İşte annemin sözüne geldiğim başka bir tecrübe daha. Yaklaşık 2 aylıkken Kıpırcanımın ağzında pamukçuk çıktı. Pamukçuk ağız içinde, dudak kenarlarında ve dil üzerinde beyaz, yer yer nokta şeklinde toplanmış mantar enfeksiyonu oluşumu. (Bu tanım tıbbi bir kaynaktan alınmamıştır). İngilizcesi “thrush” olan ve tahminimce bebeklerde yaygın görülen bu mantar enfeksiyonu okuduğum kadarıyla bazen acı olarak da rahatsızlık vermekte. Bebeğiniz ağzını açtığında bu tarz bir beyazlık görürseniz, önce dezenfekte edilmiş gazlı bez ile ovalayıp beyazlığın geçip geçmediğine bakın. Kolayca geçiyor ise süt kalıntısı olması mümkündür. Geçmiyor ise pamukçuk olma ihtimali yüksektir.
Öncelikle hemen çocuk doktorunuza danışın. Biz doktora başvurduğumuzda Nystatin isimli bir sıvı verip, 3 hafta kulak pamuğu ile bunu dilin üzerine ve ağıza sürmemizi söyledi. 3-4 günün sonunda pamukçuk neredeyse olduğu gibi dururken, reçetede ilacın yan etkisi olabilir denen ishal ve aşırı gaz problemi başladı. Bu noktada 3-4 gün boyunca annemin oğluşun ağzını karbonatlı su ile silmemi defalarca önerdiğini ekleyeyim. Gaz ve ishal pamukçuktan daha rahatsızlık verir duruma gelince aynı zaman karbonatlı suya batırılmış gazlı bezi parmağımıza geçirip beyaz yerleri ovalayarak temizlemeye başladık. Günde 3 kere özellikle emzirdikten sonra bunu uygulayınca ikinci günde pamukçuk azladı, üçüncü günde geçti.
Bebeklere, aft için kullanılan Buco Bleu (buradaki ismiyle Gentian Violet) tarzı ilaçların verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü refleks olarak ağızlarına giren herşeyi emip yutuyorlar. Bu gibi durumlarda muhakkak doktorunuza danışın ama unutmayın, annenizin karbonatlı su temizliği de işe yarıyor. Emzirmelerden sonra meme başlarınızı duru suyla yıkamanız ve sık sık biberon emziklerini kaynatmanızın enfeksiyonu önlemeye faydası olacaktir.
Tarif: Yarım çay bardağı suya tepeleme olmayan bir çay kaşığı karbonat (Baking soda) katın. Eriyene kadar karıştırıp dezenfekte gazlı bezi bu karışımda ıslatarak beyaz gördüğünüz yerleri, diş etlerini, damağını güzelce silin. Refleks olarak parmağınızı dolayısıyla ıslak gazlı bezi emebilirler. Karbonatlı suyun biz bir yan etkisini görmedik.
Sevgili Pratik anne, benim oglumda da pamukcuk oldu. biz de doktora gittik,bize de nystatin iceren bir ilac verdi. acaba ilaci denesem mi? yoksa karbonatli suya mi baslasam? karbonatli suyu gunde kac kere surmek lazim? sevgiler…
Elif,
Benim tavsiyem karbonatli suya hemen basla. Kesin basla ama vakit kaybetmeden. Nystatin’e ise baslama diyemecegim, doktor tavsiyesi uzerine benim birsey demem makul olmaz. Ben doktor verince, annem birak onu karbonatli su yap demesine ragmen vermistim. Ama daha ilk gunden ishal yapinca birakmistim. Cok da ise yarar gozukmedi sahsen. Bu benim tecrubem. Senin ogluna dokunmayip ise yarayabilir. Ama hem karbonatla temizler, hem nystatin surersen bir zarari olmaz. Nystatin i istedigin zaman kesersin. Karbonat cok cabuk ise yariyor zaten. Emziriyorsan kendi goguslerine de dikkat et.
pratik anne sizi interrnette pamukçuk ile ilgili bilgi ararken yeni keşfettim. çok memnun oldum. ben de 1 ay öce ilk kez türkiyeden amerikaya geldim. hem de iki çocukla yalnız başıma! biri o zaman 4 aylık olan oğlumun buraya geldiğimiz gün ağzı pamukçuk oldu ve o gün bu gün dediğiniz tüm uygulamaları yaptım geçmek bilmiyor. bir de bu Boston da cvs ler gazlı bez vermiyorlar adama. çocuğun apzına mı sokacaksın bunu diye azarlıyorlar bir de. başka bir öneriniz veya gazlı bez temin etme yolunuz var mı. tülbentle de olur mu. Çok teşekkür ederim.