Hassas çocuklara anlayışla yaklaşmak

Aug 08, 2011 - 0 Yorum

Hassas olmak çocuklara has bir özellik değil. Hepimizin hassas olduğu şeyler vardır eminim. Çoğumuz çocuklarımıza hamile kaldığımız andan itibaren, daha önceki hallerimizden daha fazla hassaslaşmadık mı? Bu yazıda bahsettiğim duygusal değil fiziksel hassasiyet. Heyecanlı çocuklarda fiziksel hassasiyet görülmesi çok normal. Bunlar 5 duyunun aşırı yüklemeye karşı hassasiyeti.

1. Görme: Uyku vakti fazla ışığa karşı hassasiyeti olan bebeklerin odalarına ışık geçirmeyen perdeler koymak çok akıllıca bir çözüm. Ayrıca bebeği uyku vaktine geçirirken ve emzirirken loş ve az ışıklı bir odaya almak da iyi bir fikir olabilir. Florasan, flaş gibi yapay ışıklar bazı çocukları diğerlerinden daha fazla rahatsız edebilir.

2. Duyma: Yüksek ve ani sesler çocuğunuzu korkutmaktan öte rahatsız edebilir. Kalabalık ortamlar, yüksek sesle konuşulan mekanlar çocuğunuzun huzursuzluğunu ve huysuzluğunu kolayca tetikleyebilir. Müze, alışveriş merkezleri gibi gürültü oranı yüksek yerlerde çok uzun kalamayacağınızı hesaba katmanız lazım. Kıpırcan çok çok ufak yaşta ambulans veya itfaiye geçerke kulaklarını tıkamayı öğrenmişti. Elektrik süpürgesi sesi bazısını uyuturken, bazısını da ağlatabilir.

3. Dokunma: Çocuğunuz bazı giysileri giymek istemiyorsa sadece inadından değil gerçekten fiziken rahatsız olduğu için giymek istemiyor olabilir. Bebekken pamuklu ince ve yumuşak kumaşları tercih edin. Büyüdüklerinde muhakkak alışverişte söz hakkı verin. Bebeğiniz poposunu sildiğiniz mendilden veya mendilin soğuk olmasından rahatsız olabilir. Yanınıza ilik su dolu bir tas alın, mendili orada ısıtıp silin. Veya direk suyla yukayın. Kurulamak için en güzeli “mermerşahi” denilen yumuşacık pamuklu tülbentler. İster tek başına, ister havlunun içinde kullanın. Çocuğunuz sarılmaya sıkılmaya karşı da hassas olabilir. Ayrıca 4-5 yaş arası bazı çocuklar öpülmekten, özellikle ıslak ıslak öpülmekten hiç hazzetmiyorlar. Bir de bazı şeylere dokunamamak ve basamamak var. Oğlumun çok yakın bir arkadaşı geçen seneye kadar kuma çorapsız basamıyormuş. Bu sene de terliklerini çok çıkardığı söylenemez ama en azından çorapsız. Suya ise hala girmiyor. Ne havuza, ne de göle. Ellerinin pislenmesinden hiç hoşlanmıyor. Dokunma hassasiyetinin farklı şekillerini görmek enteresan.

Bu da ilginizi çekebilir:  Koltuk gitti, kavga bitti

4. Tatma: Bazı yiyeceklerin dile gelen dokusundan veya yapılış şekillerinden dolayı ağzınıza sürmek bile istemeyebilirsiniz. Çocuklarda da benzer hassasiyetler olabilir. Bu büyüdüğü halde hala pütürlü yemek yemeyen çocukların durumundan farklı bir hasasiyet. Bir de yemeklerinin birbirine dokunmasını ve karışmasını istemeyen çocuklar var. Diş macunun tadını sevmeyebilirler.

5. Koklama: Herkesin koku hassasiyeti kendine. Oğlumun bu konuda gerçekten çok hassas duyargaları var. Özellikle beyaz ve eski kaşar peynir kokusuna karşı. Fakat bazı çocuklar güzel olsa bile kokunun aşırı haline karşı da hassas olabiliyorlarmış. Aşırı parfüm veya baharat gibi kokulara hassasiyet de olabilir.

Anne baba olarak fiziki hassasiyet mevcut olduğunu düşündüğünüz durumlarda çocuğu zorlamamakta ve onlara anlayış göstermekte fayda var. Bu hassasiyet durumlarının bazısı ırsi bile olabilir. Ailenizde böyle bir durum olup olmadığına bakıp, çocuğunuzun huzursuzluk, huysuzluk ve inat durumlarını tekrar gözden geçirin. Kalabalığa ve gürültüye gelemeyen çocuğu müzik dersine yazdırmak, dokunmaya karşı hassas çocuğunuza gıdıklayan kaşındıran kumaşlardan kıyafet almak veya kat kat giydirmek, tatlara karşı hassas çocukların yemeklerini bir araya karıştırmak gibi faaliyetlerden kaçının. Zaman geçtikçe bunların bazılarını dönem dönem tekrar deneyebilirsiniz.

Bunların günlük hayat akışına engel olma seviyesine gelmemesi için çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz. Bizde bu fiziksel hassasiyetler hayatımızı engelleyecek seviyede değil. Bazısı daha az, bazısı daha fazla. Huysuzluğunun kasıtlı olmadığını ve gerçekten fiziken onun 5 duyusundan birini rahatsız eden bir durum olup olmadığını her zaman aklımda tutmam gerek. Kıyafet alışverişlerinde alacaklarımızı ona gösterip elletmek unutulmaması gereken önlemlerden. Bol ışıklı, kalabalık ve gürültülü bir markette alışverişinizi bebeğiniz veya çocuğunuz en rahat saatinde (yemek yenmiş, uyku alınmış vs) gidip, hemen halledip çıkabilirsiniz.

Çocuğunuz büyürken bu hassasiyetleri farkettiyseniz, yine ilk başlarda lafı ağzına vererek, ona kendini nasıl ifade etmesi gerektiğini öğretebilirsiniz. Bu elbise beni rahatsız ediyor, çok gürültü oldu çıkalım gibi.

Bu da ilginizi çekebilir:  Heyecanlı çocukları yetiştirmek

Fiziki hassasiyet bütün çabalarınıza rağmen sizin ve çocuğunuzun günlük hayat akışına engel teşkil ediyorsa, bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.


Etiketler: , , ,

Benzer Yazılar:
  • Çocukları cesaretlendirme ve teşvik etme
  • Koş, hopla, zıpla
  • Uyum sağlamak ve yeniliklere açık olmak
  • Dikkat eksikliği ve algı hassasiyeti
  • Çocuklarla Uzlaşma Dersleri

  • «       |       »




    Trackbacks/Pingbacks

    1. “Bir kere tadına bakılacak” kuralı | Pratik Anne

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne