Otobüs Projesi (Kostüm veya oyuncak)

Oct 31, 2006 - 0 Yorum

Cadılar bayramı için herkes Kıpırcan’ın ne kostüm giyeceğini soruyordu. Daha yaşı küçük olduğu için zaten birşey anlamıyor. Ben o arada güzel foto verebilecek şirin hayvan kostümleri düşünüyordum. Ana (bakıcımız) Kıpırcan’ın kişiliğine uygun birşey olması gerektiğini söyledi. Doğru düşünmüş, çocuk girecek içine. Kıpırcan otobüs ve araba hastası. Tabiri caizse tekerlek üzerinde giden herşey onun için yemekten ve hatta anne babadan daha önemli. Özellikle otobüs resmen hipnotik bir etkiye sahip. Ben de otobüs şoförü kostümü yapmaya karar verdim. Evde bir sürü eski karton, kutu, kapak birikmişti. Farlar hariç hep bunları kullanarak doğa dostu 🙂 bir otobüs yaptım.

Malzemeler
1 bebek bezi kartonu (toptan bezlerden)
4 adet formula kutusu kapağı
4 orta boy çivi
Bol bol el işi kağıdı (construction paper)
2 adet kör nokta aynası (arabalar için)
3-4 tane köpük tabak (kullan-at tabaklardan)
1 adet plastik ataç
Uhu
Renkli yapışkan teyp
Simli kalemler
İspirto kalem
Silgi veya köpük
Karton bıçağı, Makas, Pense, Kargaburun

Yapılışı
1. Ne tarz bir vasıta yapmak istediğinizin ön planını yapın. Ben oğluşun herşeyden çok sevdiği (CTA) belediye otobüsünü yapmaya karar verdim.
2. Karton kutunun alt ve üst kapaklarını, karton bıçağı ile kesin. Bunları daha sonra kutuyu sağlamlaştırmak için de kullanabilirsiniz.
3. Yapacağınız araba/otobüs/kamyon için gerekli renklerde el işi kağıtlarını kesip, yapıştırarak kartonun dış yüzeyini kaplayın.
4. Kör nokta aynalarını far olarak öne yapıştırın. Aldıklarımın arkasında hazır yapışkan vardı.
5. Kartonun üzerinde tekerlek noktalarını belirleyin. Alttan ve yanlardan eşit uzaklık ölçebilirsiniz. Köpükten (veya silgiden) nohut büyüklüğünde parçalar kesip sırayla bir parça köpük, kapak (tekerlek), bir parça kopuk takip kartonda işaretlediğiniz yere batırın. Çivinin başını karga burun ile tutarak, arka ucunu ince pense ile U şeklinde bükün. Bu kısmı tekrar kartona batırın, üstüne sıvı uhu döküp kurumasını bekleyin. Uhu kısmını tüm araç bittikten sonra yapıp kurumaya bırakabilirsiniz. Amaç çivinin sivri tarafı çıkıp yavruya batmasın.
6. 2 köpük tabağı üstüste koyup üstünde bardak büyüklüğünde (genişliği yapışkan teybin büyüklüğünden büyük olmalı) delik açın. Tabakların iç kenarlarını uhulayip, içleri birbirine bakacak şekilde yapıştırın. Dış çeperini bant ile kapatin. İç kısmında kalan boşluğu, delikten kalan köpük ile doldurup destekleyin. Sonra renkli yapışkan teyp (bant) ile direksiyon oluşturacak biçimde bant ile çepeçevre kaplayın. Ortasındaki boşluğa yapışkan teyp ile + (artı) şeklinde bant yapıştırın.
7. Başka bir köpük tabak alıp saat dilimleri şeklinde bölün. Kalın ucu 3-4 cm olsun. Bunlardan 3-4 tanesini birbirlerine uhu ile yapıştırın. Üzerini yapışkan teyp ile sarın. Plastik bir atacı önce direksiyonun ortasındaki artının ortasından geçirin. Sonra bunu az evvel yaptığınız kopuk tabak diliminin kalın kısmına monte edin. Direksiyon kısmındaki (+) artıda sabit ama köpük diliminde dönebilecek şekilde bırakın. Direksiyon sapını sağlam bir bantla karton kutunun (otobüs gövdesi) içine yapıştırın.
8. Kutunun kuvvetlenmesi için daha evvelden kestiğiniz alt ve üst kapaklardan 4 tanesini ortadan büküp uhulayarak iç köşelere yapıştırın.

Otobüs teknik olarak hazır.

Süslemek için ailenizin fotoğraflarını yazıcıdan basip, kesip yolcu olarak yapıştırabilirsiniz. Vasıtanın logosu, plakası, numarası gibi detayları unutmayın. İç çamaşırı lastiğinden askı yapıp, kenarlara zımbalayarak kostüm olarak kullanabilirsiniz. Sadece kostüm olarak değil, sonuçta bizde olduğu gibi oyuncak olarak da kullanabilirsiniz. Malesef oğluş kutunun içine girmek istemiyor ve iterek oynamak istiyor, ki kaçırılan fotoğraf fırsatı dışında çok mühim değil. Ayrıca büyük çocuklarınızla ailece el işi projesi yapıp, dışarı çıkamadığınız kış günlerinde güzelce vakit geçirebilirsiniz.

Not: Mazoşizmin doruklarında iken biraz detaya kaçtığım için (tekerlekler, direksiyon, logo vs.) bu proje benim 4.5 saatimi aldı. Pencere ve diğer detayları boya kalemi ile de çizip kendi işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bir sürü tehlikeli ve kesici alet kullandığım için yavrular ufaklarsa onlar uyurken yapmakta fayda var.

Bundan sonraki birkaç post evdeki eski karton kutu, şişe, kapak vb. malzemeden yapacağım oyuncaklarla ilgili olacak. Sonra pratik yemekler ve çocuk menüleri gelecek. Oğluştan arta kalan vakitlerde tabi.


Etiketler: , , , ,
Kategoriler: Faaliyetler

«       |       »




Bir Yorum Yazın