Sebze bahçesinin toprağını ekime hazırlamak

Mar 11, 2012 - 3 Yorum


Pazar günü hava sıcaklığı 20C dereceyi gösterince bahçeyi ekmek için hazırlamak için bulunmaz fırsat diyerek kendimi arka bahçeye attım. Her sene bahçeye tohum ve fide ekmeden önce muhakkak toprağı hazırlamam gerekiyor. Yukarıda resimde görmüş olduğunuz çöp bidonu benzeri kutu kompost kutusu olup, evden tüm organik atık, bahçeden biçilmiş çim, kuru yaprak ve dalların hepsini karıştırıp, sabırla beklediğim zaman gübre toprağı aldığım bir çok basit bir kutudur. Kompostlama diye aratırsanız, bu konuda oldukça detaylı bilgi bulabilirsiniz. Burada mantık ıslak ve yeşil organik atık ile kuru organik atıkları biriktirip, arada ıslatıp karıştırarak, dışarının ısısının yardımıyla da içten içten ısınıp yanarak toprak haline dönüşmesi. Bir nevi karbonlaşma. Benim kutum oldukça ucuz ve basit. Bunların daha pahalı ve de daha çabuk kompost yapabildiğini iddia edenleri de var. Her sene, önce buradan oluşan gübreyi çıkarıp, toprağa katıyorum. İçinde kalanları ve dışarıda bahçede birikmiş bazı kuru yaprakları, tekrar karıştırıp bastırıyorum.


Kutuyu açınca yukarıdaki gibi en altta artık gübre olmuş kısım. Bir üstünde geçen sonbahardan kalan çim ve kutu yapraklar ve en üstte geçenlerde koyduğum, tembellikten bu zamana kalmış olan kuru fasülye dalları ile karışık evden kabuklar, çürümüş meyve vb. Üst kısmı kutuya geri girmek üzere kenara ayırıp, alttaki gübreyi toprağa karıştırmak üzere yana aldım. Çok az göründüğüne bakmayın. Aslında büyük hacimde bir sürü atık, basılarak, ısınarak ve yanarak toprak olurken hacmi azalıyor.

Sağ tarafta kompost gübre dururken, ben toprağı kol kuvveti ile çatalla karıştırmaya başladım. Bu toprağın havalanmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda ne kadar ayrık otu varsa hepsini elle temizledim. Tırmık ile gübreleri havalandırdığım yerlere yayıp, çatalla tekrar eski toprağın içine katarak altüst ettim.

Bu alan evi ilk aldığımızda çimenlikti. İlk bahçeyi ekip dikmeden evvel, bahçıvan çağırıp, çimleri kaldırtıp, toprağı üstten 20 cm kadar aldırtıp tamamen organik toprakla doldurmuştum. Ondan beri buraya sadece organik humus ve gübre ekledim. Birkaç senedir de kendi ürettiğimiz gübre ve gerekirse biraz organik humus katıyorum. Sadece organik tohum kullanıyorum. Sertifikalı değil ama kendi çapında organik sebze bahçesidir kendisi.


Bahçenin iki tarafı da ekime ve dikime hazır. Sol tarafta maydonozlarım var. Onların da tohumları sağa sola dağılmış. Oldukları yerden kökleri ile çıkardım, maydonoza ayırdığım alana dikeceğim tekrar. Soldaki baklava sarmaşık parmaklığı yan komşu atmıştı. Ben de salatalıklar sarılsın diye el koydum. Solda tam belli olmasa da toprağın koyudan hafif açık renge döndüğü yerde kekik var, canlanmaya başlamış. Sağda geçen seneden kalma bir biberiye dalı var ama bilmiyorum canlanır mı?

Bunlar da garajın içinteki büyük bahçe malzemelerim. Her türlü ırgatlık yapılır. Bel, çapa, çatal, tırmık, kürek. Bende yoksa Yunanlı komşumda muhakkak oluyor zaten.

Bugün çocuklar da bana eşlik ettiler. Geçen sene kürekleri kırılmıştı. Küçük bahçe malzemeleri ile orayı burayı kazdılar. En sevdikleri şeyler kazıp sulamak.

Bir sonraki yazımda, hazırladığımız veya ekmeyi düşündüğümüz alana neyi nasıl ekeceğiz, bunun planını yapmayı yazacağım.

Kompost yapmak hakkında


Etiketler:
Kategoriler: Bahçe

«       |       »




"Sebze bahçesinin toprağını ekime hazırlamak" için 3 Yorum yapılmış.

  1. Cocuklacocuk says:

    Pratik annem, gübrelemeyi biliyordum adını bilmiyordum. Bahçeli evde ilk baharımızı yaşıyoruz , sebze dışında etrafına küçük çam fideleri de var planımızda hatta inşallah bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Bahçe keyfi başka, bizim miniklere de kürek alayım yardım etsinler:)

    • Pratik Anne says:

      Oooo, hayirli olsun. Bereketi bol olsun. Bizimkilerin en sevdiği şey toprak kazmak. İki kürek, iki çift eldiven ve iki tırmık almanızı tavsiye ederim.

  2. Berceste says:

    Kompostta onemli olan dogru karbon, azot dengesini diger deyisle, yesil, kahverengi dengesini kurmak. Anlattiklarinizdan bu isi gayet iyi kotarmis gorunuyorsunuz 🙂 Solucanli olani ikinci asama olsun. Biliyorum ben bunu soyleyince arastiran ruhunuz hemen ise koyulacak 😉

    Bel, capa, vs bosuna yorup, beli hasat edecek. En tembelinden bir tasarim yapmak gerek 😉 Sevgiyle…

Bir Yorum Yazın