Annelikte modaya uyuyor musunuz?

Oct 26, 2007 - 17 Yorum

Şu yazıyı yazarken TREND kelimesinin tam düzgün karşılığını bulmaya çalıştım, bulamadım. Moda desem tam moda da değil ama öyle kullanacağım.

Annelik halleri tamamen modaya dayanıyor. Ciddiyim etrafınıza bakın. Dün annenizin anneliğinde kullanılan ürünler, uygulamalar ve alışkanlıklar bugün ya bir kenara itilmiş ve hatta bazıları zararlı diye yasaklanmış. Veya bakıyorsunuz anneannemizin günlerine geri dönüş başlamış, annelerimiz bize “sakalımız yok ki laf dinletelim” diye veryansın ediyor.

Bunda medyanın, reklamların, internetin ve hatta benim ve benzer blogdaşların blogları gibi sitelerin, sayfaların etkisi çok büyük. Bilgi çok çabuk yayıldığı gibi anormal bir bilgi fazlası var. Ne doğru, ne yanlış herşey ortada. Herkes herşeyi tartışıyor, herkes bir yol tutturup kendine onun peşinden gidiyor. Arkadaşlarınla veya tanıdıklarla aynı yolda gitmediğin için laf işitip küçümsenme riski de var.

Yani sonuçta annelik de bir trend halini aldı. O trend’e uyup uymamak sizin tercihiniz. Benim kendi gözlemlerimle dünün ve bugünün trendleri şunlar:

1. Bebek sırtüstü mü yatmalı yüzüstü mü?
1990 a kadar bütün bebeklere yüzüstü yatırılması tavsiye edilmis. Şimdi doktorlar kesinlikle yüzüstü yatırılmamasını, kendi dönmeye başlayana kadar muhakkak sırtüstü ve arkası destekli şekilde yan yatırılmasını salık veriyorlar. Dikkatinizi çekerim, bu tavsiye falan değil. SIDS araştırmaları sonucu 180 derece dönüşle işin kuralı değişmiş.

2. Bebeğe su içirilmeli mı içilmemeli mi?
Kıpırcan ilk doğduğunda Türkiye’ye geldiğimde en zorluk çektiğim şey buydu. Doktorlar ilk altı ay bebeğin anne sütünden başka bir içecek ve içeceğe ihtiyacı olmadığını ve su verilmemesi gerektiğini savunurken Türkiye’de herkes gık dese 2 aylık bebeğe “su ver, su ver” diye tutturuyordu. Sadece çok sıcak günlerde şu kaybı olmaması için su desteği öneren doktorlar ayrıca bebeğin kilosu yerinde olduğu sürece 6 aylığa kadar katılara geçilmesini de gerek görmüyorlar. Türkiye’de 3 aylık dedin mı elma suyu, armut suyu eline cam rendeyi geçiren çocuğa birşeyler içirmeye çalışıyor. Halbuki 3-4 aylığa kadar bebeğin sindirim sistemi sütten kaynaklanan gazı bile kendi kendine çıkarmak için ancak gelişmiş oluyor. Lütfen Kımılnaz ile Türkiye’ye geldiğimde su verin demeyin.

Bu da ilginizi çekebilir:  Hamileleri korkutma merakı

3. Anne sütü mü formula mı?
Bu tamamen ticari amaçlı saptırmalardan bir tanesi. Formula satışlarını artırmak için güzelim anne sütünden daha faydalıdır denilen hatta (büyük yengeme yapmışlar) formula versin diye doğumdan sonra sütü kesmek için iğne yapılan bir dönem olmuş malesef. Annelerimizin jenerasyonu çoğunlukla anne sütü oldupu halde daha faydalı diye formula ile büyümüş. Yapılacak fazla yorum yok. En ucuzu, en sağlıklısı, en kolayı mümkünse anne sütü. Mümkün olduğu kadar uzun süre anne sütü. Değilse annelerin canı sağolsun. Formula var. Ama ek seçenek olarak, yerine koymak için değil.

4. Margarin mı zeytinyağı mi?
Buyrun yukarıdakine benzer ticari amaçlı başka bir trend. Annelikle direk alakalı olmayabilir ama çocuğumuza sağlıklı gıdalar hazırlayabilmek için didik didik her aldığımız gıdanın beşin değerlerini incelediğimiz bu dönemde hepimiz için çok önemli. Yine vakti zamanında zeytinyağı tü kaka, margarin cici olmuş. Sonra kalp damar cerrahları parayı vurmuş. Şimdi bütün dünya akdeniz diyeti, zeytinyağı diye özüne dönmeye çalışıyor.

5. Kanguru mu, köyümdeki bacının “sling” i mi?
Yani bu çok o mu bu mü tartışmasına yol açmayabilir. İstiyorsan ikisinden birden al. Ama son zamanlardaki afrika usülü, köyümdeki bacının tarlaya giderken bebesini sırtında taşımak için kullandığı tarz slinglerin tekrar “moda” olması size de ilginç gelmiyor mu?

6. Normal doğum mu, sezeryan mi?
Bence başka bir ticari amaçlı trend. Doktorların hem rahatlik, hem zamanlama, hem de fiyatlama açısından hamile hastalarını “gerek olmadığı halde” sezeryan doğum yapmaya ikna etmeleri ve büyük şehirlerde hastanelerde sezeryan doğum oranlarının çok yüksek olması düşündürücü. Daha da düşündürücü olan geçenlerde gazetede okuduğum Türkiye’de hamilelik ve doğum üzerine yapılan araştırma sonuçları. Bir kesim randevu ile doğuma giderken bir kesim imkan olduğu halde gerek görmediği için evde doğumu tercih ediyor. Bir kesim her doktor kontrolünde ultrason olmasa, ne oluyoruz derken, yine özellikle Türkiye’nin doğu şehirlerinde yaşayan bir kesim kontrol için doktora gitmeyi ihtiyaç olarak görmüyor.

Bu da ilginizi çekebilir:  Hamiş, Anniş ve Bebiş blog linklerinin güncellenmesi

Amerika derseniz arada derede. Doktor kontrolleri var ama risk yoksa sadece 3 kere ultrason kontrolü oluyor. Doktorların çoğu ısrarla normal doğumu öneriyorlar. Değil iki hafta evvelinden sezeryan randevusu vermek, geç kalan bebeğe bile otur 2 hafta daha normal doğumu bekle diyorlar. En azından benim gördüğüm böyle.

7. Erken yaşta tuvalet alışkanlığı mı, bezle gittiği yere kadar gitsin mi?

Bu da yeni öze dönüş trendlerinden. Yine annemizden laf işitiyoruz, beni dinlemedin diye. Eskiden bizim kullandığımız oturaklı mama sandalyeleri piyasadan kalkmış tabi.
Bazısı der ki çocuğu ne diye strese sokalim. Diğerleri de o kadar bez harcayip doğayı kirletmek yerine anneannemin yöntemi daha akıllıca değil mi? Biz erken tuvalete alışmışız da psikopat mı olmuşuz?

8. Karbonhidrat diyeti mi, Akdeniz diyeti mi?

Yine annelikle çook çok alakalı olmayan ama anne olsun olmasın tüm bayanları ilgilendiren trend bu diyet durumları. Her Allahın günü başka bir diyet, başka bir içecek, başka bir ilaç çıkıyor. Bir Allahın kulu da normal ölçülerde yiyin ve spor yapın diyeti ile parsayı götürmüyor. Sanırım bu diyeti yakında ben başlatacağım. Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynire karşı ayaklanma.

Neyse geçen sene acayip popüler olan karbonhidrat diyetinin yan etkileri, zararları vs çıktı. İnternete bakıyorsunuz, yorumların biri bin türlü. İnsan vücudu hala yeterince mutasyona uğramadı hala daha ilk çağlardaki gibi sadece et yemeye programlanmışız diyeni mi ararsınız, vejeteryan ve veganların değişik bakış açılarına mı bakarsınız. İnek sütü midede ekşiyor bozuluyor o yüzden acayip zararli içmeyin diye bir grup bile varç Onun yerine kendinden asitli kola ve sodaları mı tecih edeceğiz. Sonunda mümkünse sadece mitoz bölünme ile üreyen minik organizmalar ile beslenip çıkacağız işin içinden.

Sonuç, günün trendi yine bol sebzeli, balıklı, peynirli zeytinyağlı, yoğurtlu dengeli ve küçük porsiyonlu akdeniz diyetine dönüş.

Bunlar benim gözlemlediklerim, benim düşüncelerim. İnternete dalın, bunlardan daha sayfalarca var. Seçim size kalmış.


Etiketler: , , ,

Benzer Yazılar:
  • 2011’in en iyileri
  • Dertsiz başına dert arayan bık bık anne modeli
  • Happy Hour
  • Ek işler ve bir proje
  • Valla helal!

  • «       |       »




    "Annelikte modaya uyuyor musunuz?" için 17 Yorum yapılmış.

    1. Anne ve Bebisi says:

      Bir de hazir bez mi, eski usul bez bezler mi, yoksa diaper free mi var:)

      Benim gozlemdigim, yurtdisindaki anneler dogala donuyor. Evde dogum, (birak sezaryeni, hic bir agri kesici kullanmadan hatta ebe bile istemeden kendi kendisine dogumu tercih edenler ve basaranlar var!) bebegi ilk 6 ay surekli kucakta-sling ile- tasima, (baby wearing diyorlar) asla hazir bez, hazir mama kullanmama. Ilk 6 ay sadece anne sutu, 2 yasina kadar anne sutune devam, 6 aydan sonra yavas yavas ek gidaya gecis, cocuklara asi yaptirmama.. diye devam ediyor.

      Acikcasi bu trend;) bana daha cok uyuyor. Hepsi olmasa da cogunlukla mantikli ve uygulanabilir buldugum cok ozellik var.

    2. Açalya says:

      beslenme ‘trendi’, yazinin sonunda yazdigin gibi olmali herkes ama herkes icin…hatta trend bile olmamali…zorunlu olmali 🙂

    3. AycA says:

      :)) güldüm sadece.. yani gülümsedim..
      üşenmeden yazdığın için teşekkürler..
      ben akşam 7 de salata ve bir çeşit et ya da sebze yemeği yiyerek ve de arada aburcubur yemeyerek 22 kilo verdim bir de spor yaparak.. bu artık hangi diyete girer bilmiyorum kendi vücudumu gözlemleyip davrandığım gibi çocugumu da gözlemleyip davranmaya çalışıyorum. .ben artık bu trend mi moda mı neyse çok sıkıldım gerçekten :)) doktorların bilgisini annelerin tecrübesiyle karıp çocugu gözlemleyip bu gözlemlere göre yorumlamak ve de herşeyin en doğalından yapmak gerekiyor galiba..
      yazdığın için teşekkürler dedim ya güzel gülümsedim :))

    4. Melek says:

      Konuyla pek alakasi yok yada belki ucundan tutar bilmiyorum. Oglum 5. ayini bitirmek üzere doktorumuz dedi diye basladik sebze püresine belkide biraz hevesim vardi doktora atiyorum:) Sabirsizim neyse arastirmaktan ve neyapmam gerektigi konusunda bi karara varamadigim icin sözüne güvenecegim birisine sormak istedim. Sebze ve meyveyi hazir kavanoz olarak aliyorum ogluma, kendim yapmayi istedim ilk basta ama baktim ben biyolojik sebze ve meyveyi uzun süre alamam kavanoz alacagima onu aliim dedim ama bu sefer saklama konusu kafami karistirdi. Ben öyle düzen tutturabilen bi isan degilimdir. Mama firmalarini zengin eden albeni deliside olmak istemiyorum. icimde var evet ama idare edebilirim. Sorunun özü sudur aslinda , normal sebze meyve kullansak olmuyormu? ocakta pisirsek vitamini kayipmi oluyor? aglamak istiyorum gercekten bi bebegi böyle güzel güzel büyütmeye calismak zor. Cok uzun oldu herhangi bir cevap alirsam cok ama cok sevinecegim….

    5. Melek says:

      Pardon Almanyada yasadigimi yazmayi unuttum….

    6. Anonymous says:

      merhaba sevgili pratik anne.öncelikle yazılarınla taze annelere ve anne adaylarına faydalı bilgiler verdiğin için çok teşekkürler.yorum yazmaya teşvik eden şey verdiğin başlık oldu açıkçası..hakikaten modaya döküldü bu iş..annelik işte yavrun için en yeni en faydalı ne varsa yapmaya çalışıyosun.ama moda diye özenerekte herşeye el atmak yanlış,önce araştırmak gerekir diye düşünüyorum..ayrıca 2.bebiş için de maşallah diyorum sana Allah kolaylıklar versin..sevgiler..

    7. Pratik Anne says:

      Melek,

      Ben cok az kavanoz mama yedirdim desem yeridir. http://pratikanne.blogspot.com/2006/08/dondurulmu-sebze-ve-meyve-kpleri.html linkindeki “Dondurulmuş Sebze ve Meyve Küpleri” yazimin sana cok faydali olacagina eminim. Normal yemeklere gecene kadar bu dondurulmus kup metodu hayatimizi kurtardi. Sebze ve meyveleri toptan alip bir haftasonu torba torba kup yapip sonra 2-3 hafta yan gel yat. Bebegin buyudukce, kup sayisini artirabilir, degisik kupleri karistirabilirsin. Pisirme konusunda ben hep buharda pisirmeyi tercih ettim. Duduklu tenceremin buhar kabi var. Patates gibi kabuklu sebzeleri kabugu ile buharda pisirip sonra kabuklari soyup pure yapiyordum. Meyveleri de ayrica pure yapip dondurdum. Dondurup cozme sirasinda cok asiri bir besin kaybi oldugunu dusunmuyorum. Cunku tek alternatifin var: Hergun taze alisveris yapip, o ogun icin hazirlayacaksin. Zaten buzdolabiinda 4-5 gun kalan sebze meyveden de hayir gelmiyor. Ki bunun zahmeti yorgunlugu bence olabilecek cok minimal bir besin kaybina degmez. Eminim bebisin dondurulmus isitilmis sebze kuplerinden gerekli gidasini alacaktir. Sen de biraz nefes alirsin.

    8. Melek says:

      Cok tsk ederim pratik Anne gercekten pratiksin ama bi kac sormak istedigim seyler daha var.
      Sebzelerin biyolojik olmasi sartmi?
      Et ilave edilmeye baslanildiginda püre yapmasi zor olmuyormu?
      Ben eve sadece dana kiyma ve et aliyorum birde tavuk baska türlü etler gerekli olurmu? Balik mesela, taze almam pek mümkün olmuyor yemiyoruz hic.
      Tefalin yada braun unmuydu? buharda pisirme makinasi var uygun olurmu? Cok sordum farkindayim umarim rahatsiz etmiyorumdur. Ama cevremdeki cogu anneler bu kadar ayrintiyi gereksiz buluyor , ayrinti degil ihtiyac ama neyse….
      Cok tsk ediyorum….

    9. archisugar says:

      Soylediklerine katiliyorum. Hepsini de aynen uyguladim gecen 2 sene boyunca. Sadece tuvalet egitimi disinda. Simdi basladik ona. Aslinda bunlar moda degil de yapilan arastirmalar sonucunda doktorlarin verdigi “yeni” kararlar. Bunlari geriye donus ya da dogallik olarak dusunmuyorum. Yapay herseye karsi zaten dikkat edilmesi gerektigini dusunuyorum. Bilincli olmanin sonucu… 🙂

    10. nimpi says:

      merhaba,
      birde taş devri diyeti var bu konuda ne düşünüyorsun.
      http://www.beslenmebulteni.com/beslenme/

      en altta doc olarak listesi var.

    11. denizanasi says:

      çocuk eğitimi konusunda ben de bu konularda hep terredüt ettim. ama sonra en iyisinin iç güdü olduğuna karar verdim ve öyle davrandım. mesela bebek ayrı mı yatmalı yoksa anne babayla yatabilir mi.. ilk 1 sene ayrı yatırdım. ama sonra bizimle yatmaya alıştı. ben de acıkası itiraz etmedim 🙂 şimdi 2 aydır yine kendi odasında. hiç de problem olmadı.

    12. yummymummy says:

      benim oglum da kizim da dogduklarindan beri yuzukoyun yatiyorlar… Yapabilecek birsey yok, kendi tercihleri:)

    13. Damla (Kitubi) says:

      Türkiye’de de doktorlar su verilmesini önermiyorlar. Özellikle 50 yaş üzeri hanımlar zamanında onların doktorları öyle önerdiği için “su ver” diyorlar. Tıp çabuk gelişiyor. Yine Türkiye’de her yerde 6 ay sadece anne sütü diye bangır bangır bağırıyorlar. 1 yaşına kadar inek sütü verilmiyor. Bebeğin beslenmesinde eğer 6 ay yalnız anne sütü yeterli değilse, inek sütün yerine 4 aya kadar formül, sonrasında meyve, sebze püreleri ile destekleniyor.

    14. Pratik Anne says:

      Damla,
      Aynen bizim Tr de gittigimiz cocuk doktoru da onermedi. Dedigin gibi bunu diyen eski jenerasyon. Sokaktaki tanidik tanimadik insan falan. Doktor randevusunda annem de vardi ama hala ikna olmamisti.
      Denizanasi,
      Zaten belli seyler hakikaten icgudu ile bulunuyor. Anneye ve bebege has seyler. Yummy nin yumurcaklar gibi mesela.
      Nimpi,
      Ben bunun farkli versiyonunu okumustum. Ayni akdeniz diyeti bu iste. Icerik ayni adi farkli.
      Archisugar,
      en basta da yazdim ya moda aslinda orada benim ifade etmek istedigimin tam karsiligi degil. Bazen yabanci dilde ifade edebildigimin Turkce’de tam karsiligini bulamiyorum.
      Melek,
      Meyve ve sebzelerin organik olmasini kastettin herhalde. Tamamen senin tercihine kalmis. Ben ozellikle ufakken herseyin organik olmasina co kcok ozen gosteriyordum. Cunku vusut agirligina gore aldigi besin miktari ve bu besinlerin icinde olabilecek kimyasal ve ilac artiklari cok daha fazla. Dolayisiyla etkisi cok daha fazla. Simdiler de hem organik urunler cok yayginlasti hem de burada ucuza da bulmak mumkun. Ama bulamadigimda da cok ustune dusmuyorum. Vakit nakit hesabi yapmak lazim.
      Etle pure yapmasi zor olmuyor acikcasi. Eti gunluk pisirip, pure yapip katiyorduk. Balik burada da taze/gunluk degil malesef. Fakat ciftlik baligi almamaya dikkat ediyorum. Donmus “wild salmon” yiyoruz burada zaten Avrupadaki baliklardan biraz farkli ve kisir deniz urunleri secenekleri var.
      Tencereyi internetten arastir. Bizimki Turkiye’den gelen bir duduklu. Cok farkedecegini zannetmiyorum. T-fal de Braun da kaliteli markalar. En basitinden buyuk tencerenin icine buharli pisirmek icin kullanilan delikli sepetlerden ve ayaklardan alip kullanabilirsin. Ama tabi buhari cabuk kacar, takip etmek lazim tencerenin dibi yanmasin (tecrube konusuyor).

    15. Melek says:

      Tekrar cok tsk ediyorum evet organik olmasini kast etmistim:) türkcesi öyleydi degilmi:)
      Cok yardimci oldun bana cok sagol…

    16. Anonymous says:

      Anne sutu ile su bilgi belki gozunuzden kacmistir:

      http://www.nrdc.org/breastmilk/envpoll.asp

      Kimyasal maddelerle cok hasir nesir olan annelerin anne sutunde de normalden daha fazla toksin olabiliyor(mus). Meslegi nedeniyle anne sutu vermemeyi secen bir anneden aldigim bilgidir.

      itir

    17. Anonymous says:

      merhaba arkadaşlar annelik hislerle olabileceği gibi bazı bilgilerde almak ta fayda görüyorum 7 yaşında bir kızım 6 aylık bir oğlum var. her ne yaşanırsa yaşansın bebek anne sütüyle beslenmeli o kadar mucizevi bir besinki akıl mantık ermiyor sadece her ortamda emzirmek zor oluyor ancak onada çözüm var özel emzirme tshirtleri satılıyor. kızımda yoktu ama oğlumda aldım çeşit çeşit çok kolay oluyor emzirmek alışverişte parkta her yerde birde baby sling var ki muhteşem birşey bebek taşımak uyutmak emzirmek bu kadar kolay ve sıkıntısız olabilir hemde çok sağlıklı her açıdan anne ne kadar rahat ederse bebekte okadar rahat büyüyor http://www.anna-tr.com adresini bir ziyaret edin çok faydalanacağınızı umuyorum anne olmak ayrıcalıktır….

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne