Kımılnaz doğduğundan beri, çocukların birbirinden ne kadar farklı olabileceğini ve basmakalıp çözümlerin çocukların hepsine uymayacağını veya çocuklarımın kitaplardan yazdığından çok çok farklı olmasının çok normal olduğunu ilk elden tecrübe ediyorum.
Yazıştığım gruplardaki annelerin Kıpırcan’la aynı yaşlardaki çocukları resim yapmaya bayılıp yapbozlarının birini bitirip öbürüne başlarken bizimki bunlara o dönemlerde hiiç alaka göstermemişti. ben tabi klasik ilk ve tek çocuklu anne olarak pimpiriklenip dert edinmiştim. Şu anda ise Kıpırcan hem bütün bunlarla ilgili, hem de Kımılnaz o yaşta Kıpırcan’ın ilgilenmediği resim, puzzle vb ne varsa hepsini yapıyor.
Son okuduğum “Çocuğunuzun ilk öğretmeni sizsiniz” (You are your child’s first teacher) isimli kitapta çocuklarla resim sanatı ve suluboya üzerine çok güzel ve bilgilendirici bir bölüm var. Çocuğunuzun sanatsal kabiliyetini geliştirmek başlıklı bu bölümde çocukların dönem dönem niye boyadıkları ve çizdikleri, ne boyadıkları ve çizdikleri, ne ile boyadıkları çok güzel açıklanmış.
Çocuklar ilk 1.5-2 yıl içinde yaptıkları boyamalarda herhangi birşey resmetmek veya ifade etmek için yapmıyorlar. Onlar için önemli olan çizme ve boyama hareketi. Genellikle daire şeklinde olan hareketler. Sonra işin içine yavaş yavaş renkler giriyor. Ve de değişik materyaller. Kitaba göre bunlar aslında sıra ile yavaş yavaş sunulmalı.
Yine kitaba göre bütün resim materyalleri arasında çocuklara ilk olarak en uygun olan suluboya. Çünkü hareketler serbest, yumuşak ve renkler yoğun. Suluboyayı da kuru kağıda değil, renklerin dağılması için ıslak kağıda yapılmasını öneriyor.
Yine çocuklar için renkler önemli ama çocuk birkaç rengi kullanarak birşey ifade etmeyi amaçlamıyor. Onun için önemli olan hareketin ve rengin kendisi. Renk araç değil de amaç. Bu yüzden ufak çocuklarda suluboyaya tek renkle ve ana renklerle (sarı, kırmızı ve mavi) başlanmasını sonra yavaş yavaş ikili renk kombinasyonlarına geçilerek ardından renk sayısının artırılmasını öneriyor. Bu sıralı sistem aynı zamanda, ıslak kağıdın kullanımı ile renk karışımlarının özümsenerek ve tecrübe ederek öğrenmesine yardımcı oluyor. İkili sisteme geçildiğinde bir renkten diğer renge geçerken çocuğunuza suluboya fırçasını nasıl temizlemesi gerektiğini de göstermeniz gerekiyor. Böylece renkler ıslak kağıtta karışıyor, fırçada değil.
Ayrıca resim yapılırken vey yapıldıktan sonra bu nedir, ne çizdin gibi sorular ve çizdiği şeyin üzerine yorum yapmak yerine renklerin güzelliğinden bahsetmek daha uygun.
Kıpırcan’a mesela parmak boyası verdiğimde hep dört rengi birden koyardım. O da hiçbir zaman kağıda birşey resmetmez, bütün boyaları eline alır, mıncık mıncık karıştırır, sonra ellerinde oluşan çamurlu yeşil rengi tamamen kağıda geçirirdi. Elindeki boya bitince resim de bitmiş olurdu.
Veya önüne 12 lik suluboya veya 24 lük pastel boya seti koyardım. Yine aynen fırça bir o renge dalar, bir bu renge, sonra bardaktaki suya karıştırır ama kağıtta pek birşey olmazdı.
Bu sistemle en azından artık kağıtta birşey görebiliyoruz. Boya bitene kadar resim yapıyor, boya bitince resim de bitiyor. Boyalarını boş cam mama kavanozlarına koyuyorum. Tempera denen bir boya cinsi kullanıyorum.
Kımılnaz hala parmak boyası (dokunma ve hissetme) safhasında ama abisini de taklit ettiği için kağıdını da boyuyor. Allahtan çabuk yıkandığında ciltten ve diğer materyallerden çıkıyor. Birine ne verirsem öbürüne de onu vermem gerektiği için ikisine de Tempera veriyorum.
Haftasonu masaya resim alanı kurmak yerine resim tahtasını bahçeye çıkardım. Her yüze bir kağıt yapıştırdım. Çok ilgi gördü. Birbirlerine bulaşmadan 20-25 dk boyadılar. Ben de Kımılnaz ellerini bileklerine kadar kavanozlara batırıp sandalyeye sürerken bir kere “kızım, orayı boyama. boyayı kağıda yapalım diye bunları çıkardım.” dedimse de sonra kendi haline bırakıp gördüğünüz fotoğrafları çekmeyi uygun gördüm.
Acaba Tempura degil de Tempera mi olacakti? 🙂
Hahah,
Esra, evet duzelttim simdi yaziyi. cok sagol. cok guldum kendime. canim tempura cekmis demek ki. 🙂
Masaallah KIpircan ve kimilnaz'a :)))
Yazi icin tesekkurler.
ben cocuklar icin kullandiginiz boyalari ve markalarini ogrenebilirmiyim ???
Bende U.s.A de yasiyorum bu konuda kararsizim simdiye kadar Melissa Doug'dan pastel boyasi aldim sadece ama artik parmak boyasi ve sulu boyada almak istiyorum .
Bi kac tane baktim ama kararsiz kaldim saglik acisindan hangisi uygundur acaba???
Ne iyiymis o kitap! edinelim biz de.