Ben kendi bloguma sık sık yazdığım gibi takip ettiğim de birçok blog var. Bunu kolaylaştırmak için Google Reader kullanıyorum. Google Reader‘ın sadece takip etmek istediğim blolara tek tek tıklamaktan kurtarmasının yanı sıra eski yazılara geri dönebilme, belli kelimeler arama ve hatta bazı yazıları sonradan okumak üzere ayırma özellikleri de çok hoşuma gidiyor. Sadece blogları değil diğer rss kayıt imkanı mevcut websitelerini ve köşe yazarlarını da bu yolla takip edebilirsiniz.
Google Reader‘ın tek esik özelliği, içinden blog yazılarına yorum bırakamıyorsunuz. Bu yüzden buradan takip ettiğim blogların yazıları tarayıp isteiğim blogları yeni firefox sayfasında açıp, okuyup, yorum bırakıyorum. Yani Reader’a takılıp da yorumsuz bırakmayın beni. 🙂
Bu hizmeti kullanabilmek için öncelikle gmail.com adresi ile yeni e-mail hesabı açmanız gerekebilir. Daha sonra Google Reader sayfasından kayıt olduğunuz blogları okuyabilirsiniz.
Bloglara kayıt olmak için Firefox ile adres çubuğunun hemen sağındaki RSS işaretine tıklayın.
İnternet Explorer’da adres çubuğunun altında aynı RSS işareti mevcut.
Sonra açılan pencerede Google Reader ı seçerek “subscribe” yani “kayıt ol” düğmesine basın.
Başka bir kayıt yöntemi Google Reader sayfanızda sol üstte “Add subscription” (kayıt ekle) kutusuna istediğiniz blog veya websitesi adresi yazmak.
Veya sol menüde “Browse for stuff” seçeneğinde “search” (arama) tab ine basarak anahtar kelimeler ile de arama yapabilirsiniz. Sonra bunların listesi gelince yanındaki “subscribe” a basıp kayıt olabilirsiniz.
Sol altta “manage my subscriptions” (kayıtlarımı düzenle) a basıp açılan sayfadan, kayıt olduğunuz blog ve siteleri gruplayabilir, böylece araması ve okunması kolay hale getirebilirsiniz.
Bir de sevdiğiniz ve sonradan okumak istediğiniz yazıların altındaki “Add star” ın (yıldız ekle) yanındaki yıldıza basıp onu sonradan “starred items” altında okuyabilirsiniz.
Ben mesela kitap mim i yazılarının hepsine yıldız koydum. Ayrıca isterseniz sol üst köşedeki Google Reader logosunun hemen sağındaki arama kutucuğundan istediğiniz kelimeler ile bütün kayıtlarınızdaki blog ve websitesi yazılarında arama yapabilirsiniz. Mesela “kitap mimi” yazınca bütün ilgili yazılar hop çıkıyor.
canim harika bir bilgi olmus. ellerine saglik. ben de yeni yeni kullanmaya basladim. sevgiler..
readerı uzun zamandır kullanıyorum çok pratik oluyor hakikaten ve dediğin gibi yorum yazamama durumu kimi zaman üşengeçlik sonucu hiç yorum bırakmamayla sonuçlanıyor
şifreli blogları takip edemiyor ve bir de benim sorunum var pratik anne biliyorsan ve de cevaplarsan sevinirim: kimi blogların tüm postunu yayınlarken kimilerinde giriş cümleleriyle geçiştiriyor illaki bloga tıklamamı istiyor bunu nasıl giderebilirim. yazının tamamını okumadım eğer buna cevap verdiysen kısaca yazdıklarımı bir okusana yahuuu diyebilirsin 🙂
sevgiler
benim bir sorum olucak. ben bloğumun reader üzerinden takibi edildiğinde yazılarımın tamamı görünsün istemiyorum. bunun için ne yapmam lazım? öncesinde buna dair bir ayar vardı..ama şimdi .ok uğraştığım halde beceremedim.. yardımcı olurmusunuz?
Blogger’da ayarlara gidin. Site feed veya besleme’de ilk secenegi kisa/short olarak degistirip kaydedin.