Sebze bahçesi için dikim planı yapmak

Mar 19, 2012 - 7 Yorum


Sebze bahçenizi en verimli şekilde kullanabilmek için, ekim ve dikimden evvel bir plan yapmak gerekir. Bunun için önce dikeceğiniz alanın enini ve boyunu ölçün.


Tohumlarınızı, arkalarındaki nasıl dikileceğini anlatan talimat kısımları ile önünüze dizin. Arkasından bir defter sayfasına dikeceğiniz alanı grid (enine ve boyuna çizgiler) şeklinde planını çizin. Kareli kağıt kullanabilirsiniz. Benim enine ve boyuna çizgilerim feet (ayak) ölçüsü ile çünkü tohumların talimatları öyle.

Planlarken dikkate aldığım noktalar:
1. Bahçede her sene rotasyon yapıyorum. Mesela geçen sene fasulye ve mısır sağda, yeşillikler soldaydı. Bu sene yer değiştirdim.
2. Birbirinin güneşini engellemeyecek şekilde dikmeye çalışıyorum.
3. İnternette yanyana gelmesi faydalı bitkilerden aklımda kalan varsa, onları yanyana getirmeye çalışıyorum. Mesela domates’lerin yakınına fesleğen vb. kokulu otlar dikilirse domatesler kokulu olur diye okumuştum. Ayrıca birbiriyle yanyana olunca zararlı hayvanları uzak tutan çiftler de var. İnternetten araştırabilirsiniz.
4. Salata otlarının sıra aralarını genelde benim bahçe çarıklarım genişliğinde bırakıyorum. Yeterli mesafe oluyor.

Sonra talimatlara göre, çizdiğim enlem ve boylam üzerinde tüm bitkileri yerleştirdim.

Planı yaptıktan sonra bahçede işe koyuldum. Semizotu ve roka hariç diğer otları sıra sıra ekmek gerekiyor. Bu yüzden sopa ile oluklar açtım. Başlarına elişi çubukları (dondurma çubuklarıan benzeyen) ile neler dikeceğimi yazıp koydum.

Tohumları talimatlardaki aralıklara göre yerleştirip, tırmık ile hafifçe kapadım.

Semizotu, dereotu ve roka tohumunu düz satıha serpelemek gerekiyor. Sonra üstünü bastırmak lazım. Ben kuşlar tohumları almasın diye üstüne peat moss diye talaşımsı bir şey döküp öyle bastırdım.

Tarihe not edelim. 13 Mart salı günü tüm yeşillik tohumlarını ektikten sonra can suyunu da verdik. Bereketi bol olsun.

Yukarıdakı ilk resim ile en alttaki resmi karşılaştırırsanız, ortalığa yayılmış olan maydonozları tek yere topladım. Maydonozların gerisinde dereotu ektim. Sağda çitten başlayarak ıspanak, 3 çeşit marul, semizotu, roka, kale ve brokoli ektim. Havalardan emin olduğum zaman sol taraftaki kalan açıklığa iki çeşit fasülye ve mısır ekeceğim. Sağ taraftaki trelisin önüneyse salatalıkları.


Etiketler:
Kategoriler: Bahçe

«       |       »




"Sebze bahçesi için dikim planı yapmak" için 7 Yorum yapılmış.

  1. Gülşah says:

    Ben evin balkonunda saksılarla iadere etmeye çalışıyorum.Köyde büyüyen birisi için gerçekten zulüm.Çünkü insan tükettiği tüm sebzelerden yetiştirmek istiyor.
    Sizin bahçede de yok yok.Hepsi afiyet şeker olsun.

    • Pratik Anne says:

      Çok sağolun. Allah size tez zamanda hayırlısı ile bir bahçe nasip etsin diye dua edelim o zaman.

  2. pınar says:

    Bir insan her konuda mı bilgili becerikli olur? Gıptayla takip ediyorum. Benim bahçem yok ama orası da benim sanal bahçem. Bitkilerin çıkmasını ben de bekliyorum. Acaba ben de saksı olayına mı girsem.. Hiç yoktan iyidir.

    • Pratik Anne says:

      Pinar Hanim, Cok cok sagolun. Ekranin ote tarafindan oyle mi gozukuyor bilemiyorum ama her konuda becerikli degilim 🙂 Ilgi duyup sevdigim seylere vakit ayirmaya calisiyorum. Eger merakliysaniz insallah sizin de saksi maksi birkac birsey yetistirmek imkaniniz olur.

  3. zeynep says:

    sevgili Pratik Anne;

    Sizi bugüne kadar hep ilgiyle izledim lakin konu bahçe konusu olunca blogunuzda sabahlar oldum zira yeni evimizin kocaman bir bahçesi verimlide toprağı, feci heyecanlıyım bütün sebzeleri ekmek istiyorum size sorum şu dün roka,semiz otu,dere otu,kuzu kulağı vs ektim can suyunuda verdim fakat sulama konusunda takıldım bundan sonra sık mı sulamalıyım yoksa seyrek mi ? şimdiden teşekkürler

    Sevgiler

  4. Berceste says:

    Yazacak cok sey var 😉 Ama gucum yetmeyecek. Rotasyon icin ve de komsu bitkiler icin companion planting diyecegim ve kacacagim.

    Ama bunun kenar etkisini arttirma davasi var, oruntusu var, malci var, daha pek cok key word var 😉

  5. Bir Anne says:

    MErhabalar,
    Biz de bu sene bahçeli bir eve taşındık da daha yeni yeni havaların ısınmasıyla birlikte düzenlemeye başladık. İnsanın kendi ektiğini biçmsi kadar güzel bişi yoktur eminim:)
    Acab tavsiye edebileceğiniz bikaç site var mı bu ekim dikim işleri ile ilgili?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sebze bahçemden gelişmeler | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın