Amerikada yasalar gereği yeni doğan bebekler hastaneden bebek araba koltuğunda çıkarmak zorunda. Türkiye de böyle bir kanun yok ama trafik kazaları sayılarına bakılarak bence herkes kendi kanunu haline getirmeli. Bebeklerinizle ve çocuklarınızla arabada MUHAKKAK ARKA KOLTUKTA ve bebek araba koltuğunda emniyet kemeri ile emniyete alınmış şekilde seyahat edin. “İki dakikalık yol uğraşamayacağım, bebek koltuğunda sıkılıyor, simdi araba çok kalabalik sığamayız.” gibi bahanelerle yola çıktınız mı bebeğinizin hayatını kendi ellerinizle tehlikeye atıyorsunuz demektir.
Araba koltukları ile ilgili:
1. 1 yaşına kadar “infant car seat” denilen sepet şeklinde taşınabilen ve arka koltuğa monte edilen tabanı olan koltuklarda, yüzü arkaya dönük şekilde oturtulmalı.
2. Eğer bebeğiniz irice ise 1 yaşından evvel yoksa 1 yaşında “convertible car seat” denilen sabit koltuklara terfi edebilirsiniz. Bunlar genelde 4 yaşına kadar kullanılabiliyor. 1 yaşına kadar koltuğu arkaya dönük şekilde monte etmeye devam edin. 1 yaşında koltuğu arabanın sürüş istikametine çevirin.
3. 4 yaşından sonra çocuğunuzunun boyunu yükselten “booster seat” denilen koltuk altlarından kullanın. Boylece boyu ufak olduğu için emniyet kemerinin boynunu kesmesini önlemiş olursunuz. Arka koltukta olsalar bile hem çocuk hem yetişkinler emniyet kemeri takmayı ihmal etmemeli.
Rahmetli Barış Manço’nun bir anısını okumuştum. Amerika’ya geldiklerinde araba ile eşi ilk bebekleri kucağında önde oturarak seyahat ediyorlarmış. Kanun olduğu üzere polis çevirmiş fakat Barış Bey ve eşi ne yaptılar farkında değillermiş. Polis “sizi niye durdurduğumu biliyor musunuz?” diye sormuş, “hayır” demişler. Bunun üzerine polis “siz hiç trafik kazasında ön camdan fırlamış veya ön camda ezilmiş bebek gördünüz mü?” diye sormuş. Barış Manço ve eşi şok olmuşlar. Polis ardından kuralı anlatmış ve yabancı oldukları için eşin arkaya geçmesine izin vermiş. Bu olay üzerine Barış Manço hatırlarsanız Pazar programına çıkan ve arkada oturduğunu söyleyen çocuklara 10 puan verirdi. Daha fazla söze ne hacet. Kaza anında bebeğinizi sıkı sıkı tutacak ve onun hassas boynunu koruyacak özel araba koltuklarını tercih edin. Şöför koltuğunda, kucağında ufacık bebekleri ile araba kullanan ebeveyn müsveddelerine de Allah akıl fikir versin.
Linkler: Car Safety Seats, Child Safety Seat Ease of Use Ratings
Güncelleme: 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren İçişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye’de de “Çocuk Bağlama Sistemleri”nin kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre:
- M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altındaki çocukların taşınması sırasında çocukların ağırlığına uygun bu Yönetmeliğin ekinde yer alan (1) sayılı cetvelde yer alan çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunludur. Ancak, 135 cm’den uzun çocuklar çocuk bağlama sistemleri yerine ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklardaki emniyet kemerlerini kullanabilirler.
- Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.
- Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.
- Çocuklar, araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan, ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar.
- M2 ve M3 sınıfı araçlarda seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunludur.
Merhabalar Pratik anne!
Blogunuzdan çok faydalanan bir taze anneyim. Bebeğim 17 günlük. Bir endişemiz var babanın ve benim, araba koltuğu ile ilgili.
Bebe Comfort marka, Loola Up model ana kucağı-araba koluğu aldık ve hastaneden çıkış dahil her araba yolculuğunda kızımızı bunun içine bağlıyoruz. Fakat bebek bunun içinde yatay pozisyondan çok yarı oturur bir şekilde duruyor ve başı ya öne ya yana doğru düşüyor. Pek rahat değil gibi, daha da önemlisi omurga-boyun vs için sağlıklı olup olmadığından emin olamıyoruz. Bir çocuk doktoru "bu ürünleri 2 aydan sonra öneriyoruz, bu kadar küçükken değil" dedi, şimdi gittiğimiz doktor ise sorun yok, kullanın mutlaka diyor. İçimiz rahat değil, acaba bu ürünler ile ilgili tecrübeleriniz, bilginiz var mı? (Bu arada kızımız 4 kilo 350 gram, 56 cm boyunda çok da minik olmayan bir bebek)
şimdiden teşekkürler..
isterseniz e*mail adresim:
ozlem.kocak@gmail.com
Sevgili Ozlem,
Marka ve modele yabanci oldugum icin internetten baktim. Loola up "infant car seat" aldiysaniz (tepeden tutulup sepet gibi tasinabilen) bunun normalde arka koltuga besik gibi yatay yerlestirilmesi lazim. Yani siz yerlestirirken biraz dik yerlestirmis olabilirsiniz. Dogal olarak bebek de otururp pozisyonda kalmis olabilir.
Bizim ana kucagi/koltugun arabaya sabit bir tabani vardi. Biz koltugu buna cikirt diye yerlestirip oturtuyorduk. Yerlestirirken de yanda bir ayari vardi. Hatta ne kadar yatay oldugunu gosteren bir egim olceri bile vardi. Onu ayarlayabiliyorduk. bebek kucukken yatay ayarliyken, buyudukce etrafini seyretsin diye diklestirebiliyorsun. Araba koltugunun el kitapcigini ve talimatnamesini iyi okuyun ve duzgunce yerlestirin. Gerekirse Bebe Confort yetkili saticisina gidin. Onlar duzgun oturtsunlar.
Ozetle sakin araba koltugudna vazgecmeyin. Duzgun yerlestirdiginiz surece bebegin yatiyor olmasi lazim.