Emzirme 6 – Olası Problemler ve Çözümleri

Aug 09, 2007 - 6 Yorum

Herhalde en sık karşılaşılan problem meme ucu yaraları, çatlakları ve acısı. Duruma önceden önlem olarak diye 3. yazıdaki doğru emzirme noktalarına dikkat etmek gerek. Hem önlem hem tedavi olarak doğum öncesinde hamileliğin sonlarına doğru meme uçlarınıza lanolinli krem sürmeye başlayabilirsniz. Doğurur doğurmaz hiç gecikmeden kullanmaya başlayın. Lanolin doğal bir krem ve bebeğe zararı yok. Oluşan yaralar için emzirme aralarında meme uçlarınıza jel şeklindeki gögüs kapaklarını kapatabilirsiniz. Bu jeller yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyorlar. Gerber, Ameda ve Medela markalarının örnek ürünleri var.

Meme uçlarınızı sabunlu suyla yıkayıp kurulamayın. Duru suyla temizleyin. Kremle nemlendirin. Meme başlarında oluşabilecek pamukçuğu önlemek veya tedavi ekmek için günde bir iki kere karbonatlı suyla ıslatılmış tülbentle temizleyebilirsiniz.

Sütün az gelmesi kadar sütün fazla gelip göğüslerin şişmesi de başka problem. Benim nacizane tavsiyem hamiş göbeğiniz için kullandığınız kremi doğuma yakın göğüslerinize de sürmeye başlayın ve doğumdan sonra devam edin. Meme uçlarına gelmemesine dikkat edin. Ama doğumdan sonra sütün gelmesi ile şişen göğüslerde aynen karındaki gibi çatlak tehlikesi oluşuyor.

Bunun dışında şişen göğüslerin ağrı ve sızısına karşı ıslatılmış havlu ile sıcak soğuk kompres yapın. Sıcak su sütün rahat akmasını soğuk su da durulmasını sağlar. Eğer emzirmeden önce göğüsleriniz çok doluyor ve resmen tazdikle fışkırıyorlarsa bir de üstüne üstlük minik bebek gelen sütü tam kontrol edemediği için tıkanıp boğuluyorsa emzirmeden evvel biraz süt sağarak göğüslerinizi rahatlatın. Bebeğinizi emzirirken bebek yere tam 180 derece yatay, meme başınıda onun boğazına dik gelecek şekilde tutmayın. Yer çekimi ile süt bütün kuvveti ile boğazından aşağı boşalmasın. Bebeğinizi açı ile oturur pozisyona yakın tutun memeyi de alttan destekleyin ki süt daha yavaş gelsin ve bebiş gelen sütü daha rahat kontrol edebilsin.

Bu da ilginizi çekebilir:  Sağlıklı beslenme ve aktif yaşam kardeşliği

En acılı problemlerden biri süt kanallarının tıkanması. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü tedavi etmediğiniz tıkanan kanal daha sonra iltihap kapıp mastit denen probleme terfi ederse emzirmeyi kesmek durumunda kalabilir hatta ameliyatlık hallere gelebilirsiniz.

Göğsünüzün etrafında sızılı bir durum başladığında hemen bir kütle olup olmadığını kontrol edin. Zaten kanal tıkandığı için oradan gelen süt miktarı azalacaktır. Bu da kanal tıkanması semptomlarından biridir. Mümkünse bir doktora veya hemşireye danışın veya gözükün. Evde o bölgeye sıcak duş tutup masajla kütleyi rahatlatmaya ve yoketmeye çalışın. İlk evrede bu daha kolay olacaktır. Tıkanan kanala bastırarak masaj yapmaktan çekinmeyin.

Eğer ki bu sızı artar, emzirmek acılı bir hale gelir ve kütlenin olduğu yer ve meme başı cilt üstünde kızarırsa hemen bir doktora gözükün. Mastit tehlikesi var demektir. Emzirirken iltihap bebeğinize geçmez ancak antibiyotik tedavisine başlarsanız emzirmeyi bırakmak durumunda kalırsınız.

Siz hastalandığınızda özellikle gribal ateş durumlarında doktor ve hemşireler emzirmeye devam edebileceğimizi söylerler. Tehlike sütten geçmez ama mikrobu nefes yoluyla bebeğe geçirmemek çok önemlidir. Bu yüzden ben tıbbi maske alıp onunla yaklaştım bu gibi durumlarda. Emzirirken aldığınız ilaçlar da çok önemlidir. Amerika da emzirirken tylenol almamıza izin veriyorlar ama onun dışında alınan her ilacı doktora danışmak gerekiyor. Bazı ilaçların kullanımında (antibiyotik) bebeği emziremediğiniz için sütü sağıp atarken (içiniz kan ağlaya ağlaya) bebeğe formula verebilirsiniz.

Emzirme saatlerinizi takip etmek amacıyla daha evvel hakkında yazdığım Emzirme Bileziği yazısına göz atın.

Bu arada yorumlarınız ve tecrübelerinizle bu yazılar daha da zenginleşiyor. Benim blogum kişisel bir blogdan daha ziyade tecrübelerimi paylaşma blogu olduğu ve her annenin hamileliği, doğumu, bebek bakımı farklı olduğu için yorumlarla ve paylaşımla daha şenleniyor burası. Yorum kısmına her zaman cevap yazamasam bile hepinize çok teşekkür ediyorum.

Bu da ilginizi çekebilir:  Bebeklerde uyku - Tracy Hogg ile Mucize Çözümler - 2. Kısım

Bir taraftan bu yazıları yazarken bebeğimi emzirmeyi ne kadar özlediğimi ve kızımın doğumunu bu yüzden de dört gözle beklediğimi farkediyorum. Kıpırcan koca adam oldu artık. Bebeklik safhasını aşalı çok oldu. Son adım olarak biberonları da kaldırdıktan sonra önümüzde bir tek tuvalet eğitimi kaldı. Kızkardeşi gelmeden onu da halledebilsek üzerimden büyük bir yük kalkacak aslında. Evin içinde koca adam gibi. Gidip buzdolabından istediği yemeği veya süt şişesini alıyor sonra kaşık çekmecesinden kaşıklarını alıyor. Eğer bizim ısıtmamız gerekiyorsa onu bize yaptırtıyor. Kımılnaz gelince ona da çok iyi bakıp abilik yapacak sanırım.

Kımılnaz geçtiğimiz üç gün içerisinde inanılmaz büyüyerek artık buradayım beni gözardı edemezsiniz demeye başladı. Tepikleri ve dönmeleri artık sadece hafif bir hissiyat olmaktan çıkıp beni düzgün oturmaya veya yatmaya mecbur ediyor. Eh artık 5,5 ay oldu artık ciddiye almaya başlamak lazım.

Bu serinin devamı:
Emzirme 1 – Mucize anne sütü
Emzirme 2 – Doğumdan sonra ilk tecrübe
Emzirme 3 – Doğru emzirmenin ipuçları
Emzirme 4 – Rahat ve sağlıklı emzirme duruşu
Emzirme 5 – Anne sütünü artırmak
Emzirme 7 – Anne sütünü saklamak
Emzirme 8 – Saklanan anne sütünü ısıtınca bozuk kokuyor
Emzirme – Soru Cevap


Etiketler: , ,
Kategoriler: Emzirme

Benzer Yazılar:
  • Yanlış konuları tartışıyoruz
  • Bebeklerde uyku – 2. Fasikül – 3. Bölüm
  • Emzirme – Soru Cevap
  • Bebeğinizi biberona alıştırma
  • Pratik Anne.com da en çok okunan yazılar

  • «       |       »




    "Emzirme 6 – Olası Problemler ve Çözümleri" için 6 Yorum yapılmış.

    1. SELIN&FILIZ says:

      bizim selinle cok ilginc bir sorunumuz vardi emzirmeyle ilgili.Uyanik oldugu zamanlarda almiyodu gogsumu ancak uykuya daldigi zaman verebiliyodum cok bunalim yasadim ek besinlere gecene kadar birgun bes saat ac kaldigini biliyorum ozaman iki aylikti mama vermekte istemedim cok huzursuzluk yasatti bu konuda alem kiz iste…doktor bile niye boyle yaptigini cozememisti…FILIZ

    2. www.edasuner.com says:

      ya ben seni okumaya yetişemiyorum yazılarını kopyaladım bebeişim olunca sana dua edicem 🙂 Bir de şuna değin canım bir arkadaşım Sourbonne Üniversitesinde öğretmenlik okumuştu o anlattı çocuklar büyürken toplum içinde mesela elini omzuna koymamak gerekirmiş ona sorumluluk yüklenirmiş ve mor giymek intihar eğilimiymiş dikkat edin anne babalar diyordu

    3. AycA says:

      Tylenol türküye muadili Minoset t-ya da parasetamol içeren herhangi bir ağrı kesici&ateş düşürücü.. Tylenol parasetamol içerir hamileyken ve de emzirirken alınabilir ilaçlar sınıfınaddır 🙂 Sevgilerr..

    4. AYSUN says:

      Eeee kımılnaz hanım büyümüş artık. İyiden iyiye hissettirecek kendini kii siz de kendinizi ona hazırlayın…

    5. burcin says:

      bastan beri hic kac dakka emzirdim hangi gogusten diye not tutmadim gerek olmadi..hep aklimda kaliyordu…ama cok kolay seyleri unuturdum mesela ocakta yemek, kredi karti odemesi!!!! anne olmak bu demek heralde beyninin bir buyuk kismi cocukla ilgili seylerde

      enteresan bir sey: kizimi yatarak emzirince hep daha az gaz yapiyor (sanilanin ve soylenenin aksine!)

      emzirirken yuzmek (havuz, deniz)zararli olur mu enfeksiyon falan kapma riski artar mi bununla ilgili bilgileri olan var mi???? 🙂

    6. Elif Nevval says:

      Merhabalar…
      Oğlum Yusuf 5,5 yaşında,2 yaşına kadar emzirdim.Göğsümle ilgili hiç sorun yaşamadım.Kızım Zeynep ise 13 aylık hala emziriyorum.Ama 2-3 aylıkken göğsüm yara oldu çok çektim.Kanayan çatlaklar,tıkalı kanallar, mastit,egzama hepsi birden. Bağıra bağıra emzirdim sonra da 3 ay sadece sağarak verdim.Cilt dr egzama için eczanede yapılan bir formül verdi o çok iyi geldi.Ama ne zaman emziriyim desem hemen acımaya başlıyordu.Asıl ÖNERMEK İSTEDİĞİM (kocakarı ilacı belki ama) süt kanallarındaki tıkanmayı en iyi salamura asma yaprağı açıyor.Birkaç salamura asma yaprağını azıcık bir su ile ısıtın.Dayanabildiğiniz sıcaklıkta göğsünüza sarın üzerine kağıt havlu ve küçük bir el havlusu birkaç saat sonra tekrarlayın.İsterseniz ucunu açıkta bırakacak şekilde sarıp oradan emzirebilirsinizde.Tamamen doğal ben ve 2 kuzenim de bu şekilde çok fayda gördük.Bende hala olabiliyor şuan göğsümde yaprağım var mesela.
      Herkese geçmişler olsun uzun oldu kusura bakmayın.Sevgiler…

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne