Hamilelikte Aşı

Nov 06, 2009 - 8 Yorum

“Aşı” bu aralar herkesin hassas noktası. Bu yazdığım yazı doktorunuzun tavsiyesi yerine geçmez. Doktorunuz gibi medikal eğitimim yok. Bu yazıyı sadece bilgilenmeniz ve size sunulanları sorgulamanız amacıyla yazıyorum.

Bu yazıyı geçtiğimiz ay hamileliği sırasında doktorlar tarafından grip aşısı olması tavsiye edilen ve aşıdan sonra grip aşısının işinde Thimerosal denilen ve cıva (mercury) ihtiva eden bir koruyucu olduğunu öğrenmelerinden sonra yaptığımız konuşmalar üzerine yazıyorum. Her iki arkadaşım da Amerika’da, Chicago’da yaşıyorlar.

Grip aşısı bu dönemde herkesin yakından öğrendiği üzere virüs (bazı aşılarda canlı, bazı aşılarda ölü) ve bir takım koruyucu maddeler içeriyor. Senelerdir grip aşısının içinde Thimerosal denen cıvalı koruyucu bir madde mevcut. Yani her sene grip aşısı oluyorsanız virüsle beraber bu madde de vücudunuza giriyor.

Amerika’da hamile ve 3 yaş altı çocuklara içinde Thimerosal olmayan (Thimerosal free flu vaccine) öneriliyor. Ama bu aşıyı bulmak o kadar da kolay değil. Madem cıvasız aşı var, neden geri kalan (mesela oğlum 4 yaşında) çocuklara civalı aşı yapılıyor diyebilirsiniz. Bizim suçumuz ne? Çünkü aşının içindekileri ve kullanılabilirliğini tedarik zinciri boyunca cıvasız korumak zor.

Doktorlar da özellikle kışın doğum yapacak anne adaylarına illaki ve şiddetle grip aşısı öneriyorlar. Çünkü bebeğin ilk altı ayı, hem bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olduğu hem annenin bünyesinin zayıf düşeceği, evde çalışan kişinin eve virüs taşıyabileceği, özellikle kardeş varsa okulda virüs getirebileceği bir dönem olduğu için doktorlar bebeğin bu dönemde ağır bir grip geçirmesi riskinin, aşının yapacağı yan etkilerden daha yüksek olduğuna inanıyorlar. Hakları da var.

Ama şu da var ki cıva fetüse, özellikle ilk trimesterde zararlı bir madde. Bu yüzden iki seçeneğiniz var.

Bu da ilginizi çekebilir:  Bir kot, bir tişört

1. Ya cıvasız aşı isteyeceksiniz. (Thimerosal free flu vaccine) Doktorunuzun ofisinde yoksa, kendiniz eczaneleri arayıp sorun.
2. Bizim yaptığımız gibi evde diktatör usulü hijyen kurallarını uygulamaya sokup, bünyelere bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviye yapıp kışı atlatmaya çalışacaksınız.

Eğer doktorunuz size civa zehirlenmesi olasılığından dolayı hamileliğiniz süresince balık yemeyin diyor, ama cıvalı grip aşısı yaptır diyorsa lütfen doktorunuzla ciddi bir konuşma yapın. “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu”nu tercüme etmek zor olabilir.

Hasta olarak önceden araştırmak ve bilgilenmek çok ama çok önemli. Bilinçlı hasta olmak yazımı lütfen okuyunuz.

Thimesoral hakkında detaylı bilgi:
General Questions and Answers on Thimerosal
Thimesoral in vaccines
Seasonal Influenza Vaccine Supply for the U.S. 2009-10 Influenza Season

How much thimerosal-free influenza vaccine is expected to be available for the 2009-10 season?

For the 2009-10 season, manufacturers project producing approximately 50 million doses of thimerosal-free or preservative-free (trace thimerosal) influenza vaccine.

————————————————————————————–
Bir anne adayı blogdaşın aynı bilgiler ışında vardığı farklı sonucu da yazıma ekliyorum. Yorumları da okuyabilirsiniz.

ycurl dedi ki…

Evet hakli olabilirsin ama pubmednetten son yayinlanan bilimsel makalelerden birisinde soyle bir sey var:Delivering influenza vaccine to pregnant women.

Evet FDA asilar icinde kullanilmasi gereken miktari dusurdu ama kullanilan miktarlar oldukca dusuk gorunuyor: Thimerosal Content in Some US Licensed Vaccines

Arti baligi gec high fructose corn surup iceren yiyeceklerde bile az miktarda uretiminden dolayi civa bulunuyor. (http://ehjournal.net/content/8/1/2) Ve isin aci tarafi bu calismada bulunan miktarda asida bulunan miktarin epey ustunde. Arti ne kadar cok urunun icinde HFCS bulundugunu yazmak bile icimden gelmiyor. tabii yillarda vucutta bir sekilde akumule ettigimiz civa miktari da ayri bir konu.
Ben asi oldu. Hamileyim ve tek vurusluk koruyucu madde olanlardan oldum. Acikcasi hamileligin devaminda virus kapip cikan sonuclara katlanmaktansa risk almak gerektigine inanlardanim. Ah yine de bu kisisel bir tercih. Ama baligin icinde civa var diye yemeyin diye doktorlarin ayni zamanda icinde HFCS icermeyen ginger ale icmeyin diye de listeye eklemesi gerek.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Hamilelik, Sağlık

Benzer Yazılar:
  • Hamileler ve emziren kadınlar ramazanda oruç tutabilir mi?
  • Amerika’da Doğum – 2
  • Yeni hamilelere ve hamile adaylarına Amerika’da hamilelik 101
  • Hamilelik Döneminde Bitki Çayları
  • Amerika’da Doğum için Güvenilir Adres

  • «       |       »




    "Hamilelikte Aşı" için 8 Yorum yapılmış.

    1. ycurl says:

      Evet hakli olabilirsin ama pubmednetten son yayinlanan bilimsel makalelerden birisinde soyle bir sey var:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19850275?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=3
      Evet FDA asilar icinde kullanilmasi gereken miktari dusurdu ama kullanilan miktarlar oldukca dusuk gorunuyor:
      http://vaccinesafety.edu/thi-table.htm
      Arti baligi gec high fructose corn surup iceren yiyeceklerde bile az miktarda uretiminden dolayi civa bulunuyor. (http://ehjournal.net/content/8/1/2) Ve isin aci tarafi bu calismada bulunan miktarda asida bulunan miktarin epey ustunde. Arti ne kadar cok urunun icinde HFCS bulundugunu yazmak bile icimden gelmiyor. tabii yillarda vucutta bir sekilde akumule ettigimiz civa miktari da ayri bir konu.
      Ben asi oldu. Hamileyim ve tek vurusluk koruyucu madde olanlardan oldum. Acikcasi hamileligin devaminda virus kapip cikan sonuclara katlanmaktansa risk almak gerektigine inanlardanim. Ah yine de bu kisisel bir tercih. Ama baligin icinde civa var diye yemeyin diye doktorlarin ayni zamanda icinde HFCS icermeyen ginger ale icmeyin diye de listeye eklemesi gerek.

    2. Ilknur says:

      Merhaba
      Cocuklarda bagisiklik sistemini guclendirmek icin ne yapiyorsun? Onunla ilgili de bir yazi yazar misin? Benim de kizim 2 yasinda, krese gidiyor. Asi yaptirmamak istiyoruz, ama kafamiz da cok karisik.
      Tesekkurler

    3. Pratik Anne says:

      ycurl,

      yazdigin icin tesekkur ederim. hamile oldugunu bilmiyordum. umarim rahat ve huzurlu geciyordur. Ekledigin bilgiler icin tesekkurler. EN azindan asi olan arkadaslarin ici rahatlar.
      HFCS un icinde de civa oldugunu bilmiyordum. Hazir paket gida olup icinde HFCS olmayan yok zaten. Ginger ale? 🙂 gecenlerde reklamini gordum sadece. Allahtan gazli icecek icmek gibi bir aliskanlik yok evimizde 🙂

      Sevgili Ilknur,
      Yazarim, cok ozel ve guzel birsey olmayacak. Hindiba serbeti falan 😀 En basta, yeterli uyku, dengeli ve yeterli beslenme.

    4. ycurl says:

      Sagol pratik anne, senin eski yazilarini okuyorum zaten 🙂 Ginger ale icinde HFCS var o yuzden miden bulandiginda ic dediklerinde icmekten kacindigim yegane seydi. Bizim de eve HFCS iceren urunler girmiyor ama bu urunlerin ne kadar cok tuketildigini Amerika'da tahmine diyorsun sanirim.

    5. Açalya says:

      Burcu`cugum, ycrul`un verdigi onemli bilgilerden sonra belki bircok kisiyi yanlis yonlendirmemek adina, yazinda bir takim degisiklikler yapacak misin? cunku bircok insan yorumlari es geciyor.
      Bu arada, benim yazimda verdigim linkleri okudun mu? internet bilgi coplugune donmus durumda cunku…dogru bilgiye ulasmak kolay, ancak karsit bilgiler iceren hakemsiz websitelerine ulasmak onlardan daha kolay.

    6. Açalya says:

      degisiklikten ziyade eklemek diyelim…

    7. Pratik Anne says:

      ycurl,
      icinde HFCS olmayanin hatiri var zaten. Ben civa isini bilmiyordum, daha cok misir kokenli oldugu, gdo tehlikesinden dolayi diye dusunuyordum. Kacacak yerimiz kalmadi resmen.

      Acalya'cigim,

      Yazini okudum reader'dan. ycurl'un verdigi ikinci link zaten benim verdigim FDA sitesindeki linkteki tablo ile ayni. Hatta o FDA nin sitesinde asilarin icindeki thimerosal ile ilgili detayli ozgecmis var. Okursan FDA nin sitesinde "asilardaki thimerosal in zararli oldugu bir ornek gorulmemistir" diyor. Yoksa onaylanmazdi FDA tarafindan bunlar.

      Ycurl ile ayni seyi okudugumuz halde farkli sonuc var. Doktorlarin tavsiyesi de bu diye yazdim. Ben oraya aslinda bir cumle daha ekleyeyim. Doktorlar haksiz diye dusunmuyorum ben. Diger rutin asilarin anafikri de bu.

      Arastirdiklarindan aldigin "Asinin faydasi ve azalttigi riskler > asinin yan etkileri veya cikabilecek riskler" ise gidip asi oluyorsun. Yok "Asinin faydasi ve azalttigi riskler < asinin yan etkileri veya cikabilecek riskler" ise asiyi olmamayi tercih ediyorsun. Veya daha guzeli yan etkisi veya riski olmayan bir alternatifi tercih ediyorsun. Benim yazimda verdigim alternatiflerden biri de bu zaten.

      Benim okuduklarimdan gordugum de budur. Az da olsa asilarda thimerosal mevcut. Ve de bu asinin thimerosal ihtiva etmeyeni de var.

      Benim grip asilarina genel olarak kil olmamin ise tecrubeye dayali cok daha baska bir sebebi var. Ama bunun bu yaziyla alakasi yok.

      Bu yazimda vurgulamak istedigim asinin thimerosal icermesi ve de hamilelerin bunu bilerek, bilincli karar vermeleri. Arkadaslarimin hepsi bana asi olduktan sonra panik icinde telefon actilar da o yuzden yazdim zaten. Yoksa en son hamileligimden 2 sene gecmis, aklima gelmezdi.

      Netice olarak ben ycurl un yorumunu da ana yaziya ekliyorum. Ama senin yorumunda belirttigin uzere okuyucularimi "yanlis yonlendirdigimi" dusunmuyorum. Keza verdigim linklerin CDC ve FDA kaynakli olmasi da bunu destekliyordur sanirim.

    8. Açalya says:

      O yorumu yazdiktan sonra `yanlis yonlendirmemek adina` dememi `yanlis anlayacagini` dusunmustum…is isten gecmisti…insanlarin oyle kafasi karisik ki, civa kelimesini gordukleri an buz gibi soguyorlar. Oysa ayni kisiler cocuklarina ton balikli sandvic hazirliyorlar.
      Ben insanlarin verilen liklerden cok ana govdede yazani okuduklarini dusunuyorum. Keske verilen linkleri herkes okusa, herkes dogru yerlerden dogru bilgileri alsa.
      Bir de hamile arkadaslarin neden seni aradi panik icinde? obgyn`leri yok mu?

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne