Bahçemizin çimleri yabancı otlara yenik düşünce

May 09, 2012 - 4 Yorum


Kımılnaz’ı doğurmak üzereyken taşındığımız evimizin bahçesi büyük olsun istemiştim. Allah nasip etti, hallice bir bahçemiz oldu. Sonbaharda taşındığımız evin, kaç senedir el değmemiş bahçesini adam etmek bir sonraki bahara kaldı. Uzman bahçıvanlara teslim edip, yeni çim döşettik. Bahçenin ekim yapmak istediğim yerlerini kazdırıp organik toprak ve humus eklettik. Sonuçta bizi 4 sene idare eden bir çimenlik alan ve güzel bir sebze bahçesi oldu. Fakat geçen sene çimlere yonca şeklinde yabancı otlar dadandı. Çimleri resmen istila ettiler. Üstüne üstlük komşuların kedileri bizim bahçeyi tuvalet alanı ilan ettiler ve ipini koparan çimlerin içine etti resmen. Çitlerin altını, kenarlarını kapadık ama en dobişkosu bile oradan buradan atlayıp geldi ve bu sene bahar erken gelince bizim arka bahçe böyle kel kabak ve sefil bir şekilde ortaya çıktı.

Bahçe dedin mi yuvasını koruyan anaç kuşlar gibi kabarırım. Benim gibi ev tembelinden, “bahçe” deyince ne çıkar? Tabiki bahçenin çimlerini toptan değiştirmeye karar verdim. Evet, kararı ben verdim ve sevgili eşime bu kararla birlikte planımı tebliğ ettim. Önce çimkeser (sodcutter) denen bir alet kiraladık. Bulması çok zor oldu. Bazı yerlerde bana bakıp (Karamürsel sepeti tipim yoktur ama), o alet çok zor kullanılır, siz basit çapa makinası alın dediler. Ben ilk gelen bahçıvanlar iş yaparken gözlediğim için illa bu aracı almakta direttim. Bulana kadar kaç yapı market gezdim. 3 deve ağırlığında bu aleti, indire kaldıra getirdik. İlk başta, yapı markette kiralık araçlar bölümündeki adam nasıl çalıştırıldığını tam anlatamamış, tam kapasite kesmeyi beceremedik.

Bu yola baş koyunca bir kere, geri dönmek, pes etmek olmaz. Youtube sağolsun, gittim aletin kullanma videosunu buldum.Kısa sürede tüm çimleri toprağı ile kestik. Bunun çapa aletine kıyasla avantajı eski çimi çok temiz kaldırıyor. Hepsi aynı seviye de kesiyor. Ayrık otlarını kökleri ile alıyor. Tekrar toprağa karmıyor. Elle ayıklama gerekmiyor. Kestiğimiz çimleri parça parça rulo yapıp kaldırdık.
Bütün çimi ve ayrık otunu kaldırdıktan sonra tırmıkla taşı molozu topladık kaldırdık.

Ardından toprağı havalandırmak için çapa makinasını aldık. İlk tur biraz zor oldu.
Ama bir kere girince toprak hallaç pamuğu gibi puf puf oldu. Çocuklar da birer tur çapaladılar.

Toprağın altı üstüne gelince ve görünürde hiç yabancı ot kökü kalmayınca toprağı tekrar tırmıkla düzledim. Bütün bu süreç, bir açıp bir kapayan ve bolca yağmur yağan havadan ötürü birbuçuk iki haftaya yayıldı.

Bu altı üstüne gelen bahçe işinden en çok memnun kalan ve nasiplenen muhitimizin kuşları oldu. Ne zaman bahçeye çıksam, koca bir grup, cami önünde yem yiyen kuşlar gibi üşüşmüş topraktan solucan yiyorlardı. Bu arada ben de topraktan çıkan, ingilizcesi grub olan, çimlerin baş düşmanı beyaz kurtçukların toprak üstüne çıkanlarını toplayıp kuşlar için ayırdım.

Bu da ilginizi çekebilir:  Hasat 2011

Bir sonraki yazımda bahçeye yeni çim döşeme maceramızı yazacağım.

Dip not: Fotoğrafları sadece ben çekmiş olsam da bahçe işleri, çocuklar da dahil olmak üzere kütleye orantılı olarak aile fertleri arasında paylaşılarak yapılmıştır.

 


Etiketler:
Kategoriler: Bahçe

Benzer Yazılar:
  • Dev ayçiçekleri ve havuç
  • Sebze bahçesi 2012 – Hasat
  • Bahçeye hazır çim nasıl döşenir?
  • Deli dolu
  • Sebze bahçemden gelişmeler

  • «       |       »




    "Bahçemizin çimleri yabancı otlara yenik düşünce" için 4 Yorum yapılmış.

    1. Berceste says:

      Cimle kapli bahceyle ilgili bu hikayeler hic bitmez, bitmeyecek, kitap bile yazabilir olacaksiniz… Doga ile savas bu zira.

      Capa davasi da Fukuoka san’in ilkelerine ters dusmekte. Ilgili her yerden okuyabileceginiz gibi erozyona en buyuk sebep konvansiyonel tarim! Capayla, surerek topragin en verimli tabakasi yok edilmekte. Siz burada iki defa yok etmissiniz 🙁 Sonrasinda gubreyle, sununla bununla beslemek gerekecek 🙁 Kolayliklar dilerim…

    2. Ali says:

      Rica etsem cim kalıp kesme(Sodcutter)nereden kiraladiniz.Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.Benim bahce de suanda sıkıntılı ayrık otları yabanı otlar vs…şimdiden çok teşekkür ederim.

      • Pratik Anne says:

        Ben yurtdisinda yasiyorum. Ev yapi marketlere bir sorun isterseniz. Ben burada ev yapi marketten kiraladim.

    3. Ali says:

      Evim İstanbul da buarada

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne