Çocuk oyunları – Domino

May 03, 2009 - 3 Yorum


Bazen alışveriş için dolanırken ucuzlukta ileride işime yarayacağını düşündüğüm birşey görürsem alırım. Bu domino seti de böyle bir ucuzlukta denk geldi. Bir süre dolapta durdu, sonra uygun bir zamanda çıktı. Şimdi hem oyun, hem de sayıları öğrenmeye katkısı olsun diye arada oynuyoruz.



Dominolar daha çok Kıpırcan için. Kımılnaz gelişigüzel bozmasın ve dikkatini dağıtmasın diye o büyük tuzluğa kürdan sokma oynuyor. Hep abisinin yanında oynamak istediği için abisinin yaptığı işe müdahale edip onu sinirlendirmesin diye gözetmen olarak idare ediyorum.

Domino taşları ile kurallı oyunlar mevcut ama yapabilecekleriniz bununla sınırlı değil. Noktaların sayılarını idrak etmek, şekil ve renk eşleştirmek, üstüste dizip kule yapmak, arka arkaya dizip devirmek gibi değişik şeyler uydurabilirsiniz.

Neyi nasıl yapacağını çocuğunuzun hayal gücüne de bırakabilirsiniz. Kıpırcan yukarıdaki resimlerde kare yapıyordu mesela. Ben mümkün olduğu kadar domino oyunu kurallarına uygun olarak aynı sayıları yanyana getirmesini teşvik ediyordum ama aynı anda iki amacı yürütmek zor olabiliyor. Burada açıları dik herhangi bir dikdörtgen değil “kenarları eşit” olan bir kare yapması gerektiğini anlatıyordum. Yani karenin 4 kenarı eşit olacak şeklinde. Görünce bu kare bu dikdörtgen diye bilir, ama kandisinin yapması ezberden ziyade uygulama oldu.

O bitince yol yapmaya karar verdi. Taşları birleştire birleştire uzun bir yol yaptı. Önemli olan bir süre birşeyi tamamlanmaya odaklanması benim için. Kımılnaz’da dikkatini dağıtmadığı sürece herşey yolunda.


Etiketler: ,
Kategoriler: Oyun

«       |       »




"Çocuk oyunları – Domino" için 3 Yorum yapılmış.

  1. KelebekGibi says:

    Domino cok güzel bir oyun biz esimle bile oynuyoruz bazen , kizim büyüsün onunlada oynariz sanirim, ögretici 😉

  2. dyanna says:

    I like your blog.I’m waiting for your new posts.

  3. nilo says:

    Dün oğluşum ilk defa dedesinin domino taşları ile tanıştı:) şimdilik yemeyi tercih etti ama ilerde çok eğitici oyuncaklar olacağına inanıyorum:)

Bir Yorum Yazın