Biz sayarak süre verme metodunu çok kullanıyoruz. Özellikle biraz sonra, beş dakika sonra mefhumları henüz birşey ifade etmeyen küçüklere ve “şimdi” komutuna cevap vermeyen keçilere birebir.
Kullandığımız yerler:
1. Paylaşma: Oyuncak değiş tokuşu
2. Bir yerden ayrılma: Park, arkadaşın evi, kütüphane vs.
3. Yaptığı bir işi bıraktırma: Salıncakta 10 kere sallanacağız versiyonu da olabilir.
4. Bir sonraki adıma geçme: Müzede veya grup dersinde devamlı değişen bir rutin veya adım varsa bir sonrakine geçmeye hazırlamak için
5. Uzun süre yapamayacağı birşeye izin verme: Mağazada oyuncaklara bakma veya oynama
6. Sabretme ve sırasını bekleme:
Saymayı süre veya tekrar sınırı olarak kullanabilirsiniz. Sayıyı azaltıp çoğaltabilir, sayı sayma hızınızı ihtiyaca göre artırıp çoğaltabilirsiniz.Sayı saymayı bilen çocuklarınızın kendilerine saydırabilirsiniz.
Selam,
pek yorum bırakmasam da bütün yazılarını okuyorum:)
ben bir ara her yere elimde alarmla gidiyordum, kuruyordum. Baktım sayı sayma daha pratik, uzun zamandır sayı sayıyorum, çok işe yarıyor. Hatta bazen 10’dan önce bitirince seviniyor Arca, “10 demeden bitidim!”
sevgiler
mesela,merdivenleri çıkmak istemeyen çocuğa basamakları saydırarak çıkartma 🙂
ben de kullanıyorum fakat pek bir sınırlı kaldı şimdi yazıyı okuyunca daha genişletmek lazım 🙂
Selam, çok vakit bulamasam da yazılarınızı takip ediyorum. Ben de iki çocuk annesiyim, üstelik büyüğü 3.5 yaşında 🙁 Henüz tabiri caizse durulma sürecine giremedik, dolayısıyla sendromu gereği henüz sınırları olmayan bir kızım var. O yüzden yazınızda belirttiğiniz metoda ben de çok sık başvuruyorum. Özellikle yemek yemek istemediğinde veya masaya yemek+oyun olayını soktuğunda bu sayma işi çok işe yarıyor 🙂
Merhaba!!
Biz de sayanlardanız. Ama ben genelde kararı kızıma bırakıyorum bu konuda. O zaman süre veya tekrar bittiğinde çok daha az karşı koymayla karşılaşıyoruz. Kaç kere ya da daha ne kadar istiyorsun diye soruyorum. Sonra saymaya başlıyorum. Ve her zaman sondan hemen önce artık sona geldiğini hatırlatıyorum. Eğer unutur da son demezsem bizim ki bunu kullanıp bir kez daha “anne 3” diyebiliyor çünkü. (evet genelde tercih ettiği sayı 3, ve bu benim çok işime geliyor)