Seyahatlerde çocukların uyku düzeni

Jul 06, 2009 - 0 Yorum


Foto: Haftasonu gittiğimiz Door County, WI, Peninsula State Park’ın içindeki koyda, Kıpırcan ve babası karşı sahilde oynarken, ben Kımılnaz’ı (sol alttaki arabasında) bisiklet yolunda uyuttum ve yolda bulduğum, ağaçlar arasındaki bir bankta konuşlanıp 2 saat kesintisiz kitap okudum.

Eğer uzun süreliğine yazlığa gitmiyorsanız, haftasonu kaçamakları, uzun haftasonları, bayramlar ve yıllık izinler sırasında kısa süreliğine gidilen seyahatlerde çocukların uyku düzenleri gümbürtüye gidebiliyor. Hele ki iki farklı uyku düzeni olan çocuğunuz varsa birini yatır birini kaldır derken “evde otursaydık daha iyi olurdu” diyebileceğiniz bir hale gelebiliyorsunuz. Çocukları uyutmamak da olmuyor. En azından bizimkiler uykularını tam almazlarsa ya sarhoş gibi olup kontrolden çıkıyorlar veya inanılmaz huysuz olabiliyorlar. Normal zamanlarda sabir bir uyku düzeni olan çocuklar ve ebeveynleri için bu gibi seyahatler “iyi planlama yapılmazsa” kabusa dönüşebiliyor.

Kıpırcan 4 yaşında ve yorulunca hala öğle uykusu istiyor. Kımılnaz 1.5 yaşında ve bir sabah bir öğleden sonra olmaz üzere iki uyku uyuyor. Son birkaç gezimizden edindiğim tecrübelerle birkaç çare paylaşmak istiyorum.

1. Araba yolculuklarınızı uyku vaktine denk getirin. Böylece hem yolda çocukları eğlendirmeniz ve oyalamanız gereken süre azalır. Hem de yolda geçen sürede çocuklar enerjilerini toplarlar.

2. Yürüyerek yapacağınız gezileri uyku vaktine denk getirin. Çocuğunuzu bebek arabasında “da” (stroller) uyumaya alıştırın. Gideceğiniz yerlerde, plaj bile olsa, turlayarak çocuğunuzu uyutabilecek yürüyüş yolları olması da işinizi kolaylaştırır.

3. Mümkünse otelinizi aksiyonun orta yerinde ayarlayın. Gidilecek plaj, gezilecek yerler ve müzeler vs e yakın olsun. Yürüyüş mesafesi olması daha da iyi. Böylece uyumayan ekip gezerken, uykucu ekip birkaç saatliğine otele dönüp enerji toplayabilir. Uzak olursanız, herkesin gezebilmesi için ya otelden beraber çıkılıp çocuğun uykusu heba edilir veya herkes otelde oturur gezmek isteyenlerin tatili heba edilir.

4. Mümkünse otel odanızın süit – iki odalı veya bir oda bir salon – olmasını tercih edin. Yazlık tatilse balkon veya verandası olsun. Böylece içeride çocuğunuz uyurken siz eşinizle sessiz sakin keyif yapabilirsiniz.

5. Mümkünse otelinizi havuzlu tercih edin. Yazlık tatil olmasa bile kapalı havuzu olan bir otel seçerseniz, çocuklardan biri odada uyurken (başında bir ebeveyn ile) bir ebeveyn diğer çocukla kapalı havuzda eğlenceli vakit geçirebilir. Amerika’da 3 ve hatta bazen 2 yıldızlı otellerde bile ufak bir kapalı havuz bulunabiliyor. Tabi yanınıza mayo almayı unutmayın.


Etiketler: , ,
Kategoriler: Seyahat, Uyku

«       |       »




Bir Yorum Yazın