Pehlivaaaan, Pehlivan! Güneş çıktı meydane…..

May 08, 2007 - 7 Yorum

Güneşli günler ha geldim ha geleceğim der gibi bir çıkıyor, bir kayboluyor. Malum bahar havası. Ama çıktığı zaman da ısıtıyor iliğimizi kemiğimizi. Yavaş yavaş cildimize de nüfuz ediyor eminim. Dikleşmeye başladı güneş ışınları.

E şimdi yağlanmak gerek. Sadece yavrular değil hepimiz. Hem de sadece plaja denize giderken değil her dışarı çıkarken. Geçenlerde dermatolog ziyaretimde bana söylenen ve verilen broşürlerde yazanlar üzerine yazı yazayım dedim. Tesadüf bu ya, Çalışan Anne de güneşin cildimize zararları üzerine güzel bir bilgilendirme yazısı yazmış.

Benim yazım daha çok “nasıl kremlenmeli” ve “güneş kremlerinde nelere dikkat etmeli” üzerine. Özellikle güneşten etkilenmediğimizi düşündüğümüz bu günlerde yüzümüz ve ellerimizi koruma faktörlü kremlerle korumamız gerektiğini düşünüyorum. Arabayla oradan oraya giderken bile camdan gelen ısınlarla bir bakıyorsunuz tek taraf koyulaşmış.

Geçen gün ziyaret ettiğim dermatologdan verilen bilgi kağıdında güneş kremlerinin içeriğine dikkat etmemiz, içinde muhakka şu maddeleri aramamız yazıyordu:

  • Parsol 1789 veya Avobenzone (hem UVB hem UVA ısınlarına karşı koruma
  • Microfine Zinc Oxide veya Microfine Titanium Dioxide (benzophenones and oxybenzone dan daha etkililermiş)
  • Ayrıca Helioplex olması da öneriliyor.
  • Diğer öneriler:

  • Güneşe çıkarken güneş kremini bolca sürmemiz, cimri olmamamız
  • Ayrıca güneşli havalarda güneşin tam dik geldiği 10 am ve 4 pm saatlerinde direk güneşe maruz kalmaktan sakınmamız
  • Geniş şapka ve güneş gözlükleri SPF korumalı materyalden yapılmış giysileri tercih etmemiz
  • Dudaklarımıza da koruma faktörlü krem sürmemiz
  • Yüzmeden veya terledikten sonra tekrar güneş kremi sürmemiz
  • Kendimiz için en düşük SPF 15 kullanmamız
  • tavsiye ediliyor. Zaten çoğu cilt nemlendiricide SPF15 mevcut. Ama hem UVA hem UVB korumalı olup olmadığına dikkat edin. Bazıları sadece UVB korumalı oluyor.

    Bu da ilginizi çekebilir:  Burun tıkanıklığı için Neti Pot, nam-ı diger Aladdin'in Lambası

    Bebekleriniz 6 aylık olana kadar krem kullanmamanız tavsiye ediliyor. Henüz yan etkisi var mı bilinmiyormuş. O yüzden bebeklerinizi 6 aylık olana kadar kesinlikle direk güneşe maruz bırakmamanız gerek. Tabiki güneş ışıkları o dönemde çok faydalı ama sabah erken saatlerde veya akşam güneşin eğik olduğu saatleri tercih edin.

    Ayrıca çocukları için yeni sprey güneş kremleri var. Haşere ilacı gibi sıkıyorsunuz. Kıpırcanlar yerinde durmazsa sürüp ovalamaya gerek kalmadan her tarafları kremleniyor. Göze, kulağa, buruna kaçmamasına dikkat etmek lazım.

    Çocuklar için özel yüksek faktörlü güneş kremlerini (içeriklerine bakarak) tercih edin. En düşüğü 45 SPF den başlıyor sanırım. Ve son olarak burada eczane ve marketlerde bulunan şu soldaki resimde görmüş olduğunuz anahtarlığa takılan kremleri tavsiye ederim. Hem yetişkin, hem çocuk cinsi var. Anahtarı her zaman yanımda taşıdığım için, ayrıca kremi çantaya koymayı unutsam bile yanımda devamlı güneş kremimi taşımış oluyorum.

    Bazı faydalı linkler:
    http://911skin.com/sunblocks.html
    http://www.epa.gov/sunwise/doc/sunscreen.pdf
    http://www.cosmeticcop.com/learn/article.asp?PAGETYPE=ART&REFER=SUN&ID=31


    Etiketler: , , ,
    Kategoriler: Sağlık

    Benzer Yazılar:
  • Güneşli günler
  • 2011’in en iyileri
  • Pratik Anne.com da en çok okunan yazılar
  • Bebeklerin dişleri ne zaman çıkar ve sırası var mıdır?
  • Bebek ve çocuklarda kabızlık ve bağırsak problemlerine doğal çözüm yiyecek ve içecekler

  • «       |       »




    "Pehlivaaaan, Pehlivan! Güneş çıktı meydane….." için 7 Yorum yapılmış.

    1. Açalya says:

      Gunes kremi icinde bulunmasi gereken maddelere dikkat etmek iyi fikir, bu aralar almam lazim, iyi oldu bu hatirlatma. Cok yararli bilgiler, tesekkurler Pratik Anne.

    2. Calisan Anne says:

      Kalp kalbe karşıymış, bu arada Türkiye’deki şu aralar en popüler marka Mustela. Bütün doktorlar tavsiye ediyor. Ben geçen sene kullandım, hakikaten bayağı etkili oldu. Sevgiler,
      Esra

    3. bocuruk says:

      Her iki kızıma da yüksek faktörlü bebekler için hazırlanan iyi marka güneş kremleri kullandım ve de kullanıyorum. Kesinlikle çok faydalı. Hiçbir sıkıntı yaşamadık çok şükür. Bilgiler için teşekkürler:)

    4. Anonymous says:

      merhaba,
      dün arkadaşımla bu konuyu konuştuk, onun dr 30 dan yukarısını almayın hem çocuk güneş almalı engellemeyin hem de 30 dan yukarı faktörlerde katkı maddeleri var demiş?? bilgisi duymuşluğu olan var mı?
      mustela yı da dün dediler ilk defa duymuş anlamamıştım, teşekkürler çalışan anne:)
      sevgiler
      mmz

    5. Pratik Anne says:

      Mmz,
      Gunes kremleri ve icerikleri gunes isigini kesmiyor. Gunes isinlarinin icerisindeki cilde zararli olan ultraviyole kisimlarini ya emiyor ya yansitiyor (kremin icerigine gore). Yoksa kremlensek de gunes isigini hala aliyor vucut. Cocuklar icin yapilan kremlerin yuksek faktorlu olmasinin sebebi ciltlerinin daha cok ince ve hassas olmasi. Ve de ustune ustluk cocukken ciltte olusan gunes yaniklarinin ileri yaslarda cilt kanseri olma olasinini kat be kat artirmasi. Zaten 30 ve 45 arasindaki fark yukaridaki maddelerin orani. Yoksa farkli bir icerik degil.
      Arkdasinin doktoru bu bahsettigi ve faydali bulmadigi katki maddelerini yukaridaki gibi medikal isimleri ile belirtirse o maddelerden daha bilincli bir sekilde sakinilabilir. Yoksa bence (cok acik tenli biri olarak soyluyorum) 30 faktor bebekler icin kesinlikle yeterli degil. Ben bile ilk gunese ciktigimda muhakkak 45 faktorle korunurum. 30 faktorle kremlendigim zaman direk cozariyorum. Dusun ki bebek cildi ne kadar narin, yeterli koruma olmayacagini dusunuyorum. Oglush Allah’tan babasina cekmis cilt konusunda. Bugday tenli.

    6. yummymummy says:

      Selam pratik anne,
      6 aydan kucuk bebeklerde krem kullanmamayi cok uygulanabilir bulmuyorum cunku bebek yazin cikariliyor ve gunesin cok dik olmadigi bir zaman da olsa gunese maruz kaliyor ve kremlemek durumunda kaliyoruz. D vitamini icin gunesin tenine temas etmesi gerekli ustelik, camin arkasindan bile tesirini kaybediyor. Dolayisiyla esasinda bir ikilem yaratilmis oluyor. Kremlememek icin gunesten kacirmak mi, kremlemek ve d vit ve diger faydalarina ulasmak mi. Ben mustela 60 faktor kullanmayi tercih ettim gayet memnunum.

    7. Anonymous says:

      dogal hayata verilen zarar sayesinde cok yakin zamanda kadin-erkek hepimiz tesetturlu gezicez:) hatta atasozlerimiz de degisip gunes degen yere kanser girer falan diycaz 🙁

    Bir Yorum Yazın

    designed by GeCe for personal use of Pratik Anne