BEO – Kış hazırlığındaki hayvanlar

Nov 13, 2008 - 2 Yorum


Geçen hafta hastalık münasebeti ile öyle çok aksiyonlu etkinlikler yapamadık. Kış hazırlığındaki hayvanları Kıpırcan’a tanıtmak için bolca resimli kitap okuduk. Yaşı müsait olduğu için hayvanların neden bazı hayvanların kış uykusuna yattıklarını, bazılarının yiyecek depoladıklarını ve de bazı kuşların göz ettiklerini uzun uzun anlattım. Aslında aklımda resim çıktısı almak ve sessiz sinema gibi birşey oynamak vardı oğluşla ama vakit yetmedi.

Uykuya dalan hayvanlar ile göçmen kuşlar hakkındaki resimli kitaplarımız şunlar:

Türkçe favorimiz: Kuşumu kim kışkışladı? / Fatih Erdoğan

İngilizce favorimiz: Time to Sleep
Bu da runner-up: The Bear Snores On

Bir de mevsimler serisi vardı. Kitaplar daha büyük yaşlara hitap etmesine rağmen Kıpırcan dünyanın güneş çevresinde dönmesi ve ekseninin eğik olmasından dolayı mevsimlerin oluşumu anlatımları dikkatle dinledi.

What Happens in Fall?
What Happens ın Winter?

Kımılnaz ve Kıpırcan ile hayvanlarla ilgili resimli kitabımıza bakarken Kıpırcan hayvanların çıkardıkları sesleri Kımılnaz’a söyledi. Kımılnaz abisinin gözünün içine bakıp onun yaptığı herşeyi taklit ettiği için ona yaptırıyorum böyle şeyleri. Hem ikisi ile bir arada vakit geçirmiş oluyoruz, hem de Kımılnaz gerçekten daha bir ilgi ve dikkatle dinliyor ve gözlemliyor.

Evdeki peluş hayvanlardan kış uykusuna yatanları bulduk. Onlarla oynadık.

Son olarak evdeki güvenlik çitlerini kullanarak mağara yapıp içine kış uykusuna girme planlarım vardı. Fakat Kıpırcan çiti salonumuzda restoran haline getirdi. Babası müşteri oldu, o aşçı/garson. Sonra rolleri değiştiler. Ben de ayılarla yılanları mağarasında yalnız bıraktım.

Bir sonraki projem taklit oyun (pretend play) için evdeki malzemelerden kostüm ve malzeme (prop) yaratmak olacak. Bu aralar çitin içinde restorancılık, leğende balıkçılık ve Kımılnaz ile doktorculuk gibi taklit oyunlarına yönelmeye başladı.

Konu ile ilgili enteresan bir haber eklemek istedim. Yarasalar uyanınca baraj su tutacak

Diğer annelerin BEO etkinliklerini Montessori Eğitimi Blogunda bulabilirsiniz.


Etiketler: ,
Kategoriler: Eğitim, Kütüphane

«       |       »




"BEO – Kış hazırlığındaki hayvanlar" için 2 Yorum yapılmış.

  1. Anonymous says:

    Cok hos bisey cocuklarinizla böyle güzel vakit gecirmeniz, bayildim…

    Bir Anne olarak merak ettim, bu tür aktiviteleri yaparken belli bi saatiniz belli bi süreniz varmi?
    Nasil geciyor bir gününüz mesela?
    akkilli cocuklar yetistirmek istiyorum bende:)
    Sevgiler…
    Melek

  2. k.i.s.d. says:

    HAstalıktan bahseden yazıdan sonra bugün okuduklarım beni çok mutlu etti. Hem diş buğdayı, hem de kış uykusuna yatan hayvanlar… O uyuyakalma hadisesi bana bir düdüklü tencereye mal olmak üzereyken imdadıma cif yetişmişti, aman dikkat!!
    Son olarak bebişimin cinsiyeti belli oldu, erkekmiş. Kalp atışlarından sebep kendisine pıtpıtcan diyoruz:) Tabi erkek olduğu belli olmadan evvel sadece pıtpıt idi. Can mı/ gül mü? ikilemini de geçtiğimiz cuma doktorumuz teke indirdi.
    Sevgilerimle.

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne