Kımılnaz ile tanışma

Dec 23, 2007 - 5 Yorum

Kımılnaz Hanım 2 haftalık oldu. İlk günlerdeki doğum yorgunluğunu ve uykulu hali üstünden attı. Artık biraz daha fazla uyanık kalmak istiyor. Sindirim sistemi işlemeye başladı. Doğal olarak gaz sancıları kendini hissettiriyor.

Biz hala tanışma dönemindeyiz. O ne derseniz, o dünyayı ve bizi tanımaya çalışıyor, biz de onu ve onun dilini anlamaya çalışıyoruz. Kıpırcan’la aralarında çok fark var. Kımılnaz’ın sıstemi daha farklı. Kıpırcan bayağı gazlıydı ve gurklayarak çıkarmaya çalışırdı. Kolay kolay çıkmazdı da. Kımılnaz alttan rahatlıyor. Sık sık kaka yapıyor. Sırtına vur vur gurklamadığı halde bacakları ite çeke kaka yapıp rahatlıyor. Kıpırcan acıktığında memeyi anında hazır edip vermezsen kıyamet kopardı. Kımılnaz daha sabırlı sağolsun. Bunun yanında, abisi çok farketmezdi ama Kımılnaz ıslak veya kirli bezden çok rahatsız oluyor ve hemen altını değiştirmemiz için bize bağırıyor. Kımılnaz gazı olduğunda ağzını balık gibi açıp kapıyor. Kakasını yapmaya çalışırkense kafasını yana çevirip balık ağzı yaparken dil çıkarıyor. (Bunları büyüyünce okursan kızım, vallahi seni rezil etmek için değil, bilgi olsun diye yazıyorum.)

İkinci defa anne olmanın verdiği bir sakinlik var. Hem biliyorum ki el kadar bebek ama tek iletişim yolu ağlamak. Onu öyle kabul edip, ne için gak guk diyor ne için nasıl ağlıyor onu keşfetmeye çalışıyoruz. Öbür taraftan artık kıdem var tabi. Kıpırcan ufakken okuduklarım, öğrendiklerim ve tecrübelerim var bohçada halihazırda. Bir tarafımda Harvey Karp, bir tarafımda Tracy Hogg her türlü yenidoğanla başetmeye hazırım.

Hemen hastanden gelir gelmez, daha evvel hazırlayıp çıktısını aldığım Tracy Hogg’un Baby Whisperer kitabındaki günlük düzen çizelgesini doldurmaya başladım. Amacım ne zaman hangi taraftan emzirmişim, ne zaman kakalı bez çişli bez değiştirmişim, Kımılnaz ne kadar uyumuş takip etmek. Yazılı tutmazsam akılda tutmanın hiç imkanı yok. Böylece hem Kımılnaz kaç saatte bir acıkıyor veya başka bir deyişle bir emzirme ile kaç saat idare ediyor onu takip edebiliyorum. Ayrıca Kımılnaz’ı emzirip altını değiştirip yatırdıktan sonra kalktığında acıktığı için mi kalktı, gazı mı var, bezi mi rahatsız etti onu anlamamıza yardımcı oluyor.

Daha henüz belli bir düzen yok tabi dün guguklu saat gibi 3 saatte bir kalkıp acıktıysa bugün bir karambol geçiyor. Yattı mı kalktı mı belli olmadan elini veya kucağındaki kişinin yanağını emmeye çalışmasından acıktığını anlayıp emziriyorum. Bazen yatağında uyuyor, bazen yatakta bizim yanımızda. Bazen memede uyuyakalıyor, bazen pışpışla bazen kucağımızda sallanarak. 2. aya kadar uyuması için herşey mübah. Her ne kadar bana göre Happiest Baby on the Block ve Baby Whisperer metodları ile çok radikal sallama metodlarına girmeden kolayca uykuya dalsa da, yatağına koyduğumuzda hemen uyanmaması için iyice uykuya dalmasını beklemek gerekebiliyor. Ben zaten işaretlerine kulak verirsek belli bir süre sonra kendiliğinden düzenine oturacağına inanıyorum.

Abisi de bildiğiniz iki buçuk yaşında velet. Birisi onunla oyun oynadığı ve onu eğlendirdiği sürece halinden memnun. Artık kızkardeşine iyice alıştı. Ev ahalisi olarak imece usulü devamlı biri onunla meşgul olduğu için baktı ki statü hala yerli yerinde, kızkardeşini benimsedi. Arada gelip seyrediyor. İlla başını okşayıp sevmek istiyor. Ne çok üstüne düşüyor, ne de ilk zamanki kadar ilgisiz. Bazen emzirirken yanımdaysa, kardeşinin sütüne ortak olmak için şansını bir deniyor. “Sen büyüdün, güzel bardağından iç” diyorum, kabulleniyor hemen. Ama sonraki sefer yine sormadan da duramıyor.

Huysuz olduğu vakitler yok değil. İki buçuk yaşında olduğunu unutmamak lazım. Ama kardeşten kaynaklanan bir durum yok. Onu da öyle kabul ediyoruz. İki ileri bir geri geçinip gidiyoruz.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Emzirme, Uyku

«       |       »




"Kımılnaz ile tanışma" için 5 Yorum yapılmış.

  1. Salincakta Iki Kisi says:

    Gozunuz aydin!! biraz geciktim tebrik icin farkindayim 🙁

    Kimilmaz’a ve size mutlu-saglikli ve huzur dolu bir omur diliyorum. Neseniz hic eksik olmasin..

  2. Ben Ona Resmen Asigim says:

    Aaa bu çizelgenin daha basit şeklini bende yapmıştım,hatta doktoruma gururla götürmüştüm. Doktor boşver diyip 1 aylık emeğimi yırtmıştı. Oğlun çok sağlıklı bırak ne kadar emerse ne kadar çiş yaparsa yapsın, sen kendini dinlendir demişti. Ama tabiki ben notlarımı almaya devam etmiştim 🙂 Ama senin çizelgen çok profesyonelce hazırlanmış 2. sinde kullanmak için iyi fikir, tabi kendimi bu konuda kandırabilirsem.

    Kolay gelsin 🙂

  3. SENABERA says:

    Allah anneli babalı büyütsün!! Yavrulanızla birlikte hep sağlık, huzur, mutluluk içinde yaşayın inşAllah….

  4. cocuklacocuk says:

    ahh ne güzel yazını okurken 5 yıl önceki halim gözümün önüne geldi benim ikisi arasındaki yaş farkı
    1.5 yaş…büyük kardeşini hiç kıskanmadı. ama sonradan küçük ler büyükleri kıskanmaya başlıyor dikkat..Allah analı babalı büyütsün uzun ömürlü olsunlar…sevgielr

  5. Pratik Anne says:

    Banu,
    Cok sagol. Her zaman her bloga bakmak mumkun olmuyor biliyorum. Iyi dileklerin icin cok tesekkurler. Darisi sizin basiniza. Paris’le Lulu’ya kardes gelsin artik.
    Ben ona resmen asigim. Doktorun erkek miydi kadin miydi bilmiyorum. Ben de Kimilmaz’a ne zaman isterse o zaman sut veriyorum. Cocugun cis ve kaka saatlerini kisitlamak gibi de bir hedefim yok. Sadece her aglamasinin sut aglamasi olmadigini biliyorum ve onu anlamak icin benim bildigim en iyi yontem bu.
    Sanabera,
    Cok tesekkurler iyi dileklerin icin.
    Cocuklacocuk,
    Vakit o kadar cabuk geciyor ki… Ben de goz acip kapayincaya kadar “5 sene onceki halim” diyecegim gunler gelecekmis gibi hissediyorum. Tadini cikarmaya calisiyorum. Bakalim kiskanmaya baslarsa Kipircan (veya Kimilnaz) o zaman bir hal caresi dusunecegiz.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne