullanıyorsun?

    6. KARA KUZUCUĞUN ANNESİ says:

      canım hayırlı olsun .Dondurulmuş soğanların ve patetEslerin sağlık için zararlı olduğunu okudum.o neden le yapmıyorum.Daha çok haşlanmış bakliyatı saklamada kullanıyorum.Çalışan bayanlar için büyük kolaylık sağlıyor

    7. edanik says:

      çorba donduruluyor muydu?eğer öyleyse süper:)

    8. füsfüs says:

      ben bunları yapabilsem zaten hiç yemek sorunumuz kalmaz ki, sizin dondurucudakiler sizi bayağı bir götürür gerçekten
      elinize sağlık, az da olsa ben de yapacağım bu sene birşeyler

    9. Ozgur says:

      Ben ne yerdim o donmuş lahmacunları ne yerdim abddeyken… limon sıkar, gözlerimi kapar yerdim:) İnsan özlüyor…

      Fikirler güzel, derin dondurucuyu verimli kullanmak lazım…

    10. e hali says:

      Bir anne adayı olarak notlarımı aldım :):):)

    11. Anonymous says:

      patatesi daha önce 2kez koyduğumda çöpe gitmişti,,,siz yiyebiliyor musunuz?dondurucu hakikaten büyük kolaylık,ama muhtemel zararları yüzünden özellikle kızıma kullanmıyorum.mesela hep merak etmişimdir,dondurucudan çıkardığım kendi kestiğim tavuk mu daha zararlıdır,yoksa marketten rastgele aldığım tavuk mu?ploff..gece gece çok dalmiyim en iyisi bu mevzulara
      çok öptük
      humeyra

    12. Pratik Anne says:

      Ben patatesli yemekleri de, sogani da dondurup tekrar cozdurdugumde bir problem yasamadim. Yine yorumlarda belirtilen patates ve soganin dondurulmasinin zararlarini hic duymadim. Burada bir suru dondurulmus ve firinlanmaya hazir patates markasi mevcut. Sebzeler icin en iyi saklama yontemi dondurmadir. Domates, salatalik haric hersey dondurulabilir, cozdurulup tekrar kullanilabilir. Hatta yazmayi unutmusum kirmizi, yesil ve sari biberleri de ince ince dilimleyip donduruyoruz.

      Karakuzucugun annesi, zararlarini okudugun yeri bizimle paylasabilirsen sevinirim. Cunku yorumlar uzerine ingilizce kaynaklarda cok arastirdim fakat bulamadim.

      Edanik,
      Pure corbalari da dondurabiliyorsun. Isterseniz orta boy kaplarda istersen bebekler icin buz kupleri seklinde dondurabilirsiniz.

      Fusfus,
      Yemek yaparken X2 olcu yaparsan, bir kismini hemen tuketir bir kismini sonrasi icin dondurabilirsin.

      Zeynes,
      Yemek yaparken genellikle donmus soganlari ve yemek icini direk tencereye atiyorum.

      e hali,
      tebrikler. Umarim kolay bir hamilelik ve dogum olur.

      Sevgili Adsiz okuyucum,
      Biz tavuklari kasaptan veya marketten sogutulmus alip evde kucuk kucuk paketlerde donduruyoruz. Dondurmanin ve hatta derin dondurmanin bir zarari olduguna inanmiyorum ve de birsey okumadim acikcasi. Sadece cozdururken disarida oda sicakliginda degil buzdolabinda bir gece birakarak cozdurun. Oda sicakliginda bakteriler geometrik cogalarak artiyorlar. Eger menunuzu planlarsaniz zaten derin dondurucudaki yemekleri veya etleri bir gece onceden buzdolabina koyup, ertesi gun isitilmak veya pisirilmek uzere hazir edebilirsiniz. Boylece cok bakteri uremesini engellemis olursunuz. Tabiki iyice de pisirdikten sonra bir problem oldugunu dusunmuyorum.

    13. e hali says:

      çok teşekkürler ama bir şeye takıldım neden domates dondurulmaz dediniz ben mesela domatesleri yazdan rendeleyip atıyorum dondurucuya kışında yemeklere katıyorum… sağlık açısında problemli mi acaba?

      Sevgiler ve teşekkürler…

    14. füsfüs says:

      domates dondurulamaz mı?
      neden ama çok şaşırdım, burda çoğu bayan ben dahil domatesi alıp rondodan geçirip derin dondurucuya atıyoruz, kışın yemeklere koyuyoruz

    15. Pratik Anne says:

      Haklisiniz, o mesaji yazdiktan sonra domates in pure halinde saklandigini hatirladim. Ben saglik acisindan degil de tane olarak dondurulmayacagini kastetmistim. Ben kuru sakliyorum ama taze nane ve maydonozu da buzlukta dondurup, sonra kirip kirip yemeklere kullanan arkadaslarim da var. Neredeyse hersey dondurulabiliyor yani.

    16. Anonymous says:

      aslında domateste bütün olarak dondurulabiliyor…sanırım suya tutunca kabuğu hemen soyuluyormus,don haliylede doğranıyormus ve kolay oluyormus..kayınvalidem tavsiye etmişti…aklınızda olsun
      humeyra

    17. Anonymous says:

      pratikim annem;

      2 senedir domatesi her turlu sakliyorum… senin soruna gelince yine iki yildir aldigim domateslerin 10 kilosunu hic yikamadan butun olarak posetelere koyup buzluga atıyorum… kullanacagim zaman cikarip muslugun altina tutuyorum 2 dakika icinde kabugu incecik soyuluyor sen de dograyip yemege atiyosun:) cok tavsiye eder gozlerinden operim

      ayse…

    18. İkiz Annesi sdilek says:

      Pratik anne dondurduğun pişmiş yemek ve çorbaları ve tavukları ne kadar süre dondurucuda tutuyorsun.Yani koyduktan sonra ne kadar zamanda tüketmek lazım?

    19. Güneş Büyüktelli Akay says:

      Sevgili Pratik Anne, bende soğanları mutlaka buzluğa koyuyorum, çok pratik oluyor 🙂 ama gün boyunca buzdolabı soğan kokuyor, sende de oluyor mu,
      Ben maydanozu ve dereotunu yıkayıp kuruttuktan sonra ince dograyıp buzlukta saklıyorum.
      En çok da Fasulye haşlayıp koyuyorum.
      Patlıcan ve Kırmızı Biberde, bende büyük bir evim olursa istiyorum ayrı bir dondurucu.
      Bana da ailem hep diyor sağlıksız oluyor hücreleri donuyor diye ama çalışınca öteki türlü yetişmek çok zor..
      Sevgiler.

    20. www.Kitubi.com says:

      Bu yazıyı atlamışım, bir de domates bölümünde bütün dondurma tavsiye etmişim, burada zaten iki-üç kere edilmiş, olsun ne yapalım.

      Benim menü yazısına fotoğraf çekmek istedim, vaktim yetmedi, seninkine link verdim,fotoğraflar da hallolmuş gibi oldu, cuk oturdu 🙂 http://www.kitubi.com/2009/08/20/YemekMen%c3%bcs%c3%bcVeDondurulmu%c5%9fSebzeler.aspx

    21. Anonymous says:

      peki kofteleri, kiymayi kasaptan aldiktan sonra hazirlayip pisirmeden direk dondurucuya atsak, sonra cozdurup pisirsek sakincali olur mu? bir de ben cozdurmek icin mikrodalga kullaniyorum, sakincali midir bu sekilde cozdurmem?

    22. buzz says:

      EVDE dondurulmus gıdalar ne derece güvenli…

      Ev tipi dondurucularda dondurma işlemi -18°C de yapılacağından yavaş yavaş gerçekleşir. Bu işlem sırasında besinlerin hücre zarı çatlar ve büyük buz kristaline dönüşen ürününüzde ciddi şekilde vitamin ve besin değerinde kayıplar olur. Evde yapılan dondurma işlemi sırasında besinler -5°C ısıya çok hızlı bir şekilde geçemedikleri için, siz -18°C de sebzeyi dondurduğunuzu zannederken aslında onu üşütüp hasta eder, hasta hasta yersiniz.

      Derin dondurucular zannedersen dondurmaya uygun dolaplar Birde donma islemine uygun kaplar veya donma sistemi icin hazirlanmis posetlerinde uygun olmasi sart
      Aksi takdirce buz yanigi denilen olay oluyor ve kansere kadar dayaniyor sonu

      örnegin et sularının dondurucuda saklandığı yoğrt kapları inanılmaz sağlıksız bu konuda…

      ev tipi dondurulmuş gıdaları da dolabın ve dondurulan gıdanın özelliklerine göre 1hafta ile 2 ay icinde tüketmenin de zorunlu oldugunu hatırlatmak isterim…
      sağlıkla kalalım… :))

      • nurhan says:

        o ürküttünüz bizi buzz yoğurt kabında haklısınız. çok zararlı. satın aldığımız buzluk poşetleri ve havasını alarak koyduğumuz yiyecekler hemen donmuyor mu . biz 6 ay içinde tüketiyoruz. uzmanlar açıklasa çok seviniriz. teşekkürler.

    23. Pratik Anne says:

      Ikiz annesi,
      Ben 3-4 ay icinde tuketiyorum. Lazim oluyor cunku.
      Gunes,
      Bende kokma olmuyor. Fermuarli posetlere koyuyorum. Maydonoz ve dereotunu da duydum. Ayrica tavuk suyu icine atip onunla dondurma yontemini de duydum.
      Adsiz,
      Ben bazen eti toptan alip, ufak ufak ayirip derin dondurucuya atiyorum. Ben cozdurmede buzluktan buzdolabina yonteminitercih ediyorum. Ozellikle et konusunda mikrodalga cok orantisiz isitiyor. Ici soguk kaliyor, kenarlari pisiyor. Planli olup, bir gun onceden buzdolabina gecirirsen rahat olacaktir.

      Sevgili Buzz,
      Yazinin tamamini okudunuz mu bilemiyorum. Dondurdugum urunler rendelenmis sogan haric hep pismistir. Az da olsa, bahceden fazla kalan fasulyeler bile olsa iki dakika haslayan suya atar, sonra soguk suya koyar, kurutur, oyle dondurum. Digerleri de zaten haslanmis, pisirilmis seyler. Bu demek ki dondurdugum(uz) seyler cig degil. Bunlarin zaten hucre yapilari pisme sirasinda degisime ugramis.
      Hepimiz isteriz bahceden toplayalim sebzemizi meyvemizi taze taze. Etimiz yumurtamiz iki km otedeki ciftlikten gelsin. Ama zaten manavdan veya pazardan aldigimiz sebze meyve ve et de cook uzaklardan, sogutulmus (insallah) araclarda geliyor. Kim bilir olgunlasmadan kac gun once toplandi, yollarda olgunlasmasi icin birseyler yapildi.
      Bunun disinda biz sonradan acil durumlar icin elimizin altinda malzeme bulunsun diye donduruyoruz. Her yemegimiz donuk degil tabi. Dondurma da eger gida saklanacaksa alternatiflerine gore en guvenli saklama yontemi. Ne konserve (hazir alinan), ve kutu, ne poset. Pazardan aliyorum, nasil temizledigimi biliyorum, icine ne girdigini ben biliyorum.
      Saklama kaplari konusunda haklisiniz. Normal yemekleri pyrex cam kaplarda saklarim. Posetlerim ozel ziploc freezer posetleri. Plastik kapta sakladigim tavuk sularini (istisna) da sogutup koyup, sonra tencereye donuk halde atip cozduruyorum. Plastikleri mikrodalgaya koymam.

      Yazinda bahsettiginiz gidalarin cig mi, yoksa pismis mi oldugunu daha detayli yazarsan sevinirim. Bir de derin dondurucu kullanim klavuzlarinda daha uzun yazarken siz niye 1 hafta ila 2 ay arasindaki tuketin diyorsunuz bunu da aciklarsaniz sevinirim.

    24. DİLBERAY says:

      herkese selam!

      bu işin eğitimini almış birisi olark değinmek istediğim birkaç husus var. bütün yumurta dışındaki herşey dondurulabilir. ve en sağlıklı besin saklama yöntemidir. çalışan bayanlar için harika bir yol. ben de haftanın bir günü yemek yapıp porsiyonluyorum 7 günlük ve akşamları sadece ısıtması kalıyor işten dönünce. yoksa nasıl başederdik. hem iş hem İstanbul…:)

      çözürme yöntemleri ile ilgili bir kaç şey söylemek isterim. asıl önemli olan kısım bu.,

      3 şekilde çözdürme sağlıklı
      1) soğuk su altında
      2)micro dalga
      3) buzdolabında

      ÜSTELİK YANLIŞ BİLİNEN BİR BİLGİYİ DE DÜZELTMEK İSTERİM.
      YANLIŞ BİLGİ: çözdürülen ürün dondurulmaz
      DOĞRU BİLGİ: saydığım 3 yolla çözdürürseniz tekrar dondurabilirsiniz.

      bunun dışında zaten oda sıcaklığında sakın ama sakın çözdürme işlemi yapmayın. belli bir ısıya geldiğinde müthiş bakteri ürer. bakteri sayısı siz farketmden zehirlenme riski yaratacak boyuta gelebilir. DİKKAT EDİN… VE SEVGİYLE KALIN…:))

    25. Sheydosh says:

      Merhabalar,

      Tüm bu anlattıklarınız oldukça pratik ve günümüz çalışan annelerinin kullandığı detaylar. Lakin atladığınızı düşündüğüm bir şeyler var;

      1. Dondurulmuş hazır gıdalar (bezelyeler, köfteler, mantılar, pizzalar) feci sağlıksız. Kesinlikle tüketilmemeli.

      2. “Ben onları bahçeden toplayıp donduruyorum.” diyen hanımlar için… Bir kere dondurup çözdürdükten sonra gıdanın tümünü kullanın, yeniden dondurmayın. (Ki bunun aksi bir şey görmedim yazınızda ama belirtmek istedim.)

      3. Plastik kaplardan uzak durun! Annenizin hazırladığı dondurulmuş gıdaların hepsi plastik kaplarda sanıyorum. Ayrıca değerlendirme amaçlı kullandığınız yoğurt tasları da aynı maddeden. Soğuk-sıcak fark etmez; plastik kanserojen etki yapar.

      Sevgilerle.

    26. dilek says:

      merhaba ben size bakliyatlar haşlanmadan dondurucuya konabilirmi diye sormak istiyorum kışlık fazla alınca, yeni evimde kurtlanıyorbez torbayla koyabileceğim yerimdeyok

      • Pratik Anne says:

        Haslanmamis bakliyatlari buzluk yerine buzdolabinda saklamak daha iyi. Ben de bazi baklagilleri ve findik fistigi koku gecirmeyen posetlerde sebze cekmecesine koyuyorum.

    27. çağla says:

      ben salatalığı da rendeleyip küçük poşetlerde donduruyorum cacık yaparken kullanıyorum…

    28. Seher Demir says:

      Gecen TVde görmüstüm haberlerde yayinlanmisti Soganin bi kismini tekrar kullanmak üzere saklamanin cok zararli oldugunu söylemisti. Bende eskiden hep sarip dolaba koyardim kullanmak icin artik yapmiyorum öyle. Sogan havayla temasa girdiginde icinde bakteriler cogalirmis ve bunu dondurdugundada o bakterilerle birlikte donduruyorsun. Cözülüncede zaten bakterilerde cözülüyor. O yüzden size tavsiyem bi rondonuz varsa yemekten önce hemencicik oraddan geciriverin soganlari. Zararliymis dolaptan yada buzluktan cikarip kullanmasi. Tavsiye etmiyorum. Buarada senin dondurucu kocamanmis benim cekmeceli var 3 cekmeceli dondurucu hicbisi koyamiyorum sigmiyor zaten. Anca 3 pizza, balik, et, kiyma falan :(( Özendim sana bende istiyorum her eve lazim valla.

    29. Mine says:

      Merhaba,
      Ben enginar dolmasını nasıl sakladığınızı merak ettim. Tamamen pişmiş halini mi koyuyorsunuz dondurucuya, yoksa pirinçli haliyle çiğden mi?
      Teşekkürler & kolaylıklar

    30. Mine says:

      Merhaba,
      izmir usulü enginar dolmasını buzlukta nasıl saklıyorsunuz? Pirinçlerini çiğden koyarak mı, ocakta azıcık tıkırdıktan sonra mı yoksa tamamen pişirdikten sonra mı? sadece enginarları temizleyip boş atsak buzluğa, pişireceğimiz zaman buzluktan çıkarıp, iç hazırlayıp dolmasını yapsak daha mı iyi olur? Ne olur fikir verin, eşim gemici ve döndüğünde çok sevdiği enginar dolmasına kavuşsun istiyorum 🙂

      Teşekkürler

      • Pratik Anne says:

        Mine Hanim, Iki yontem var uyguladigim. 1. Enginari da saklamak icin ici ile beraber enginari dediginiz gibi eti ciglikten cikacak sekilde hafif tikirdatip buzluga atmak. 2. Sadece enginar ici hazirlayip, eti pisirip (kavurur gibi) posetlerdeki yemek ici gibi buzluga atmak. Enginar mevsiminde iki dakikada enginar yemegi yapilabiliyor. Sadece icini cozdurup pisirmeniz gerekiyor. Simdiden afiyet olsun.

    31. Ayda says:

      Pratik Anne..merhaba..

      Ben lahmacun kiymasi hazirlamistim bir kac ay once. Yani sogani, domatesi, baharatlari hepsi icinde olarak dondurmustum. Simdi tekrar kulanabilirmiyim yoksa bozulmusmudur??

      Cevabiniza minettarim..tesekkurler! 🙂

      Ayda

    32. bir efsane says:

      ben gerek pişmiş gerekse çiğ her şeyi atıyorum dondurucuya ama attığım şeyler çok buzdolabı kokuyor özellikle pişmiş olanlar yiyemiyoruz çıkardığımızda sarma poğça yemek saklama şekline bakıyorum uygun ama çözemedim ben bilgisi olan var mı

    33. Sevgi says:

      Amerikadayken Bu ziploc poşetleri kullanıyordum ben de. Ama Türkiye’de yok. O kadar hayat kurtarıcı ve kaliteli ki.istiflediğiniz şekilde gıdalar dondurucuda muhafaza ediliyor ve düzenli bir dondurucunuz oluyor

    34. bitkiji says:

      merhaba waffle pişirip koyuyorsunuz cıkarınca ıstıyormusunuz nasıl oluyor tazesi gibi oluyormu merak ettim koymak istiyorum da

    Trackbacks/Pingbacks

    1. Ön hazırlık ile 10 dakikada pratik waffle ve pankek tarifleri | Pratik Anne
    2. Donmuş eti eritmek | Pratik Anne

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne