Üç hafta evvel, güzel bir günde Chicago’da göl kenarında vakit geçirmek üzere ailece arabaya binmiş mutlu mesut otobanda yol alırken çok feci bir kazaya tanık olduk. Ama kaza olmuş ve biz yanından geçtik şeklinde değil. Kaza saatte 100 km (65 mil) hızla giderken tam yan şeridimizde gerçekleşti ve eşim hariç (o kazadan uzaklaşmak için olaydan kopmuştu) hepimiz kazayı yavaş çekim film gibi yanımızda gerçekleşirken seyretik. Kazadan sonra kenara çekip kendimize gelmek için durmak zorunda kaldık. Öyle ki Kıpırcan hala daha arada kazadan bahseder, araba niye takla atıp devrildi diye sorar.
Sebebi de inanılmaz sinir bozucu. Pikap kamyonetin bir tanesi, arkasına koca bir merdiveni bağlamadan koymuş. Otobanda o kadar hızlı giderken merdiven yere düştü. İlk iki araba hızla üzerinden geçti ama üçüncü araba önündekini yakından takip ettiği için ne olduğunu anlayamayıp, frene basıp direksiyonu sola kırdı. Önce otobanda burundan orta bariyerlere çarptı ve sonra 2 takla attı.
Bu olaydan sonra zaten çok sıkı olan “arabada araba koltuğunda oturulacak”, “muhakkak emniyet kemeri bağlı olacak” ve “arka koltuktaki yolcular da kemer bağlayacak” kurallarımız artık istisna gözetmeden uygulanmaya devam ediliyor.
Sizler de “bebeğim ağlıyor”, “çocucuğum isyan ediyor”, “ay 2 dakika rahatlasın”, “zaten 3 adımlık yol şurası” veya “karnı acıktı emzireyim” gibi gerçekten ucuz bahanelerle çocuğunuzun hayatını riske atmayın. Ben o kazayı gördükten sonra çocuk ağlıyorsa ağlasın derim veya yola çıkmam. Ama yola çıkacaksam çocuğu kesin bağlarım. Zaten eyaletimizde kanun gereği 8 yaşın altındaki çocuklar uygun koltuk veya yükseltici koltukta (booster seat) bağlı olmak zorunda. Yakaladılar mı öperler.
Türkiye’de genelde gördüğüm bebek pusetinde ve bağlı ama puset arabaya monte edilmeyip arka koltuğa öylece konuluyor. Veya bebeği bebe port denen çantanın içinde arka koltuğa ortaya koyuyorlar. Bir çarpışma veya takla atma anında arabadan ilk fırlayacak şey, bebek veya çocuk. Sürücü kucağında direksiyona tutunarak gidenleri zaten yazmıyorum, yazamıyorum.
Çocuklarınızı daha hastaneden çıkar çıkmaz arabada güvene alın. Önce bebek ve sonra çocuk koltuğu en son da yükseltici koltuk edinin. Çocuklarınızı mümkün mertebe arka koltukta oturtun. Arka koltuktaki yolcuların da kemerlerini takması için uyarın. Çünkü çarpışma anında arka koltukta emniyet kemeri takmayanlar ya önlerindeki koltuğa yüzlerini çarparlar veya orta boşluktan ön cama uçarlar. Takla atma anında emniyet kemeri takmayanların kafalarını tavana çarmaları veya yine camdan fırlamaları çok muhtemel.
Ayrıca daha evvel yazmış olduğum Arabada Bebek ve Çocukların Güvenliği yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Güvenli seyahatler dilerim.
uzuldum miniklerin buna sahit olmasina. size de gecmis olsun
cok uzucu bu duruma sahit olmaniz ozellikle Kipircan ve Kipirnaz icin gercektende emniyet kemeri cok onemli ozellikle cocuklar icin yine ozellikle burada eyalet kanunlarina gore cocugun car seatte oturma zorunlulugu en guzel kanun bence
Emniyet kemeri takmayanların ayrıca, takla anında emniyet kemeri takmış olan araçtaki diğerlerine de kafa atmaları mümkün. O yüzden sevdiklerinizi korumak için de kendi kemerinizi takın.
Pratik annem, geçen yıl 2 temmuz da aynı konuyu yazmışız, nasıl tesadüf değil mi? Koltuk aşamasına gelemedik biz türkiye de ama bir de şu ön koltuk meselesi yok mu , o gürüntü beni çıldırtıyor, komşularımdan yapanlara karşı düşüncem değişiyor resmen.
İzninle bizim yazımızın linkini ekliyorum:
http://www.cocuklacocuk.com/index.php/benim-yerim-arka-koltuk/