Otizm / Asperger: Çocuklarımızı tanımak ve anlamak

Jan 27, 2011 - 6 Yorum

İnanın başlığa ne yazsam uzun süre karar veremedim. Temple Grandin’i Anne Cafe‘nin Temple Grandin ve Annesi başlıklı yazısında gördüm. Yazıyı hemen okudum ama videoyu sonra seyretmek için Reader’da yıldızlayıp saklamıştım. Bugün o videoyu seyrettikten sonra o youtube’da videodan video’ya zıplarken yukarıdaki röportajına denk geldim. 1 saatlik bir röportaj ama her dakikası çok önemli mesajlar içeriyor. Keza Anne Cafe’nin blogundaki filmden klip de öyle. Ve bence, bu mesajlar sadece otistik veya aspergerli çocuk ve gençleri ve ebeveynlerine değil, herkese yönelik.

Temple Grandin, 4 yaşında konuşmaya başlamış. O zamanlar zeka geriliği olduğu zannedilmiş bir çocukmuş. Otizmin tüm semptomları varmış. Hassasiyet, konuşma problemleri, seçici duyma problemleri, sallanma vb. Sonra herhalde o zamanın ilk otizm teşhislerinden birini almış. Ama tedavisi de tam bilinmediği için, çok zararlı olabilecek şeyler yapılabilecekken, annesinin içgüdüleri sayesinde doğru yönlendirilmiş. Görsel yetileri, otistiklerin tabiri ile nörotipik yani normal istanların kat kat üstünde. Kendisi şu anda hem üniversitede prof, hem kendi şirketinin sahibi, hem yazar, hem de konuşmacı.

İngilizce biliyorsanız vakit yaratıp bu röportajı izleyin derin. İngilizce bilmiyorsanız özetle kilit mesajlar şöyle:

  • Çocukların kurallara ve kalıplara ihtiyacı vardır.
  • Her çocuğun sakinleşmek için farklı bir ihtiyacı vardır. Anlamak lazım.
  • Çocuklar kendilerini nasıl sakinleştireceklerini öğrenirlerse, çok büyük bir adım atmış olurlar.
  • Çocukların hassas olduğu ve onu rahatsız eden, ya içine kapanmasına neden olan veya dışarı patlamasına neden olan bir tetikleyici vardır. Bu muhtemelen 5 duyudan biri ile alakalı olabilir.
  • Öğrenimde her çocuğun diğer çocuklardan eksik olduğu noktalarla beraber üstün olduğu noktalar vardır. Her çocuğun üstün noktaları bulunup bunlar geliştirilmeli. (Her çocuk aynı şekilde öğrenmez, bunu herkes biliyor zaten)
  • Çocuklar sürprizler sevemeyebilirler. Değişiklikleri önceden haber verip alıştırmalı.
  • Yukarıdaki kural gençler içinde geçerlidir. Gençlere erken yaşta bir işe yarayacak bir iş yapma yetisi verilmeli.
  • Her başarılı insanın hayatında dönüm noktası olan çok iyi bir öğretmen vardır. Öğretmenler çok önemlidir.
  • Lisede gençler çok acımasız. Bu o zamanda böyleymiş. Bizim zamanımızda da böyleydi. Şimdi de beter. Çok üzücü.
  • Otizm veya aspergerle yaşayan insanlar için çok faydalı olacağına inandığım görüş ve önerileri anlatıyor.
  • En sonda hayvan çiftiklerindeki hayvanların hayat standartlarının yükseltilmesi üzerine yorumları var.
Bu da ilginizi çekebilir:  Havuç adası

Beni bu videoya hayran kalmamın en büyük sebebi, Temple otistik ve kendini çok iyi biliyor. İnanılmaz. Ben bile kendimi bu kadar açık ve net anlatamam.

Bir yan sebep de, çocuklarım otistik veya asperger değil. Ama oğlum hassas göstergesinin üst kısımlarında dolaşan bir çocuk. Bu sıralar bunun üzerine bir kitap okuyorum zaten. Onu daha iyi anlamak ve gereken ilgi ve anlayışı ve altyapıyı verebilmek için. Bitirebilirsem uzun uzun yazacağım. Şimdilik sizi video ile başbaşa bırakıyorum.

Etiketler: , , ,
Kategoriler: Eğitim, Sağlık

Benzer Yazılar:
  • Eğitici çizgi filmlerin çocuklar üzerindeki etkisi
  • Öğretmen ebeveyn, oyuncu ebeveyn ve diğerleri
  • Kitap Değerlendirme: Oğluma Ahlak Üstüne Öğütler
  • Protesto
  • ODTÜ Bilişsel Bebek Araştırmaları Merkezinde Dil Gelişimi Araştırması

  • «       |       »




    "Otizm / Asperger: Çocuklarımızı tanımak ve anlamak" için 6 Yorum yapılmış.

    1. ÇokBilmiş says:

      Kendisiyle aynı adı taşıyan bol ödüllü 2010 yapımı filmi izledim ben de geçen gün. Gerçekten inanılmaz.
      Pekçok konuda bakış açımı değiştirdi. Mesela "homeschooling" yapabilir miyim acaba diye araştırmalardaydım. Filmi seyrettikten sonra ise hayatımı değiştiren öğretmenlerimi düşündüm. Demek ki bu tecrübeyi yaşayan bir tek ben değilim diye geçti aklımdan. Şİmdi bir yoruma sığdıramayacağım daha pekçok şey geçti aklımdan.
      İzlemeyenlere öneririm.

    2. dandinibebe ayçağ says:

      süperr,,paylaşım için teşekkürler,,ben yeni bir blog kullanıcısıyım,,,Allaha şükür çocuğum gayet salıklı,,,ama yarınını bilememm,,,o yüzden her bilgi, hem benim ve çocuğum için, hemde otizmli insanları hastaymış gibi görmektense hayatımızın içine alıp anlamayı sağlamak için çok önemli,,,neyi nekadar doğru yapıyoruz veya yapabiliyoruz,,,biraz kendimize soru sordurmayı başardığınız için teşekkürler,,,artık sıkı takipçiniz olucağım sanırım,,,sevgiler,,,

    3. Umut says:

      Merhaba,
      Keşke ingilizcem çok iyi olsaydı da seyretseydim. Otizm daha önce keşfedilmiş bir rahatsızlık olmasına rağmen asperger daha geç bulunmuş sanırım. Benim kayınvalidemin yeğenine seneler sonra ancak asperger teşhisi konuldu. Şu an 18 yaşında. Bu çocuğun teşhisi çok önce konulsaydı elbette onun için çok şey yapılabilirdi. Annesinin de yaklaşımı çok daha iyi olsaydı eminim çok iyi yerlere gelirdi zehir gibi bir çocuk kendisi çünkü. Şu anda doktorlar onun için hiçbir iyileştirici şey yapılamayacağını söylüyorlar bu ne kadar üzücü. Ben de bir kaç zaman önce bir reklam izleyip http://biranneikicocuk.blogspot.com/2010/12/beni-kosulsuzca-sevin.html
      BU yazıyı yazmıştım. BU reklam filmi de bir o kadar dokunaklı. Sevgiler.

    4. Anaların aslanı-aslanların anası says:

      Ben de 15 gün kadar önce Temple Grandin' in bol ödüllü filmini ve NTV-Tohum Otizm Vakfı işbirliğinde gerçekleştirilen programı izleme fırsatı buldum, o kadar etkilendim ki bloğumda da bahsetmeden duramadım.
      http://kucukmucizelerim-nihan.blogspot.com/2011/01/otizmin-farkindayim-onlarin-yanindayim.html
      Gerçekten çok önemli bir konu ve ne yazık ki çok az şey biliyoruz. Bilgilenmek ve herkesi bilinçlendirmek için birşeyler yapmalı, yapmaya çalışan insanlara bir şekilde destek olmalıyız diye düşünüyorum.

    5. sanberk says:

      çok güzel ve faydalı paylaşım olmuş teşekkürler.Şuan okduğunuz kitabın adını öğrenebilirmiyim çocuumu daha iyi anlmak için bir kitap arıyorum tavsiyeleriniz bekliyorum.

    6. Çağla Bozer says:

      Merhaba.. Büyük kızım da spektrumun uzak da olsa bir ucunda olduğu için, özellikle 2 sene önce 3 yaşlarında iken bu konuda çok okumuş çok araştırmıştım. Dr.Grandin'in üç tane kitabı var bende okuduğum, bir de annesinin onu yetiştirirken yaşadıkları ile ilgili yazdığı bir kitap daha aldım.. Hepsi birbirinden güzel. 'içeriden' birilerinden bilgi almak beni çok etkilemişti..

      Size tavsiye edebileceğim kitapları :
      * Emergence: Labeled Autistic
      * Thinking in Pictures (bahsedilen filme konu olan kitap bu)
      * The Way I See It

      Annesinin yazdığı kitap da :
      * Thorn in My Pocket

      Bir de TED sunumu var beğeneceğinizi düşündüğüm, izlemek isterseniz:
      http://www.ted.com/talks/lang/eng/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds.html

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne