Amerika’da doğum – 1

Aug 15, 2009 - 22 Yorum

Amerika’da doğum yapacaklara verilen doğum öncesi ve sonrası bilgileri iki farklı durum için ayırmak lazım. Amerika’da (yasal olarak) yaşayanlar ve de başka ülkede yaşayıp turist olarak gelip doğum yapmak isteyenler. Aslında esas ikinci gruptan çok soru geliyor. Bu yazı ilk grup için, ikinci yazı Amerika’ya sadece doğum yapmak için gelmeyi düşünenler için.

Doğum öncesinde en önemli hazırlık sigorta, doktor ve hastane üçlüsünün seçimi. Burada öğrenciyseniz, çalışıyorsanız veya eşiniz çalışıyorsa sigortanız olma ihtimali yüksek demek. Açıkçası ben pahalı olsa da sigortasız yaşama riskini kabul edemiyorum. Bu benim düşüncem. Yeme içme ama sigorta sahibi ol. Optimum bir düzen değil ama böyleyken böyle. Sigortalı da parası ile rezil olduğumuz oluyor, olmuyor mu? Ama sigortam varsa (benim için) gidip bağıra çağıra hakkımı arama imkanım da mevcut demek.

Sigortanız yoksa ve hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız yazının sonunda verdiğim linklere bakabilirsiniz.

Doğumdan evvel sigorta şirketinizi arayıp durumdan haberdar etmenizi tavsiye ederim. Bazen hastaneye gitmeden haber verin diyebiliyorlar.

İkinci hazırlık çalışan anne adayları için doğum iznini (Maternity Leave) ayarlamak. Doğum izni hakları işyerinden işyerine değişebiliyor. Genelde Amerika’da işyerleri devletin tuttuğu minimum süre olan 12 haftayı garanti ediyorlar. Ama ücretli mi, ücretsiz mi yoksa kısmi ücretli mi orası çalışanın vicdanına (ve de finansına) kalmış. Doğum izninin ne kadarını doğum öncesi, ne kadarını doğum sonrası kullanacağınızı ve ne zaman tam zamanlı döneceğinizi insan kaynakları ile kararlaştırmanız gerekiyor. Ben evden çalıştığım için her iki doğumumda da doğum için hastaneye gidene kadar çalışmış, 12 haftanın tamamını doğumdan sonra kullanmıştım.

Üçüncü hazırlık doğum planı ve doğum için hastane çantası.

Erkek çocuğunuz olmuş ve doğumdan hemen sonra sünnet yaptırmak istiyorsanız bu işlemi de ayarlamanız gerek. Kıpırcan’ın sünnetini kadın doğumcum yapmıştı.

Bu da ilginizi çekebilir:  Doğum gecikirse

Kordon kanı saklamayı tercih ettiyseniz, kordondan kadın doğumcunuzun topladığı kanı size daha evvel gönderilen kutusuna koyup, göndermek için gönderi şirketini aramayı unutmayın. (Eşim bütün bunları liste yapıp yanına almıştı. İnsanda düşünecek hal kalmıyor malum.)

Bebeğinizi kucağınıza aldığınızın ertesi günü sizi hastanedeki odanızda nufüs işlerinden (vital records) bir kişi ziyaret edecek ve çocuğunuzun doğum belgesi, yani birth certificate’ı için başvuruyu alacak. Eğer ülke dışına çıkacaksanız başvuruda hızlandırılmış işlem seçeneğini seçin. Ayrıca başvuruda sosyal güvenlik numarasına kendim başvuracağım deyin. Onun gelmesi nispeten uzun sürüyormuş çünkü.

Doğum belgesini veya kopyasını daha sonra yaşadığınız county nin nufus dairesinden temin edebilirsiniz. Doğum belgesi ile beraber sosyal güvenlik numarası (SSN), Amerikan pasaportu ve TC kimliği başvurunuzu yapabilirsiniz.

SSN için size en yakın Social Security dairesine gidip başvuru yapabilirsiniz, pasaport başvurusu postanede yapılıyor. Başvuru formunu iyi okuyun. Gitmeden bebeğinizin pasaport fotosu (evet 1 haftalık bile olsa) çekilmesi gerekiyor. Biz Sears’ın foto studyosunda çektirmiştik. Başvuruda anne ve babanın mevcut olması ve ikisinin de postacının önünde başvuruyu imzalaması gerekiyor. Başvurunuzu önceden hazırlarken imza yerini boş bırakın. Çünkü postanede adamın önünde imzalayacaksınız. Eğer hızlı olsun istiyorsanız parasını vermeniz yeterli.

TC Kimlik başvurusunu ise Doğum tescili işlemleri için gerekli form ve evrakları tamamlayıp, mektup göndererek veya şahsen konsolosluklarda halledebilirsiniz.

Aldığınız belgeler ile çocuğunuzu da sigortanıza eklettirin.

İki üç gün sonra daha önce bulduğunuz çocuk doktorunuza gidip ilk kontrolünüzü olacaksınız. Sonraki kontroller 2. hafta, 1. ay, 3. ay, 6 ay diye devam ediyor.

Sonra da yeni ve genişlemiş ailenizin tadını çıkarın.

Hamilelik Sigortası
Hamilelik sigortası seçenekleri
Maternity Advantage

Amerika’da Doğum Sonrası Pasaport, Nüfus Cüzdanı Gibi Diğer İşlemleri

Bu da ilginizi çekebilir:  Doğum için hastane çantası


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Doğum

Benzer Yazılar:
  • Amerika’da Doğum – 2
  • Büyük beklentiler – Hamilelik, doğum ve bebek
  • Lohusalık mimi
  • Bebek mi istiyorum, çocuk mu?
  • Yeni hamilelere ve hamile adaylarına Amerika’da hamilelik 101

  • «       |       »




    "Amerika’da doğum – 1" için 22 Yorum yapılmış.

    1. Anonymous says:

      Bende 5 aylik hamileyim ve http://www.abddogum.com sitesi ile irtibat halindeyim.Insallah hersey yolunda giderde bir sorun cikmadan atlatirim.Tavsiye edeceginiz biseyler varmi

    2. Anonymous says:

      merhaba baya oldu herhalde dogum yapmıssınızdırç Nasıl gectı memnun kaldınızmı? Bende doguma gitmek icin arastirma yapiyorum. Kendi kendimize yapmaya calistik olmadi.Benim ingilizcemde pek yeterli degil.Sizin dediginiz firma bide Mediustour diye amerikada olan bir firmayla gorusuyorum. Ama sizin firmadan net yanitlar alamadim. Altin gumus bir paketten bahsettiler. Diger firma fiyatlarini yolladi.Bana tecrubelerinizi yazarmisiniz bir an once karar vermem lazim.

    3. Anonymous says:

      sizden yanit alamdim, ama karar verdik cunki zamanimiz az ve verilen servis ve ucretler cok uygun.Kismetse Ekim basi Mediustour firmayla boca ratona gidiyoruz.Miamiye cok yakinmis resimlerini gonderdiler, kalacagim evde rsimlerde cok guzel gozukuyor.Cok heycanliyiz bizede biraz tatil olucak.Herkeze saglikli dogumlar diliyorum.Siteniz cok yararli bize cok faydasi oldu.Tesekkurler

    4. Anonymous says:

      Kesinlikle tek tavsiyem doğumunuza bir şirket aracılığı ile gidin. Ben San Antonio'ya gittim. Hizmet verecek kadına çok güvendik. Reklamını iyi yapmıştı. Ama çok pişmanlık yaşadık. Birde bebek hemşiresiyim dedi bize. Ama o da şişirmeymiş. bildiğiniz lise mezunu vasıfsız hemşire üstelik yaklaşık 20 yıldırda yapmıyormuş bu mesleği. Sonuç itibari ile türkiyede harika bir hamilelik geçirmiştim. ama bu kadın nedeni ile hamileliğimin en kritik son 2.5 ayı lohusalığım zehir zemberek oldu. amerikada doğummu diyecek hale geldim. paramızla rezil olduk derler ya aynen öyle oldu. 2. bebeğimi en az uçuş mesafesinde, kesinlikle resmi fatura kesen bir şirket aracılığı ile gerçekleştireceğim.

      • Müge says:

        Çok geçmiş olsun. Bende facebooktan bir kadın buldum. tarzı bana itici geldiği için “amerikada doğum san antoni” yazdım sizin mesajınız çıktı. aynı kişimi bilmiyorum ama O’da hemşireyim dedi. Çocuk ihtisası yaptım dedi. Birde bana bazı resimler gönderdi. Kendisini ispatlamak için sanırım. bildiğin doğumhanede anne ve bebeğin çok müstehcen çekilmiş fotolarıydı. içim çürüdü. bu insan bende olabilirdim diye. umarım o fotolardaki siz değilsinizdir. 2. bir kez daha incinmenizi istemem. eğer aynı kişiydi ise, iyiki bu mesajı paylaşmışsınız. yoksa hamile halimde uzaklarda rezil kepaze olmak istemezdim.

    5. Anonymous says:

      Tekrar merhaba,

      Aralik ayinda Boca Raton'da Eren'i dunyaya geldi. Inanilmaz bir duyguymus annelik. Normal dogum yaptim ve herkese epidureli tavsiye ederim. Ilacsiz kesinlikle dogum yapamazdim. Hersey cok cok guzel gecti, simdiden ozledim oralari.Bende size katiliyorum kesinlikle guvenilir sirketlerle fatura kesen, isini adam gibi yapanlarla gitmek lazim. Hersey cok degisik ve karisik. Ben tecburebelerimden dolayi Mediustour'u herkese tavsiye ederim. Soz verdikleri herseyi yaptilar, Erem, annem ve esimle beraber evimize pasaport ve kimligimizi alarak donduk. S

    6. Nazli says:

      Canim, ismini yazmamissin , nasil hitap edeyim nilemedim.Bende 5 haftalik hamileyim, amerikada dogumu arastiriyorum.Benimle irtibata gecersen sevinirim.Bu Boco Roton dedigin yer nerde, nasil bi yer.Ben annemle gidicem, cok ingilizcem yok, korkuyorum ya basimiza bisey gelirse diye.Senin kolay oldumu, memnun kalmissin anladigim kadariyla, nerden baslamak lazim. Bana yazarsan telefonumu veriyim , ararsanda cok memnun olurum.

    7. filiz says:

      erenfiliz@gmail.com
      ben filiz 22.09.2011 26 haftalık hamileyim yeşil pasaportuma 10 yıllık vize aldık. Annem ve babam new jerseyde yaşıyorlar. Vize almak için konsolosluk 2 ay süre verdi ve nihayet aldık. İlk defa yurtdısına cıkıyorum. Yalnız gideceğim ailem karşılayacak eşim Türkiyede kalacak buraya kadar kendimi tanıttım enazından erenfiliz@gmail.com
      Sorum şu ben öğretmenim 32 haftalıktan önce doğum izni almam imkansız fakat 32 haftadan sonrada uçak almayavcak veya kapıda sorun olabilecek şimdi ne yapmalıyım öncesinde 20 gün rapor alıp yani 28. hafta yani 10 gun sonra uçmayı düşünüyorum sonrasında eşim 32 haftalık raporu doktorumuzdan alıp idareme verebilir bu sekilde olurmu
      ikinci sorum ise uçaktan indim ne gibi zorluklarla karşılaşabilirim. ya aynı uçakla beni geriye gönderirlermi
      Birde yanımda götürmem gereken ilaçları götürebilirmiyim nasıl
      Bu doğum olduktan sonra eşim bu konu ile ilgili bir web sitesi hazırlamayı düşünüyor. gerek kolay vize almakla ilgili gerekse prosedürlerle ilgili açıklanan fiyatlara bakmayın 4-5 bin dolara hersey bitiyor
      birde amerikada doğanların amerikan vatandası olma hakkı gidiyor diye bğir yasa cıkacakmıs ne zaman ne durumda boşuna gelmeyelim
      erenfiliz@gmail.com
      filiz

    8. sevil says:

      Filiz bilmiyorum dogumunu yaptinmi? 4-5 bin hele hele NJ’de ancak doktora verirsin. Ben NY’de yasiyorum ve 3 kez dogum yaptim. Burada iyi doktorlarin sadece doktorluk ucreti $10.000’den baslar.Gelecek olanlara lutfen yanlis bilgi verme. Acip herhangi bir doktora sorabilirsiniz rakamlari. Ayrica bir cok doktor 6.aydan itibaren yeni hasta kabul etmez.Ornek: Lenox Hill hastanesinde normal dogum ucreti – sadece hastane icinde anestezi doktoru, kadin dogum doktoru, pediatrist, labratuar, ilaclar HARIC, iki kisilik oda 2 gunluk $14.000 dir. Amerikaya dogum icin gelmek kolay degil, gelecek kisiler iyice arastirip gelsin.

    9. Lale says:

      Merhaba.
      Ben Amerikan vatandasiyim. Esimle evlendikten sonra Tr ye yerlestim.3.5 yil once. o yil hamile kaldim ve dogum icin Abd ye geldim. NY’a. hamileligim son 2.5 ayi burada gecirdim. ama kolay olmadi. tekrar sigorta basvuruda bulun dr ara vs.. hamilik konrollerimde ve dogum yaptigim hastane sigorta karsiladi. sigortanin kabul olmasi hayli zaman aldi. sigortam gelene kadar sigortasiz hamileleri kabul eden klinik’e gittim kontroller icin. sigortam olmus olsaydi zamaninda -normal dr ofisine gidebilirdim. neyseki dogumdan 1 hafta once sigortam geldi. cocugumunda geldi. ben vatandas oldugum icin sorun cikmadi. vatandas olmayanlar-yada yasal olarka burada oturma hakki olmayanlarin durumunu tam olarak bilmiyorum. ama geri ceviremez hic bir hastane onu biliyorum. sonradan borc gelir o ayri… herkese iyi dogumlar. onemli olan saglikli dogumun olmasi. aslinda vatandaslik onemli degil. saglikli guvendiginiz mekan dr bunlar daha onemli.

    10. deniz bilgi says:

      Herkeze merhaba, esimle yaklasik 3 ay once Boston’a kuzenimin yanina dogma geldik. Arada sirket falan olmadan ama doktorlar beni kabul etmedi iki hastane eger sadece doguma geldiyseniz v hastanemizde dogum yaparsaniz sizi gocmenlik birosuna bildirecegiz deyince 2 hafta cok zor gunler gecirdik. Birkac blog yazan hanima mesaj attim ne yapmak lazim diye sagolsunlar yardimci olmaya calistilar. Ama imdadimiza Mount Auborn hastanesinden Angela diye hanim yetisti. Texas’da sirket ismi verdi. Kendileriyle itibata gectik aralarina Turklerinde oldugu bir sirket hemen ilgilendiler. 10 gun evvel kizim Selin dunyaya geldi, Pazar gunude artik geri donuyoruz. Isteyen herkez umarim sorunsuz saglikla bebeklerine ulasir. mail adresim denizbilgi1978@hotmail.com. Sorusu olan anneler bana ulasabilirler elimden geldigince yasadimlarimi paylasirim. Buradan mediustour yetkililerine ozellikle Eva hanima ve Douglas bey’e cok cok tesekkur ederim. Ozellikle Turk arkadaslarla calismalari konusunda gurur duyduk.
      Deniz

    11. BAHAR says:

      Merhabalar,

      Bende Amerikada doğum yaptım 5 ay önce kızım Talya’yı dünyaya getirdim. Eğer Türkiyeden gidecekler varsa http://www.yenibirhayat.com.tr şirketinden Ebru hanımla görüşmenizi tavsiye ederim. Amerikadaki Türk ekiple beraber çok yardımcı oldular, kalacak yer, hastane,vb konuları bütçemize göre ayarladılar. Herkese Amerika’da doğumu tavsiye ederim. En azından çocuğunuza bir gelecek garantileyin.

      Sevgiyle Kalın

    12. Gülce says:

      Bahar Hanımın yazısını okuyunca hemen eklemek istedim. Çocuğumun geleceği için Amerikada doğum yapmak isteyenlerdendim.. Allaha çok şükür ki bu konuda profesyonel bir destek aldım ve karşıma gerçekten Şevki Bey ve ekibi çıktı. Onlarda sanki benim gibi hamile idiler 🙂 Her konuda destek oldular. Şimdi bebeğim 4 aylık çok mutluyuzz. Benim gibi doğum için yurtdışı düşünen varsa http://www.yenibirhayat.com.tr şirketi ile mutlaka görüşsün derim.

    13. Seyhan says:

      Merhaba bende 18 haftalık hamileyim amerikada doğum yapmak istiyorum tavsiyeler üzerine bende YENİBİRHAYAT şirketi ile birkaç kez görüştüm en iyi tarafı amerika da birçok yerde çalışma yapabiliyorlar karar vermekte zorlandım ama Miami beni çağırıyor :))))

    14. Çağla says:

      Bende Bahar ile görüştükten sonra (hemde birçok kez:)yeni bir hayat ile San Diego’ya gittim. Arkadaşlar kesinlikle başka şehir önermem. İnanılmaz güzel zaman geçirdim. Huzurlu, eğlenceli ve en herşeyden önemlisi son derece güvenli bir ortamda hamileliğim son ayları yaşadım. Şirket olarak da burada yazılanlar doğru. Çok profesyonel çalışıyorlar. Bende öneririm. 3-5 kuruşun hesabını yapıp aman bir internet sitesi ile pazarlama yapan ne olduğu belirsiz kişilere güvenmeyin. Bu işi ciddi olarak yapan bir firma daha web sitesinden kendisini belli ediyor.

    15. Seda says:

      Bu siteye ne kadar teşekkür etsem azdır. Elinize sağlık her konuda çok güzel bilgiler veriyorsunuz. Sizin sayenizde amerikada doğum konusunu öğrendik. Yine bu sayfa aracılığıyla sevgili Gülçe ile tanıştım ve onun tavsiyeleri ile bizde Amerikanın yolunu tuttuk. Yeni bir hayat ve Şevki Bey’e sağolsunlar bize mükemmel bir hizmet sundular. Bende rahat bir doğum sonrasında bebişime kavuştum. 5 hafta önce döndük. Amerikaya gitmek isteyen ama tereddüt geçiren herkese tek söyleyeceğim hiç endişe etmeyin. Herşey çok rahat ve burayı aratmayacak kadar güzel. Ben hiç İngilizce bilmiyorum ama korktuğum kadar zorluk çekmedim. Başta çok korkuyordum ya burayı özlersem, ya doktorumu sevmezsem diye. Oraya gidince tüm korkularımın boşuna olduğunu gördüm. Gülçecim sağolsun bizi doğru firmaya yönlendirdi. Maddi imkanlarınız elveriyorsa hiç düşünmeyin derim.

      • Asli says:

        Bir aracı firma ile mi gittiniz? Eğer gittiyseniz firma ismini paylaşırmısınız. Teşekkürler

    16. Adsiz says:

      Merhaba .
      Ben de Amerika`da dogum yapan bir anneyim.
      Gitmeyi dusunenlere tavsiye edecegim en onemli konu gidecekleri doktoru cok iyi arastirmalari. Ben Doktor Ulas Bozdogan`a gittim New Jersey`ye. Malesef kotu deneyim yasadim ve cok stresli bir surec gecirdim. Dikislerim cok kotu dikilmis sonrasinda sorun yasadim.
      Muyaneler sirasinda da cok ilgisizdi. Oldukca da fazla bir para verdim.
      Malesef bu is cok ticari olmus, olseniz kimse donup bakmayacak bile.
      Turkiye`deki doktorumu cok aradim.
      Gidecek olanlara tavsiye bence yabanci doktora gidin, en azindan normal dogum konsunda destek oluyorlar.
      Ulas Bozdogan`i asla tavsiye etmiyorum

    17. Adsız says:

      New Jersey’de ulaş bozdoğan’a gittim.
      Verdiğim para haram olsun. Hastane 6000 USD kendine 7000 usd alıyor. Sünnet’e 1000 usd. 5-10 dakikada bitiriyor
      Dikişi rezil
      Asla ulaş bozdoğan’ı tavsiye etmiyorum

    18. Güneş ışığı says:

      Arkadaşlar
      Yurt dışında doğum yaptım
      Size tavsiye İngilizce olarak doktor ismi feedback yazıp
      Doktor hakkında yabancı Yorumları mutlaka okuyun

    19. Seda says:

      Nereye giderseniz gidin ama kesinlikle san diego’da melih kurtuluşa gitmeyin. ben 4 ay once gittim. eşim kendisi ile görüştü ve bize cazip bir fiyat Verdi. Güvenerek ve inanarak gittik. Öncelikle çok paragöz birisi. devamlı ekstra harcamalar çıkarmaya çalıştı. alt katında bir laboratuar olmasına ragmen anlaşmalı olduğu için bir saat uzaklıktaki başka bir laboratuara gönderdi beni. Hemde 39. haftadaiken. Ben normal doğum istiyordum. buradaki doktorumda normal doğum için hiçbir engel yok demesine ragmen daha ilk muayanemde bana normal doğum yapamazsın, sezeryan yapman lazım dedi. iki ay boyunca bir türlü onu ikna edemedik. Orada başka bir doktora muayene için gittiğimde bana normal doğum yapmama hiç bir engel olmadığını söyledi. Bunu Melih Beye söylediğimizde bize benim doktorluğumumu sorguluyorsunuz diye beni ve eşimi tersledi. Bizden bütün parasını ilk gün aldığı için başka bir doktorda da doğumu yapamadik. Ben gözyaşları içinde sezeryan oldum. Bize gitmeden once söylediği fyatların hastane rakamları falan hep daha yüksek geldi. Orada başka türk annelerde vardi. Onlara da sorduğumda hepsine bir şekilde bahane bulup sezeryan yapmış. Hepside bir sürü ekstra harcamaiz oldu dediler. şu anda br sürü borçla birlikte evimize döndük ama çok mutsuzum. tek tesellim minik oğlum.

    20. Sevgi Derin says:

      merhaba,

      Texas eyalati ile ilgili bi söylenti var; oraya dışardan gelip doğum yapan yabancılar için amerikan vatandaşlık hakkının olmadğı.Bilgisi olan var mı? Teşekkürlerr..

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne