Kıpırcan’ın okumaya ve yazmaya çok ilgisi olduğunu yazmıştım. Dolayısı ile benim de algım o yönde daha seçici oluyor.
İlk başta bir blogda gördüğüm bu spinny speller çok hoşuma gitti. Ben birşeyi hemen almam. Biraz bekledim ve bloglarda bunu evde yapanları gördüm. Ama ben popomu toparlayıp da malzeme alana kadar başka biri bunu ufak not defteri ile yapmış. Bayıldım.
Malzemeler
1. Not defteri (tercihan Dollar Store’dan)
2. Makas
3. Marker
Yapılışı
1. Sayfaları eşit olarak enine 3 e bölün.
2. İki kenara sessiz harfleri, ortaya sesli harfleri yazın.
Kıpırcan bayıldı. Yola çıkarken yanıma alıyorum. Arabada bununla oyalanıyor. Ben şimdilik İngilizce yaptım ama Türkçe’de de yapılır. 3 harfli o kadar çok kelime var ki.
Not: Not defterinin kaynağını bulamadım. Bulursam ekleyeceğim
bende bayıldım!
ne güzel düşünülmüş birşey. Çocuklara çok faydalı olacağına ve çok da seveceklerine eminim.
Not defterinden yapılması çok da pratik! 🙂
(Her ne kadar bizim için şu an erken olsada…
Zaman çok çabuk ilerliyor değil mi 😉 )
sevgiler
aaa cok güzel, seneye yapalım biz de. Dante yazıları görünce (istisnasız her yazı onun için aynı şey) "anne bak bir iki üç dört beş yazıyo!" demekten başka bir okuma yazma eylemi yapmıyor :o))))
Eylül'de başlasın preschool'a, yaparım ben bunu. Çok sağol paylaştığın için.
bayıldım!
Canım bayıldın buna ben.En kısa zamanda yapmayı düşünüyorum.tşk.
bunun sayilarla ilgili olanini gormustum. Harflerle ilgili olani da guzel olumus:)Kipircan' in harfleri, sesleri tanimasi nasil gidiyor?
kıpırcan kaç yaşında ? daha önceleri çocuklara okul öncesi dönemde kesinlikle okuma öğretilmesin denirdi ama şimdi de öğrenmeli tezi geziniyor ortalıkta ..kararsız kalıyorum bende..
Zekice. eline sağlık
Nohut,
Kipircan 4.5 yasinda. Anaokulundan evvel yazmaya ilgi gostermez, kalemi duzgun tutmazdi ama sayi ve harfleri okumayi cok severdi. Bize sorardi, bu ne bu ne diye. ogrendikce arabada vs kendi okumaya basladi. Ben herhalde ilkokula kadar kalem tutmaz diye dusunurken anaokuluna baslamasi ile evde devamli yazmaya calismasi bir oldu. Okuldan bir kagit veriyorlardi eglencesine. "anne, odevimi yapicam" diye masaya otururdu.
Sonra montessori okuluna baslayinca o kismi iyice aldi basini gitti. ilgisinden dolayi okuma, yazma hizli ilerliyor. Ben cok uzerine dusmuyorum, zaten vaktim az. Cok abarti bir okuma hirsi olmamakla beraber (mesela evdeki kitaplari okumaya calismiyor, resimlerine bakip bizi dinliyor) sokakta gordugu ilanlari okumaya devam ediyor. Okuyabildikce, hosuna gidiyor.
Ozetle, harfleri ve kelimeleri tanimaya ilgisi olup olmadigini gozlemle. Olmadigi surece ustune dusme, ilgisi varsa kostekleme.
ElfAna,
Burak sesleri tanima, kelimenin ilk sesi, son sesi kismini gecti. Okulda yaptiklari icin ben aslinda ugrasmiyorum bile. Turkce cok kolay. Ingilizcede seslerin degismesi isi zora sokuyor sureci.
ne guzel fikir, oglum yeni bir yasini doldurdu ama uzun vadede super fikir! biz de evde turkce konusuyoruz tabii, ingilizce'yi burada ogrenecek sonucta. pratik anne, cift dilli cocuk yetistirme ile ilgili bilgilerini, deneyimlerini bizlerle paylasirsan ne guzel olurdu (anne baba turk, amerika'da yasayan cocuk, bizim ornegimizdeki gibi mesela)