Baharın habercileri: Sebze bahçesine hazırlık

Mar 06, 2012 - 3 Yorum

Tohum aldığım yerlerden ikinci kataloglar gelince ve de burada havalar mevsim normallerinin bayağı üstüne sıcak olmaya devam edince artık üstümden tembelliğimi atıp, bahara, yani sebze bahçeme hazırlıklara başladım. Bahçede kendi organik sebzesini ve otlarını yetiştirmeye niyetli olanlarınız varsa, siz de hazırlıklarınıza başlayın derim.
Bu sene bahçemde 5. senem olacak. Blogda sebze bahçeciliği ile ilgili daha detaylı bilgi vermek için kıvama gelmiş hissediyorum.

Bu sene dikeceğim sebze ve otlar şunlar:

  1. Sırık Fasülye (Kentucky Wonder Pole Bean)
  2. Çalı fasülye (Provider Bush Bean)
  3. Mısır (Silver Queen Corn)
  4. Brokoli
  5. Ispanak
  6. Kale (Karalahana)
  7. Semizotu (Golden Purslane)
  8. Marul (Lettuce ve Romaine)
  9. Karışık salata otu (Spring lettuce Mix)
  10. Roka (Arugula)
  11. Dereotu (Dill)
  12. Fesleğen (Sweet Basil)
  13. Mercanköşk (Marjoram)
  14. Domates
  15. Patlıcan
  16. Kabak (Zucchini)
  17. Salatalık
  18. veeeeee Ayçiçeği

Bu senenin yenileri Brokoli, Ayçiçeği, Roka ve Kale (Karalahana). Daha evvel çilek ve karpuz yetiştirmiştim ama kapladığı yere karşılık verimi çok düşük olunca vazgeçtim. Benim dikmediğim her sene kendiliğinden çıkan maydonoz, nane, kekik, lavanta ve biberiyelerim var. Bahçemde ayrıca yaban mersini (blueberry) çalıları var ama geçen sene pek iyi gözükmüyorlardı. Bu sene canlanırlar inşallah.

12.-17. arasını organik fide olarak alıp, diğerlerini direk tohumdan toprağa ekeceğim. Özellikle yeşillik / salata soğuğa dayanıklı olduğu için bunları bu hafta dikmeyi planlıyorum. Havanın bu kadar sıcak olacağını (18 C derece) bilseydim, daha bile erken dikerdim. Yeşillikler serin havada daha iyi filizleniyorlar. Şikago’nun havası belli olmaz tabi. Geçen sene ben salataları diktikten sonra Nisan ortasında az da olsa kar yağmıştı. Don olmadığı için herhalde, salatalar filizlendiler.

Fasülye ve mısırları ekmek için daha sıcak havaları bekleyeceğim.

3 sene kadar evde tohumdan fide yapmaya çalıştım. Bu konudaki tecrübelerimi başka bir yazıda yazacağım. Tecrübelerimden büyümüş ve kuvvetli fideyi hazır almanın daha akıllıca olduğuna kanaat getirdiğimden artık mayıs ayında fidemi alıp, direk dikiyorum.

Tohumlarımı aldığım yerler Natural Gardening Company ve Seeds of Change. NGC nispeten daha ucuz.

Bahçe konusunda yazılarım devam edecek. Sorularınız varsa, yorumlara yazarsanız, bilgim dahilinde seve seve yanıtlarım.

Bereketimiz bol olsun.


Etiketler:
Kategoriler: Bahçe

«       |       »




"Baharın habercileri: Sebze bahçesine hazırlık" için 3 Yorum yapılmış.

  1. Husra says:

    Biz bu sene tohumlari rareseeds den ismarladik, heyecanla bekliyoruz. Tohumdan fide baslatma konusunda bu sene de inadim devam ediyor, hayirlisi artik. Hepimize bol bereketli bir bahce yili diliyorum 🙂 Bu arada senin listende pazi(chard) ve biber yok? (Bende de karalahana yok :)) Yalniz bu sene en az 4 cesit biber dikme konusunda kararliyim, sivri, kirmizi, mor, vs. vs., biz cok tuketiyoruz, hatta rareseeds de bizim dolmalik biberlere benzeyen bir cesit buldum, bakalim urun alabilecekmiyiz.

    • Pratik Anne says:

      Sizin oralarda yaz daha uzun husra’cim. Bir de bizim ev kuzey guney istikametinde pecereli, tam gun direk gunes almiyor ki fideler adam gibi buyusun. Kisitli yaz sezonunda mecburen kuvvetlenmis fide alip dikmet daha verimli oluyor. Amaaaaaa, bunu derken benim de baska planlarim var. Bu sene biraz paraya kiyip gardenhouse/greenhouse almayi planliyorum. Ozellikle yesillikleri sonbaharin gec donemlerine ve de ilkbaharin erken donemlerine cekebilirim belki.

      Chard’a yer kalmadi artik. Biberi de kac senedir deniyorum, nedense buyutemedim fide aldigim halde. Yoksa cok istiyorum ama olmayinca onun yerini baska seye kullanayim dedim. Rareseeds e bakayim ben de.

      Bereketiniz bol olsun.

  2. Berceste says:

    Cilek icin dikey yetistirme yontemleri denediniz mi? Ingiltere’deki bahcede kuslardan kalanlari bir guzel yiyorduk. Ama minik dag cileklerine nedense cok dadanmamislardi. Oysa kokulu kokulu ne guzeldi onlar. Saksida olduklari icin mi bilmem…

    Blueberry’i cok severim, insallah yasiyordur…

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne