Bebek Sağlığı – Burun akıntısı ve tıkanıklığına karşı

Nov 07, 2007 - 26 Yorum

Tam mevsim dönümündeyiz. Nezle, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı bebek ve çocuklarda çok yaygın. Parka, kütüphaneye veya oyun saatine gidiyoruz, herkesin dudakla burun arası ıslak. Hele yuvaya veya okula gidenler varsa zaten dur durak demek mümkün değil. En zoru da bebekler. Çünkü hem nefes alamıyorlar, hem burunlarını sümkürmeyi bilmiyorlar ve ilacı da olmadığı için geçmek bilmiyor. Hatırlıyorum Kıpırcan 6 aylıktı grip aşısı ile burun akıntısı başladı ve 1 yaşına kadar iki ileri bir geri geçmek bilmedi.

Üstüne üstlük emzirilen bebeklerde dikkat edilmezse burun akıntısı yüzünden orta kulağa sıvı kaçıp enfeksiyona yani orta kulak iltihabına neden olabiliyor. Bize de 3 kere olmuştu tabi bu 6 ay boyunca.

Nezle ve burun akıntısının ilacı yok. Hele burada doktorlar sadece nezle için kesinlikle antibiyotik vermiyorlar – ta ki kulak enfeksiyonu olana kadar. Ama yapabileceğiniz birkaç birşey var. Bunlar hem bebeklerinizi rahatlatıp gece iyi bir uyku çekmelerine yardımcı olmak hem de burun akıntısını geçirmek için birkaç tavsiye:

1. Nezle veya grip başlangıcında tavuk suyuna çorba içirin. Çok faydası oluyor. Tavuk suyunun içindeki enzimlerin faydası da bilimsel olarak kanıtlanmış.

2. Yaşı müsaitese C vitamini içeren yiyecek ve içeceklerden yedirin ve içirin.

3. Burun tıkanıklığına karşı saline solüsyon damlatın.

4. Akşamları yatmadan evvel banyoyu sıcak su buharı ile doldurup çocucuğunuz veya bebeğiniz kucağınızda o buhar içinde oturun. Buhar üst solunum yollarının rahatlamasına ve gece rahat uyumasına yardımcı olacaktır. (Bu buhar banyosu benim favorim, çok faydası oluyor. Gecelerimiz çok rahat geçiyor.)

5. Ufak bebeklerde Nosefrida ile burun içindeki birikintiyi almaya çalışabilirsiniz. Bu aleti geçen sene keşfettim. Bir Kıpırcan’a, bir de Kımılnaz’a aldım (malum mikroplar bulaşmasın). Her ikisine de kullanıyorum. Burunları tıkalı olduğunda, özellikle Kımılnaz daha burnunu sümkürmeyi bilemediği için uyku ve emzirmeden evvel ve banyodan sonra burunlarını temizlemek için bulunmaz bir alet. Tamamen sizin ciğer kuvvetinize bağlı çekiş gücü. Merak etmeyin içinde filtre var. Ayrıca burna girmediğinden içini de diğer mavı balonlar gibi tahriş etme ihtimali yok. Tabiki bazen yavrular kızabilir ama kullanım ve sonuç başarısı açısından üstüne tanımam. Zaten sonbahar geldi buralara yine kullanmaya başladık. Elimde Nosefrida mevcut.

Bu da ilginizi çekebilir:  İnişe geçiyoruz

6. Banyodan sonra saçlarını iyice kurutun, banyo sonrası sokağa çıkmayacak şekilde banyo saatinizi ayarlayın.

7. Akşamları odasında nemlendirici çalıştırın. Özellikle kışın kaloriferden veya merkezi ısıtma sisteminden kuruyan hava burnun kuruyup iyice tıkanmasına ve ağız açık uyuduğu için ağızda tabaka oluşmasına veya boğazın şişmesine neden olabilir.

8. Çok burun akıntısı varsa gece yatarken genize akıp öksürüğe sebep olmasını engellemek için yatağın baş kısmını şiltenin altından kaldırın. Kafanın altına yastık koymak yerine yatağın başını yükseltmenizi tavsiye ederim.

9. Ben Sudacare in prize takılıp mentol yayan ürününü çok faydalı buluyorum. Prizin Kıpırcan’ın başucundan uzak olmasına ve odanın kapısı kapalı ve sıcak buhar doluyken kesif koku ile dolmamasına dikkat ediyorum. Gece belli bir vakitte çıkarıyorum genelde.

10. Akşam yatarken göğsüne Vicks mentol merhemini sürerdik. Ama sonra onun hakkında değişik yorumlar okudum. Yukarıdaki ürünün etkisi daha mı farklı bilemiyorum ama artık Vicks merhem kullanmıyorum.

11. Burun akıntısı iltihabi bir renk alıp göğüste hırıltı aşırı öksürük başlarsa muhakkak doktorunuza görünün.

12. Sık sık nevresim değiştirin. Burnu yumuşak mendille silin. Evde herkesin ellerini ve yüzünü sık sık yıkayın. Hapşururken ağzınızı kapamak için kolunuzu kullanın. Evi bolca havalandırın.

Dikkat: Amerika’da nezle ve öksürük için 2 yaş altı ilaçlar üreticiler tarafından gönüllü olarak piyasadan kaldırıldı. Bunun yanı sıra yine küçük bebek ve çocuklar için Sudafed içeren ve üst solunum yolu açıcı (decongestant – dekonjestan) olduğu söylenen ilaçları da babamın (kendisi doktor) tavsiyesi üzerine hiç kullanmadık. Genelde yukarıdaki yöntemlerle Kıpırcan’ı rahatlatıp nezle ve burun akıntısını geçirmeye çalıştık. En mutlu günlerimizden biri Kıpırcan 1.5 yaşlarındayaken burnunu sümkürmeyi keşfettiği gündü. Bizdeki neşe ve heyecanı görseniz zannedersiniz çocuk yeni bir element keşfetti.

Bu da ilginizi çekebilir:  Evin havasını temizleyen bitkiler

Bu yazı için özel not: Ben doktor değilim. Benim yazdıklarım doktorunuzun teşhiş ve tedavisinin yerini tutmaz. Sadece yardımcı olmak ve rahatlatmak amaçlıdır. Hastalık durumunda ve ilaç ihtiyaçlarınız için muhakkak doktorunuza danışınız.

Konu ile ilgili diğer yazılar:
Bebek Sağlığı – Bebeklerde kulak iltihabını engellemek
Bebek Sağlığı – Nezle ile savaş
Burun tıkanıklığı için Neti Pot, nam-ı diger Aladdin’in Lambası
Çocuğuma burnunu sümkürmeyi nasıl öğretirim?


Etiketler: , ,
Kategoriler: Sağlık

Benzer Yazılar:
  • Çöp kutusu yanında, ikili mendil kutusu
  • 2011’in en iyileri
  • Pratik Anne.com da en çok okunan yazılar
  • Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar ve sırası var mıdır?
  • Bebek ve çocuklarda kabızlık ve bağırsak problemlerine doğal çözüm yiyecek ve içecekler

  • «       |       »




    "Bebek Sağlığı – Burun akıntısı ve tıkanıklığına karşı" için 26 Yorum yapılmış.

    1. Anonymous says:

      Merhaba,
      blogunuzda arattim ama bulamadim. Biz ilk bebegimizi bekliyoruz ve (Amerika’da) kucuk bir apartman dairesinde kaliyoruz. Bebek yatagi olarak crib mi almali yoksa Pack’n Play tarzi birsey mi? Sadece 3-5 ay kullandiktan sonra Pack’n Play kullanim disi mi kaliyor? Ustteki yaziniz ile alakali bir yorum degil ama bu konu ile ilgili bir yazi yazarsaniz veya bilgiye yonlendirebilirseniz sevinirim. Paylastiginiz tum bilgiler icin tesekkurler.

      Esra.

    2. Pratik Anne says:

      Esra Hanim,
      Biz de Kipircan ilk dogdugunda apartmanda oturuyorduk. Hatta daha yeni tasindik. Dogdugundan itibaren kendisi bizim odamizda crib’de yatti. Pack n Play almadik cunku 6. ayda buyuyecegini dusunup bir de yer olmayan evimizde elimizde Pack n Play le kalmak istemedik. Kipircan 2.5 yasinda. Crib’i kizkardesine lazim oldugu icin ona buyuk yatak aldik. Ama simdiye kadar hep crib inde yatti ve cok rahatti.
      Pack n Play oyun alani olarak da kullanilabiliyor diyorlar ama ne olsa cok dar, salonda yere birakip oynatmak cok daha rahat. Zaten belli bir aydan sonra yer az gelir. O yuzden benim sahsi tavsiyem, 1-2 sene icinde tasinma planiniz yoksa. normal boyda cok fazla kivrimi bukumu olmayan bir crib alin. 3 yasina kadar onunla idare edersiniz.
      Saglikli ve rahat bir hamilelik, kolay bir dogum diliyorum.

    3. InciK says:

      oksurukle de ilgili tavsiyelerin var mi allahaskina, deliricem artik bunlarin gecmeyen oksuruklerinden ve de doktorlarin sadece “bol bol su verin” tavsiyelerinden…

    4. Anonymous says:

      öksürük için ( nerden duyduğumu/okuduğumu unuttum ) çocuğun sırtına ve önüne kağıt havlu koymak geçiriyormuş. ben hiç tecrübe etmedim çok şükür.
      şu sümkürmeyi öğretmenin bir yolu var mı?
      sevgiler
      sağlıklı günler herkese
      kulpsuz

    5. Nurdan says:

      Merhaba,

      tam 19 günlükken başladı Zeyno’nun hırıltısı. Dün 2 ayı geride bıraktık ve hala geçmedi. Bu arada gittiğimiz iki doktor kontrolünde, doktorumuz ciğerlerde bir hırıltı olmadığını söyledi ve bizi rahatlattı. Ancak başlangıcından beri serum fizyolojik ve geceleri soğuk buhar makinesi kullanmamıza rağmen geçmiyor. Aslında bir ara geçer gibi oldu ama ben grip olunca onun geniz hırıltısı da şiddetlendi tekrar. Çok sinir bir durum. Eğer sizinki gibi olursa bahara kadar da ancak geçer herhalde… Bu arada da umarım başka sorunlara yol açmaz… Tavsiyeleriniz için teşekkürler…

      Nurdan

    6. sühendan says:

      Gerçekten verdiğiniz bilgiler çok güzel.
      Ben bu sudafed tarzı ilaçların zararını öğrenmek istiyordum.Enes in hiç bitmeyen burun akıntıları var.Sürekli o tarz ilaçlardan kullanıyorum.Ayda bir hafta bazen nezlesiz geçiriyoruz.Burnunu çeke çeke boğazı doluyor ve krup oluyor.Bu defada hastanede hava takılıyor.
      Bir arkadaştan duymuştum o tarz ilaçların (Peditus) zatüreye sebep olduğunu.
      Size de hayırlı doğumlar diliyorum.

    7. denizanasi says:

      eb nüyük proplemimiz su sıralar. burun tikanikligi. su sudacare’i ben de bir deniyeyim bakalim.

    8. Pratik Anne says:

      Inci,
      Cok gecmis olsun Aslan’la Kaplan’ima. Oksurugun kaynagini bilmek lazim tabi. Eger gece genizden gelen akintiysa burun akintisini durdurmak lazim. Eger bogaz siskinligi, kuru oksurukse balli sut, balli uhlamur, limonlu sicak seyler iyi gelip bogazi yumusatabilir. Eger cigere inip bronslardan dolu dolu oksuruyorsa o zaman doktorun el atmasi lazim. Doktor cigerlere inmemis diyorsa o zaman yine de onlemi alip gogsu sicak tutmak lazim. Cocuklarda cok zor ama annemin nezle ve oksuruk icin super bir yontemi var. Gece yatarken agzi ve burnu tulbentle baglayip oyle yatiyor. Ama cocuga ve bebege bunu yapmak hem zor hem de tehlikeli olabilir Allah muhafaza. Bende de cok ise yariyor.
      Kulpsuz,
      Burnunu silerken devamli kendin burnundan nefes verip hih yap canim de. Vakti gelince bir sekilde ogreniyorlar. Ama vakit alabilir. Sabirli ol.
      Nurdan,
      Cok gecmis olsun. Insallah yazdiklarim ozellikle sicak buhar banyosu ise yarar.
      Suhendan,
      Benim babamdan duydugum, bu tarz ilaclar damarlari once acip sonra daraltarak rahatlatiyormush ust solunum yollarini. Ozellikle sinusleri falan. Fakat beyin damarlarini da genisletip daraltma etkisi olabileceginden uzun vadede kucuk cocuklara verilen bu ilacin yan etkisi oluyormush.
      Turkiye’de grip baslangici oncesi kullandigimiz bir ilac cok etkili oldu. Tam yolculuga cikacaktik, ucakta helak olmayalim diye acil durum ilaci dayadim. Burun tikanikligi kulaga kacmasin hava basinci ile diye. Adi Kongest ama kullanmadan muhakkak doktora veya eczaciya danismanizi da tavsiye ederim. Peditus’u falan hic denemedik bilerek.
      Ben doktor veya eczaci degilim, herkesin cocugu farklidir. Alerjisi olani var, bagisiklik sistemi farkli olani var. Gozu kapali kullanmayin bu ilaclari. Ne olur!
      Herkese gecmis olsun. Acil sifalar!

    9. Anonymous says:

      merhaba
      bu paylaşımlarınızla o kadar sevaba giriyorsunuzz ki yazmadan edemiyeceğim. Benim de 4 aylık bir bebeğim var 2 haftadır burnumuz tıkalı.yarın tekrar doktor kontrolumuz var. Bahsettiğiniz nasal drops dan kullanıyoruz ama kısa süreli çare oluyor.

      Kolay hamimilelik geçirip kolay doğum yapmanız duası ile

      zeyneb

    10. annecugun says:

      konu hakkinda okudugum en basarili yazi… vakit ayirip boylesine bizi aydinlattiginiz icin cokk tesekkurler…tez zamanda sifalar diliyorum.

      ek olarak sizin gecirdiginiz nezleye karsi immun hale geliyorsunuz yani bagisiklik sisteminiz onunla basedecek stratejiyi ogreniyor. bu immunoglubulinler anne sutu ile bebege geciyor. bu yuzden cok ama cok emzirmek gerekiyor. boylece bebeginiz bu stratejiyi en iyi sekilde sizin sayenizde ogreniyor. anne korumasi olarak da halk arasinda bilinir.

    11. annecugun says:

      cok cok yararli bir yazi olmus bu. elleriniz kollariniz dert gormesin. cok tesekkurler

    12. Anonymous says:

      Merhaba bilgiler pratikde bildiğimiz bilgilerş yalnı belirttiğini ürünlşerin nerelerde temin edebileceğimizi belirtebilir misiniz?
      Teşekkürler

    13. Pratik Anne says:

      Adsiz okuyucum,
      Nosefrida istiyorsaniz pratikanne@gmail.com a yaziniz. Sudacare plug in fisleri uymuyor. Turk prizine uygun uretiliyor mu var mi bilmiyorum.

    14. Anonymous says:

      GERÇEKTEN COK NEFİS VE HERKESIN ANLIYACAĞI BIRYAZI DR OLANBABANIZIN BU BILGILERDE YERİVAR BSANIRIM TESEKKURLER

    15. Anonymous says:

      merhaba ya benim kızım 7 aylık burun akıntısı ve hırıldı var dokt.gödürdüm antiyobetik verdi ama iyi olmadı aynı ve üstelik poposu çok kötü kızarmış ilaçlar sürüyorum ama geçmiyor lütfen bana bilgi verirmisiniz açıtan uyumuyor bilgilerinizi bekliyorum tşk.

    16. Anonymous says:

      merhabalar.benim 5 aylık bir kızım var.bugün sabah uyandığında burnunun kurumuş olduğunu gördüm ve nefes alırken sürekli bir hışırdama.ben yeni grip atlattım.galiba bebeğimede bulaştı.burnundan nefes alıor ama zorlanıor ve bugün sabahtan akşama kadar ağladı bağırdı.ne yapacağımı şaşırdım.ilk bebeğim ve çok üzülüorum.o ağladıkça bende ağlıorum.çok küçük nasıl baş edecek bilmiorum.bebeğime nasıl yardımcı olmalıyım ne yapmalıyım bilmiyorum.burnundan rahat nefes alamıor diye doğru düzgün emmiyorda.bana yardımcı olursanız çok sevineceğim.yani 5 aylık bir bebeği rahatlatmam için ne yapmalıyım.sabırsızlıkla bekliorum tavsiyenizi :((( özlem.

    17. Anonymous says:

      merhabalar. benim oğlum 15 aylık diş çıkarmaya calışıyor. ateşimiz var ve burun tıkanıklıgı var:( diş çıkarmasını rahatlatmak iin tavsıyenız varmıdır??

    18. Pratik Anne says:

      Atesi varsa, ates dusurucu veriyor musunuz? Onun dis agrisina da faydasi olmasi lazim. Bunun disinda dis etlerini soguk suyla islatilmis gazli bezle ovalayabilir, parmak fircasi ile fircalayabilir, disetleri ile gevelemesi icin bogazina kacmayacak soguk meyveler verebilirsiniz. Ayrica buzlukta dondurabileceginiz veya buzdolabinda sogutabileceginiz ici jelli dis kasima zimbirtilari var. Onlarin da faydasi olabilir.

    19. büke says:

      merhaba…
      burun tıkanıklığının gecmesı ıcın sıcak buhar uygulamasını soylemıssınız yalnız bır doktorun soyledıgıne gore bu yanlıs bır uygulamaymıs. sıcak buhar degıl soguk buhar uygulanmalıymıs. doktor bunu soyle bır benzetme yaparak acıklıyor vucudumuzda sısen bır yere soguk buz koyarız burun mukozasıda hastayken sısıyor bunu ıcın soguk buhar uygulayıp sıslıgı ındırmelıymısız. bunun ıcın soguk buhar makınesıne bebegın yuzunu tutmalıyımısız buhar makınesı yoksa buzdolabının kapagını acıp bebegın kafasını dolaba yaklastırmalıymısız…

    20. melda says:

      benim oglum 6 aylık burun tıkanık ve yatamıyor ve akıntısı yok genelde hep terliyor uyurken horluyarak uyuyor neyapmam gerekiyor

    21. hasan says:

      benim bebeğim 25 günlük 10 günlükken burnu tıkandı denizsuyu verdi doktor geçmedi araebe derler bizim buralarda yaşlı bir kadın dediki annesütünü burnuna iki damla damlatın dedi verdik hemen geçti

    22. eylem says:

      merhaba sudacere arama yaptıgımda amazon sitesi çıkıyor nasıl birşey ve nasıl alabilirim Türkiyede varmı yardımcı olabilir msiniz ?
      teşekkürler

    23. zoturbaz says:

      Haci hic mi isim bulamadin yahu? Kimilnaz ne kipircan ne? Cinsi ne bunların? Buyuyunce utanmaz bu cocuklar isimlerinden?

    24. renaissance says:

      Burun tıkanıklığı konusunda hayat kurtaran bir blog yazısı;

      http://www.normalisgood.net/bebeklerde-burun-tikanikligi-ve-temizligi/

      okumanızı tavsiye ederim.

    25. Reyhan says:

      Meraba
      Benim cocugum 10 aylik burnu akiyor dunden beri ve gejeleri uyuyamiyor burnu tikiliyor ne yapmam lazim bu konuda yardamji olursaniz sevinirim

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne