Emzirme manifestosu neden gerekli

Sep 17, 2010 - 4 Yorum


Blogcu Anne ile Çalışan Gebe‘nin ortaklaşa hazırladıkları ve gün geçtikçe destekçisi artan Emzirme Manifestosunu duymadıysanız hemen şu linke tıklayın.

Blogcu Anne, yorum olarak gelen kötü tecrübelerden Emzirme Manifestosu neden gerekli listesi hazırlamış.

Ben de kendimden iyi bir örnek vermek istedim. Bu yazı ile hem çalışan anneler, zor denen şartlarda çalışsalar bile istedikleri kadar emzirmeye devam edebilirler bunu görsünler, hem de işverenler çalışanlarına emzirme ve süt sağma hakkı verdiklerinde aslında onları nasıl kazandıklarını görsünler istedim.

Kıpırcan’a 3 aylık hamileyken şu anda çalıştığım danışmanlık firmasına girdim. Severek çalıştığım, çalıştığım insanları sevdiğim ve takdir ettiğim bir şirket. Ben girdiğimde daha ufaktı. Çalıştığımız sektör dolayısı ile çoğu çalışan erkek. Şirketin kurucularından biri evli çocuksuz, geri kalanında bolca çocuk var ama çocukların esas yükü annelerde. Erkekler 80% yoldalar.

Benim pozisyonum da seyahat gerektiriyor. 80% olmasa bile ayda birle başlayıp bazen iki haftada bir, iki gün üç gece seyahat ettiğim oldu ve oluyor. 3 haftalık İsveç maceramı da biliyorsunuz. Seyahat etmediğim zamanlarda ev ofisimden çalışıyorum.

Seyahat ettiğim yerler genelde üretim alanları, depolar, dağıtım merkezleri gibi yerler. Bize tahsis edilen bazen bir ofis, bazen büyük ofiste bir cubicle oluyor. Beraber çalıştığımız müşterilerin profilinde kadın-erkek dağılımı eşit sayılır.

Kıpırcan’a hamileliğimde, ki çok rahat bir hamilelikti, hastaneye gidene kadar çalıştım. Doktorun uçamazsın dediği haftaya kadar da seyahat etmiştim. Hamilelikten sonra 12 hafta izin kullandım ve işe döndüm. Bu 12 haftayı şirket çalışan el kitabına benim hamileliğimi öğrendikten sonra koydu.

İzindeyken Kıpırcan’ı 2. haftasında günde bir kere ile biberona alıştırdım. Sonra yavaş yavaş fazladan süt sağıp buzlukta depolamaya başladım. 8. aya kadar çok seyahat olmadı. O zaman tamamen anne sütü verdim. (6. aydan sonra katılara geçtik). 8. ay seyahatler başladı ve ben pompam ve bir termos çantam ile dolaşmaya başladım. Pompam hem elektrikle, hem de pille çalışan Evenflo pompaydı. Kımılnaz’da da aynı pompayı kullandım. Süt poşetlerimi alır, emzirme vaktinde kendime sessiz sakin bir yer bulur pompalardım. Yöneticilerimin hiçbiri bir kere bile kötü bir söz söylemediler veya ters bir bakış atmadılar. Gittiğim şirketlerde bebeğime süt pompalayacağım dediğimde, en olmadık ortamlarda bana sakin özel bir oda temin edildi. Bir deponun revir odası, ofiste kullanılmayan bir oda, üst baş değiştirme odası. 8. aydan, artık sütümün çok azaldığı 18. aya kadar ben sütleri sağdım. Poşetlerle şirketteki buzdolabının buzluğuna attım. Oradan otele taşıdım. Eve dönerken termos çantasına etraflarını icepacklarla kaplayıp eve getirdim.

Seyahat edemeyeceğim zaman hep söyledim. Bir veya iki kere biletlerimiz alındığı halde çocuklar hasta olduğu için seyahati iptal ettim. Ama elzem olduğu zamanlarda da müşterinin ayağına gittim. Seyahat etmediğim zamanlarda evden çalışmanın rahatlığını hiçbirşeye değişmem. Bundan sonraki en iyi alternatif hergün ofise gidip gelmek ama seyahat etmemekti. Ben genelde evden çalışıp, arada bir seyahat etmeyi seçtim.

Bir kere ya uzun kalıyorduk, veya evde süt bitmişti tam sebebini hatırlamıyorum ama sütleri Fedex overnight ile Raleigh, NC’dan Chicago’ya yollamıştım. Fedex’e gidip köpük kutunun içine icepacklerle desteklenmiş donmuş sütleri 5 pm de teslim etmiştim. Sabah 10 am civarı sütler Kıpırcan’a ulaşmıştı. Sütler çözülmeye başlamıştı ama anneannem sütleri hemen buzdolabına atıp, kullanmaya başlamıştı.

18 ay civarı sadece sabah akşam emzirmesi kalmıştı. Sol taraf kurumuş, sadece sağdan emziriyordum. Süt de çok az olunca Türkiye seyahatini de atlattıktan sonra emzirme macerasına Kımılnaz’a kadar veda etmiştik.

Bu süreçte bebeğimi ve evimi bırakmanın burukluğunun üstüne emziremedim sıkıntısı binmedi. İşimi en iyi şekilde yaptım. Herşeyi vaktinde yetiştirdim. Ne patronlarımdan, ne de müşteriden hiç şikayet gelmedi. Sonuçta hem şirket bana yaptığı yatırımı hala kullanıyor, hem de benim bu şirkette birikimim oldu. Karşılıklı alan memnun, veren memnun. Onlar beni tanıyorlar, ben de onları. Şirkette benimle çalışan aynı seviyeden bir erkek meslektaşım çocuğu olduğu için işten ayrıldı. Kadın veya anne diye ayrımcılık yapmak veya baskı kurmak yerine orta bir yol bulmak her iki taraf için her zaman daha karlı.

Manifesto gerçekten gerekli ama esasen kafaların değişmesi gerekli. Çalışan annelere aile / iş dengesini kurmaya imkan tanındığı zaman daha iyi performans alınacağı aşikar. İşini ve iş ortamını seven insanın daha iyi iş çıkardığını görmemek için kör olmak gerek. Çocuğu olduğu halde kendi işini kurup kendini ona adayan annelere bakarsanız bunu daha iyi görmek mümkün.


Etiketler: ,

«       |       »




"Emzirme manifestosu neden gerekli" için 4 Yorum yapılmış.

  1. blogcuanne.com says:

    Pratik Anne – keşke böyle olumlu tecrübeler çoğalsa da bunlar gibilerini de yayımlasam. Maalesef gelen hikayelerin her biri birbirinden beter.

  2. Pratik Anne says:

    Emzirme Manifestosunun itici gucu malesef o olumsuz tecrubeler. Olumlu tecrubeleri orup kendi ayagiyla oraya gitmek degil de, olumsuz tecrubelerle ittirilmesi gerekiyor. Yine de belki etkilenen olur umidi ile yazdim.

  3. Anonymous says:

    blogunuzu cok severek takip ediyorum dergide sizi ve cocuklarinizi gordum cok guzel bir ailesiniz..
    size zamaniniz varsa birsey danismak istiyorum benim kizim 1 yasinda ben sutumu calistigim icin sagarak veriyorum oda memeden almak istemiyor.3 ay oncesine kadar 600 ml sut cikartirken son ayda 250 ml ye kadar dustu ve dusecegede benziyor cok uzuluyorum ki 2 yasina kadar vermek istiyordum.bu durum normal mi sizde sagdiyiniz icin kac ml oldugunu bilirsiniz diye danismak istedim.1 yasindan sonra ne kadar cikiyor? ek birsey baslamak gerekir mi mama veya inek sutu?bilgilerinizi paylasirsaniz cok mutlu olurum bu durum beni cok uzdu cok cok tesekkur ederim sevgiler hep mutlu kalin

    nil in annesi selin

  4. Pratik Anne says:

    Sevgili Nil'in annesi Selin,
    Sutunuz azaldiysa azimle pompalamaya devam edin, bol bol su icin. Suyu azaltmamaya dikkat. Onun disinda sutu artirici seyler yiyip icebilirsiniz. Blogumda sutu arttiran diye ararsaniz bulursunuz.

    Eger doktor aldigi anne sutu az derse yanina formula mama takviyesinde fayda var. 1 yasinda ufak ise inek sutu henuz vermeyin. 1 yasindan sonra inek sutune gecebilirsiniz.

    Doktorunuza da sorun ayrica.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Çalışan Annenin ödediği bedel | çocuklaHayat

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne