Bebek beslenmesi – Katı gıdalara geçiş

Aug 06, 2008 - 3 Yorum

İlk altı ay anne sütü veya burada formula denilen biberon maması ile idare ettikten sonra artık bebekleri katı gıdalar ile tanıştırmak gerekiyor. Katı gıdalara geçişte doktorların grup grup değişik önerileri ve yöntemleri oluyor. Aşağıda yazacaklarım benim doktorumun önerilerinin, genel olarak Amerika’da geçerli olan yöntemlerin, okuduklarımın ve annemlerden gördükleriminin karmasından benim çocuklarım için uygun olduklarının filtrelenmiş halidir. Kıpırcan ve Kımılnaz arasında bile uygulamada farklılıklar gerektiğinden sizin çocuğunuzun alışkanlıkları, ihtiyaçlarının farklı olması çok doğaldır.

Katı gıdalar ve yemek alışkanlıkları ile ilgili genel kurallar :

1. Annelik içgüdünüze güvenin.
2. İlk bir sene katı gıdalara geçseniz de bebeğinizin ana gıdası anne sütü veya formula / biberon mamasıdır. Önce emzirip sonra mamayı verin.
3. Bebeğinizin kilo problemi yoksa veya siz yemek yerken aşırı ilgi göstermiyorsa katılara ve de suya geçiş yaşı 6 aydır.
4. İlk sene bal, yumurta beyazı, inek sütü verilmez. Bazı alerjik reaksiyona yolaçması muhtemel meyve ve fındık fıstık çeşitleri de bir yaştan sonraya bırakılmalıdır.
5. Özellikle alerjik reaksiyonları gözlemlemek açısından bebeklerde her yeni gıdaya geçişi üç beş günde bir yapın.
6. İlk sene şeker ve tuz katkısını hiç yapmamak veya mümkün olduğunca az tutmak gerek (çocuğun kütlesine göre fazla gelebilir)
7. Bebek ve çocuklar doyduklarının sinyalini verebilirler. Bu sinyali dinlemek ve de kafamızdan uydurduğumuz bir ölçüyü bitirene kadar yemeye zorlamamayın.
8. Bir bebek veya çocuk bir yetişkin kadar yemek yiyemez, yemek zorunda değildir.
9. Her çocuğun iştahı aynı olmadığı gibi, bir çocuğun farklı günlerde iştahı farklı olabilir. Bazı günler çok aç bazı günler az aç olabilir. Sabaj kahvaltıda çok yer, öğlen az ister, akşama çok acıkır. Kilo problemi olmadığı takdirde çocuğa istediği kadar yemek verin.

10. Çocuğunuzun tabağını tepeleme doldurup gözünü korkutmayın. Azar azar doldurun, bitirdikçe daha aç gibiyse ekleme yapın. Hem tabakta yemek kalmasın diye siz ağzına tıkmak zorunda kalmazsınız, veya kalanı atmak zorunda kalmazsınız, hem de çocuğunuz ben bu kadar yemeği nasıl yiyeceğim diye panik olmaz. (BK – Ana’dan öğrendim)
11. Bir yaşından sonra bebeklerin iştahında bir azalma görülür. Çünkü kilo alımı ve boy uzaması ilk seneye göre nispeten yavaşlar. Endişe kumkuması olup çocuğu aynı ivmeyle beslemeye devam etmekte inat etmeyin.
12. Yemek vakti ailenin bir araya geldiği vakittir. Büyük küçük tüm aile fertleri sofrada hep beraber yemek yerler. (BK)
13. Mümkünse TV karşısında yemek yenmemelidir. Arkada müzik olabilir. (BK)
14. Kendi yemeye mukabil çocuklar kendi yemek yemeye bırakılmalı, böylece kendi açlık ve tokluğunu ayarlamayı öğrenmelidir. Kaşık veya çatalla çocuk peşinden koşmak gereksizdir. (BK)
15. Çocuğunuzla yemek miktarı yüzünden inatlaşmayın. Aksine tepki yaratır, bir öğün sonra acıkıp yemek yiyecek çocuğu yeme eyleminden soğutursunuz. Ağzı kapayıp kafayı sağa sola çevirmesini oyun haline getirmesine izin vermeyin.
16. KENDİ ÇOCUĞUNUZ İLE BAŞKALARININ ÇOCUKLARININ NE YEDİĞİNİ VE NE KADAR YEDİĞİNİ KIYASLAMAYIN.
*BK: Benim kurallarım
Bu kadar emir kipli kuraldan sonra içeriğe geçelim. Biz Kıpırcan’da doktorun tavsiyesi ile 6. aya kadar bekledikten sonra burada rice cereal denen içeriği pirinç unu olan fakat hazır kutu hali demirle zenginleştirilmiş kahverengi pirinç unu mama ile başladık. Kımılnaz’da da doktor yine, eğer yemeğe çok ilgi göstermezse kilo problemi yok 6. aya kadar bekleyin demişti. Ancak Kımılnaz biz yemek yerken ağzını kuş gibi açmaya, kaşıklara saldırmaya başlayınca 5. ayı bir hafta geçtiğimizde yine rice cereal ile başladık. Kıpırcan’da özellikle ilk iki sene tamamen organik gıda kullandım. Şu anda süt, yumurta, yoğurt gibi gıdaları özellikle organik almaya devam ediyorum. Normal marketlere organik geldiği için artık hepimize organik alıyorum iyi oluyor ancak bazen denk gelmediğinde o kadar üzerinde durmuyorum. İyice yıkayıp pişirmeye gayret ediyorum. Kımılnaz’a da 2 yaşına gelene kadar sadece ve sadece organik vermeye çalışacağım. Sebebi kütlesine göre çok yoğun miktarda katı gıda aldığı için organik olmayan gıdalarla beraber bünyesine girecek ilaç ve kimyasalların daha fazla etki edeceği korkusu.

Bu da ilginizi çekebilir:  Bebek beslenmesi - Takviye gıdalar, şifalı otlar ve baharatlar

Katı gıdalara geçiş ile beraber artık her öğünden sonra yine ufak bir miktar su vermeye başladık. İlk altı ay su vermemiştik. Hem agzını çalkalamak hem de bağırsaklarının çalışmasına yardım etmesi için verdiğim suyu kaynatıp soğutup veriyorum. Kımılnaz zaten biberon almadığı için suluk kullanıyorum.

Bebeğinizin ilk mamasını doktorunuzun onaylaması ile beraber altıncı aya girdiği hafta ilk cumartesi sabahı verebilirsiniz. Hem çalışan çalışmayan herkes evde olur, gün içinde ve haftasonu tepkisini görmüş olursunuz. Hem de biri mama verirken kameramanlarda hazır olmuş olur. İlk emzirmeden sonra mama sandalyesini, önlüğü, tabak kaşığı, ve kamerayı hazır edin. İlk mama tarifi aşağıda. Bebeğinize afiyetle tattırın.

İlk mama:
1 ölçek anne sütüne veya biberon mamasına bir çorba kaşığı kadar rice cereal veya pirinç unu maması (veya Türkiye’de hazır Milupa, Bebelac marka mamalar) katıp ısıtın. İstediğiniz yoğunluğu yakalayıncaya kadar ayarlama yapabilirsiniz. Her mama tozunun yoğunlaşma oranı farklı oluyor. Ilıtıp verin.

Katı gıdalara geçişle beraber alınan besinin içeriğinin yanında bence atlanılan çok mühim birşey var. O da bebeğin katı gıdaları yeme biçimi. Katı gıdalara geçişin ilk bir iki haftası zaten bebeğin ne yediğinden ziyade nasıl yemeye alışacağı ile ilgili. Unutmayın ki bebeğiniz besinini 6 ay boyunca sizin vucut sıcaklığınızda bir tatlı bir sıvıyı emerek aldı. Emme işlemi bebeklerin dili meme ucuna doğru ileri bastırarak yaptıkları bir eylem. Birden bire daha yoğun, bazen daha farklı sıcaklıkta ve tatta bir maddeyi diliyle içeri alarak yutmayı öğrenmesi mümkün değil. O yüzden ilk günlerde kaşığı diliyle itmesi, ağzına aldığını püskürtmesi, eliyle kaşığı almaya çalışması veya itmesi çok normal. Bu yemek istemediği anlamına gelmez. Bunun için sizin de bebeğinizi gözlemleyip ona yardımcı olmanız gerek. Öncelikle ilk günler için düze yakın ve Türk çay kaşığu büyüklüğünde kaşık kullanın. Mamanın 36 C derece civarında olmasına dikkat edin. Ne fazla sıcak ne fazla soğuk. İlk mama sütten biraz daha fazla yoğun olsun. Hemen patates püresi kıvanımda mamayı dayamayın. İlk mamaları biberonla vermeyin. Yazdığım gibi amaç ne aldığının yanında nasıl aldığı, yemek yeme alışkanlığının başlaması. Biberonun deliğini açıp koyu muhallebi vermeyin. Boğulma riski mevcut. Son olarak kaşığa doldurduğunuz orta miktarda mamayı bebeğinizin göz hizzasina getirip ağzını açmasını bekleyin. Sonra yavaşça kaşığı üst damağa doğru meyledip ağzını kapamasını bekleyin. Refleks ile dilini ittirirse kaşıktaki mamayı üst damağa sıyırıp bırakın ki mamayı tatsın, dili ile hissetsin ve de sonra yutmaya çalışsın. Böyle böyle artık bebeğiniz de mamayı almaya, kaşığa diliyle hakim olmaya ve diliyle mamayı geri alarak yutmaya alışacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir:  Emzirme 8 - Saklanan anne sütünü ısıtınca bozuk kokuyor

Türkiye’de bazı doktorlar 4. ayda meyve suyu vermeyi öneriyorlar. Bazıları da önermiyor artık. Ben ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Taze meyveden sıkılan meyve suyunda çok fazla yoğun meyve şekeri olduğundan bunun bir bebeğin ilk gıdası olarak uygun olmayacağını okumuştum. Amerika’da doktorlar uzun sure meyve suyu önermiyorlar ve de başlayın dediklerinde mutlaka bire bir oranda sulandırılmasını tavsiye ediyorlar. Meyvenin ya püre olarak veya yaşı geldiğinde küçük parçalar halinde vermek daha uygun.

Kahvaltılar, tahıllar bir sonraki yazıda.


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Beslenme

Benzer Yazılar:
  • Bebek beslenmesi – Yeme alışkanlıkları
  • Bebek beslenmesi – Bebekler için yoğurt tarifi
  • Bebek beslenmesi – Sebze ve meyve püreleri
  • Bebek beslenmesi – Tahıllar, kahvaltılar, muhallebiler
  • Yanlış konuları tartışıyoruz

  • «       |       »




    "Bebek beslenmesi – Katı gıdalara geçiş" için 3 Yorum yapılmış.

    1. KeLeBeK says:

      yazdıklarını dikkatle okudum pratik anne, çilek 3. ayını bitirdi de 4 e yaklaşıyor bile, dediğin gibi Türkiye’de 4. aydan itibaren verilmesini tavsiye edenler çoğunlukta, bizim doktorumuz henüz bir şey söylemedi, çokk düşünür oldum bu ek besinler işini çook…

    2. Anonymous says:

      kızım 3 ay 23 günlük 8 yaşında bir oğlum olduğu halde sanki ben hiçbirşey bilmiyormuşum gibi cocuklar ne kadar farklı oluyormuş yazılarınızı takip edeceği teşekkürler

    3. Anonymous says:

      merhaba, oglum ile 5.ayi bitirdik bugun itibari ile.. su ana kadar anne sutu ile besledim.. onumuzdeki hafta bende sizin dediginiz gibi rice cereal denemelerine baslayacagim.. (Earth best in) .. sadece anne sutu verdigim icin yukarida demis oldugunuz "1 olcek" diye belirttiginiz anne sutu orani nasil olculuyor… tsk ederim..virginia beach den emel

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne