İki çocukla tatil – Bölüm 1

Oct 03, 2009 - 1 Yorum
Foto: Vancouver akvaryumundan bir kare

İki çocukla iki Türkiye seyahatinden ve iki farklı ülkeye seyahatten sonra artık gönül rahatlığı ile bu yazıyı yazabilirim.

Çocukla tatil veya seyahat başlı başına bir maceradır. Hele ki iki veya daha fazla çocuk varsa ve de biri bebek biri okul öncesi ise kemerlerinizi sıkı bağlayın derim.

Ama açıkcası benim gibi seyahat etmeyi seven ve her sene bir kere okyanus ötesi uçup Türkiye’ye giden biri için hazırlıklı olduğum sürece herşey mümkün. Yani “çocuk yapmadan evvel heryeri gezip görelim” diye çocuk yapmayı erteleyen veya çocuklardan sonra yerine mıhlanıp kalacağını düşünüp kabuslar görenleriniz varsa; ve siz de çocuklarla seyahat etmenin mümkün ve hatta çok da güzel olduğuna inanmak istiyorsanız bu yazıyı sonuna kadar okuyun derim.

Öncelikle ne olursa olsun çocuklarınızın minimum bir düzeni olması herkesin hayrınadır. Bu yüzden sabah çocuklarla erkenden kalkacağınızı, gece eğer yanınızda takviye kuvveti veya kaldığınız yerde güvenilir bir bakıcı hizmeti yok ise çocuklarla erkenden yatacağınızı kabullenin. Ki zaten tecrübelerimden çocuklarla normalden daha fazla yorulacağınız için erken yatmakta fayda var.

Çocukların alıştıkları uyku, yemek ve hatta tuvalet ortamından ayrılmaları onlar için bize oldupundan daha zor. Eminim aranızda evden başka tuvalette işini yapamayanlarınız veya farklı yatakta uyuyamayan veya kabuslar görenleriniz vardır. Çocukların da hop diye adapte olmalarını beklemek düşüncesizlik olur. Bu yüzden evde koyduğunuz bazı katı kuralları gevşetmeniz gerekebilir.

İyi haber ise belli bir süre sonra çocuklarınız seyahat rutinine alışacaklar ve de güzel planlama yaparsanız seyahatı sevecekler ve bu herşeyi daha da kolaylaştıracak. Ufaktan nasıl alıştırırsanız öyle gider kuralı burada da geçerli.

Çocukla seyahatte en önemli şey 3 nedir?

1. Pasaport / Ehliyet
2. Cüzdan
3. Telefon

Baaaaap, yanlış cevap

Doğrusu:

1. Çocukların uyku düzeni
2. Çocukların yemek düzeni
3. Çocukların eğlencesi

olacak.

Bunlar var olması “en önemli, olmazsa olmaz, yoksa evine geri dön otur daha iyi” şartlardır. Bunlar mevcut ise her yöne gitmek mümkündür.

Gelelim benim tecrübelerime

  • Seyahatin / Tatilin süresi

Kıpırcan ve Kımılnaz evlerini ve düzenlerini seven çocuklar. Özellikle Kıpırcan bunun daha fazla bilincinde. En uzun Türkiye’ye gittiğimiz için bir süre sonra Chicago’ya ne zaman döneceğiz demeye başlıyor. 16 aylıkken Türkiye’den döndüğümiz zaman bile, apartman asansöründen inip koşa koşa evin kapısına bizden önce gitmiş, sabırla bizim kapıyı açmamızı beklemiş, sonra hasretle oyuncaklarına saldırmıştı.

Türkiye tatilimiz uzun olsa da aile ve ev ortamında ve her ihtiyacımız karşılanıyor. Otelde kaldığımız zaman ise ve çocuklarla tek başımıza isek, hepimiz en fazla 4 gün dayanabiliyoruz. Bu zaman sonunda bizim de pilimiz yavaş yavaş bitiyor. Tekrar dolmamız gerekiyor. Ama yanımızda aile destek ekibi veya kaldığımız yerde çocuk bakımı servisi veren imkanlar varsa ise bu süre daha da uzayabiliyor.

  • Seyahatin / Tatilin kapsamı

Seyahati ne için yaptığınız yapılacak hazırlıklar için çok önemli. Gideceğiniz yerde imkanlar neler, oradakiler size aradıklarınızın bir kısmını temin edebilirler mi, çocuklar bu seyahate gidebilirler mi vb sorular burada cevaplanmalı.

> Aile ziyareti
Çocuklar doğduktan sonra ailenizden uzak yaşıyorsanız aile ziyareti zaten doğal olarak artıyor, farklı yerlere yapılan tatillerin yerini alıyor. Bu seyahatlerde yatma konaklama nispeten daha rahat olur. Bizde genelde annem ve(ya) kayınvalimdemler araba koltuğu (car seat), bebek arabası (stroller) portatif bebek yatağı (play yard), tuvalet adaptörü ve hatta mama sandalyesi gibi ihtiyaçları bebekleri/torunları büyüyen tanıdıklarından temin ediyorlar veya sağolsunlar satın alıyorlar.

Temiz çamaşır derdi olmuyor, mamaları nasıl saklayacağız, biberonları nasıl yıkayacağız, mama alternatifleri neler derdi olmuyor. Biz geldiğimizde organik dahil herşey hazır olmuş oluyor.

> Haftasonu kaçamağı
Bu sene kafama koydum. 10 senedir yaşadığım bu civarda haftasonu arabayla gidilebilecek yerlerin listesini yaptım ve gidebildiğimiz kadarına gittik. Çocukları hazırlamanın yanı sıra eşimi de psikolojik olarak hazırlamam, gerekli ortamın hazır olduğuna ikna etmem ve de her türlü B ve C planını benim yapmış olmam gerekiyor.

Araba ile gidileceği için arabada gerekli ortamın hazırlanması yapılması gereknler üstüne ayrı bir adım.

> Yıllık izin
Biz yıllık iznimizi Türkiye’ye kullanıyoruz ama bir iki kere 3-5 günlüğüne tatil amaçlı seyahate gittiğimiz de oldu.

– Yaz tatili
Yaz tatili en güzelidir. Çocuklar güneşe doyarlar. Kat kat giydirme derdi yoktur. Gidilecek mekanlar ve yapılacak seçenekler boldur. Okullar da tatil olduğundan turizmciler çocuklu aileleri rahat ettirmek için her türlü imkanı sunarlar.

– Kış tatili
Çocuklarla kış tatiline gitmeye niyetlenmek, hele ki çocuklar ufakken hakikaten çok zor. Bizim buralarda öyle bir soğuk oluyor ki, bırakın başka -soğuk – bir yere gitmeyi, insanın kapıdan kafasını çıkarası gelmiyor. Ama bütün kış evde kal kal, hem çocuklara hem ebeveynlere ev basması gelebilir. Bu yüzden bu alternatifi de gözden geçirmek lazım.

Bursa’da büyümüş ve bütün kışları Uludağ’da geçmiş biri olarak, hedef tabiki kayak merkezleri.

Bu serinin devamı:
İki çocukla tatil – Bölüm 2
İki çocukla tatil – Bölüm 3
İki çocukla tatil – Bölüm 4


Etiketler: , , ,
Kategoriler: Seyahat

«       |       »




"İki çocukla tatil – Bölüm 1" için 1 Yorum yapılmış.

  1. cocukdayaparimkariyerde says:

    Pratik Annecim, bahsettiğin gibi çocuk olunca herşeyden mahrum kalacağını düşünerek hayatını erteleyen çok insan var.. güzel tavsiyelerin için teşekkürler..:))

Bir Yorum Yazın