Plastik, Kurşun ve Mikrop

Oct 23, 2007 - 4 Yorum

Jared Diamond’in henüz okuyamadığım ve sabırla kütüphanede beni bekleyen Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabında toplumların tarihini etkileyen faktörleri incelediği kitabının başlığına benzer şekilde, şu anda anneleri ve toplumun çocuklu kısmını en çok endişelendiren üç şey var:

  • Plastik ürünler (biberon, saklama kapları, tabaklar vs.),
  • Kurşun (oyuncak boyaları vs.)
  • ve Mikrop (envai çeşit virüs)

Gün geçmiyor ki Amerika’da zararlı boyutlarda kurşun boya içerdiği için milyonlarca oyuncağı geri toplamasınlar. Okuduğum kaynaklarda bir taraftan Çin malı bu oyuncakların kurşun içeren boya ihtiva ettiğinin aslında uzun zamandır bilindiği, fakat son zamanlarda eskiden normal sayılabilecek kurşun oranlarının artık tehlikeli sayıldığı. Belki de sebep, bu tip oyuncakların her çocuklu eve artık çok daha fazla girdiğindendir emin değilim. Ama bu sağlık ve bebek büyütmek konusunda değişen trendler ve kurallar konusunda ayrı bir yazı konusu demek. (Soldaki resim Gustav Klimt’in Anne ve Çocuk isimli eseri)

Bu üç konuda benim duyduğum bildiğim kadarıyla ne nedir, neler ve ne kadar zararlıdır, neler dikkat etmek ve de gelişmeleri değişimleri nereden takip edebiliriz bunları paylaşacağım. Yorumlarınızda ekleme yaparsanız sevinirim çünkü hepimiz yeterince meşguluz ve diğer annelerden duymazsak bu çok önemli bilgiler kucağımıza ağaçtan düşmüyor. O yüzden paylaşım çok mühim diye düşünüyorum.

Plastik:

Bu konudaki endişeler öncelikle kullandığımız plastik saklama kaparının (rubbermaid veya ziploc) ne kadar saglklı olduğu ve hatta bunlarının mikrodalgada kullanımı sonucu yan etkileri ile başladı. En son plastik biberonların uzun süreli kullanımı sonrası ısıtılınca süte zararlı maddeler salıp uzun vadede bağışıklık sistemine etkisi olduğu ve kansere yol açabileceği haberlerinin artmasına kadar vardı.

Nelere dikkat etmeli?
Piyasada çoğunlukla gördüğünüz sert ve şeffaf biberonların çoğu polycarbonate denen bir türde plastikten yapılıyor. İşte bu tür plastiğin ısındığında ve çizildiğinde içerdiği süte veya sıvıya BPA (bisphenol-A) denen zararlı bir madde salgıladığı belirlenmiş. Bunun da uzun vadede çocukların bünyesinde zararlı etkileri olduğu iddia ediliyor. Eklemek isterim: bu iddia halen kesinlikle kanıtlanmış veya kesinlikle çürütülmüş değil.

Nereden takip etmeli?
Baby Alert: New Findings about Plastics
Plastic baby bottles: Are they safe?
Growing Concern, Controversy Over Plastic Baby Bottles

Yapılabilecekler:
Saklama kaplarınızını plastik yerine cam saklama kaplarından seçin. Buzlukta dahi cam saklama kabı kullanmaya dikkat edin. Mikrodalga kullanacaksanız muhakkak plastik saklama kabından alıp mikrodalgada kullanılması güvenli porselen veya cam kaba aktarıp ısıtın.

Biberon seçenekleri:
Cam biberon kullanabilirsiniz. Cam biberonlar sağlıklı olsa da bebek açısından ağır ve kırılabilir olması dolayısı ile bir takım zorluk ve tehlikeler başgösterebilir. Bu durumda “sağlıklı plastik” alternatiflerinden seçebilirsiniz. Özellikle altında 5 numara geri dönüşüm yapılabilir yazan, daha opak görünümlü polyethylene veya polypropylene plastik, sağlıklı plastik olarak adlandırılıyor. BPA free bottles diye arattığınızda birçok link bulacaksınız. Bunun yanında, dışı katı plastik içi tek kullanımlık plastik poşetler içeren biberonları (drop-ins veya disposables deniyor) kullanabilirsiniz. Polycarbonate biberon alsanız bile eskiyip aşınmaya başladığında atıp yenisini alabilirsiniz.

Biberonda sütü veya formulayı mikrodalgada değil sıcak suda ısıtın. Ayrıca plastik biberon ve mama kaplarını çok aşırı yüksek ısıda kaynatmamaya calışın.

BornFree Natural Baby Products
Which Baby Bottles Are The Safest?

Kurşun ve mikrop bir sonraki yazıda


Etiketler: ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Plastik, Kurşun ve Mikrop" için 4 Yorum yapılmış.

  1. Açalya says:

    hadi gel köyümüze geri dönelim, Fadime’nin düğününde halay çekelim…

  2. Minik Patikler says:

    Plastik biberon, su kabı, mama saklama zımbırtıları konusunda çok dertliyim, disposables biberon burda vardı bir zamanlar aventin ama artık satılmıyor 🙁 benim oğlum bile yetişemedi onlara, yeğenim kullanabildi sadece. Aslında biberonlarda emzikler konusunda çok hassas davranılıyor benim gördüğüm kadarıyla ama senin burda yazdıkların da gösteriyor ki gövdenin önemi de hiç yabana atılacak gibi değil. Üstelik çocuk tabak çanağı kaşığı da genelde plastik oluyor, araştıran okuyan tipler olmasak albenisine aldanıp kolayca alabiliriz, çünkü diğerleri o kadar az ki cımbızla seçiliyor neredeyse ve insan görmeyince aklına da gelmiyor bazen bu tip şeyler… Ben ”iyi” biberonlardan kullandığım halde çözümü sık değiştirmekte buldum, eskiyenleri de atmadım, bazı küçük eşyaları (çivi, boncuk, kalem)sınıflandırmada kullanmayı planlıyorum. Aşınmamış olanlar baharatlık olarak ta kullanılabilir, hmm aslında yanlış yere yazdım sanırım 🙂

    Oyuncaklar konusunda yapacak en iyi şey kaliteli ahşap oyuncaklara yatırım yapmak sanırım, biraz pahalı da olsalar rahat kullanılıyor ve uzun süre saklanabiliyorlar. Plastiklerse zaten kısa ömürlü olduğu için parayı baştan boşa savurmak bigi geliyor bana. Geçenlerde adam bebeğe plastik bir tamir seti aldım daha arabada kırılıp döküldü, ablamın aldığı ahşap setse evimizin duvarında delikler açacak kadar sağlam çıktı 🙂

    Kendini çok yorma , sevgiler..

  3. Pratik Anne says:

    Aynen Acalya’cigim, artik neyi kimden koruyacgimizi sasirdik. Tek care koye donus.
    Minik patikler,
    Simdi ben bu BPA olayina yeni vak; oldum. E bizim oglan icti artik “iyi marka, gaz yaomaz” diye aldigimiz ama seffaf biberonlardan. Artik kimilnaz a dikkat edecegiz ama sonrasinda ne cikacak Allah kerim. Allah yavrularimizi korusun artik.
    Dinlenecegim bu gunlerde kismetse. Senin guzel haberlerini de takipteyim.

  4. burcin says:

    Selam Pratik anneciim az kaldi kimilnaz geliyor!! (belki de geldi????)

    bu plastik olayi cok onemli. ben basindan beri bunlari bilip dikkat etmeme ragmen (ah biraz daha az gezsem internette az okusam!!!) birkac tane plastik oyuncagi var bebisin ama onlari atacagim..ki bu oyuncaklari arkadasim vermisti kendi bebegi buyuyunce. biberon konusunda: ben medela kullaniyorum ama avent de almistim…bu bir hataymis…avent’in BPA li oldugunu aldiktan sonra okudum ve bulasik makinesine koymamaya basladim ama simdi kullanmiyorum o biberonlari. Adiri natural nurser biberonu almak istedim ama sanirim sut alttan koyuluyor siseye? anlayamadim kullanisli olmayabilir dedim (cunku sise ve emzik kismi bir butun) herneyse. Ben hamileligimden beri MOTHERING adli dergiye aboneyim..cok tavsiye ederim ABD de iseniz. Bu konularda harika yazilar ve urunler var. Tabi ki her alanda oldugu gibi bu alani da abartip para kazanmaya calisan bir dolu insan mevcut aman tanrim ne cok urun var ne cok cesit!

Bir Yorum Yazın