Bebek ve çocuklara ev kazalarına karşı kendilerini korumayı öğretmek

Dec 19, 2008 - 3 Yorum

Evdeki görünmez kazalardan korkmayın! Tedbirinizi alın… ve Ev kazalarına karşı bebeğinizin güvenliği için basit ama hayati kurallar yazısında ebeveynler olarak çocuklarımızı evdeki tehlikelere ve olası kazalara karşı korumak için almamız gereken önlemleri yazmıştım.

Çocuklarımız doğduktan sonra bedensel ve zihinsel gelişimleri dahilinde çocuklarımıza kendilerini bu tarz tehlikelere karşı korumayı da öğretebiliriz. Benim evde hem Kıpırcan’a uyguladıklarımız hem de şimdi Kımılnaz’a öğrettiklerimi paylaşmak istiyorum.

Kanepe ve yatağa çıkıp inmeyi öğretmek

Bebekler emeklemeye başladıkları zaman evde tedbirleri almaya başlamak lazım. Tutunarak kalkmaya başladıkları zaman ise hem onlara destek olmak hem de bazı kabiliyletleri öğrenmeleride yol göstermenin faydası oluyor. Özellikle de kanepe ve yatağa tırmanma ve inme.

Öncelikle tutunarak ayağa kalktıklarında nasıl kendileri yavaşça geri bırakıp oturacaklarını bilemezler. Özellikle bu yüzden yataklarında parmaklıklara tutunup kalkan ve geri oturamayan bebeklerinizi ağlarken bulabilirsiniz. Onlara elinizle yardım ederek ve konuşarak anlatarak bunu gösterebilirsiniz.

Yatağa veya kanepeye tırmanmak bebekler için hareketlenmiş bebekler için çocuk oyuncağıdır ama geri nasıl inileceğini bilmezlerse biz anneler iki dakika bile gözümüzü üstlerinden ayıramayacak duruma geliriz. Bu yüzden bebeğinize tırmandıktan sonra elinizle poposunu çevirip, ayaklarını kenara getirmesini ve sonra ayaklarını aşağı sarkıtarak geri geri emeklemesini gösteriniz. İki üç defa gösterdikten sonra nasıl çocuk anlayıp uyguladıklarını görünce şaşıracaksınız.

Merdiven çıkma ve inmeyi öğretmek

Evinizde merdiven varsa ve gözünüz çocupunuzun üzerinde olamıyorsa merdiven başlarına çit takmak en iyisi. Bir taraftan da çocuğu çok da kısıtlamak da lazım. Kıpırcan ufakken oturduğumuz evde merdiven yoktu ama bu evde merdiven olduğu için ve de merdiven çocukları n oyun alanı olması potansiyeline sahip olduğu için ben Kımılnaz’ın benimle inip çıkmasına izin veriyorum. Günde 5-6 kere çıkıyor. “lk başta emekleyerek çıkıyorlar malum. İnmesini de öğrettim.

Merdivenden inmek için iki yöntem var. Biri popo üstü, diğeri göbek üstü. Ufak bebekleri için göbek üstü ilk başlarda daha kolay. İl başta otururken bacakları iki alt basamağa yetişmiyor çünkü. Sonra popo popo da inebilirler. Önemli olan yine bebeğinize sizin göstermeniz. Göbek üstü aynen kanepeden iner gibi iniliyor. Önce ayakları sarkıtıyorlar, ayaklar bir alttaki basamağa değince gövdeyi de sürüklüyorlar. Göbek üstü inmeye alışan bebekler, sonraları çok hızlı göbekleri üzerinde kayarak inebiliyorlar. Daha çocuğum yokken böyle merdivenden inen bir arkadaşımın çocuğunu ilk gördüğümde çocuk düşüyor diye çığlığı basmıştım. Ama işinin ehli çocuklar çok kontrollü oluyorlar.

Yürümeye başladıklarında ve boyları yettiklerinde kenarda trabzanlara tutunarak yetişkinler gibi ayaklarını ata ata inip çıkmayı öğrenebilirler.

Ör Açalya’nın oğluşu Dantoş daha 1 yaşına gelmeden merdivenden inerken – 3. Video

Sıcak tehlike alanlarını öğretmek

Türk aileleri olarak çay ve kahve alışkanlıkları olan insanlarız. Evde devamlı yemek pişer, ocak açıktır. Bebekler ve çocuklar da bizi taklit etmeye meraklı olduklarından yaptıklarımızın aynısını yapmak isterler. Onlara uzaktan “Sıcak o, elleme” demek yerine sıcak ve soğuğu erkenden tanıtmakta fayda var.

Öncelikle evde çocuğunuzun devamlı gördüğü sıcak ve soğuklarla başlayın. Çay bardağı, kahve bardağı, ocak, cezve, tencere, ısıtıcı, kalorifer gibi sıcak olan nesnelere oyun dahilinde ellerini yaklaştırın. Bunu oyun gibi yapmanız çok önemli. Sıcak kelimesini vurgularken işaret dilinde sıcak kelimesini de gösterebilirsiniz. Böylece bebeğiniz yemek veya içeceği rahatsız edecek derecede sıcak olduğunda size bunu ifade edebilir. Biz evde sıcak kelimesi için bu işaret dilini kullanmak yerine “üff üfff” diyerek anlaşıyoruz.

Benim şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sizin evde öğrettikleriniz varsa, yorumlar kısmında paylaşırsanız sevinirim.


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Sağlık

«       |       »




"Bebek ve çocuklara ev kazalarına karşı kendilerini korumayı öğretmek" için 3 Yorum yapılmış.

  1. YAVRU KUŞUN ANNESİ ANNEKUŞ(*YASEMİN*) says:

    Benim öğrettiğim birşey de SOĞUK.
    Sütünü hemen alıp içmek istiyor bazen soğukta olsa diretiyordu.
    Tıpkı sıcak ta olduğu gibi bunda da SOĞUK olmaz diye tekrar ede ede öğrettim. Şimdi Burak ta “Foğuk”demeye başladı.

  2. Açalya says:

    Heheheeh ne guzel nostalji oldu! o videoda Dante sanirim 8-9 aylik falandi. Vahiy indi ona, biz ogretmedik oyle surunerek inmesini 🙂 ama tecrube etsin dedik ve hic `aa duser olmaz` da demedik. Simdi 18 aylik, 2 aydir da eller cepte inip cikiyor merdivenleri.

    Dante sicagi caya dokunarak ogrendi, biryerlerden temkinli dusmesini de duse duse ogrendi.

    Yine guzel bir yazi olmus, bir de bizi ornek gosterdigin icin tesekkurler.

  3. k.i.s.d. says:

    Vizyonum genişliyor sürekli, çok teşekkürler Pratikanne. Kanepeden inme metodu babamın bize ilk düşmelerimizden sonra öğrettiği bir şeymiş, sende okuyunca hatırlayıverdim. Küçük kardeşim 8 aylıkken kensini koltuktan atabilme kabiliyetine haiz olduğuna göre gerçekten erken öğretmek gerekiyor. Biz henüz bişey öğretemedik zira kendisi hala içimde:) Çıkınca önerileriniz gayet faydalı bir rehber niteliğinde olacak.

Bir Yorum Yazın